fbpx

Nagy döntést jelent számodra, ha egy másik ingatlanba szeretnél költözni.

Minden lehetséges módot átgondolsz ahhoz, hogy sikerüljön jól ütemezni a meglévő ingatlanod eladását és az új megtalálását.

Mérlegeled a feladatokat, számolod a különbözetet és próbálod nullára csökkenteni a kockázatokat. Sem a rossz időzítés miatt, sem az anyagiak tekintetében nem szeretnél ráfázni.

tothrita

Milyen esetben érdemes ingatlanközvetítő segítségét kérned?

1. Szeretnéd gyorsan eladni az ingatlanodat

Ha olyan helyzetbe kerültél, hogy minél előbb vevőt kell találnod a meglévő ingatlanodra, akkor jobb, ha nem most kísérletezel az értékesítési fogásokkal. Erre most nincs idő. Nem adsz el minden nap ingatlant, ezért könnyen lehet, hogy egy rutinos ingatlanközvetítő gyorsabban talál vevőt a házadra vagy lakásodra. Gondolj csak bele! Egy hozzáértő szakember napi 8-10 órában foglalkozik azzal, amivel te kb. 10 évente. Vajon nagyobb rálátása van az ingatlanpiac aktuális helyzetére? Jobban alkalmazza az ingatlaneladás esetén használatos folyamatokat? Ha profi értékesítő, akkor valószínűleg nála is lesz néhány aduász, nem csak Rúzsa Magdinál.

2. A lehető legmagasabb áron adnád el az ingatlanodat

Neked nem sietős, hogy eladd az ingatlanodat. Van időd várni arra a vevőre, aki a legtöbbet teszi le az asztalra. Sőt! Elég, ha csippan a telefonod a beérkező pénzösszeg értesítésével. El tudom képzelni, hogy nem szívesen bízod ingatlanközvetítőre az ingatlanod eladását, mivel vannak rossz tapasztalataid. Egy korábbi eladásnál az ingatlanos szemtelenül nyomta le a hirdetési árat, és végül áron alul kelt el az ingatlanod. Megértem, ha csalódtál. Így nehezebb elhinned azt, hogy vannak olyan profi értékesítési eszközök, amelyek bevethetők az eladási ár kimaxolásának érdekében. Természetesen kevés az esélye annak, hogy a pályakezdő ingatlanközvetítők csípőből alkalmazzák ezeket.

 

tothrita

 

Mit szólnál hozzá, ha most elárulnám neked, hogyan lehet jó áron eladni egy ingatlant?

  • az ingatlanod bemutatható olyan megjelenítéssel, hogy rácsodálkozzon az érdeklődő

  • elérhető, hogy sokkal többen kattintsanak a te ingatlanod hirdetésére, mint a többire

  • vannak módszerek arra, hogy az érdeklődők kifogása előre megválaszolásra kerüljön

  • ahogy szembejön az ingatlanod a vevőddel, azt érzi, hogy az épp neki való

  • ha bőséges információt kap a vevőd, akkor gyorsabban dönt a te ingatlanod mellett

A lista koránt sem teljes, csak néhányat említettem az magas áron történő ingatlaneladás titkai közül.

 

3. Nincs időd foglalkozni az ingatlanod eladásával

Neked miből kellene több? Időből vagy pénzből? Ha túlságosan elfoglalt vagy ahhoz, hogy kezeld a bejövő telefonhívásokat, időpontot egyeztess és ugrásra készen mutogasd az ingatlanodat, akkor bízd a legdrágább vagyontárgyadat egy hozzáértő ingatlanközvetítőre! Felgyorsult világunkban nem meglepő, ha pénzért vásárol valaki időt, szabadidőt. A feladatok leosztása és a kiszervezés éppúgy jellemző a multiknál, mint akár a kisebb vállalkozásoknál vagy egy család életében. Ráadásul nincs is ezen mit szégyellni. Amíg az ingatlanközvetítő videót vág össze, alaprajzot rajzol, hirdetési szöveget ír és tartja a kapcsolatot az érdeklődőkkel, addig megkeresheted a jutalékának költségét. S még csak nem is kell így lennie, ha az ügyes értékesítő a vártnál magasabb eladási áron hoz vevőt neked.

 

tothrita

 

4. Földrajzi távolság

Nehéz úgy vezényelni egy ingatlaneladást, ha nem a lakóhelyeden, hanem egy távolabbi településen található az eladásra szánt ingatlanod. Munka és család mellett hetekkel előre kellene beírnod a naptáradba a tennivalókat. Mindezt úgy, hogy ráadásul rugalmas alkalmazkodást várnak el a lakásodra jelentkezők. A „fél óra múlva szívesen megnézném”, a „vasárnap reggel nekünk megfelelne” és a „csak ma vagyunk a városban” igények kártyavárként döntik össze a tervezett időbeosztásodat.

Ebben az esetben eleve sokkal jobban jársz, ha átpasszolod ezt a játszmát egy ingatlanközvetítőnek. Neki az a dolga, hogy nulla-huszonnégyben ugrásra kész legyen. Természetesen éjfélkor is vegye fel a telefont és zuhanyozás közben válaszoljon a cset üzenetekre.

 

5. Erős érzelmi kötődés

Sokféle módon kötődhetsz az ingatlanodhoz. Nehéz szívvel válsz meg tőle, ha például örökölted azt, és minden gyerekkori emléked oda köt. Fájó otthagynod a kézzel fogható múltat. Épp ilyen nehéz feladni az otthonodat, ha új életet kell kezdened. Nem akarom tudni, hogyan reagálnál akkor, ha az ingatlanodat megnéző érdeklődő leszólná az ajtók állapotát, kifogásolná a mennyezeten látható repedéseket és reklamálna a kedvenc cserépkályhád miatt. Ha kinyílna a bicska a zsebedben, annak „mellékhatásaként” talán világgá szaladna az érdeklődő.

Az ingatlanhoz nem kötődő közvetítő leveszi annak a terhét a válladról, hogy megbántottnak érezd magad a gátlástalan érdeklődők miatt. Nincs neked szükséged arra. Külsős szemlélőként másképp tudja kezelni a helyzetet az ingatlanközvetítő és elbánik az érdeklődő csípős megjegyzéseivel is.

tothrita

 

Hogyan hozz jó döntést?

Az ingatlanközvetítőket lehet szeretni és nem szeretni. Van köztük ilyen és amolyan. Minden szakmáról elmondható ugyanez. Sok esetben nehéz eldönteni, hogy melyik a jobb megoldás. Próbálkozz saját magad az ingatlanod eladásával? Vagy bízd inkább szakemberre? A rossz tapasztalat beléd éghetett. Esélyt azért adhatsz a felülírására.

Hallgathatsz a barátok, rokonok tanácsaira. Megkérdezhetsz olyan ismerősöket, akik a közelmúltban adtak el ingatlant. Ők hogyan csinálták? Mi volt a legnagyobb nehézségük és mi vezetett sikerre?

Böngészhetsz a neten, gyűjthetsz infókat. Csekkolhatod az ingatlanirodák honlapját, olvashatsz blogokat, elfogadhatod a véleményvezérek ajánlásait.

Hallgass a megérzéseidre, a szakértőkre és mérlegelj mielőtt pénzzé teszed a legdrágább vagyontárgyadat! Megszerezni nem volt könnyű, sokat kellett dolgoznod érte. Épp ezért nem mindegy, hogyan hozod ki belőle most a maximumot.

Azt javaslom neked, hogy első körben beszélgess, kérdezz, tájékozódj! Akkor tudsz a témában jó döntést hozni, ha kellő rálátásod lesz a miértekre és a hogyanokra.

Ha megosztod velem, hogy miért szeretnéd eladni az ingatlanodat, illetve lehetőséget adsz rá, hogy egy kicsit megismerjem a tulajdonságait, akkor szívesen elmondom neked a meglátásomat. Már most megígérem, hogy nem fogom rád tukmálni magam. Van épp elég munkám bőven. Részemről egy jó beszélgetés is örömet okoz. Főleg, ha abból bármi a hasznodra lehet az ingatlanod eladása során. Tudom, hogy mennyire sokat számít ez ebben a zűrös világban.

Kattints ide, ha szeretnél beszélgetni az ingatlanodról!

Hasonló témáról olvashatsz itt:

Hogyan adhatod el az ingatlanodat prémium módszerekkel?