fbpx

Trendek, amelyek uralni fogják ezt az évet

A lakberendezés és a belsőépítészet területe folyamatosan változik és fejlődik. Új stílusok és trendek jelennek meg, amelyek lehetnek teljesen újszerűek vagy táplálkozhatnak korábbi időszakok elemeiből, és azokat felfrissítve, újra gondolva, modernizálva hozzák el a lakberendezésbe. Az idei évben is számíthatunk arra, hogy néhány korábban népszerű irányzat háttérbe szorul és helyüket új, friss megközelítések veszik át.

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy melyek azok a trendek, amelyek 2024-ben már nem számítanak divatosnak, s természetesen azt is megmutatom, melyek az idei év trendi lakberendezési irányzatai. Ha most állsz felújítás vagy bútorcsere előtt, itt az alkalom, hogy felvértezd magad némi plusz tudással a lakberendezés és belsőépítészet legfrissebb irányzatait illetően.

 

Intenzív árnyalatok és minimalizmus helyett: meleg, otthonos színek és magas minőség

Ahogy azt A Peach Fuzz és a 2024-es lakberendezési trendek cikkből már megtudhattad, az idei év színe a Peach Fuzz lett. Ez a kellemes barackos árnyalat, amely valahol a narancssárga és a rózsaszín határán egyensúlyoz magabiztosan biztosan rengeteg lakberendezési ötletet ad majd az otthonukat felújítani, felfrissíteni vágyók számára.

Ebben a korábbi cikkben rengeteg ötletet is találhatsz ehhez, így ezt most nem is részletezem, hiszen bőven van még újdonság 2024-ra a Peach Fuzz-on kívül is. Abban biztos lehetsz, hogy ha a csendes luxussal ötvözöd ezt a színt, végtelenül otthonos, barátságos hangulatú lakásra tehetsz szert, hiszen ez a szín remekül beilleszthető az így kialakított terekbe, amelyről ebben a cikkben már szintén értekeztünk. De van itt még más is, menjünk tovább.

lakberendezés

Rusztikus helyett elegáns, modern konyhák, személyre szabott terek

A vidékies, rusztikus stílus száműzetésbe kerül minden lakás egyik központi helyéből, a konyhából. A 2024-es lakberendezés modern letisztult felületekkel és formákkal dolgozik és minél kevesebb dolgot hagy szem előtt.

Még azok a konyhai kisgépek is elrejtésre kerülnek, amelyeket akár nap, mint nap használunk. Miért lenne szem előtt a forrólevegős sütő, a kenyérpirító, a mikrohullámú sütő vagy akár olyan apró dolgok, mint a konnektorok, ha el is lehet rejteni őket egy szekrényben vagy fiókban? Ezáltal sokkal rendezettebb összképet kaphatunk.

Itt kell megemlítenünk azt is, hogy az otthonok különféle helyiségei egyre inkább a személyre szabottság jegyében kerülnek kialakításra. A 2024-es lakberendezési trend legfőképp abba az irányba tekint, hogy a lakást, mint üres festővásznat kezeli, amelyre a tulajdonosok a nekik leginkább tetsző képet alkothatnak. Ezáltal nemcsak egy kényelmes és számukra minden lényeges szempontnak megfelelő otthonuk lesz, de ez az otthon egyúttal saját önkifejezésük manifesztációja is.

 

Minimalizmus új köntösben, ívelt formákkal

A skandináv minimalizmus jó néhány éve az élmezőnyben tartotta magát a lakberendezésben. 2024-ben sem veszünk teljesen búcsút ettől az irányzattól, ám az eddigiekhez képest egy kicsit lágyul, finomodik ez a stílus.

A minimalista vonalvezetés megmarad a bútorok tekintetében, ám az anyaghasználat vonatkozásában lágyabb textúrákkal, melegebb színekkel találkozhatunk. A bútorok letisztult, egyszerű vonalai azért megmaradnak, ám a sarkos, derékszöges tervezés már a múlté. Jönnek helyette az ívelt formák, az organikus anyaghasználat. A fém bútorszerkezetek helyett visszatér a természetes fa, amelyet egyre inkább láthatóvá is tesznek, ezzel kölcsönözve természetközelibb és otthonosabb hangulatot a tereknek.

A nappalikban egyre inkább teret hódítanak maguknak a vintage bútorok, amelyek akár befektetésnek sem rosszak, ha megfelelően vannak felújítva, kezelve. Valljuk be, a bútorok világában most minden nagyon drága. Aki be akarja rendezni az otthonát, sokat kell költsön a bútorokra. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a dobozban hazavihető és otthon összeszerelendő darabok helyett, amelyek olyanok, mint a ruházkodásban a fast fashion üzletek, egyre többen inkább egy picivel többet szánnak erre a költségvetésből, és olyan kanapét, étkezőszéket, asztalokat választanak, amelyek sokkal inkább kiállják az idő próbáját nemcsak esztétikájukban, de élettartamukat tekintve is – még akár a következő generációt is szolgálhatják.

Ha már a nappalikban járunk, meg kell említenünk a hatalmas, már-már túlméretezett kanapékat és foteleket, valamint a moduláris, azaz variálható ülőgarnitúrákat. Előbbiek már ránézésre is a hívogató kényelem érzetét keltik, hiszen ki ne szeretne belesüppedni egy fárasztó nap után egy óriási fotel ölelésébe. Arra azonban érdemes figyelned, hogy csak akkor válassz ilyen méretes bútorokat, ha elegendő tered is van hozzá, mert könnyen túlzsúfolttá válhat velük egy átlagos méretű szoba. Ha ennyire nem nagy a nappalid, akkor számodra inkább a variálható kanapékat ajánlom, amelyek könnyen és gyorsan variálhatók annak függvényében, hogy hány fős társaságot szeretnél leültetni. Ráadásul pillanatok alatt akár kényelmes vendégággyá is alakíthatod őket, amely szintén felbecsülhetetlen, ha nincs külön vendégszobád.

lakberendezés

Rosegold árnyalat helyett fényes króm, acél és alumínium

A csapokat, fogantyúkat vagy egyéb fürdőszobai és konyhai berendezési tárgyakról van szó, eszedbe se jussanak a rózsaarany verziók! Ezek az árnyalat sokáig trónolt a legkedveltebb, legdivatosabb fémszínek dobogóján, talán a melegségük és kifinomult hangulatuk miatt. Mostanra azonban az ilyen árnyalatú fémek már egyáltalán nem számítanak sem egyedinek, sem divatosnak.

Helyette a fényes ezüstszín, az alumínium, a króm és az acél népszerűségének növekedésére kell számítanunk. A rendkívül fényes és csillogó ezüst árnyalatok mellett, a szálcsiszolt króm vagy nikkel is trend lesz idéntől.

 

Organikus anyaghasználat a világításban is

A természetes anyagok használatának trendjét világítótestek esetében is felfedezhetjük. Ezeknek az anyagoknak, mint a rattan vagy a fa textúrája mélységet ad a térnek, a világítással párosítva pedig lágyabb fényeket, csodálatos bensőséges hangulatot teremthetünk.

A robosztus méretű, ezekből az organikus anyagokból készült lámpaburák, csillárok tökéletesen kiegészítik a lágy ívű bútorokat, rendkívül jól illenek a 2024-ben uralkodó pasztell színárnyalatokhoz, megtörik a modern konyha letisztult rendezettségét, egy kis otthonosságot, emberközeliséget csempésznek a terekbe.

 

Viszlát egyszínű textilek! Helló merész minták!

A kiegészítő lakástextilek tekintetében, mint a drapériák, párnahuzatok és takarók elfelejthetjük az egyszínű, unalmas darabokat. 2024-ben érkeznek helyettük a merész minták, színek és textúrák. Nyugodtan keverhetjük a geometriai mintákat a virágosokkal vagy az állatmintákkal, így izgalmasabbá téve a nappali vagy a hálószoba megjelenését.

Aki igazán bátor és kedveli a vizuálisan megragadó és egyedi tereket és a karakteres megjelenést, az akár hatalmas levélmintával vagy virágokkal díszített tapétát is bátran bevállalhat, mert ezek is reneszánszukat élik ettől az évtől. Tapétában vagy festésben a geometriai minták, csíkok is szóba jöhetnek, de ezeket tényleg csak a legbátrabbaknak ajánlom.

Ha ennyire azért nem vagy merész, egy óriási festmény vagy arról készült nyomat is jól mutathat a falakon, főként akkor, ha hatalmas alapterületű helyiségekkel, és az átlagosnál egy picivel nagyobb belmagassággal rendelkezik az otthonod.

lakberendezés

Napelemek telepítése

Ez a beruházás ugyan költséges, de környezetvédelmi szempontból jelentős fejlesztés. Amennyiben családi házban élsz, érdemes megfontolnod ennek a lehetőségét is, hiszen hazánk földrajzi fekvése és időjárása lehetővé teszi, hogy minimum a saját háztartásod villamos energiáját megtermeld, ha megfelelő kapacitású rendszert választasz.

Hulladékkezelés és újrahasznosítás helyben

A hulladéklerakókban keletkező hulladékok mennyiségének csökkentésére hatalmas szükség lenne. Ehhez, más-más szinten ugyan, de valamennyire mindannyian hozzá tudunk járulni. Már azzal is sokat teszel, ha tudatosabban vásárolsz és szelektíven gyűjtöd a csomagolási h

A helyszín fontos szempont a környezetbarát otthonok kiválasztásánál. Ideális esetben olyan helyen található, ahol könnyen hozzáférhető a tömegközlekedés és a kerékpárutak. Ez a tényező csökkenti a személygépkocsik használatának szükségességét, és így csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

lakberendezés

Tükrök és fényes felületek

A divat bizony a lakberendezésben is ismétli önmagát, így visszatér a tükrök varázsa is, amelyekkel tovább tágíthatjuk és világosabbá is tehetjük a tereket – ha jól helyezzük el őket.

Még a tükrös falborítás is trendinek számít majd, és a magasfényű bútorok sem mennek ki a divatból. Persze, nem feltétlenül kell mindennek csillognia, néhány kiegészítővel viszont sokkal tágasabb érzetűvé, világosabbá teheted ilyen módon a nappalit vagy a hálószobákat.

Összességében úgy gondolom, hogy idén is nagyon sokféle divatos lakberendezési stílus áll rendelkezésünkre, amelyek közül mindenki megtalálhatja azt, ami számára igazán vonzó és kellemes. Élő növényeket se felejts el beszerezni, mert ezek is nagyon trendik az idén – és egyébként is sokkal jobb érzés, ha egy csepp élő természet is fogad, amikor hazaérsz.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-onTikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából! Ha pedig szeretnéd sikeresen értékesíteni a saját, vagy más ingatlanját, és úgy érzed, jól jöhet ehhez némi segítség, kattints ide, és töltsd le Az ingatlanértékesítés pszichológiája című e-bookot!

Inkább időt spórolnál, és másra bíznád az eladást? Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, kiadnád, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Eddigi ingatlanértékesítői tevékenységemet és eredményeimet bemutató videómat itt tudod megnézni. Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu