fbpx

Soha ne dönts hirtelen felindulásból, ha ingatlanvásárlásról van szó!

 

Nemrég telefonon beszéltem egy kedves ismerősömmel, aki boldogan újságolta, hogy mennek megnézni egy kis falusi parasztházat. Befektetésnek és egyúttal nyaralónak szeretnék megvásárolni. Kérte, hogy nézzem meg a hirdetést, és mondjam el a véleményem.

Én azonban e helyett, inkább kérdéseket tettem fel neki, amelyektől láthatóan zavarba jött. Én pedig ismét bizonyosságot szerezhettem arra vonatkozóan, hogy az emberek jó része valóban érzelmi alapon van behuzalozva, amikor úgy dönt, hogy meg szeretne tekinteni egy ingatlant. Ez persze nem baj, csak azt lenne jó elkerülni, hogy a vásárlás is kizárólag ilyen alapon történjen.

 

ház

 

Egy nyaraló az álmod? Nem vagy egyedül!

Kevés embert ismerek, akinek ne lenne az egyik titkos vágya az, hogy szert tegyen egy nyaralóra. Van, aki vízpart közelébe, más egy csendes erdő közepébe vagy egy aranyos kis falu pincesorának szomszédságába képzeli el.

Arra azonban sajnos sokkal kevesebben gondolnak, hogy a mindennapokban hogyan lesznek képesek karban- és rendben tartani a nyaralójukat és annak környezetét. A fent elmesélt beszélgetés után tehát úgy döntöttem összeállítok egy kérdés listát, amelyet mindenképp tegyél fel magadnak vagy az eladónak, ha nyaraló megvásárlásán gondolkozol.

 

Fontos kérdések nyaralóvásárlás előtt

Jöjjön akkor most végre a lényeg! A kérdések, amelyeket a legőszintébben válaszolj meg saját magadnak vagy tegyél fel az eladónak, mielőtt foglalóznál vagy egyeztetnétek az adásvételi szerződés megkötésének időpontját.

 

1. Mire akarod használni a nyaralódat?

Hétvégékre akarsz elbújni a világ elől és csendes környezetben pihenni? Vagy inkább évente kevesebbszer, de akkor hosszabb időre látogatnál oda?

Előbbi esetben megfelelő lehet egy saját kerttel rendelkező ingatlan, ám ha az utóbbiról van szó, akkor érdemes azért jobban megfontolni a kérdést. Mert akkor bizony kerítened kell valakit, aki nyaranta rendszeresen lenyírja a füvet legalább. Kerti munkára pedig megbízható embert találni egy idegen településen, az majdnem olyan nehéz, mint egy jó kőművest.

Ha csak ritkán tudsz menni, semmi esetre sem javaslom hatalmas telken lévő ingatlan megvásárlását, keress inkább olyat, ahol pici a kert, hogy tényleg legyen időd pihenni is, ne csak dolgozz minden alkalommal, amikor ott jársz.

 

ház

2. Biztos, hogy optimális az elhelyezkedése?

Talán furcsállod most ezt a kérdést, hiszen pont olyan helyen és környezetben van, amiről álmodtál. Rendben, elhiszem. De milyen messze van ez az állandó lakhelyedtől? Belegondoltál már racionálisan, hogy nyári időszakban bizony hetente kell füvet nyírni, mert az a bájos kert nem természetétől fogva, hanem gondos kezek munkája nyomán olyan hangulatos?

Biztos, hogy azt az örömet fogja okozni neked a nyaraló birtoklása, amit most elképzelsz? Vagy hosszú távon nem a pihenést fogja szolgálni, hanem sokkal inkább a szabad hétvégéken végzett fárasztó kerti munka szinonimája lesz?

Milyen programlehetőségek vannak a környéken? Nem túl csendes, vagy épp ellenkezőleg, nem túl zajos, bulis hely-e ahhoz képest, mint amire vágynál? A lényeg, hogy ezek az adottságok összhangban legyenek a te igényeiddel, mert hiába tökéletes az ingatlan, ha a te életritmusoddal és a nyaralásról alkotott képeddel szöges ellentétben áll a valóság.

 

3. Hogyan tudsz eljutni oda?

Legyinthetsz is erre a kérdésre, ha van saját autód, de ingyen közlekedni azzal sem tudsz. Néhány tucat kilométernél messzebb nem túl célszerű hétvégi házat vásárolni. Egyrészt rengeteg időt fog elvenni az oda- és visszautazás, másrészt pedig a mai, és a jövőben várható még magasabb üzemanyag árak mellett, még inkább megfontolandó a távolság kérdése.

Ha jellemzően tömegközlekedést vennél igénybe, előnyös, ha van közvetlen vonat vagy buszjárat a lakóhelyed és a nyaraló között. Így kényelmesebb lehet az utazás, bár a magaddal vihető holmik mennyisége egy-egy út alkalmával elég korlátozott.

 

ház

4. Biztonságos a hely?

A jellemzően az ott üdülőkkel csak szezonálisan lakott övezetek a kevésbé kedvelt időszakokban általában elég csendesek, kihaltak szoktak lenni. Biztonságban éreznéd ott magad akkor is, ha rajtad kívül közel s távol senki nincs a környéken?

Tudtad, hogy a nyaralóövezeti ingatlanok holt szezonban a betörők kedvencei is? Ilyenkor ugyanis nagy eséllyel szinte zavartalanul tulajdoníthatják el a hétvégi házakban hagyott értékeket, de olyat is hallottam már, hogy valakinek az éléskamráját pakolták ki, míg ő hét közben otthon volt, a nyaraló pedig üresen állt.

Ha egy kis faluban, kevésbé felkapott helyen veszel házat nyaralónak, ez a veszély talán kevésbé fenyeget, hiszen a szomszéd néni biztosan szívesen rajta tartja a szemét a házon. De azért egy olyan riasztórendszer beszerelése, amelynek a jelzése esetén kivonuló szolgálat is a helyszínre megy, és szükség esetén intézkedik, minden esetben ajánlott.

 

5. Mennyi teendő van a házzal?

Ha eddig nem volt egyértelmű, most kimondom: a hétvégi ház nem csak öröm, hanem rengeteg probléma forrása is lehet. Gyakorlatilag lesz plusz egy háztartásod, amit fenn kell tartanod. Itt is ugyanúgy előfordulhat csőtörés, mint otthon. Erre az épületre is költeni kell, itt is bármikor bármi elromolhat, leszakadhat, beázhat. Köss tehát biztosítást!

Kérdezz rá az épület korára, falazatára, esetleg hívj statikus szakembert, aki véleményt ad azzal kapcsolatban, hogy minden rendben van-e az épülettel! Ha még nincs hőszigetelve a ház, ezt sem ártana később pótolni, feltéve, ha nem olyan az épületszerkezet (pl. tömés, vályog), amely kizárja ennek a lehetőségét.

Mérd fel, milyen felújításokat kell esetleg elvégezni, és ne felejtsd el ezeknek a munkálatoknak a költségvonzatát sem kiszámolni! Bent van-e minden közmű a házban? Ami nincs, de szükséged van rá (pl. gáz, víz, szennyvíz stb.), adott-e a kiépítésének a lehetősége?

 

ház

6. Tervezd meg a költségvetést!

Talán ezzel kellett volna kezdenem. A nyaraló vásárlása általában már egy plusz befektetés, amelyet akkor valósítanak meg az emberek, amikor az állandó lakhatásukat már megoldották. Ennél fogva ritkább az is, hogy hitelt vennének fel rá, sokkal inkább a megtakarított pénzüket fordítják erre.

Célszerű azonban már a kereséskor alacsonyabb felső értékhatárt beállítani, hogy ne menjen el az összes pénzed magára a vásárlásra. Inkább nézelődj alacsonyabb áron, hogy maradjon még forrás az olyan további költségekre, mint a felújítási munkálatok vagy a berendezés kifizetésére.

 

A legfontosabb tanács, amit adhatok

Ne kapkodj! Különösképpen nyaralóvásárlás alkalmával ne! Egy újabb ingatlan újabb rendszeres feladatokat, költségeket is jelent azon túl, hogy rengeteg örömet és élményt is ad majd. Ha tetszik egy település, először bérelj ki ott egy nyaralót néhány hétre, és tapasztald meg, milyen is ott az élet. Ez elég pénztárcabarát, viszont annál jobban megtérülő befektetés. A segítségével ugyanis, szinte teljes mértékben ki lehet zárni annak a lehetőségét, hogy olyan nyaralóvásárlásba ugorj bele, amelyet aztán később megbánsz.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Keress bizalommal akkor is, ha nyaralót vennél vagy adnál el, ebben is szívesen segítek! Vegyük fel a kapcsolatot telefonon, vagy e-mailben! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu