fbpx

10 tipp a stresszmentes költözködéshez

 

Az új lakásba történő átköltözés az esetek nagy részében keserédes feladat elé állítja a költözködőket. A változás és az újdonság közeledte kellemes izgatottsággal tölthet el, ugyanakkor egy kis szomorúság is gyakran vegyül a készülődésbe, hiszen elhagyod az emlékekkel teli korábbi otthonod.

Hosszú ideje ingatlanközvetítőként dolgozom, így ismerem az összes jellemző problémát, amelyek költözéskor felmerülhetnek. Sokszor csúszik a lakásátadás eredetileg kijelölt időpontja is, olyan okok miatt, amelyek elkerülhetőek lettek volna a tudatos felkészüléssel és szervezéssel.

Tekints úgy az előtted álló teendőkre, hogy az újrakezdésben rejlő pozitív lehetőségekre helyezed a fókuszt! És legyél mindig előrelátó, mindenben. Ehhez szeretnék most iránymutatást adni.

Olvasd el a tippjeimet, és költözz stresszmentesen az új otthonodba!

 

költözés

10 tipp, amit ha megfogadsz, nyugodtan költözhetsz

 

1.     Tervezz!

Mivel a költözés időpontját már jó előre tudod, vedd a fáradságot és készülj fel rá! Ne az utolsó héten állj neki összepakolni mindent, hanem oszd be a teendőket! Azokat a dolgokat pakold össze legelőször, amelyekre a költözés napjáig már biztosan nem lesz szükséged. Ilyenek például az éppen nem szezonális ruhák, cipők, a könyvek, vagy a ritkán használt edények. Ezeket már akár az adásvételi szerződés aláírása után azonnal összecsomagolhatod, és félreteheted a tároló helyiségedbe, vagy az egyik szoba sarkába.

 

2.     Gondold át a szállítást!

Attól függően, hogy mennyi holmid, bútorod van, és milyen messze lesz az új lakóhelyed a régitől, tervezd meg a bútorok és egyéb holmik szállítását is! Ha úgy látod, hogy szükséged lesz egy költöztető cég szolgáltatásaira, keress fel néhányat, és kérj tőlük árajánlatot! Minél előbb megteszed ezt, annál kedvezőbb árra számíthatsz, és biztos lehetsz benne, hogy a költözés napján nem állsz majd ott tanácstalanul, hogy hogyan jut át az a rengeteg cucc az új lakásba.

 

3.     Szanálás – Ne csomagolj be mindent!

Ha már hosszú ideje laktál az előző lakásban, biztos vagyok benne, hogy rengeteg holmi összegyűlt az évek alatt, amelyek rendezetlenné tették a szekrényeid és a polcokat. Ragadd meg a lehetőséget most a szortírozásra, és szabadulj meg a felesleges dolgoktól! Amire már nem lesz szükséged, próbáld meg eladni, vagy ajándékozd el, esetleg adományozd jótékony célra! Ami már tényleg használhatatlan, azt pedig vidd el a hulladékudvarba! Az új élettér új lehetőséget teremt számodra, hogy átértékeld minden tárgynak a jelentőségét és hasznát, amelyeket az évek alatt összegyűjtöttél. Használd ki!

 

költözés

4.     Dobozok, dobozok, dobozok!

Jó előre kezdj dobozgyűjtésbe! Az élelmiszerboltok, papírüzletek és egyéb kereskedelmi egységek kiváló terep arra, hogy kartondobozokat szerezz. Persze vásárolhatsz is kimondottan költöztető dobozokat is, de ez nem túl olcsó megoldás, főleg annak tükrében, hogy használat után, ha nem akarod kidobni őket, csak gondot okoz majd a tárolásuk. Szavazz a környezettudatosságra és az újrahasználatra költözéskor is, és válaszd a tiszta, de használt kartondobozokat! És persze kezdd el őket gyűjteni időben!

 

5.     Használd a meglévő táskákat, bőröndöket!

Egy, az interneten terjedő mém szerint, állítólag mindenkinek van otthon egy nagy táskája, amibe táskákat gyűjt. Ha neked is van ilyen, akkor vedd elő, és használd az elraktározott reklámszatyrokat és bevásárlótáskákat is a pakoláshoz! Tehetsz beléjük ruhákat, cipőket, tisztálkodó és tisztítószereket, gyerekjátékokat, ágyneműt, szóval bármit, ami nem törékeny, és nem lesz bajuk attól, ha egymásra pakolják őket. Az utazótáskákat, bőröndöket is bevetheted, hiszen pont arra valók, hogy valamit szállítsunk bennük. Az egyikbe például praktikus az első néhány napra szükséges ruhát, cipőt, tisztálkodószereket bepakolni, mintha csak nyaralni mennél, így minden kéznél lesz, és reggel fel tudsz öltözni gond nélkül még akkor is, ha a költözés másnapjának reggelén még mindig hegyekben állnak a kicsomagolásra váró holmik.

 

6.     Etikett – a címke

Mindent, de tényleg mindent címkézz fel! Az összes dobozra, zsákra, bőröndre írd rá, hogy mit rejt a belseje. Lehet, hogy úgy gondolod, majd emlékezni fogsz rá, de hidd el, nem így lesz! Nem fogsz! Vegyél öntapadós etikett címkéket, vagy egyszerűen egy vastag filccel írd rá minden csomagra, hogy mi van benne. Ja, és a legfontosabb a feliratozással kapcsolatban! A dobozok mindegyik, a zsákok több oldalára is írd rá, hogy mit rejtenek! Így akárhogy is pakolják majd le, biztos kézzel választhatod ki a kipakolandó csomagok sorrendjét.

 

költözés

7.     Ruhák bőröndökbe és zsákokba, akár vállfával együtt

A ruhák összepakolását fokozatosan végezd el! Amiket már biztosan nem viselsz a költözésig, azokat rakd el először, és ahogy telnek a hetek, úgy a többit. Az utolsó héten már csak annyi ruhanemű legyen a szekrényekben, amennyire abban a pár napban még szükség lesz. Így az utolsó napon, a reggeli öltözködéssel együtt ürül majd ki a gardrób. A vállfán tárolt ruhákat nem kell leszedned és összehajtani. Egyszerűen húzz rájuk egy zsákot alulról, ahogy lógnak a szekrényben, kösd be a száját az akasztó alatt és így csomagold el őket. Egy zsákba 4-5 vállfányi ruha is kényelmesen elfér, az új helyen pedig csak be kell akasztanod, és lehúzni róluk a csomagolást. Ilyen gyorsan biztos nem pakolnál ki más módon, és jó eséllyel még vasalnod sem kell!

 

8.     Legyen egy SOS dobozod!

Igen, jól olvasod. Legyen egy olyan sürgősségi pakkod, amelybe az olyan alapvető dolgokat pakolod, amelyek minden nap kellenek. Ilyesmik például, mint a wc-papír, szappan, tusfürdő, sampon, fogkefe, törölközők, néhány evőeszköz, tányér, és pohár, mosogatószer stb. Azok a dolgok, amelyekre az utolsó pillanatig szükséged lesz a régi lakásban, és az elsők között kellenek majd az új helyen is. Én ebbe a dobozba raknám a kávéfőzőt is. A lényeg, hogy az utolsó napokban már csak azokat a dolgokat használd, amelyek ebben vannak, és semmiképp ne téveszd szem elől a költözés során, mert ez az első, aminek majd kéznél kell lennie.

 

költözés

9.     Pakolj és takaríts egyszerre!

Az utolsó nagytakarítást ugyan nem tudod megspórolni, de könnyebb dolgod lesz, ha már a költözésre készülve, a bepakolás során, mindig kitakarítod azt a helyiséget, szekrényt, vagy sarkot, amelyből már bedobozoltad a holmikat. Akkor csak néhány perc plusz munka, ám sokkal gyorsabban fogsz haladni a lakás teljed kiürítése után a végső takarítással!

 

10.     Ne hagyd ki az utolsó ellenőrzést!

Miután már mindent elvittél a régi lakásból, tarts egy végellenőrzést, és nézz át mindent, hogy biztosan nem hagysz-e ott valamit, ami a tiéd, és szükséged lesz még rá. Nyisd ki és nézz bele az összes ott maradó szekrénybe, és ellenőrizd le, hogy minden üres-e? Ha igen, akkor már nyugodtan telefonálhatsz az új tulajdonosnak, hogy készen állsz a kulcsátadásra.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Ha szeretnéd végre a gyakorlatban is kipróbálni a fenti tanácsokat, de még nem sikerült eladni a lakásod, vagy nem találtad meg a megfelelő új otthont, keress nyugodtan, hogy segíthessek lakáscéljaid elérésében! Vegyük fel a kapcsolatot telefonon, vagy e-mailben! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu