fbpx

Ismerd meg a komfortfokozatokat! Lakástípusok: panellakás, lakóparki lakás


A mini blogsorozat előző részében, amelyet itt elolvashatsz, arról írtam, hogy mit is jelent az otthon fogalma, milyen ingatlantípusok léteznek, amelyek lakhatás célját szolgálják, illetve a kertes családi házak különféle típusait mutattam be.

Ha rendszeres olvasóm vagy, akkor már biztosan találkoztál ezzel a cikkel, amelyben arról volt szó, hogy bizony nem mindenkinek való a családi ház, és az azzal együtt járó életforma. Ha te is azok közé tartozol, akiknek az életviteléhez, és igényeihez jobban passzol egy lakás, akkor ez a cikk kimondottan neked szól.

A lakások is számos egyedi tulajdonsággal rendelkezhetnek. Gondolj csak arra, hogy milyen építőanyagot használtak a szerkezethez, vagy milyen alapterületű, elosztású, belmagasságú egy-egy ingatlan.  A mai részben tehát a lakásokat vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről. Ismerd meg, hogy milyen lakások közül választhatsz az ingatlanpiacon. Ha ingatlant tervezel vásárolni, elkerülhetetlen, hogy képben legyél a kínálat sokféleségével. Ez a tudás alapozza meg ugyanis a jó döntést számodra.

 

lakás

Beszéljük meg, mit jelentenek a komfortfokozatok!

Habár manapság már szinte alapvető igény és elvárás, hogy egy lakás összkomfortos legyen, azért nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy pontosan mit is takarnak a különböző komfortfokozatra utaló kifejezések. Az erre vonatkozó megnevezésből a lakás általános felszereltségére tudsz következtetni. Vagyis arra, hogy az adott ingatlanban milyen a közművesítés, a melegvíz-ellátás vagy éppen a fűtési mód. Ezeket pedig egyáltalán nem árt tudnod, ha körülbelül szeretnéd kikalkulálni, hogy a vételáron felül, még milyen költségeid lesznek, amíg olyan komfortfokozatú lesz a lakás, amilyennek szeretnéd.

A legjobb, ha az összkomfortos lakás fogalmának tisztázásával kezdjük, hiszen ehhez viszonyítva tudjuk legkönnyebben leírni a többi verziót. Összkomfortos az a lakás, amely rendelkezik legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel. Emellett teljesen közművesített (villany­ és vízellátás, szennyvízelvezetés), valamint melegvíz­ellátással, és központos fűtési móddal rendelkezik.

 

lakás

A komfortos lakás kritériumai megegyeznek az összkomfortos lakáséval, kivéve a fűtés módját, amely ebben az esetben egyedi. Komfortos az a lakás, amely legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdőhelyiséggel és WC-vel, valamint közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és egyedi fűtési móddal rendelkezik. Egyedi fűtési módnak minősül például a gázkonvektor, az infrapanel fűtés vagy a cserépkályha. Sokan akkor esnek tévedésbe, amikor a gázkonvektoros fűtéssel rendelkező ingatlant összkomfortosnak titulálják, holott az csak komfortosnak számít. A rossz kategorizálás félrevezeti az ingatlanhirdetés olvasóját.

Félkomfortos az a lakás, amely ugyan nem felel meg teljes egészében a komfortos lakás feltételeinek, de rendelkezik legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá fürdőhelyiséggel vagy WC-vel, ezen kívül pedig legalább villany- és vízellátással, valamint egyedi fűtési móddal.

Komfort nélküli lakásokat manapság már nem nagyon találni, de azért tisztázzuk ezt a fogalmat is. Komfort nélküliek azok a lakások, amelyek a félkomfortos lakás követelményeinek nem felelnek meg, de rendelkeznek legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá biztosított a lakáson kívül lévő WC használat és a vízvétel lehetősége, valamint egyedi fűtési móddal rendelkeznek.

 

lakás

A jogban ezeket a komfortfokozatokat különítik el és határozzák meg a fentiek szerint. Találkozhatsz a hirdetésekben azonban egyéb elnevezésekkel is, amelyek a lakás komfortosságára utalnak. Hogy a valóságban mit ért ezek alatt a hirdető, annak picit nehezebb utánajárni, ezért most megtudhatod azt is, vajon mire gondolnak az ingatlaneladók, amikor azt írják a hirdetésbe, hogy duplakomfortos vagy luxuskomfortos a lakás.

A duplakomfortos lakások esetében többnyire arra kell gondolnod, hogy az ingatlanban kettő vagy több fürdőszoba és/vagy WC található. A luxuskomfortos jelzőt azokra a lakásokra szokták használni, amelyekben minden hálószobához tartozik saját fürdőszoba, de a házban működő portaszolgálatot, a teljes klimatizálást vagy a biztonsági riasztórendszerek meglétét is jelezheti.

 

lakás

Lakástípusok, amelyekből választhatsz

Mielőtt belevágnánk a lakástípusok alaposabb megismerésébe, foglaljuk össze, hogy milyen pozitívumokkal és negatívumokkal jár az, ha lakásban élsz családi ház helyett. Ahogy a világon mindennek, ennek is megvannak az árnyoldalai és előnyei egyaránt.

 

Ezért jó lakásban élni

A családi házakhoz képest, a lakásoknak megvan az az előnye, hogy fenntartási költségeik jóval alacsonyabbak, és kevesebb szabadidődet kell feláldoznod arra, hogy mindig szép és hívogató legyen az otthonod. Itt jellemzően nem kell majd füvet nyírnod, kertet rendezned, és az épület minden lakót érintő fejlesztésének, felújításának költségeit a tulajdonosok által befizetett közös költségből fedezik. Ezzel megúszod azt is, hogy különböző szakemberek után kell kutatnod, ha mondjuk tetőszigetelést szükséges javítani, mindezt megoldja a közös képviselő. Gyakorlatilag semmi más dolgod nincs, mint a bejárati ajtó küszöbén belül rendet tartani.

A különféle szolgáltatások, mint például az üzletek, bevásárlóközpontok, iskolák, óvodás is valószínűleg könnyebben és gyorsabban elérhetők a lakás központi elhelyezkedése okán, mintha kertvárosban élnél egy családi házban.

 

lakás

A lakások hátrányai

A legfőbb hátránya annak, ha nem saját családi házban, hanem lakásban laksz az, hogy kénytelen vagy alkalmazkodni a ház többi lakójához, és tolerálni mások életvitelét és szokásait akkor is, ha azok esetleg zavarnak téged.

Általában a parkolási lehetőségeid is korlátozottabbak. Ha minden lakáshoz tartozik saját parkolóhely, az már szuper, de akkor még mindig ott a kérdés, ha vendégeket fogadnál, hogy ők hol álljanak meg a kocsijukkal, ha egyébként forgalmas övezetben laksz.

A rezsiköltségeket nem minden esetben tudod teljes mértékben szabályozni, hiszen még mindig vannak olyan ingatlanok, ahol távfűtés van, de nincs egyedi mérőóra, ráadásul nem te döntöd el azt sem, hogy mikor legyenek melegek a radiátorok télen, így elképzelhető, hogy a te életritmusodnak abszolút nem felel meg a fűtés időzítése.

Saját kerted és udvarod pedig jellemzően egyáltalán nincs, így ha friss levegőre, és zöldre vágysz, a közös használatú zöldfelületeket használhatod, ha van parkosított rész a ház körül. Ha nincs, akkor messzebbre kell menned.

 

lakás

Panellakások

Az előre gyártott vasbeton elemekből álló panelházakban lévő lakások építésével gyorsan és nagy mennyiségben tudtak a vidékről nagyvárosokba költöző embereknek lakhatást biztosítani. Előnyeik közé tartozik, hogy fejlett infrastruktúrával rendelkeznek, üzletek, oktatási intézmények egyaránt pár perces távolságban elérhetőek, még gyalogosan is.

Alaprajzukat tekintve nagyon átgondolt és praktikus tervezés jellemzi őket. Nagy meglepetésben nem lesz részed, az ország bármely területén vásárolsz is panellakást, hiszen a panelházakban rejtőző lakások alaprajzai nagyrészt azonosak.

Az elmúlt évtizedekben végrehajtott fűtéskorszerűsítési és hőszigetelési fejlesztéseknek köszönhetően biztonságos, alacsony rezsiköltséggel rendelkező otthont teremthetsz magadnak. Bár korábban ezt az egyik legolcsóbb lakástípusként tartották számon, a panel ingatlanok ára ma már megközelíti, sok esetben felette is van a hasonló korú, téglaépítésű épületekben lévő lakásokénak.

 

lakás

 

Lakóparki lakások

A lakópark hivatalosan olyan lakóközösséget jelöl, amely mindig ellenőrzött bejárattal rendelkezik, és amelyet zárt falak vagy kerítés vesz körül. Ezen a határon belül kisebb lakóutcákat találunk, amelyekhez egy saját park kapcsolódik. A lakásokhoz tartozó kocsibeállók biztonságos teremgarázsban kapnak helyet, a parkban pedig játszótér várja a kisgyermekeket. Nagyobb luxust nyújtó lakóparkok esetében a lakóparkban a napi szükségleteinket kielégítő szolgáltatások is helyet kapnak, és állandó portaszolgálatot, kamerás térfigyelő-rendszert, esetleg edzőtermet és egyéb szolgáltatásokat is találunk.

Drágább árfekvése ellenére sokan szívesen választják ezt az ingatlantípust, hiszen a közös költségért cserébe már-már szállodai szintű szolgáltatást kaphatnak az év minden napján, emellett pedig minden szempontból biztonságos ez a fajta lakókörnyezet.

A következő cikkemben folytatom a lakástípusok bemutatását, hiszen nem beszéltünk még a társasházi, a penthouse, a garzon, a szuterén, a tetőtéri, a stúdió, a manzárd és a loft lakásokról sem. Addig is kövess a Facebook oldalamon, hogy ne maradj le a következő írásomról sem!

 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Ha úgy érzed, szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass, beszéljünk! Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu