fbpx

Milyen szempontokat vegyél figyelembe, ha ilyet keresel?

A ránk leselkedő, sokat emlegetett klímakatasztrófa okán egyre inkább felértékelődnek az ingatlanpiacon azok a lakások, amelyek környezetbarát technológiával épültek. Fő jellemzőjük ezeknek a lakásoknak az, hogy a környezetkárosító hatásuk gyakorlatilag a nullához közelít, emellett fenntartásuk, üzemeltetésük főként megújuló energia igénybevételével történik.

Ebben a cikkben áttekintést nyújtok arról, hogy milyen jellemzőkkel bír egy környezetbarát ingatlan, és milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha építkezés előtt állsz, s leendő otthonod szeretnéd ennek az igénynek is megfeleltetni. Emellett ötleteket olvashatsz arra vonatkozóan is, hogy a már meglévő otthonodat hogyan tudod úgy átalakítani, hogy környezetbarátabb legyen a jelenleginél. Végül, de nem utolsó sorban arról is szó lesz, ha használt ingatlant vásárolsz, akkor mire figyelj, ha fenntarthatóság szempontjából előnyösebb lakhatásra vágysz.

Mi az, amiben a környezetbarát ingatlanok hasonlítanak egymásra?

A környezetbarát otthonoknak számos olyan közös jellemzője van, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatósághoz. Ezek a modern otthonok kivétel nélkül olyan ingatlanok, amelyek környezetkímélő technológiákat és megoldásokat alkalmaznak az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Általában magasabb energiahatékonysággal rendelkeznek és kevesebb károsanyag-kibocsátással terhelik a természeti környezetünket.

Nézzük, melyek ezek a technológiai jellemzők, amelyektől zöldebb lesz egy ingatlan!

környezetbarát

Megújuló energiaforrások

A környezetbarát otthonok gyakran használnak megújuló energiaforrásokat, mint például a napenergia, a szélenergia és a geotermikus energia. Ezek az energiaforrások csökkentik a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget és minimalizálják a szén-dioxid-kibocsátást.

A megújuló energiaforrásokat alkalmazó ingatlanok tervezése alapos és körültekintő munkát igényel, hiszen ezeket az épületeket az adott, konkrét földrajzi elhelyezkedésüknek megfelelően kell optimalizálni a helyi viszonyokra. A természeti erőforrásokat ugyanis csak azon a helyen tudják kiaknázni, ahova építik őket. A helyszín és a földrajzi helyzet tehát alapvető fontosságú ezeknek a rendszereknek a tervezésénél.

Fenntartható építőanyagok, szigetelés, remek nyílászárók

A fenntartható építőanyagok, mint például a fa, a beton és a természetes szigetelőanyagok, csökkenthetik a házak építésének és fenntartásának káros környezeti hatását. Ezek az anyagok gyakran megújuló forrásokból származnak és kevesebb energia szükséges a gyártásukhoz is, mint a hagyományos építőanyagok.

Az energiahatékony szigetelés mellett az ajtók és ablakok hőszigetelő képessége is fontos szerepet játszik a környezetbarát otthonokban. Az ilyen szempontból magas hatékonyságú nyílászárók tovább csökkentik a fűtési és hűtési költségeket, miközben javítják otthonod komfortérzetét.

Maximális víztakarékosság

A víz az egyik legértékesebb erőforrásunk. Akinek igazán fontos szívügye a környezetvédelem, az a vízfelhasználás hatékonyságára jelentős figyelmet fordít az építkezés első pillanatától egészen a befejezésig, illetve a használatba vételt követően is.

Például olyan alacsonyabb vízfogyasztású gépeket és szerelvényeket vásárolnak, amelyek kevesebb vizet használnak fel, mint a hagyományos technológia ugyanarra a célra. Emellett megemlíthetjük még a csapadékvízgyűjtő rendszerek kiépítését és az esővíz hasznosítását is, amellyel szintén csökkenthető a vezetékes víz fogyasztása.

Mit tehetsz azért, hogy zöldebb legyen a már meglévő otthonod?

Ha környezetbarát lakhatásra vágysz, nem feltétlenül kell azonnal új ház építésébe kezdened vagy eladnod a jelenlegit és keresni egy modernebbet. A rendelkezésünkre álló technológiák jó része utólag is alkalmazható az épületeken és sokkal javíthatja otthonod jellemzőit e tekintetben. Nézzük, milyen korszerűsítési lehetőségeid vannak!

Szigetelés és nyílászárók

Nincs még külső homlokzati, illetve tetőszigetelés a házadon? Ennek pótlásával bármikor javíthatsz otthonod hőszigetelésén, amellyel rengeteg energiát spórolhatsz akár a téli fűtési-, akár a nyári klímaszezonban. Ha társasházban laksz, akkor némileg korlátozottak a lehetőségeid, hiszen az egész társasház beleegyezése mellett a pénzügyi háttérnek is biztosítottnak kell lennie.

A rosszul záródó, illetve rossz hőszigetelésű üveggel készült ablakok és ajtók cseréje is hatékonyabbá teheti a nem kívánt hőveszteség ellen folytatott harcod.

Energiatakarékos berendezések

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy otthonod környezetbarátabbá tedd, ha a fényforrásokat lecseréled LED izzókra. Ezek az izzók kevesebb energiát fogyasztanak, kevesebb hőt termelnek és az élettartamuk is hosszabb, mint más izzóké.

A fűtés és hűtés optimalizálására kiváló megoldás egy programozható termosztát beszerelése. Ezzel nemcsak pénzt takarítasz meg az energiaszámlákon, hanem környezetbarátabbá is teheted az otthonod. Ezzel a szerkezettel beállíthatod és mindig a kívánt hőfokon tarthatod a lakás hőmérsékletét. A programozásnak megfelelően lekapcsolhatod a fűtést vagy kikapcsolhatod a légkondicionálást, ha éppen nem vagy otthon. Az okos megoldásokkal egy programváltozás esetén, akár távolról, egy mobiltelefonodra telepíthető applikációval is vezérelheted a hűtő-fűtő rendszereket a lakásodban.

A háztartási kis-és nagygépek vásárlásakor is érdemes figyelned az energiacímkéket a termékeken. Ha minden ilyen berendezésed energiatakarékos, rengeteg energiát, vizet és persze pénzt spórolhatsz meg.

Napelemek telepítése

Ez a beruházás ugyan költséges, de környezetvédelmi szempontból jelentős fejlesztés. Amennyiben családi házban élsz, érdemes megfontolnod ennek a lehetőségét is, hiszen hazánk földrajzi fekvése és időjárása lehetővé teszi, hogy minimum a saját háztartásod villamos energiáját megtermeld, ha megfelelő kapacitású rendszert választasz.

Hulladékkezelés és újrahasznosítás helyben

A hulladéklerakókban keletkező hulladékok mennyiségének csökkentésére hatalmas szükség lenne. Ehhez, más-más szinten ugyan, de valamennyire mindannyian hozzá tudunk járulni. Már azzal is sokat teszel, ha tudatosabban vásárolsz és szelektíven gyűjtöd a csomagolási hulladékokat.

Ha az otthonod határain belül is szeretnéd a hulladékokat hasznosítani, akkor arra is van lehetőséged a házi komposztálás módszerével. Így nem a lerakókra kerül az újrahasznosítható zöldhulladék, hanem a saját kerted talajának tápanyagtartalmát turbózhatod fel saját készítésű komposzttal.

Hogyan válassz környezetbarát otthont?

Nézzük most azt, hogyan keress, ha környezetbarát otthont szeretnél vásárolni a jövőben! Az előzőekben tárgyalt jellemzőkön kívül vannak még olyan ismérvek, amelyeket érdemes figyelembe venned, ha szeretnéd, hogy a lehető legtöbb szempont szerint a legzöldebb legyen leendő otthonod.

Helyszín

A helyszín fontos szempont a környezetbarát otthonok kiválasztásánál. Ideális esetben olyan helyen található, ahol könnyen hozzáférhető a tömegközlekedés és a kerékpárutak. Ez a tényező csökkenti a személygépkocsik használatának szükségességét, és így csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

Alapterület

A kisebb otthonok gyakran energiahatékonyabbak, mint a nagyobbak, mivel kevesebb energiát igényelnek a fűtéshez és a hűtéshez. Ha lehetséges, válassz olyan otthont, amely megfelel a szükségleteidnek, de nem nagyobb, mint amire szükséged van.

Építési technikák

Végül, de nem utolsó sorban, fontos figyelembe venni az építési technikákat is. A passzívházak, amelyek minimalizálják az energiafogyasztást azzal, hogy kihasználják a természetes fényt és hőt, és jól szigeteltek, kiváló választás lehetnek.

Összefoglalva, a környezetbarát otthonok kiválasztása során számos szempontot kell figyelembe venni. Azonban a fent említett tippek segíthetnek abban, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb otthont, vagy még kényelmesebbé és környezetkímélőbbé tedd a meglévőt. Ne feledd, hogy minden lépés, amit a fenntarthatóbb életmód felé teszel, hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez és a saját komfortérzetedet is fokozza.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, TikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából! Ha pedig szeretnéd sikeresen értékesíteni a saját, vagy más ingatlanját, és úgy érzed, jól jöhet ehhez némi segítség, kattints ide, és töltsd le Az ingatlanértékesítés pszichológiája című e-bookot!

Inkább időt spórolnál, és másra bíznád az eladást? Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, kiadnád vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Eddigi ingatlanértékesítői tevékenységemet és eredményeimet bemutató videómat itt tudod megnézni. Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu