fbpx

7+1 tipp, hogy ne hozz rossz döntést

Beleszerettél egy ingatlanba, de rettegsz tőle, hogy esetleg rosszul döntesz, és hosszú távon mégsem éreznéd ott jól magad? Ne félj, teljesen természetesek az érzéseid! Egy felmérés szerint, a magyarok körülbelül kétharmada, az egész élete során, maximum két alkalommal költözik új lakásba. Jellemzőbb, hogy csak egyszer.

Tökéletesen érthető, ha nem akarod elkapkodni a döntést, és mivel valószínűleg számodra is az ingatlanod a legnagyobb vagyontárgyad, alaposan meg kell fontolnod azt is, hogy eladd a mostanit, de azt talán még inkább, hogy mit válassz helyette.

Senki nem szeretné elkótyavetyélni egy élet munkájának eredményét, ahogy az is egyértelmű, hogy senki nem óhajt egy olyan helyen élni, amely számára valamilyen okból mégsem teljesen komfortos. Kompromisszumokra persze a legtöbb esetben szükség van, és sok mindent át lehet alakítani. De létezhetnek olyan problémák, amelyeket te nem tudsz megoldani. Ilyen például az ingatlan környezetére jellemző zajhatás, vagy az összeférhetetlen szomszédok.

 

ingatlan vásárlás

Okosan dönteni csak információk birtokában lehet!

Jobb tehát még a vásárlás előtt felderíteni minden lehetséges okot, mely kényelmetlenné teheti számodra az új környezetet, és ezek tudatában meghozni a döntést: együtt tudsz, együtt akarsz-e élni ezekkel a megváltoztathatatlan zavaró körülményekkel, vagy sem?

Az elmúlt évtizedekben rengeteg ingatlan adásvételt bonyolítottam le, így pontosan tudom, hogy melyek azok a tényezők, amelyeket tárgyilagosan és érzelemmentesen végig kell nézned, és elemezned annak érdekében, hogy biztosan ne hozz rossz döntést.

Ezt a tudást osztom most meg veled is annak érdekében, hogy amikor személyesen is megtekintesz egy ingatlant tudhasd, mire kell figyelned! Különösen fontosak ezek a szempontok abban az esetben, ha nem befektetés céljából vásárolsz, hanem azért, mert jó néhány évig ott szeretnél élni.

 

ingatlan vásárlás

A legfontosabb teendőid, ingatlanvásárlás előtt

1. Nappal nézd meg az ingatlant!
Mindenképpen nappali fényben nézd meg az ingatlant. Ha a tulajdonos csak este ér rá, akkor persze alkalmazkodhatsz hozzá, de ha egyébként tetszik a lakás, mindenképpen ragaszkodj hozzá, hogy egy következő alkalommal nappali fényben is megtekinthesd az ingatlant! Kizárólag ilyenkor tudsz ugyanis meggyőződni arról, hogy a helyiségek mesterséges megvilágítás nélkül is kellőképpen világosak-e.

2. Alaposan vizsgáld meg a falakat!

Ha a falakon páralecsapódást, repedést, penészesedést találsz, vagy egy korábbi penészfolt nyomait, amit nem sikerült maradéktalanul eltüntetni, fogj gyanút! Ezek a jelenségek szerkezeti hibára is utalhatnak. Ha egyébként minden más megfelel, akkor ezeket a hibákat okvetlenül nézesd meg egy hozzáértő statikussal, akitől szakmai véleményt kérhetsz. Ha az építés során történt olyan hiba, amely ezeket a tüneteket okozza, nagyon költséges lehet a kijavítása, amit szintén mérlegelned kell, amikor árajánlatot adsz.

3. Érdeklődj a szomszédokról!
Nem árt tudnod, hogy kik vesznek körül, milyen életvitelt folytatnak, mennyire megbízhatóak a szűkebben és tágabban vett lakóközösség tagjai. Főként társasházi lakások esetében nem elhanyagolható, hogy jellemzően kisgyermekes családok, nyugdíjasok, vagy a lakásokat bérlő egyetemisták laknak a közeledben. Ha nagyon különbözik a szomszédok életvitele a tiédtől, bármennyire is tetszik az ingatlan, érdemes inkább mást keresned, hogy békés legyen az együttélés az új szomszédokkal.

 

ingatlan vásárlás

 

4. Tanulmányozd át az alapító okiratot!

Társasházi ingatlan vásárlása esetén, a társasházi alapító okiratot feltétlenül olvasd el, mielőtt ajánlatot teszel a lakásra! Nézd meg, hogy van-e a már ott lakó tulajdonosoknak, szomszédoknak elővásárlási joga akár a lakásra, a garázsra, a gépkocsi beállóra, vagy a tároló helyiségre!
Osztatlan közös tulajdont magában foglaló ingatlan esetében mérlegeld alaposan, hogy valóban szeretnél-e osztozni a szomszédjaiddal a közös használatú területeken!

5. Nézd meg a tulajdoni lapot!

Feltétlenül ellenőrizd a tulajdoni viszonyok rendezettségét! Ha az eladónak nem áll rendelkezésére friss tulajdoni lap, kérd el a helyrajzi számot és ellenőrizd le te magad, hogy minden rendben van-e!

Amiket mindenképpen nézz meg:
Valóban az-e a tulajdonos, aki árulja az ingatlant?
– Ha több tulajdonos van, mindegyik beleegyezett-e az eladásba?
Van-e haszonélvezeti, vagy özvegyi jog bejegyezve az ingatlanra?
– A haszonélvező személy hozzájárult-e az adásvételhez?
– Van-e hitel/jelzálog bejegyezve az ingatlanra?
– Van-e adó módjára behajtható tartozása az ingatlan tulajdonosainak?

Amennyiben találsz olyan információt, például közüzemi díjakkal kapcsolatos tartozást, haszonélvezeti jogot, amely aggodalommal, vagy bizonytalansággal tölt el, mindenképpen kérj tanácsot, segítséget egy ügyvédtől!

6. Becsüld meg, mennyit kell még ráköltened!

Ha felújítandó ingatlant vásárolsz, abban az a jó, hogy bizonyos keretek között engedheted szabadon szárnyalni a fantáziád. Egy már meglévő épületet varázsolhatsz olyanná, amilyen számodra a legtökéletesebb lenne! De vigyázz! A bontásnak, felújításnak, a csövek, vezetékek, burkolatok cseréjének költségeivel is számolnod kell! Ha csak a villanykapcsolókat és konnektorokat akarod lecserélni, az is százezres nagyságrendre rúghat!

Mindenféleképpen kalkuláld ki tehát, hogy a vételár kifizetése után még milyen anyagi terheket jelent az átalakítás, korszerűsítés! Priorizáld, hogy melyek azok az átalakítások, amelyeket mindenképpen el kell végezned ahhoz, hogy ott tudj majd lakni, és melyek azok, amelyek ráérnek később, és megvalósíthatóak úgy is, hogy már bent laksz.

Tájékozódj az építőanyagok, valamint a szakemberek díjait illetően, és becsüld meg, körülbelül mekkora összegre lesz még szükséged, és erre rendelkezésedre áll-e megfelelő anyagi forrás!

 

ingatlan vásárlás

7. Figyeld meg alaposan a szűkebb és tágabb környezetet!

A kiszemelt ingatlan közvetlen és tágabb környékét is hasznos bejárnod, és alaposabban feltérképezned vásárlás előtt! Érdemes megfigyelned a lakást, házat körülvevő zajokat. Mekkora zajterhelést jelent a közlekedés? Vannak-e vasúti sínek, buszmegállók a közelben? Milyen gyakran haladnak el itt járművek? Ha fekvőrendőrök vannak az úttesten, akkor jellemzően lelassítanak-e előtte az arra haladók, vagy hangos huppanással átszáguldanak rajta?

Természetesen ezek a zajok nappal kevésbé zavaróak, és szinte nem is vesszük észre őket. Ezért azt javaslom, esti, éjszakai bejárást is tarts a környéken! Egyrészt láthatod mennyire csendes, vagy éppen zajos a környék akkor, amikor te jellemzően pihennél, másrészt hiteles képet kaphatsz a környék közbiztonságáról is.

A környezet tanulmányozása közben figyeld meg a szomszédos épületek zajait, és azok lakóinak életritmusát is! Ha nagyon eltér a tiédtől, érdemes lehet inkább másfelé keresgélned.

 

+1  Minimum 5 éves intervallumban gondolkodj!

Ha mindezeket megfontoltad, megfigyelted, kiszámoltad és úgy döntesz, megvásárolod az ingatlant, fontos tudnod, hogy legalább 5 évre célszerű döntést hoznod! Ha ugyanis ennél hamarabb túl szeretnél adni az ingatlanon, és azt magasabb áron teszed, mint amennyiért te vásároltad, abban az esetben a különbözet után személyi jövedelemadót kell fizetned!

 

Fogadd meg ezeket a tanácsokat, és ne kapkodj! A nagy és jó döntések közös ismérve, hogy alapos megfontolást igényelnek. Ne hagyd, hogy az érzelmeid belekergessenek egy olyan vásárlásba, amelyet később megbánsz! Vedd sorra a fenti 7+1 tanácsomat, és mérlegeld az adott ingatlan előnyeit, illetve azt, hogy a hátrányai megváltoztathatóak, vagy elviselhetőek-e számodra, akár több évtizeden keresztül is.

Ha egy picit is bizonytalan vagy, inkább nézelődj tovább, vagy kérd olyan szakember segítségét, aki kompetens a téged aggasztó kérdés megválaszolásában!

 

Hasonló témákról olvashatsz bővebben az alábbiakban:

Ismerd meg az ingatlan plasztika leghatásosabb trükkjeit!
Hogyan adhatod el az ingatlanodat prémium módszerekkel?