fbpx

Hogyan érdemes kicsomagolni az új lakásban?

A lakáseladást és a vásárlást, valamint a régi lakásból történő elköltözést általában gondos előkészítés és tervezgetés előzi meg. Amikor aztán átcuccoltál az új otthonodba, jön a következő nagy feladat: ki kell csomagolni.

Jómagam is többször költözködtem már és az ügyfeleim közt is van több visszatérő, akiknek már egynél több ingatlan adásvételt volt szerencsém lebonyolítani. Saját tapasztalatból és tőlük is tudom, hogy a költözés is annál jobban megy, minél rutinosabb vagy benne. Sokszor anekdotázunk a korábbi megpróbáltatásainkról és a hibákról, amelyeket többet már biztosan nem fogunk elkövetni. És persze gyakran elhangzik a „ha ezt akkor tudtam volna..!” mondat is.

Ebben a cikkben azokat a hasznos dolgokat igyekeztem összeszedni, amelyek megkönnyítik és stresszmentesebbé tehetik az új lakás birtokbavételét. Korábban már foglalkoztam a témával, de akkor olyan szempontból, hogy mire érdemes odafigyelned, amikor kiköltözöl az előző lakásodból. Érdemes először ezt a tíz tippet is elolvasnod, ha eddig még nem tetted, mert ezeknek is nagy hasznát veheted, amikor összecsomagolsz.  De most jöjjenek a tippek a kicsomagoláshoz!

költözés

Még mielőtt nekiállsz kipakolni

Semmiképpen ne azzal kezdd a dolgot, hogy nekiesel felbontogatni a dobozokat és zsákokat! A legjobb az, ha a nulladik lépés a lakás szemrevételezése és alapos kitakarítása! Ha vannak beépített bútorok, akkor azokat is mosd ki, töröl le a polcokat, szekrényajtókat. Tegyél így a saját bútoraiddal is, hiszen a költözés során rengeteg piszok és por rakódhatott rájuk.

Tisztítsd meg az ablakokat, ajtókat is, és seperd vagy porszívóz fel a padlót, illetve moss fel! A fürdőszoba, a mosogatótálca és a wc alapos kitakarítása is az első dolgok közt legyen, amelyeket elvégzel az új lakásodban. Ha mindennel végeztél, akkor a végleges helyükre kerülhetnek a nagyobb bútorok, kanapék, ágyak és a nagyobb háztartási gépek, mint a mosógép, szárítógép, hűtőszekrény.

Alaposan gondold át, hogy mit hová teszel, hol lenne a legpraktikusabb helye, hogy később, amikor már minden apróság a helyére került, ne legyen szükség a szobák újbóli átrendezésére!

 

Mindent a megfelelő helyre!

Ha megfogadtad a korábban hivatkozott cikkben lévő szuper tippeket, akkor a következő lépés az lesz, hogy a gondosan felcímkézett csomagokat beviheted abba a helyiségbe, amelybe a bennük lévő holmik tartoznak.

A konyhai edényeket, poharakat, konyharuhákat a konyhába, a ruhákat a gardróbba, a játékos dobozokat a gyerekszobába és így tovább. Mindent oda, ahova való a bennük lévő tartalom. Ha mindent megfelelően megjelöltél, akkor ezzel a művelettel nagyon rövid idő alatt készen leszel, hiszen egy dobozba, zsákba sem kell belekukucskálnod, hogy vajon mi lehet benne.

költözés

Priorizáld a kipakolás sorrendjét!

Nem kell különösebben nagy stratégának lenni ehhez, mégis keveseknek jut eszébe az új otthonukba történő beköltözés okozta felfokozott érzelmi állapotban az, hogy felállítsanak egy fontossági sorrendet a kicsomagoláshoz.

Valószínűleg nem fogsz egy délután alatt végezni mindennel, és még jó pár napig el fog tartani, mire az utolsó kis dísztárgy is a helyére kerül, ezért tartsd szem előtt azt, hogy a legfontosabb szükségleteidet minél hamarabb ki tudd elégíteni az új lakásban. Ésszerű tehát a mindennapi élethez leginkább nélkülözhetetlen holmikkal kezdeni a kipakolást, és minden helyiségben megteremteni azokat a minimum feltételeket, amelyek a komfortos élethez szükségesek. Nézzük sorrendben, szerintem melyek ezek a minimumok.

 

Legyen hol álomra hajtani a fejed!

Ha nem is a teljes hálószoba bútorzatot, de az ágyat mindenképpen szükséges már az elején összeszerelni és a helyére tenni. Aludnod ugyanis mindenképpen kell majd valahol a hosszú és fárasztó nap végén. Szóval legyen helyén az ágy és a matrac, keresd elő a csomagok közül a takarókat, párnákat, ágyneműket. Ágyazz is meg, mert annyira el fogsz fáradni estére, hogy akkor már nem lesz akkora kedved hozzá, mint az elején!

A hálószobába kerülő többi tárgy, kép, függönyök, éjjeli lámpák és kisbútorok még várhatnak, amíg lesz majd időd és energiád foglalkozni velük. A lényeg, hogy már első este legyen hol kényelmesen aludnod!

 

Fürdőszoba, wc

A legfontosabb kicsomagolanó tárgyak listáján ott kell szerepelniük a személyes higiéniához szükséges pipere holmiknak, rendszeresen szedett gyógyszereknek is. A következő dolgok, amelyeket a helyére teszel, ezek legyenek. Tegyél ki wc papírt, kézmosót, kéztörlőt, tisztálkodó szereket és törölközőket az esti zuhanyzáshoz, fürdéshez. Mielőtt bezuhansz majd a frissen vetett ágyadba, jól fog esni lemosni magadról a költözéssel járó fáradtságot és port.

költözés

Konyha – mert enni kell!

Az egész költözés során talán a konyha az, amelynek az összepakolása, majd a kipakolása, a legtöbb időnket felemészti. Épp ezért nem is javaslom, hogy már az első napon célként tűzd ki azt, hogy az utolsó kiskanálig minden a helyére kerül. Ellenkezőleg.

Törekedj itt is a minimumra az első napon! Miután a hűtőszekrényt, esetleg fagyasztót áram alá helyezted, és a mikrohullámú sütő, valamint a mosogatógép is elfoglalta a helyét, törődj azzal, hogy legyen mit és miből enni neked és a családnak – ha jó fej vagy, akkor a költöztetésben segédkezőknek is.

Pakold ki a tányérokat, poharakat, evőeszközöket a megfelelő helyükre a konyhaszekrényben, és az élelmiszert is tedd be a hűtőbe vagy a spájzba! Kicsi az esélye, hogy ma még főzni fogsz, így az edények, tepsik, a fritőz, a konyhai robotgép és a többi még várhat egy kicsit a sorára a dobozokban.

A kávé, tea és a hozzájuk szükséges ízesítők azért jó, ha előkerülnek még, hogy gond nélkül tudjatok új lendületet venni a rakodáshoz, amikor egy picit már elfáradtok. Ha rám hallgattok, erre a napra rendeltek inkább ebédet vagy vacsorát, de lehet, hogy a te családi, baráti körödben is akad olyan, aki egyéb segítséget adni nem tud, és szívesen vállalja szendvicsek készítését vagy egy finom egytálétel főzését erre a napra. Ne szabadkozz, ha valaki ilyen jellegű segítséget ajánl fel, fogadd el bátran – nagy könnyebbség lesz, meglátod!

 

Gyerekkel költözöl?

A legjobb tanács, amit adhatok, hogy az első dolgok közt legyen a gyerekek kedvenc játékainak előkerítése. Ha van mivel lefoglalni magukat, sokkal könnyebb lesz neked is az egész költözést, kipakolást levezényelni és gyorsabban is végzel.

Ha még túl kicsi a gyermek ahhoz, hogy egyedül játsszon, akkor erre a napra kérj meg valakit, hogy vigyázzon rá. Ha nincs a közelben segítő nagyszülő, egy kispajtás szüleit is nyugodtan megkérheted, hogy néhány órára legyenek szívesek vigyázni a te gyermekedre, gyermekeidre is. A gyerekek jól fogják érezni magukat, te pedig majd viszonzod a szívességet, ha minden a helyére kerül az új otthonotokban.

költözés

Házikedvencek szükségeletei

Ha van kutyád, macskád vagy egyéb háziállatod, akkor természetesen az ő szükségleteiről is gondoskodnod kell mielőbb. Pakold ki a kedvenc játékait, és az állateledelt szintén az elsők közt!

Ha ketrecben, akváriumban, terráriumban lakik a kis házikedvenced, érdemes minél előbb a végleges helyére tenni az ő lakhelyét is, hiszen ahogy az embereknek, az állatoknak is kell egy kis idő, mire a környezetváltozást megszokják. Ha azonnal a végleges helyére kerül, nem okozol felesleges sokkot neki azzal, hogy rövid időn belül többször is ide-oda pakolgatod az életterét.

 

Haladj a saját tempódban!

Ha kicsomagoltad a legfontosabbakat, amire szükséged lehet a hálószobában, a fürdőben és a konyhában, ne engedj a stressznek és haladj tovább a saját tempódban. Nyugodtan ráérsz akár több napon keresztül is pakolni, míg az utolsó apróság is kikerül a költöztető dobozokból!

Ha eddig eljutottál, már nincs semmilyen örökérvényű szabály vagy előírás, amely alapján folytatnod kellene a beköltözést. Innentől kizárólag a saját és a veled költöző családtagjaid igényei azok, amelyek irányt mutathatnak a továbbiakhoz.

Amire viszont szükséged lesz, ha hosszabb időt vesz igénybe a kicsomagolás az az, hogy minden napra tűzz ki magadnak egy célt, amelyet teljesítesz, és ehhez a célhoz minden körülmények közt tartsd magad! Ez lehet meghatározott számú csomag kipakolása vagy egy-egy helyiség teljesen készre történő berendezése, a lényeg, hogy tartsd magad a tervhez! Ha így teszel, tényleg rövid időn belül fog igazi otthonnak kinézni az új lakásod, dobozokkal telezsúfolt raktár helyett.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé érdekes, ingatlanokkal kapcsolatos tartalmakat!

 

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, hogy mielőbb költözhess? Vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu