fbpx

Az új támogatás épületenergetikai korszerűsítésre fordítható

Ha rendszeres olvasóm vagy, akkor megszokhattad már, hogy az ingatlanközvetítéssel és eladással foglalkozó témákon kívül rendszeresen foglalkozom az éppen aktuálisan elérhető állami támogatások megismertetésével is. Igyekszem minden friss lehetőségről beszámolni és laikusok számára is érthető formában összefoglalni az újonnan megjelenő támogatási formákat.
Ez alkalommal azoknak lesz leginkább érdekes a cikkem tartalma, akik használt ingatlant vásárolnának vagy a közeljövőben tervezték a már meglévő házuk energetikai korszerűsítését, hiszen jelen esetben ehhez szerezhetnek támogatást az ingatlantulajdonosok.

Miért fontos az energetikai korszerűsítés? 

Ami mindenki számára egyértelmű érv lehet egy ingatlan energetikai modernizálása mellett az, hogy egy ilyen beruházással, amennyiben az jól van megtervezve és kivitelezve, jelentősen csökkenthető a tulajdonosok által a lakás fűtésére, hűtésére fordítandó összeg nagysága. Egy jó rendszer, akár milliós megtakarítást is eredményezhet éves szinten, ehhez azonban befektetésre is szükség van.
A másik indok tőlünk független. Mindannyian tudjuk, hogy a tőlünk nem messze zajló események hatására bizony előfordult, hogy a téli hónapokban átmenetileg kérdésessé vált, hogy minden magyar háztartásba jut-e annyi földgáz, amellyel a fűtés kielégítően megoldható. Az állam hosszútávú célja az, hogy minél inkább megpróbálja csökkenteni Magyarország függését a külső energiabeszállítóktól, ezzel együtt pedig csökkentsük a gázfogyasztást. Ez utóbbi cél elérése környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható előnyökkel jár.
Az elmúlt időszakban ugyan a napelemeknek is köszönhetően, sikerült a korábbi 10 milliárdról 8 milliárd köbméterre csökkenteni az ország gázfogyasztását, ám a cél az, hogy tudatosabb energiafelhasználással és energetikai korszerűsítésekkel még lejjebb vihessük ezt a mennyiséget.

 

Otthonfelújítási program indul 108 milliárd forint támogatási keretösszegből

Az új otthonfelújítási program jelentős keretösszeget, összesen 108 milliárd forintot biztosít az olyan 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére, amelyek a vezetékes földgázszolgáltatáshoz kapcsolódnak.
A támogatásra természetesen pályázni kell, és a pozitív elbíráláshoz bizonyos alapfeltételeknek meg kell felelnie a pályázónak. Az egyik és legfontosabb ezek közül az, hogy a támogatást igénylőnek életvitelszerűen a felújítani kívánt ingatlanban kell élnie.
A másik fontos feltétel, hogy az energetikai korszerűsítés révén a felújított ingatlanban legalább 30%-os energiamegtakarítást kell bizonyítottan elérni, hiszen a legfőbb cél az, hogy hosszú távon csökkentsük a lakóingatlanok energiafelhasználását. Az energiamegtakarítás tényét a családi házak tulajdonosai energetikai tanúsítvánnyal tudják majd igazolni.
A pályázatból megvalósuló energetikai korszerűsítéshez 7 millió forintos beruházási keretre van szükség, amelyből minimum 1 millió forintos önrésszel kell rendelkezzenek a tulajdonosok. A maradék 6 millió forintot részben az állami támogatás, részben kedvezményes, kamatmentes hitel fedezheti.

otthonfelújítási

Miért van nagy jelentősége ennek az új támogatásnak?

Leginkább azért, mert a ma meglévő lakásállomány több mint 80%-a tartozik azok közé, amely 1990 előtt épült. Ez számszerűen körülbelül 3,6 millió lakást jelent, tehát ez alapján nagyon sokan jogosultak lehetnek majd ennek az új támogatásnak az igénybevételére. A korszerűt megközelítő, vagy az ennél is jobb besorolású ingatlanok aránya jelenleg nem éri el a 10%-ot. A családi házak fele alacsony energiahatékonyságú, tehát bőven vannak olyan lakások, amelyekre nagyon is ráfér az energiahatékonyság-javulás. Az 1990 előtt épült házakból nagyságrendileg 900.000 az úgynevezett „Kádár-kocka” – a rendszerváltás előtti korszak egyentervei alapján épült, jellemzően 80-100 négyzetméter alapterületű ingatlanok száma.
Ez a támogatási forma kifejezetten előnyös ezeknek az ingatlanoknak a tulajdonosai számára, hiszen a 7 millió forintos beruházási keretbe belefér egy ilyen korú, 80-100 négyzetméter alapterületű családi ház teljes külső szigetelése, beleértve a födémszigetelést is, amely a külső nyílászárók cseréjével kiegészülve nemcsak 30, hanem akár 50 százalékos energiahatékonysági javulást is eredményezhet.

Mire fordítható és mennyi a támogatás?

Az energetikai korszerűsítést célzó támogatás pontos részleteinek kihirdetését 2024. június elejére ígérik, az azonban már most tudható, hogy a külső hőszigetelésen és nyílásszárók cseréjén kívül a fűtési rendszer korszerűsítésére, modernebb, energiatakarékosabb gázkazán vásárlására, illetve a melegvíz ellátás korszerűsítésére is fordítható lesz a támogatás.
A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5-3,5 millió forint között mozog majd, amelynek nagyságát az alábbiak szerint állapítják meg:

 

  • Azokban a járásokban, ahol eléri az átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát 3,5 millió forint lesz a hitel, és 2,5 millió forint a támogatás.

  • Ahol 75 és 110 százalék közé esik, ott 3 millió forint lesz a hitel és 3 millió a támogatás.

  • Ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75 százaléka alá esik, ott a maximális 3,5 millió forint adható.

  • Azok a családok, ahol az átlagos jövedelem eléri az országos átlag 130 százalékát – függetlenül attól, melyik járásba tartoznak, csak 2,5 millió forint támogatást kaphatnak.

A kamatmentes hitel futamideje 8 év lesz. A hitelt a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd igényelni.
A program célja a magyar ipar támogatása is, szeretnék, ha Magyarországon gyártott eszközöket építenének be az ingatlanokba. A 7 millió forintos beruházási keret a maximális összeg, de ennél kevesebbet is lehet költeni. A várakozások szerint közel 20 ezer családi ház felújítása valósulhat meg az új támogatási program segítségével.

Miben más ez, mint a korábbi lakásfelújítási támogatás? 

A korábbi lakásfelújítási támogatáshoz képest jelentős különbség az, hogy az idén meghirdetett támogatást olyan tulajdonosok is igénybe vehetik, akik nem nevelnek gyermeket – míg a korábbi pályázatban ez az alapfeltételek közé tartozott.
Az előzőekben akár társasházi lakások felújítására is lehetett fordítani az összeget, most viszont kizárólag olyan 1990 előtt épült, kizárólag családi házakra igényelhető a támogatás, amelyek rá vannak kötve a vezetékes földgázhálózatra.
A korábbi támogatás nagyobb szabadságot adott arra vonatkozóan, hogy mire költik a tulajdonosok, most viszont csak a fentiekben meghatározott energetikai korszerűsítést célzó felújításokra (szigetelés, nyílászárócsere, melegvíz ellátás, fűtési rendszer korszerűsítése és kazáncsere) fordítható a vissza nem térítendő támogatás.

Újabb támogatási lehetőségek is várhatóak még

A kormány tavaly ősszel nyújtotta be a programját az Európai Uniónak az energiahatékonysági támogatás programról, amelyen lényegében, ez a nemrégiben bejelentett új lakásfelújítási programon alapszik.
A magyar kormány Európai Bizottságnak benyújtott Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének REPowerEU-fejezetében szereplő, a lakóépületek energiahatékonyságának javításáról szóló elképzelés feltételei megegyeznek a most ismertetett programmal. Abban a programban ugyan 224 milliárd forint keretösszeg szerepel, itt és most viszont mindössze 108 milliárd forintos keretösszegről beszélünk.
A különbség abból adódik, hogy a későbbiekben lesznek még további programok, és a fennmaradó összeget feltehetően ezekhez használják majd fel. Ez egyben azt is jelenti, hogy az új lakásfelújítási programot uniós forrásból finanszírozza a kormány – szemben az előzővel, amit hazai költségvetési pénzből állt.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon, YouTube-onTikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából! Ha pedig szeretnéd sikeresen értékesíteni a saját ingatlanodat, vagy másét, és úgy érzed, jól jöhet ehhez némi segítség, kattints ide, és töltsd le Az ingatlanértékesítés pszichológiája című e-bookot!

Inkább időt spórolnál, és másra bíznád az eladást? Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, kiadnád, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Eddigi ingatlanértékesítői tevékenységemet és eredményeimet bemutató videómat itt tudod megnézni. Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu