fbpx

Bérbeadók tízparancsolata

Az ingatlankiadás az egyik szuper módja a passzív bevételszerzésnek. Persze, amikor erre gondol valaki, az elképzelésből gyakran kimarad a kiadással járó felelősség és teendők listája. Pedig egy ingatlant felkészíteni a kiadásra nem kis munka, és bizony kisebb-nagyobb anyagi befektetést is igényelhet.

Ha kiadó ingatlanod van, természetes, hogy arra vágysz, hogy megbízható bérlőt találj. Jó, ha tudod, az ingatlan-bérbeadás esetén nem igaz az a szállóige, miszerint az ellentétek vonzzák egymást! Legyen olyan a kiadó ingatlanod, amilyet az a típusú bérlő kedvelne, akinek szívesen kiadnád! Ebben szeretnék most segíteni.

ingatlan

10 dolog, amelyet tarts szem előtt, ha kiadod az ingatlanod

Ha igényes bérlőre vágysz, elengedhetetlen, hogy te is megtegyél bizonyos dolgokat az ingatlanoddal! Ehhez állítottam most össze neked egy kisokost, amelyből megtudhatod többek közt azt is, hogy melyek az igényes, megbízható bérlők a minimum elvárásai, és milyen hibákat ne kövess el semmi esetre sem.

Az alábbi tippeket bevetheted üzleti ingatlan, iroda vagy lakás kiadása esetén is. Sőt jó részüket akkor is sikerrel alkalmazhatod, ha eladni szeretnéd a szóban forgó ingatlant.

 

1. Szánj időt a felkészülésre!

Mielőtt meghirdeted kiadásra az ingatlant, vagy megbízol egy ingatlanközvetítőt azzal, hogy találjon bérlőt számodra, készítsd fel alaposan az első találkozásra az érdeklődőkkel! Nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolnod, egy kis csinosítás azonban biztosan előnyére válik majd. De erről később. A lényeg, hogy ne kapkodd el a dolgokat, ne az legyen az első, hogy kattintasz néhány fotót, és már teszed is fel a netre! Olvass tovább!

 

ingatlan

2. Tisztasági festés

Mielőtt bérbe adsz egy ingatlant, egy tisztasági festést mindenképpen elvárt, hogy megejts. A legjobb, ha törtfehérre vagy más világos árnyalatra esik a választásod. Később megegyezés kérdése, hogy engeded-e a bérlőnek, hogy kedve szerint színezze a falakat.

 

3. Takaríts ki!

Ha eddig üresen állt az ingatlan vagy a korábbi bérlő épp most hagyta el, egy alapos takarítás biztosan rá fog férni. Szedd le a pókhálókat, legyen tiszta az összes ablak, ha vannak fent függönyök, mosd ki azokat is! A padló is legyen por- és foltmentes. Vannak bent bútorok? Azokat is mosd le, töröld át, kívül, belül!

 

4. Ablakok, párkányok, ajtók, redőnyök, szúnyoghálók tisztítása

Az első benyomás roppant fontos, amikor egy érdeklődő először megnézi a bérleményt. Gondolj csak bele, te sem mész egy fontos tárgyalásra vagy randevúra kócos hajjal, slampos öltözékben. Az ingatlannak se legyenek piszkosak, porosak az ablakpárkányai, esőverte foltosak az ablakai, ajtói. A szúnyoghálókba több hónapja beleragadt por, szöszök, és pókhálók, szintén nem túl bizalomgerjesztő látványelemek. Tisztítsd meg ezeket is, az ajtó- és ablakkeretekkel együtt!

Ja, és nézz a lábad elé, mielőtt belépsz az ingatlanba! Van lábtörlő? Ha nincs, akkor legyen! Ha van, akkor vizsgáld felül az állapotát, és ha úgy látod, hogy már túlzottan kopottas, vagy már rá sem ismerni a mintára, ami eredetileg díszítette, azonnal dobd a szemétbe és vegyél helyette újat! Ennél illúziórombolóbb dolog kevés van, és ha már ilyen hangulatban lépi át a küszöböt bárki, biztos lehetsz benne, hogy az előítéletek már befészkelték magukat a fejébe.

 

ingatlan

5. Tiszta udvar, rendes ház!

Ha van kert vagy udvar, akkor arra ugyanúgy igazak a fentiek. Seperj össze, gazolj ki, nyírd le a füvet rendszeresen! Ha nincs, akkor pedig a lépcsőházat tedd rendbe akkor is, ha amúgy nem a te dolgod lenne!

 

6. Nézd meg a konkurens hirdetéseket!

Térképezd fel, hogy a te ingatlanod környékén milyen hasonló paraméterű kiadó ingatlanok vannak! Nézd meg a képeket alaposan! Találsz kifogásolható dolgokat? Túl sötétek vagy túl homályosak a képek? Te ne kövesd el ugyanazokat a hibákat! Fotózd hívogatóra, barátságosra a kiadó ingatlanod! Már első pillantásra a tiéd legyen a legszebb, legrendezettebb kiadó ingatlan!

 

7. Reális bérleti díjat kérj!

A konkurens hirdetések átnézése arra is jó, hogy képet kapj a jelenlegi árakról. Ne adj meg a többiekéhez túl magas árat, mert mire arra bérlő érkezik, hónapok is eltelhetnek. Ha van valamilyen extra a kiadó ingatlanban, amely egyébként is értéknövelő hatású (pl. irodákban, üzletekben beépített széf, irodabútorok, lakások esetén jacuzzi, szauna stb.) azt természetesen érvényesítheted a bérleti díj meghatározásánál.

 

ingatlan

8. Legyen biztosításod!

Ha még nincs, akkor itt az ideje, hogy biztosítást köss az ingatlanra! Attól, hogy kiadod, az még a te tulajdonod marad, így a saját érdeked is, hogy ez ne maradjon el. Ennek a díját természetesen neked kell fizetni, a bérlő pedig köthet külön biztosítást a bérleményben elhelyezett ingóságokra. A bérleti szerződésbe ezt is célszerű belefoglalni.

 

9. Fogalmazd meg a saját szabályaid!

 

Jó, ha tudod, hogy nem csak azok a dolgok lehetnek kötelezőek az albérlődre nézve, amelyek törvényileg szabályozásra kerültek. Nyugodtan élhetsz a jogaiddal és ingatlantulajdonosként te is kiköthetsz saját szabályokat. Ha nem szeretnéd, hogy dohányozzanak, hangos tevékenységet folytassanak az ingatlanban, vagy szilárd elképzelésed van arról, hogy a bérlő készpénzben vagy utalással fizesse a bérleti díjat, és arról is, hogy az adott hónap melyik napján, ezt mind beleírhatod a szerződésbe. A lényeg, hogy biztonságban érezd magad, és ha valami nem úgy történik, ahogy elképzelted, legyen mire hivatkoznod.

 

10. Fogadd el, az ingatlankiadás nem csak termeli a pénzt!

Talán a legfontosabb az, hogy tisztában legyél azzal, az ingatlankiadás nem egy kifogyhatatlan kincsesláda! Ugyanúgy, mint bármilyen munkába vagy vállalkozásba, ebbe is be kell fektetni munkát és pénzt is. Ne hanyagold el a rendszeres karbantartási munkákat, amelyek egy ingatlan üzemeltetése során felmerülhetnek. A bérleti díj egy részét különítsd el az amortizáció következtében előbb vagy utóbb bekövetkező javítási, korszerűsítési, felújítási munkák költségeire!

Természetesen ezeken felül is van számtalan fontos tudnivaló a bérbeadással kapcsolatban, kezdve a fizetendő adóktól, a bérleti szerződés tartalmi és formai követelményein keresztül, egészen addig, hogy mi történik a bérlővel, ha időközben eladod az ingatlant. Ez utóbbiról itt olvashatsz bővebben.

No, meg persze benned is felmerülhetett ezt a cikket olvasva ezernyi kérdés, ha éppen ingatlan bérbeadásán gondolkozol.

Ha úgy érzed, szívesen igénybe vennéd a több éves szakmai tapasztalatomat az ideális bérlő megtalálásához, ne habozz, keress bátran! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu

Ne maradj le a további érdekes és hasznos tartalmakról, ingatlanpiaci érdekességekről sem! Kövess Facebookon és You Tube-on!