fbpx

Így alakulhatnak az ingatlanárak a közeljövőben

Ha követed a híreket, akkor bizonyára már értesültél arról, hogy a világpiaci energiaárak jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban.  Emiatt a jövőben várhatóan egyre fontosabb szemponttá válik a vevők számára az, hogy a megvásárolni kívánt lakás energetikai szempontból mennyire korszerű és energiahatékony.

Ennek következtében egyértelműen feltételezhető, hogy a következő időszakban azok az ingatlanok lesznek keresettebbek, amelyek ilyen szempontból kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek. A korszerű és energiatakarékos lakások tehát felértékelődnek.

Az energia-veszélyhelyzet és az ingatlanpiac

A kormány döntése alapján 2022. augusztusától korlátozásra kerül a rezsicsökkentett energiaárak igénybevételének lehetősége. Egy konkrét határszám feletti fogyasztás esetén, amelyet átlagfogyasztásként határoztak meg (földgáz esetében: 144 köbméter/hó, villamos energia esetében: 210 kilowattóra/hó) a piaci árat kell megfizetnie a lakossági fogyasztóknak is.

Szakértők becslései szerint a lakosságnak körülbelül a negyede és fele közt vannak azok, akik a kormány által meghatározott átlag maximuma felett vételeznek elektromos energiát vagy földgázt. Látható tehát, hogy hatalmas tömegeket fog érinteni a rezsi ilyen okok miatti drasztikus emelkedése.

 

Mi köze az energiaáraknak az ingatlanok piaci értékéhez?

 

Ingatlanértékesítőként már jó ideje megfigyelhettem azt a tendenciát, hogy a lakásvásárlók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a leendő otthonuk energiatakarékos legyen. A napelemmel, hőszivattyúval felszerelt, vagy a fűtésre többféle alternatívát kínáló ingatlanok eddig is kedveltebbek voltak az ingatlankeresők által.

Az energia-veszélyhelyzet kihirdetése után pedig nem kell különösebb jóstehetséggel megáldott orákulumnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a jövőben ez még inkább így lesz.

A nagyobb alapterületű, nagyobb energiaigényű ingatlanok, különösen akkor, ha azokon nem végeztek fűtéskorszerűsítést és hőszigetelést, eddig is sokkal többet vártak arra, mire új gazdájuk birtokba vette őket. Természetesen négyzetméterre vetítve ezeknek az ingatlanoknak az ára is alacsonyabb volt, mint egy korszerű épületgépészeti megoldásokkal rendelkező lakásé vagy házé.

 

Drasztikus áremelkedés vagy inkább árcsökkenés várható az ingatlanpiacon?

Véleményem szerint mindkettő. Attól függően, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik az eladósorba került ingatlan.

A kisebb alapterületű, gazdaságosabb, és a kisebb energiaigénnyel rendelkező, energetikai szempontból korszerűnek számító ingatlanok értéke nyilvánvalóan emelkedni fog. Miért? Aki vásárláson gondolkodik, a jelenlegi gazdasági helyzetben szívesebben választ majd olyan lakást, amelynek a rezsije jó esélyekkel alacsonyabb lesz.

A nagy alapterületű, energetikailag korszerűtlen, kizárólag gázfűtési lehetőséget kínáló ingatlanok iránt már korábban is érezhető volt, hogy csökkent a vásárlók érdeklődése. Ha elkeltek, akkor is jóval alacsonyabb négyzetméteráron, mint azok a környékbeli ingatlanok, amelyek ilyen szempontból takarékosabban üzemeltethető megoldást kínáltak.

A jövőben ez még inkább így lesz, hiszen a rezsicsökkentés fogyasztási mennyiséghez kötött korlátozásával pillanatok alatt az egekbe szökhet egy ilyen korszerűtlen ingatlan rezsije. A meghatározott átlagfogyasztás felett piaci áron fizetett áram és gázszámlán szereplő összeg ugyanis nem lesz túl pénztárcabarát.

 

Felélénkülő kínálati és keresleti oldal

A fentiekben kifejtettek egyenes következményeként várhatóan az eddigieknél jobban élénkülni fog az ingatlanpiac.

A kérdés csak az, hogy a kínálat és a kereslet szinkronba kerül-e egymással. Hiszen a nagy alapterületű és/vagy korszerűtlen ingatlanok tulajdonosai várhatóan igyekeznek majd gyorsan megszabadulni a pénznyelő lakásaiktól. Eladni viszont vagy nem, vagy csak jóval nehezebben és nyomottabb áron tudják majd, mint egy évvel ezelőtt, amikor még nem sejtette senki, hogy a rezsicsökkentésnek egyszer vége szakad.

A kisebb alapterületű és energetikailag korszerű ingatlanokat viszont jóval magasabb áron, és sokkal gyorsabban értékesíteni lehet majd, hiszen a legtöbben nyilván ilyet fognak keresni. Az viszont nem túl valószínű, hogy túlkínálat lesz az ilyen adottságokkal rendelkező ingatlanokból a piacon – főleg a használt lakások tekintetében. Hiszen ki az, aki az olcsón fenntartható lakását drágábbra cserélné ebben a helyzetben? Vagy ha mégis erre adná a fejét bárki, akkor nyilvánvalóan borsos árat fog érte kérni.

 

Venni vagy eladni? Ez itt a kérdés!

Ha mostanában terveztél ingatlant vásárolni vagy eladni akkor egyetlen tanáccsal tudok csak szolgálni: Jól gondold meg!

Végezz előzetes számításokat, hogy ha eladsz, akkor tudsz-e majd venni olyan minőségű ingatlant helyette, ami megfelel az igényeidnek. Ha az eladni kívánt lakásod az olcsóbb kategóriába esik, mert korszerűtlen, és magas a rezsije, az érte kapott pénz nem lesz elég egy korszerűbb ingatlanra, még akkor sem, kisebb alapterületben gondolkozol.

Ha jó áron tudod értékesíteni az ingatlanod, mert az energetikailag modern és takarékos otthon, akkor viszont ugyanolyan drágán tudsz majd csak másikat venni helyette, vagy olcsóbban ugyan, de magasabb rezsivel rendelkezőt.

 

 

Mi legyen az örökölt ingatlannal?

Ha például örököltél, és nincs szükséged a hagyatékból rád szálló ingatlanra, mert a lakhatásod egy alacsony rezsijű lakásban már megoldott, még inkább gondold meg, hogy pénzzé teszed-e az örökséged! Láthatjuk, hogy a nagymértékű infláció és a forint zuhanása miatt, nem tűnik a legjobb megoldásnak készpénzben tartani a vagyonunkat.

Inkább azt javaslom, hogy várj ki, és tartsd meg az ingatlant! Kiadhatod akár bérbe is, ily módon plusz bevételre tehetsz szert. De ha csak hagyod üresen állni, és a legszükségesebb karbantartási és üzemeltetési költségekkel számolsz, akkor is értékállóbb vagyonod lesz, mintha a bankszámládon tartanád az érte kapott pénzt.

 

Ha érdekelnek hasonló blogbejegyzések, kövess Facebookon, és Instagramon is! Szívesen bepillantanál az ingatlanközvetítés kulisszái mögé? Facebook oldalamon rendszeresen megosztok sztorikat a mindennapjaimból, és mindig jelzem, ha új cikk kerül ki a blogra, így biztosan nem maradsz le a számodra érdekes tartalmakról!

Hasznosnak találtad ezt a cikket?  Oszd meg másokkal is!

Ha pedig eladni vagy venni szeretnél, akár telket, lakást, házat, nyaralót, keress fel bátran, hogy neked is segítségedre lehessek azzal az egyedi értékesítési módszerrel, amellyel hosszú évek óta tevékenykedem a szakmámban eredményesen. Elérhetsz telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu