fbpx

Amikor első látásra nem az igazi, de meglátod benne a lehetőséget

Mindannyiunk fejében él egy kép arról, hogy milyen az az álomotthon, amelyben szívesen élnénk a hétköznapjaink. Amikor aztán eljön az életünkben az ingatlanvásárlás pillanata, akkor ennek az álomotthonnak az egzakt paramétereit ütjük be az ingatlanközvetítők, illetve hirdetési oldalak keresési paraméterei közé. Tapasztalatlan vásárlóként arra számítunk a lelkünk mélyén, hogy egyszer csak ott lesz a találati listában a tökéletes otthon, pont olyan irányáron, amelyet meg is engedhetünk magunknak.

Az esetek többségében azonban ez az ideális történet ritkán ölt testet a valóságban. Valami mindig hibázik. Vagy nem jó környéken van, vagy az elosztása ugyan tökéletes, de még sokat kellene rákölteni, esetleg olyan hibája van, amelyről laikusként azt gondoljuk, hogy nehéz, költséges vagy egyszerűen lehetetlen lenne kijavítani.

Ingatlanblog

Velem már sokan megtalálták az álomotthont

A fentebb leírtakból már világosan látszik, hogy az ingatlanvásárláshoz bizony nagy szükség van a kompromisszumra való készségünkre is. Ingatlanközvetítőként ugyan a célom az, hogy lakásokat, házakat adjak el, azt azonban nem kedvelem, amikor az ebben a szakmában dolgozók olyan ingatlan megvásárlását akarják ráerőltetni a vásárlóra, amely roppant távol áll annak eredeti elképzeléseitől, vágyaitól. Egyes kollégák ugyan a tökélyre fejlesztették az ennek eléréséhez szükséges meggyőzőképességüket, én azonban abban hiszek, hogy ez a szolgáltatás akkor értékes igazán, ha a végén mindenki hosszú távú megelégedésével záródik egy ügylet.

Elhatároztam hát, hogy én másképp fogom tenni a dolgom, s csak olyan adásvételek megvalósulásában szeretnék közreműködni, ahol a végén eladó és vevő egyaránt elégedett és boldog, nemcsak a szerződés aláírásának pillanatában, hanem az után is. Az, hogy kidolgoztam túlzásnak tűnne, s nem is lenne igaz, inkább úgy fogalmazok, alkalmazni kezdtem egy olyan módszert, amely segítségemre van ennek a célnak az elérésében. A módszer neve nem más, mint a figyelem.

 

Szakmám kulcsa: a figyelem

Az, hogy az ügyfeleim nagyobb eséllyel találják meg velem azt az ingatlant, amelyből kihozhatják azt a tökéletes lakóingatlant, amelyre vágynak, meggyőződésem szerint leginkább annak köszönhető, hogy figyelek rájuk. Ha tehát velem dolgozol, ne lepődj meg, hogy az első beszélgetésünk – akár eladó vagy, akár vevő – olyan lesz, mintha én egy roppant kíváncsi riporter, te pedig az interjúalany lennél.

Azért van ez így, mert képben kell lennem az ügyfeleim preferenciáival és igényeivel. Faggatni foglak arról, hogy milyen az életstílusod, a kapcsolati vagy családi állapotod, és azt is megkérdezem majd, hogy milyen hosszú távra tervezel lakóingatlant venni. Várható-e, hogy a jövőben többen vagy kevesebben fogtok a lakásban élni, mekkora alapterületű, hány szobás, milyen extrákkal (terasz, télikert, udvar, kert, garázs stb.) rendelkező lakás az álmod. Milyen környéket részesítesz előnyben? Támasztasz-e olyan követelményt a lakással szemben, amelynek mindenképpen meg kell felelnie. Tehát mi az a minimum, aminek lennie kell? Van, akinek ez a terasz, másnak a kert vagy a szauna. Meg kell, hogy ismerjelek kicsit ahhoz, hogy hatékonyan segíteni tudjak. Természetesen azt is megkérdezem, hogy milyen költségkereted van a vásárlásra, illetve összesen milyen összeggel gazdálkodhatsz, hiszen valamennyit felújításra, korszerűsítésre vagy a berendezési tárgyak megvásárlására is kell elkülönítened.

A sikerem kulcsa, hogy nemcsak kérdezek, hanem hallgatok is. Figyelmesen hallgatom a válaszaid és megjegyzem őket. Ha ezzel megvagyunk, ezen ismereteim birtokában tudok neked ingatlant ajánlani. Nem biztos, hogy első látásra pont olyan lesz, mint elképzelted, de biztosan benne lesz egy olyan otthon kialakításának lehetősége, amely maximálisan olyan, mint a vágyaidban.

Most pedig elmondom, mire figyelj, ha nem velem együtt, hanem egyedül keresed álmaid otthonát.

ingatlanblog

Felújítási potenciál kiaknázása

Az öreg, lepukkant ingatlanok gyakran rejtenek magukban hatalmas lehetőségeket arra nézve, hogy felújításukat követően remekbe szabott, modern otthonokká alakuljanak át. Ezeknek az ingatlanoknak általában nagy előnye, hogy olcsóbbak lehetnek a kategóriájukra jellemző piaci árnál, viszont ha megfelelően felújítják őket, akkor annál nagyobb értéket is képviselhetnek.

Például, egy régi családi ház elavult berendezésekkel és designnal, egy friss festés, új padlóburkolatok és egy modern konyha és fürdőszoba kialakítása után egy gyönyörű, korszerű otthonná avanzsálhat, amely így már az ingatlanpiacon is nagyobb értéket képvisel. Természetesen fontos ismerni a helyi építési előírásokat és az ingatlan állapotát ahhoz, hogy reálisan meg lehessen határozni a felújítási költségeket, és ezek ismeretében dönthess esetleg egy jelen pillanatban még nem túl szép ingatlan megvásárlása mellett. Aki hozzám fordul, annak természetesen ebben is segítek.

 

Tervezési variációk és kreatív megoldások lehetősége

Néha az ingatlanok tervezése és elrendezése új lehetőségeket rejt magában, ezeknek a felfedezése azonban gyakorlatot, fantáziát, kreativitást, és építészeti alapismereteket is igényel. Például, egy nagyobb szoba kettéosztásával két kisebb szobává, vagy ha a födém alkalmas rá, a tetőtér lakótérként történő beépítésével, egészen más életteret alakíthatunk ki, mint eredetileg volt.

Ezek a változtatások növelhetik az ingatlan funkcionális értékét, miközben rugalmasabbá teszik a térhasználatot, és az így megszülető otthon jobban illeszkedhet az új tulajdonos igényeihez. Érdemes tehát olyan szakembert is bevonnod a megtekintés során, akinek vannak építészeti, belsőépítészeti ismeretei, és segíthet meglátni a lehetőséget vagy választ adni arra, az általad elképzeltek megvalósíthatók-e.

ingatlanblog

Elhelyezkedés és potenciális fejlődés

Bizonyos ingatlanok lehetőséget kínálhatnak az adott környék fejlődésének vagy átalakulásának elindítására. Például egy elhanyagolt városrészben lévő ingatlan lehet a következő fejlődési terület, amely egyre növekvő értéket jelenthet a jövőben.

Az ilyen területekre, a korai szakaszban történő befektetés, lehetőséget adhat arra, hogy ingatlanod az idő előrehaladtával és a környék fejlődésével egyre értékesebbé váljon az idők során. Ahhoz, hogy tudhasd, hogy egy jelenleg nem túl kedvelt környéken várhatóak-e további fejlesztések, ezáltal értéknövekedés, fontos figyelembe venned a jövőre vonatkozó településrendezési és fejlesztési terveket, amelyről a helyi önkormányzatnál tudsz érdeklődni.

Környezeti tényezők és természeti adottságok

Az ingatlanok egy része, különösen itt Győrben és környékén, jó lehetőségeket rejt a természet szépségeinek kihasználására, és élvezetére, mint például panorámás kilátás vagy a folyóparti elhelyezkedés, amelyek szintén külön értéket és vonzerőt jelentenek egy ingatlan vonatkozásában.

Ezen természeti adottságok kihasználása, például egy terasz építésével vagy annak átalakításával, vagy új ablakok elhelyezésével, még inkább fokozhatja az ingatlan vonzerejét és értékét számodra, ha neked ezek fontos szempontok a vásárlásnál.

ingatlanblog

Történelmi vagy kulturális értékek

Győrben sok az olyan ingatlan a piacon, amelyek egyúttal történelmi vagy kulturális értékeket is képviselnek. A történelmi belvárosunk polgári lakásai rengeteg felfedezésre váró értéket hordoznak magukban. Természetesen ezeknek az átalakítása esetenként körülményesebb lehet, különösen akkor, ha műemlék vagy műemlék jellegű épületben találhatóak – ilyenkor ugyanis fontos, és elvárt az ingatlan történelmi jellegének megőrzése és tiszteletben tartása a fejlesztések során, valamint a helyi előírások és korlátozások betartása.

Azonban, ha kedveled ezt a miliőt, akkor érdemes megfontolnod egy ilyen lakás megvásárlását, hiszen ezeknek az ingatlanoknak a megőrzésével és felújításával nemcsak te jutsz hozzá álmaid otthonához, hanem az ingatlan értékét is megőrződ, sőt növeled, nem utolsó sorban pedig hozzájárulhatsz a helyi kulturális és építészeti örökségünk megőrzéséhez is.

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-onTikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából! Ha pedig szeretnéd sikeresen értékesíteni a saját, vagy más ingatlanját, és úgy érzed, jól jöhet ehhez némi segítség, kattints ide, és töltsd le Az ingatlanértékesítés pszichológiája című e-bookot!

Inkább időt spórolnál, és másra bíznád az eladást? Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, kiadnád, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Eddigi ingatlanértékesítői tevékenységemet és eredményeimet bemutató videómat itt tudod megnézni. Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu