fbpx

Ismerd meg a családi házak típusait!

 

A Tamási Árontól kölcsönzött idézet nem véletlenül lett ennek a blogcikk sorozatnak a címe.

Otthon. Ahány ember, annyi féle jelentéssel bír ez a rövidke szó. Ha tárgyilagosan vizsgáljuk meg az otthon szó jelentését, akkor azt mondjuk, az otthon egy olyan ingatlan, amelyet magánszemélyek lakhatás céljára használnak. Lakhatnak itt egyedül vagy családosan, de falai és a felette lévő tető védelmet, biztonságot nyújt a természet viszontagságai ellen. Az otthon tehát egy biztonságos menedék, amely lakhatási lehetőséget nyújt az emberek számára.

Azonban, ha csak ennyi lenne az egész, akkor itt véget is érne ez a cikk, és talán ingatlanközvetítőkre sem lenne szükség, hiszen mindenki ugyanolyan épületekben lakhatna, amelyeknek egyetlen funkciója, hogy biztonságos körülmények közt hajthassuk a fejünket álomra esténként.

 

otthon

Találd meg azt az ingatlantípust, ahol igazán otthon lehetsz!

Viszont, ahogy nincs két egyforma ember, nincs két egyforma otthon sem. Azon túl, hogy az otthonunkat azokkal osztjuk meg, akik kedvesek a szívünknek, arra törekszünk, hogy ez a természeti környezetből kiszakított, mesterségesen létrehozott tér, minél inkább szolgálja a saját kényelmünket, és igényeinket.

Ennél fogva rengeteg lakás típus alakult ki, hiszen az építészek igyekeznek kiszolgálni a lakhatásra vágyók szükségleteit és vágyait. A különféle életszakaszokban más és más igényeink lehetnek a lakhatásunkra vonatkozóan, és persze az anyagi lehetőségeink is befolyásolják a választásunkat, amikor arról döntünk, hogy milyen lakásban szeretnénk élni.

Amikor pedig megszereztük a vágyott ingatlant, igyekszünk úgy felöltöztetni, berendezni, hogy az ne csak funkcionálisan legyen megfelelő a számunkra, de jóleső érzés legyen, amikor a falai közt tartózkodunk. Ízlésünk, igényeink, no és persze pénztárcánk vastagságának függvényében rendezzük be, csinosítgatjuk és korszerűsítjük az évek során, amíg benne élünk.

 

otthon

Így válaszd ki az otthonod!

A megvásárolt lakás sokáig, akár évtizedekig szolgál majd otthonodként, így kell némi előrelátással is rendelkezned akkor, amikor keresgéled a leendő ingatlanodat. Ne az legyen az első dolgod, hogy kiválasztod a települést, ahol lakást keresel, és ráveted magad az ingatlanhirdetésekre!

Előtte gondold át ezeket!

1. Hányan fogtok az ingatlanban lakni?

2. Milyen komfortfokozat az, amit minimálisan szükségesnek tartasz a kényelmes élethez?

3. Várhatóan mekkorák lesznek az ingatlan fenntartási költségei? Hosszú távon ki tudod-e ezt majd fizetni?

4. Mennyi szabadidővel rendelkezel? Elég lesz-e a ház körüli teendőkre úgy, hogy még pihenni is maradjon időd?

5. Meddig tervezel a megvásárolandó ingatlanban élni? Milyen életszakaszban vagy? A következő 5-10 évben várható-e, hogy bővül a családod, vagy esetleg elköltöznek otthonról a gyerekek?

6. Nem utolsó sorban pedig vedd számba az anyagi lehetőségeid is! Ha nincs kellő saját tőkéd, kérj előzetes hitelbírálatot, és tájékozódj az aktuális támogatási lehetőségekről, amelyeket igényelhetsz.

Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltad magadnak, segítségedre lehet ez a két részes cikksorozat arról, hogy milyen típusú lakóingatlanok közül választhatod ki azt, amelyik leginkább passzol az igényeid és szükségleteid, no meg a lehetőségeid metszetébe. Ismerd meg most a családi házak típusait!

otthon

Családi házak

A családi ház olyan lakóépület, amely saját telken áll, így saját udvarral, kerttel rendelkezik.

A családi házak pozitívumai

A családi házak vitathatatlanul legnagyobb előnye, hogy van saját udvarod és kerted, amely kiváló lehetőséget biztosíthat számodra a szabadidőd eltöltésére. Lehet kertészkedni, barkácsolni, szabadtéri programokat szervezni a barátaiddal vagy a családoddal. Nyáron napozhatsz, medencézhetsz, télen hógolyózhatsz, csak ki kell lépned a küszöbön. A gyerekeknek saját játszóteret készíthetsz a kertben, így többet lehetnek friss levegőn, mintha ugyanezért mindig egy közösségi játszótérre kellene elmennetek.

A közelmúltbéli karantén óta pedig azt is tudjuk, hogy szabadabb, pihentetőbb és nyugodtabb életkörülményeink lehetnek itt akkor is, ha egyébként valamilyen külső körülmény korlátoz minket a mozgásunkban.

A családi házak negatívumai

A családi házak fenntartási és üzemeltetési költsége magasabb, mint egy lakásé. Az ingatlan folyamatos karbantartást igényel, mindig van tennivaló a kertben és az udvarban, és valószínűleg távolabb fekszik a városközponttól. Így a munkába járás is drágább és/vagy időigényesebb lesz.

 

otthon

A családi házak típusai

A beépítés módját a helyi építési szabályzat és számos jogszabály együttesen határozza meg, amelynek minden esetben meg kell felelni. Ha tehát új építésű családi ház vásárlásán, építkezésen gondolkozol, feltétlenül keress meg egy építész tervezőt, aki ezekkel a szabályokkal összhangban tudja megtervezni az épületet, amelyet szeretnél.

 

Szabadon álló családi ház

Ez az ingatlantípus kevéssé elterjedt Magyarországon, szabadon álló családi ház esetén ugyanis, kötelező beépítetlen sávot hagyni a telek minden határa mentén.

A szabadon álló családi ház az utca vonalához az előkerttel csatlakozik, amely beépítetlenül marad. Rendeltetése az, hogy megvédje a lakóépületet az utca olyan zavaró hatásaitól, mint a zaj, a füst, a por, vagy az ablakokon közvetlenül benéző kíváncsi tekintetek.

Az utcára merőleges telekhatárok mentén kialakuló, szintén beépítetlen sávokat oldalkertnek nevezik. Ez biztosítja a szomszédos épületek megfelelő távolságát annak érdekében például, hogy tűz esetén az akadálytalanul terjedhessen a másik épületre.

 

Oldalhatáron álló családi ház

Hazánkban ez a beépítési forma a leginkább gyakori, ennek leginkább történelmi okai vannak. Ha körülnézel a magyarországi falvakban vagy családi házas övezetű kertvárosokban, leginkább ilyen módon épített házakat fogsz látni.

Az oldalhatáron álló családi házak építési helyének határvonala megegyezik a telek egyik oldalhatárával. Egyszerűbben szólva az egyik telekhatárra történik az építkezés.

 

Falusias vagy városias családi ház

A családi házak jellegüket tekintve lehetnek falusiasak vagy városiasak. A kettő közti különbség az, hogy míg a falusisas jellegű családi ház telkén mezőgazdasági tevékenység, növénytermesztés, állattartás folyhat, addig a városias jellegű családi házak telkének kertje csak kikapcsolódásra szolgál, legfeljebb egy kis hobbikertészkedéssel vegyítve.

 

otthon

Ikerházak

Az ikerházas beépítési mód elsősorban városi családi házas beépítésű területeken terjedt el, leginkább telek takarékossági okokból.

Az ikerházak két szomszédos telek közös oldalhatárára épülnek, egymástól független közműbekötésekkel és épületszerkezettel. A két épület kapcsolódhat egymáshoz tűzfalakkal vagy kocsibeállóval, garázzsal. Az ikerház tulajdonképpen két önálló épület, amely külsőleg egy épület képét mutatja.

 

Sorházak, csoportos családi házak

A sorházas bépítési mód a kisvárosok belső, nagyobb sűrűségű családi házas területein alakult ki. Ezeknek az ingatlanoknak általában az utcafront felőli elülső oldalon van egy kis előkertjük, a ház mögött pedig saját udvaruk.

A keskeny telekkiosztás miatt az utca felőli homlokvonal teljes szélességében beépül, és a szomszédos épületek tűzfallal csatlakoznak. Az épületekben található lakások egységes építési terv alapján épülnek, és csak a fenntartás és birtoklás tekintetében képeznek külön ingatlanokat abban az esetben, ha az egyes egységekhez tartozó telekrészt birtok jogilag is leválasztják.

A sorházak általában egy-, vagy kétszintesek, tartozhat hozzájuk garázs, vagy fedett kocsibeálló, és rendelkezhetnek közvetlen kertkapcsolattal is, amelyet a lakáshoz tartozó teraszon keresztül érhetünk el.

Természetesen nem mindenki vágyik arra, vagy nincs rá lehetősége, hogy családi házban éljen. Éppen ezért, a következő cikkemben a lakástípusokat mutatom majd be, és szó lesz a komfortfokozatokról is. Kövess a Facebook oldalamon, hogy ne maradj le a következő írásomról sem!

 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Ha úgy érzed, szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass, beszéljünk! Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu