fbpx

Alapos önismeret, és sok mérlegelés kell ahhoz, hogy jól tudj lakóingatlant választani magadnak

A társasházi vagy panellakásban élők jelentős része ugyanarról álmodozik: mégpedig arról, hogy egyszer családi házba fog költözni, saját kerttel. Van, akinek sikerül elérnie és megvalósítania az álmait, van, akinek nem. De abban sem lehetünk biztosak, hogy aki végül kiköltözik egy tömblakásból egy kertes házba, a végén maradéktalanul elégedett lesz.

A leghőbb vágya sokaknak az, hogy a városon belül, csendes helyen, egy újépítésű vagy legalább újszerű családi házba vitessék majd a költöztető céggel a holmijaikat. Aztán persze, szembesülve az árakkal, előfordul, hogy lejjebb kell adni az igényeket vagy módosítani a keresési feltételeken.

Vagy beérik kicsit öregebb, felújítandó, kisebb alapterületű és csak picike kerttel rendelkező házzal, vagy ragaszkodnak a nagy terekhez, az óriási zöldfelülethez és kiköltöznek egy olyan faluba, ahonnét azért még elérhető távolságban van a város.

 

kertes

Kertes ház az álmaidban

Amikor tömblakóként kertes házba vágyakozunk, olyan romantikus képek villannak az agyunkba, ahogy a reggeli nap sugaraiban, kényelmesen iszogatjuk a kávénkat a teraszon, vagy a saját úszómedencénkben ejtőzünk egy fárasztó nyári nap végén, esetleg önfeledten játszunk a kutyánkkal, macskánkkal, gyermekeinkkel a gyönyörű kertben. Csupa csodaszép, boldog pillanat és egy nyugodt, gondtalan, pompás környezetben zajló élet képe lebeg a lelki szemeink előtt.

Valóban ilyen családi házban élni. Pontosabban ilyen is. De a fű és a kert nem magától gyönyörű, az úszómedencét takarítani kell, a kutya és a macska pedig oda fog piszkítani a gyepre, amit bizony el kell takarítanunk utána. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Sok olyan feladattal kell megbirkózni egy családi házban, ami addig nem a mi dolgunk volt, vagy nem is gondoltunk rá. Egy kertes házban mindig van mit csinálni, és az az igazság, hogy nagyon meg kell dolgozni azért, hogy az álmainkban elképzelt boldog pillanatokat megélhessük a valóságban is. Rengeteg izzasztó munkaóra vár ránk, mire odáig jutunk, hogy csak élveznünk kell a kert adta szabadságot és nyugalmat.

Az igazság arról, hogy kinek való a családi ház

És itt kell megjegyeznem: nem való mindenkinek a kertes ház. Nagyon nem. Még annak sem biztos, hogy való, aki évtizedek óta azért küzd, hogy egyszer elérje, hogy abban lakjon. Vannak, akik erre csak azután ébrednek rá, amikor már ott élnek.

Több háztulajdonos azért keres meg, hogy segítsek eladni az ingatlanát, mert rájött, mégsem élvezi a családi házát, sokkal inkább azt éli meg, hogy korlátozza, gúzsba és röghöz köti, egyúttal folyamatosan új problémák megoldását követelve. Vitathatatlanok az előnyei, de aki nem rendelkezik alapos önismerettel, és nem mérlegeli elég körültekintően a dolgok hátrányait is, nem biztos, hogy jól fog lakóingatlant választani magának, amikor a családi házra szavaz.

Az alábbiakban ebben szeretnék a segítségedre lenni. Ha te is családi házba költöznél a jelenlegi lakásodból, ezeket a szempontokat mindenképp vedd figyelembe, vitasd meg magaddal és a családoddal!

kertes

A családi ház kevésbé előnyös oldala

Ha hiszed, ha nem (ha nem, akkor kérdezz meg valakit, aki már meglépte a lakásból házba költözést) egy családi ház rezsije és fenntartási költségei sokkal magasabbak, mint egy lakásé. Drágább rá a biztosítás, magasabbak a számlák, még akkor is, ha nem változtatsz az addigi szokásaidon. Egy 100 négyzetméteres házat ugyanarra a hőmérsékletre fűteni vagy hűteni sokkal többe kerül, mint egy 50-60 négyzetméteres kis lakást.

Másrészt rengeteg mindent be kell szerezned a kerthez, hogy rendben tudd tartani. Vásárolnod kell például fűnyírót, sövényvágót, hogy csak az alap dolgokra koncentráljunk. Ezeket az eszközöket nem csak használnod kell, karban is kell tartanod, és bizony vagy áramot vagy benzint fogyasztanak, ami szintén plusz kiadás.

Ha azt akarod, hogy a kerted tündököljön, és ne egy kiszáradt oázisra emlékeztesse az arra járókat, akkor nyáron locsolnod kell és a víz szintén nincs ingyen. A kapálást, gazolást, gyomirtózást, ősszel a levelek összegereblyézését, télen a hó és a jég eltakarítását már nem is említem. Ezt mind neked kell majd a saját portádon és előtte elvégezni.

Ha elromlik valami, annak a javításáról neked kell gondoskodni, vagy neked egyedül kell megfizetned a szakembert, aki a hibát elhárítja. Már nem fogja a lakóközösség összedobni az elfüstölt kazán vagy a beázó tető árát. Nem, nem! Ezek a javítási és karbantartási költségek kizárólag téged terhelnek majd. Nem árt, ha az ilyen kiadásokra már a kulcsátadás napján elkezdesz félretenni és spórolni, mert előbb vagy utóbb, de biztosan szükség lesz rá. Ha másra nem, akkor el fogod költeni pár évente a ház állagmegóvására, mert időnként bizony le kell majd festeni a kerítést is.

Ha külvárosba, vagy faluba költözöl, szembe kell nézned azzal, hogy sok szempontból kényelmetlenebb lesz az életed, mint eddig. Nem mindenhol elérhető minden szolgáltatás, amit szeretnél igénybe venni, nincsenek minden településen edzőtermek, mozik, éttermek és nem minden városrészben vagy vidéki településen olyan az élelmiszerbolt, mint egy hipermarket.

Ahhoz, hogy ezeket az igényeid kielégítsd, elképzelhető, hogy utaznod kell, és a taxi sem visz már haza pár ezer forintért, ha egy pohár bort meginnál, és ott hagynád a kocsit az étterem előtt másnapig.

A tömegközlekedés egyes településekről siralmas, és ha nincs saját autód, majdnem logisztikai zseninek kell lenned, hogy mindig, mindenhová időben eljuss.

De ne érjen véget ez a cikk sem ilyen negatív hangulatban, vannak ám azért olyan érvek is, amelyek a családi ház mellett szólnak!

 

kertes

A családi ház előnyei

A legfőbb előnyként szokták említeni, hogy nem kell többé alkalmazkodnod senkihez. Vagy legalábbis nem olyan mértékben, mintha egy társasházban laknál. Nyilván egy családi házban lakva is lesznek szomszédjaid, akikkel kölcsönösen tekintettel kell lennetek egymásra, de mégsem annyira közel laknak hozzád, mint egy városi tömbházban. Kicsit nagyobb lesz a privát szférád, és ez valóban felszabadító lehet.

Családi ház tulajdonosaként, nincsenek többé lakógyűlések, ahol vitatkozni kell a közös költség összegén vagy éppen azon, hogy milyen felújításra költsetek legközelebb. Itt minden döntés joga egyedül a tiéd. Kedved szerint festethetsz, alakíttathatsz át, vagy korszerűsíthetsz bármit, amit csak szeretnél.

 

kertes

Neked való-e vajon egy családi ház?

A legautentikusabb választ erre te magad tudod megadni. Megtalálhatod a helyes feleletet, ha olyan kérdéseket tisztázol magadban, hogy szeretsz-e barkácsolni, kertészkedni? Akkor is szívesen végeznéd-e ezeket a tevékenységeket, ha máshoz nagyobb kedved lenne éppen?

Szereted-e a nyugalmat, a csendet vagy éppen a városi pörgős, bulizós lét a te életformád?

Vannak-e, vagy tervezel-e a jövőben gyermekeket? Ha igen, akkor számukra mindenképpen előnyösebb egy saját udvarral rendelkező ház, ahol lehetőségük lesz felfedezni és megismerni rengeteg érdekességet és tapasztalati úton tudást szerezni az őket körülvevő világ dolgairól.

Azon kívül, hogy megvásárolni és fenntartani is többe kerül, kertes házban élni egészen más életforma, mint egy lakásban. Ha passzol az életritmusodhoz és az igényeidhez, érdemes váltanod, de ha hétköznap reggeltől estig dolgozol és éppen csak aludni jársz haza, akkor kevésbé valószínű, hogy jól érzed majd magad benne. Ezért gondold meg, hogy valójában mire vágysz hétvégente: elnyújtózni egy kényelmes kanapén, esetleg sétálni egyet a közeli erdőben? Vagy nekiállni a ház körüli és kerti munkának azért, hogy vasárnap legalább egy órára kiülhess a teraszra és a következő fűnyírásig azt mondhasd: de szép lett a kert!

Egy családi házban vagy a kertjében, mindig van valami munka, amit meg kell csinálni. Ha ezt élvezettel és szívesen tennéd hosszú éveken keresztül, akkor költözz! Ha nem, akkor inkább keress egy nagyobb lakást, nagyobb terasszal!

Nos? Maradsz vagy költöznél?

 

Ha úgy érzed most nem olyan lakásban élsz, amilyen igazán passzolna hozzád, szívesen segítek megtalálni álmaid otthonát! Keress bizalommal telefonon vagy e-mailben! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu