fbpx

Kreatív felújítási tippek panellakásokhoz

Egy panellakás a legjobb választás, ha új életet kezdesz, hiszen a jelenlegi piaci kínálat tükrében ez a típusú ingatlan az, amelyhez viszonylag gyorsan és jó áron hozzájuthatsz, emellett a fenntartási költségei is barátságosak. Ideális megoldás, ha nincs túl sok időd arra, hogy a ház körüli teendőkkel foglalkozz.

Az jellemzően viszonylag kicsi alapterületű panellakások esetén nyilván nem beszélhetünk tágas terekről, megfelelően hő- és hangszigetelt falakról és nyílászárókról, hogy csak a legszembetűnőbb hiányosságokat említsük egy átlagos lakás esetén.

Vannak azonban olyan praktikák, amelyekkel nem csak kihozhatod a maximumot a kis „kockalakásból”, de utána garantáltan szeretni is fogsz benne élni!

panellakás

Tippek panelfelújításhoz

Ha már megvetted a panellakásod, a legelső dolog az legyen, hogy alaposan felméred a műszaki és esztétikai állapotát! Ennek tükrében készíts egy tervet a felújításhoz, amelyben összegzed, melyek azok a munkálatok, amelyeket feltétlenül el kell végezned.

Azt feltételezve, hogy a panellakás még megközelítőleg az eredeti állapotában van, vagy legalább 15-20 éve nem esett át jelentősebb korszerűsítésen, az alábbi dolgokat javasolt felújítanod

 

1. Elektromos vezetékek

A legjobb, ha a villanyvezetékek minőségének ellenőrzésénél kezded, hiszen a további felújításhoz biztosan szükség lesz elektromos gépekre. Ezeknek a működtetése pedig csak megfelelő hálózaton biztonságos, így ha még a régi alumíniumvezetékek futnak a falban, érdemes villanyszerelőt hívni és ezeket kicseréltetni vele.

 

2. Vízvezeték csövek

A másik kevésbé látványos összetevő, amelynek a meghibásodása azonban komoly nehézségeket okozhat, az a vízvezetékek rendszere. Ha már egyszer nekiállsz a felújításnak, nem érdemes az újracsövezést sem kihagynod, mert nincs annál bosszantóbb, mint mikor a szépen felújított, újraburkolt vizes blokkot szét kell bontani, mert csőtörés vagy dugulás van az új burkolat mögött.

 

panel

3. Hőszigetelés

Ugye nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: a panellakások szigetelése eredeti állapotukban nem túl jó? Télen a vékony beton falak gyorsan áthűlnek, az eredeti nyílászárók, bejárati ajtók nem igazán zárnak jól, ott is áramlik be a hideg a lakásba. Nyáron viszont leírhatatlan meleg tud lenni. Mára már szerencsére sok épületet a panelprogramnak köszönhetően kívülről szigeteltek. Ha van választási lehetőséged, akkor külső hőszigeteléssel rendelkező épületben vásárolj lakást! Amennyiben nem került még sor rá, úgy az ablakokat, ajtókat is érdemes hőszigeteltre kicseréltetned!

 

4. Klímaberendezés beszerelése

Ha minden évszakban megfelelő hőmérsékletre vágysz, szereltess fel klímaberendezést is! Előnyeit az utóbbi évek forró nyarai után nem szükséges különösebben taglalni, ugye? Léteznek ma már olyan típusok is, amelyek pollenszűrővel felszereltek, illetve nem csak hűteni, hanem fűteni is lehet a segítségükkel. A megfelelő berendezés kiválasztásához és felszereléséhez szakember segítségét kell kérned.

 

5. Tárolóhelyek kreatív kialakítása

Mivel panelok esetében többnyire szűkösebb alapterülettel van dolgunk, még egy nagyobb lakás alapterülete sem több, mint 70 négyzetméter, nagyon lényeges, hogy milyen tárolási lehetőségeket alakítasz ki az új otthonodban. A keskeny és természetes fényt alig kapó előszobákban, tökéletesen funkcionálhat egy mennyezetig érő beépített szekrény, ahova rengeteg dolgot tudsz majd elpakolni. Megfelelő fényű lámpákkal és tükrökkel optikailag bővítve a teret, létrehozhatod a kellemes és praktikus közös metszetét, amely kiváló búvóhelye lesz akár még a porszívódnak és a vasalódeszkának is.

 

panellakás

6. Burkolatok cseréje

Az otthonosság és célszerűség nem zárja ki egymást, ha burkolatokról van szó. A fürdőt és a wc-t kivéve, ahová mindenképpen hidegburkolatot célszerű tenni, nyugodtan választhatsz magas kopásállóságú laminált padlót vagy vinylt a lakás egészére. Igen, a konyhába is! Ha azonos padlót teszel mindenhová, optikailag szinte egybefolyik majd az egész tér, és tágasabbnak fog tűnni. A hatást fokozhatod azzal, ha nagyon világos színeket használsz.  Ha színekben mégis más-más árnyalatot szeretnél a különböző helyiségekbe ugyanabból a burkolattípusból, alacsony burkolatelválasztókkal válthatod ki a régi küszöböket.

7. Optimális és funkcionális bútorozás
Ha már a fentiekkel készen vagy, nincs más dolgod, mint berendezni az új otthonod. Ha kevés szobád van, meggondolandó lehet a most nagy reneszánszát élő szekrényágy választása, amelyből egy mozdulattal varázsolható hálószoba, akár a nappali közepén. Vagy választhatsz praktikus, ágyazható kanapét is, amelyből egy fedőmatraccal kényelmes pihenőhely válhat. Célszerű kerülni a nehezen mozgatható, nagy helyet foglaló bútorokat, igyekezz helytakarékos, ugyanakkor kényelmes megoldásokat alkalmazni, minden helyiségben!

 

panellakás

 

Kell-e neked lakberendező vagy belsőépítész?

A panellakás felújítás bizonyos változtatási lehetőségeket ugyan megenged, de általános szabály, hogy a beépített betonfalaknak mindenképp maradniuk kell az eredeti helyükön. Ennek ellenére nagyon sok lehetőséged van arra, hogy változtass, de talán eszedbe sem jutnának olyan dolgok, amelyek egy szakembernek igen.

Egy belsőépítész gyakorlott szeme sokkal többet lát, mint a tiéd, és főleg akkor lehet nagy segítségedre, ha még nem tudod pontosan és konkrétan megfogalmazni, hogy mit is szeretnél. Ha csak annyi elképzelésed van, hogy kényelmes, otthonos és praktikus legyen egyszerre, mindenképp érdemes szakemberhez fordulnod, aki biztosan megtalálja a legjobb megoldásokat.

 

Minden a tervezéssel kezdődik!

Éppen ezért, ha úgy döntesz belsőépítész és lakberendező tudására hagyatkozva szeretnéd kialakítani az új otthonod, akkor tulajdonképpen őket kell először felkeresned, mielőtt bárminek nekilátsz a fent felsorolt felújítási tippek közül.

Mire a mesterek jönnek, már meg kell tudni mondani nekik, hogy mi, hova kerüljön, milyen színűek legyenek a falak, csempék, stb. Számtalan lehetőség közül lehet választani a felújítás során, de jó, ha már az elején meghatározásra kerül egy összkép, stílus és irányvonal, amelyhez igazodni kell. Ezt kitalálhatod a belsőépítésszel közösen vagy akár teljesen szabad kezet is adhatsz neki az átalakítások megtervezéséhez. Egy profinak általában elég csak annyit mondanod, hogy milyen stílusú lakást szeretnél, és a tervezés elkészülte után legfeljebb kisebb korrekciókat kell eszközölni.

 

panellakás

 

Kis terekhez nagy ötletek kellenek!

 

Az az igazság, hogy minél kisebb egy lakás, annál inkább szükség lehet lakberendező segítségére. Sokkal, de sokkal nehezebb jól és praktikusan berendezni egy kis lakást, ahol sok a kötöttség, mint egy családi házat.

A panellakások esetén leginkább a falak, a víz-, szennyvíz, valamint a gáz és fűtés csövek kötöttsége miatt jelenthet nehézséget. Itt fokozottan kell figyelni arra, hogy bontás nélkül, a meglévő kiállásokhoz alkalmazkodva hozzunk létre teljesen új elrendezést, akár egy teljesen új stílusban.

Egy panellakáshoz lakberendezőt hívni tehát valóban nem luxus, hanem a tudatos látvány- és költségtervezés hatékony eszköz, egyben egy olyan értéknövelő beruházás, amely megtérül majd a mindennapjainkban. Hiszen nincs is annál jobb, mint egy számunkra kellemes hangulatú, igényes és funkciók szempontjából is praktikusan kialakított lakásban élni.

 

Ha szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass, beszéljünk! Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu