fbpx

Így válassz svindlis álszakik helyett, hozzáértő és megbízható szakembert!

Az embereknek tele a hócipőjük a gazemberekkel, akik szakembernek adják ki magukat, és Mekk Elek módjára végzik el a rájuk bízott munkákat. A csalódott ügyfelek pedig persze nem restellik ezt sokat mondó fotókkal az interneten is szétkürtölni, ám még így is előfordulhat, hogy kókler kivitelezők csapdájába esel. Ebben a cikkben megmutatom, mire kell figyelned, ha építőipari munkához szeretnél hozzáértő, és természetesen megbízható szakembert találni.

ingatlan

Kis felújítás, nagy bosszúság?

Teljesen jogos igényed, hogy ha már kiadtál rengeteg pénzt egy használt ingatlanra, legyen az családi ház vagy társasházi lakás, akkor az olyan legyen, amilyennek igazán szeretnéd. Beszélhetünk esztétikai vagy műszaki felújításról a lényeg minden esetben ugyanaz. Minőségi és tartós eredményű munkát szeretnél átvenni a végén, amelyben hosszú idő keresztül örömöd, kényelmed lelheted anélkül, hogy különösebben foglalkoznod kellene vele.

Az építőanyagok rohamos drágulása okán még inkább nagy jelentősége van annak, hogy kivel dolgoztatsz. Egy kisebb fürdőszoba felújítása is kitesz egy vagyont, így nagyon meg kell válogatnod, hogy kire mered rábízni. Mert persze az is nagyon kellemetlen, ha minőségi kifogásod van a végén az elvégzett munkákkal kapcsolatban, de a bosszúságodat még az is tetézni fogja, hogy ha nem vagy szerencsés, és vissza kell bontani valamit, gyakorlatilag kétszer kell kifizetned egy helyiségnek a felújítását.

Nézzük is, melyek azok a szempontok, amelyek alapján csak az marad majd fent a rostán, aki tényleg neked való, és igazán érti a dolgát!

 

ingatlan

A hétpróba, amit egy igazi szakembernek ki kell állnia!


Mivel használt és új építésű ingatlanokkal egyaránt foglalkozom, és jómagam is túl vagyok már néhány költözésen, no meg persze felújításon, bőven van tapasztalati anyagom, és ügyfelek sztorijai, amelyekből összerakhattam ezt a kis listát.

Amikor szakembert kezdesz keresni egy munkára, legyen az egy teraszburkolás, festés, vagy beépített bútor készíttetése, esetleg kisebb kőműves munkák, haladj végig ezen a kérdéssoron, minden egyes szakemberrel folytatott beszélgetés után! Ne várj sokat, mert az emlékek gyorsan fakulnak!

Ha van kedved pontozhatod is őket, így a végére mindenkinek kezedben lesz a bizonyítványa az alapján, amit addig mutatott magából. Hallgass az ebből kirajzolódó adatokra!

 

Aki ezen a teszten átmegy, azt nyugodtan megbízhatod a munkával!

1. próbatétel: Elérhetőség

Az első lépés a kapcsolatfelvétel. Már ez is gyakran neuralgikus pontja a szakiknak. Vajon felveszi a telefont? Ha nem, akkor visszahív? Válaszol az e-mailekre? Ha megígéri, hogy jön felmérni a munkát, időben érkezik? Vagy sokat variál, és jobb esetben lemondja a találkozót, rosszabb esetben csak minden előzetes értesítés nélkül meg sem jelenik?

Ha már az elején nehéz a kapcsolattartás, élj a gyanúval, hogy ő egy szétszórt és megbízhatatlan ember. Persze előfordulhat bárkivel, hogy közbejön valami, de ha egy vállalkozó ennyire rossz az idejének a beosztásában, az nem sejtet túl sok jót. Sok pontot ne kapjon, ha már az elején ilyen gondok vannak vele!

 

ingatlan

2. próbatétel: Beszédkészség, szakmaiság

Ha előállsz a kéréseddel csak hümmög, és mindenre bólogat? Nem mondja el a véleményét, nem ad javaslatokat? Nem mondja el, hogy szerinte mi lenne a legjobb és a szakmailag legmegfelelőbb megoldás a problémára? Nem tud mondani sem körülbelüli határidőt, sem anyagköltséget és munkadíjat? Vagy legalább nagyságrendileg meghatározni? Már kereshetsz is mást helyette!

3. próbatétel: Korábbi munkái

Még akkor is, ha ajánlás útján jutsz el valakihez, szánd rá az időt, és nézd meg a Facebookon lévő céges oldalát, vagy ha van, akkor a weboldalát és olvasd el a kommenteket, véleményeket! Ha valaki profi a szakmájában, ezt szívesen a figyelmedbe is fogja ajánlani, mivel rendszeresen feltölti a referenciamunkák fotóit. Nem tud, vagy nem akar a korábban végzett hasonló munkáiról fotókat mutatni? Gyanús, nagyon gyanús… Jobb, ha inkább menekülsz!

 

4. próbatétel: Szerződésírás

Ugye nem kell különösebben megmagyaráznom, miért ad egyfajta többlet biztonságot mindkét félnek az, ha hivatalosan, írásban is megállapodtok mindenben? Senkinek nem mindegy, hogy kit enged be az otthonába! Ahogy egy becsületesen dolgozó szakembernek is garanciát jelent arra, hogy az ügyfelétől majd meg is kapja a munkájáért járó kialkudott díjazást. Természetesen ennek a feltételeit és ütemezését is a szerződésben rögzíteni kell. Egyszóval közös védőhálója ez mindkét félnek, amely egyúttal annak a megpecsételése is, hogy te komolyan veszed a megbízását, ő pedig felelősséget vállal a feladat minőségi elvégzéséért.

 


5. próbatétel: Felelős személyek

Ha nem egyéni vállalkozóként egyedül (pl. burkoló), hanem csapattal dolgozik a szakember (pl. tetőfedő, kőműves), tisztázzátok, hogy a munkások milyen jogi viszonyban vannak azzal a személlyel, vállalkozással, akit te a szerződés szerint megbízol. Alvállalkozók ők vagy alkalmazottak? Összeszokott, gyakran együtt dolgozó csapat? Ha ugyanis valamiben kár keletkezik, vagy egy szerencsétlen baleset történik, nem mindegy, hogy feketén dolgoztak-e vagy hivatalos keretek közt.

 

6. próbatétel: Fizetési feltételek tisztázása

Mielőtt bármilyen munkafolyamat elkezdődne, beszéld meg és természetesen a korábban már említett szerződésben rögzítsétek is, hogy mikor, miért és mennyit kell majd fizetned? Legyen külön-külön feltüntetve az anyagköltség és a munkadíj! Ha nagyobb, vagy hosszabb ideig tartó munkálatokról van szó, a különböző készültségi fokokhoz beiktathattok fizetési határidőket! Egy tapasztalt szakember ennek az ütemezésnek az elkészítésében is profin tud majd segíteni. Mindig legyen mindkét fél számára egyértelmű és világos, hogy az anyagárat és a munkadíjat előre, vagy utólag kell-e a megrendelőnek fizetnie! Érdemes a kötbérre, az előre nem látható bonyodalmakra, és ezek megoldására is kitérni. Mi történik, ha a munka az egyik félnek sem felróható körülmények miatt elhúzódna? Minden pénzmozgásról legyen bizonylatod, vagy aláírt átvételi elismervényed a vállalkozótól! Ha rábízod az anyagbeszerzést, mindig kérd a nyugták, számlák bemutatását – bár egy korrekt szakember, ezt külön felszólítás nélkül is meg fogja tenni.

 

ingatlan

 

7. próbatétel: Szimpátia

Szakmai szempontból talán a legelhanyagolhatóbb ennek a tényezőnek a jelentősége, de ha van kölcsönös szimpátia a felek között, akkor a munkavégzés és az esetleges problémák, módosítások megbeszélése is gördülékenyebben fog menni. Nap mint nap tapasztalom, hogy az emberek akaratukon kívül, a puszta létezésükkel hatnak egymásra. Van talán egyfajta kémia, vagy rezgések, amelyektől valaki szimpatikus, míg más ember a falra mászik ugyanattól a személytől. Már az előző hat próbát sem könnyű kiállnia mindenkinek, aki ilyen vagy olyan szakemberként hirdeti magát. De ha te mégis olyan szerencsés vagy, hogy több olyan jelölttel is összehoz a jó sorsod, aki az összes eddigi próbát kiállta, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy a végső döntést, úgy hozod meg, ahogy a szíved és a szimpátia leginkább diktálja!

 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Ha éppen most olyan használt lakásra vadászol, amelyet felújíthatsz, keress bátran és bizalommal! Igyekszem mindent megtenni, hogy minél előbb ki tudd próbálni ezt a tesztet a gyakorlatban is. Ha eladnál, akkor is csörögj rám, mert rengetegen keresnek most eladó használt ingatlant!

Amennyiben panellakás felújításában gondolkodsz, olvasd el a korábbi blogomat ide kattintva! Vedd fel velem a kapcsolatot telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu