fbpx

Az MI hatásai az ingatlanszektorra

A címben feltett kérdésre a válasz szerintem egyértelműen igen. De ha nem akarok ennyire élesen fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy biztos vagyok abban, sok minden átalakul majd a hatására. A mesterséges intelligencia (MI) számos iparágban divatszóvá vált és ez alól az ingatlan szektor sem kivétel. Sokan ugyan attól félnek, hogy a mesterséges intelligencia kiszorítja az embereket a munkahelyekről, de ez azért véleményem szerint irreális elképzelés.

A mesterséges intelligencia térnyerése ugyan szemmel látható még annak is, aki nem különösebben érdeklődik a technológiai újítások iránt, de ne felejtsük el, hogy az MI-t is az ember alkotta, irányítja és működteti. Létrehozásának célja és értelme az, hogy ugyanazt tudja, mint egy emberi elme, csak annál sokkal gyorsabban tanul, és persze sokkal gyorsabban és pontosabban lehet belőle előhívni az előzetesen neki megtanított adatokat.

mesterséges

A kulcsszó a hatékonyságnövelés

Amire a mesterséges intelligenciát már most is nagy biztonsággal alkalmazhatjuk, az a munkavégzés hatékonyságának növelése, jellemzően a rutinfeladatok elvégzésének automatizálásával. Nem kiváltja tehát az emberi munkavégzést, hanem támogatja, segíti azt. Mindezt úgy, hogy egyetlen egy, a kapott feladat szempontjából lényeges adatot és tényt sem hagy ki a számításból.

 

Veled van akkor is, ha nem gondolnád

Akár tudtál róla eddig, akár nem, a mesterséges intelligencia már most is a szolgálatodban áll, ha éppen ingatlant keresel vagy eladnál. Úgy segít megtalálni a megfelelő ingatlant, úgy tolja eléd a hirdetéseket, hogy azok olyan paraméterekkel rendelkezek, amilyet keresel.

De honnan tudja? Nos, aki okostelefont használ és böngészik interneten, az hozzájárul ahhoz, hogy a böngészője adatokat gyűjtsön a földrajzi helyzetétől kezdve, a keresési előzményekig rengeteg mindenről. A mesterséges intelligencia ezen adatok alapján képes előre jelezni, és kitalálni azt, hogy téged milyen témák, termékek érdekelnek. A cégek, köztük az ingatlanosok pedig természetesen fizetnek azért a keresőóriásnak, vagy éppen egy közösségi média platformnak, hogy a termékeiket, szolgáltatásaikat, tartalmaikat olyan felhasználóknak ajánlja a mesterséges intelligencia, akiket az nagy eséllyel érdekel. Ezek az emberek aztán kattintani, és/vagy vásárolni is fognak.

mesterséges

4 dolog, amiben a mesterséges intelligencia segíti az ingatlanszektort

Nézzük, miben segíthet a mesterséges intelligencia az ingatlanok világában kalandozóknak!

 

1. Ajánlások készítése a kereső ügyfeleknek

Ha valaha is vásároltál az Amazonon vagy más hasonló felületen, akkor már biztosan tapasztaltad az ajánlómotorok működését. Ez a technológia azonban sokkal nagyobb kiaknázható lehetőségekkel rendelkezik, egyáltalán nem kell megragadnunk vele a kiskereskedelem szintjén.

Azok az ingatlanközvetítők, akiknek több száz kiadásra vagy eladásra váró ingatlan van a portfóliójukban, rengeteg időt takaríthatnak meg a mesterséges intelligencia használatával, nemcsak az ügyfeleiknek, hanem saját maguknak is. Pillanatok alatt össze tudnak ugyanis állítani egy olyan kiajánlót a kereső ügyfeleknek, amely kizárólag olyan ingatlanokat tartalmaz, amelyek megfelelnek a bérelni vagy vásárolni szándékozók igényeinek. A célzás finomhangolásával személyre szabott listákat készíthetünk az ingatlanokról, sőt akár meg is fordíthatjuk a dolgot. A demográfiai adatok, és egyéb jellemző adatok alapján, anélkül tudunk ingatlant ajánlani az ügyfeleknek, hogy azok bármit is mondanának az elképzeléseikről. Hát nem fantasztikus? Nem utolsó sorban pedig jóval gyorsabb, és persze egyszerűbb, mint manuálisan keresgélni egy hatalmas adatbázisban. Arról nem is beszélve, hogy sokkal hatékonyabb is.

mesterséges

2. Elemzések készítése

A mesterséges intelligencia kétségkívül egyik legizgalmasabb alkalmazási lehetősége a jövőbeli eredmények és trendek előrejelzése. Ez az a használati területe, amely véleményem szerint a leginkább meg tudja változtatni az üzleti világot, és nagy hatással lesz az ingatlanpiac alakulására.

Ebben a szektorban hatalmas előnyre tehet szert az, aki képes előre jelezni a piaci ingadozások idejét, vagy mértékét. Az ingatlanbefektetők közül jó néhányan már most is egyfajta szent grálként emlegetik az MI-t. Az emberi szakértelem, karöltve az adatalapú elemzések és előrejelzések megfelelő kombinációját alkalmazva, a mesterséges intelligencia segítségével megjósolhatóvá válhatnak a jövőbeli bérleti díjak és eladási árak. A mesterséges intelligencia felismerheti és meghatározhatja a legújabb piaci trendeket, és még új befektetési lehetőségekre is rábukkanhatunk a segítségével. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy a befektetési céllal történő ingatlanvásárlás esetében a siker döntően az időzítésen múlik. Az MI pedig kiválóan alkalmas arra, hogy meghatározza, éppen jó időszak van-e a vásárlásra.

 

 3. Egyszerűsített ügyfélszolgálat

Senki sem szereti felvenni a telefont és hallgatni a néhány perc után már kínzásra is alkalmas dallamocskát a vonal túlsó oldalán. A legrosszabb ilyenkor az, hogy fogalmunk sincs, mégis mennyit kell még várnunk, mire valakinek elmondhatjuk a kérdésünket, problémánkat.

Aki pedig már legalább egyszer próbált ingatlanközvetítőnek telefonálni, szinte teljesen biztos, hogy tapasztalta már azt, hogy az értékesítő kollégák sok esetben csak nagyon nehezen utolérhetők telefonon. Én persze mindenkit mindig visszahívok, de az ügyfeleimtől tudom azt is, hogy ezt korántsem minden kolléga csinálja így. Én persze őket is megértem, hiszen ha éppen személyes ingatlanbemutatáson vagy szerződéskötésen van, akkor nemcsak tiszteletlenség felvennie a telefont, de akár egy egyébként sikeresnek induló üzletkötés is kútba eshet, ha egy teljesen más jellegű hívás kizökkenti őket.

Nyilván nem lehet minden értékesítőnek egy saját, külön bejáratú személyi titkára, aki az ilyen időszakokban felveszi a telefont helyette. De még ha lehetne is, ugyanazzal az információhalmazzal kellene rendelkezzen minden egyes ingatlanról, mint az értékesítő. Ez pedig mondjuk ki: a lehetetlennel határos. Szerencsére az AI-alapú chatbotok gond nélkül képesek kezelni a legtöbb ügyfélszolgálati kérdést. Egyes esetekben, például amikor ingatlant ajánlanak, gyakran még hatékonyabbak is, mint maguk az ingatlanügynökök, hiszen minden beléjük táplált információt késlekedés és tévedés nélkül képesek előhívni. Ráadásul ma már az ügyfelek ugyanúgy kommunikálhatnak velük, mint egy hús-vér ügynökkel, talán észre sem vennék, ha nem mondják nekik, hogy tulajdonképpen egy robottal beszélgettek. Mennyivel hatékonyabb, és gazdaságilag is sokkal hamarabb megtérülő megoldás ez, mint igazi alkalmazottat fizetni ezért. Ugye?

mesterséges

4. Intelligens szerződések

Azt hiszem, egyszer olyan egyszerű lesz ingatlant venni is online, mint most megrendelni a napi bevásárlást vagy egy pizzát. Az ingatlanszektorban kimondottan előnyös lehet az intelligens szerződések használata, amelyek révén teljes mértékben kiküszöbölhetővé válnak az emberi hibák, és nem mellesleg rengeteg időt is megtakaríthatunk.

Már magának a szerződésnek az elkészítése is kivitelezhető lenne a mesterséges intelligencia segítségével, amennyiben az előre meghatározott szabályokat pontosan megadjuk. De pillanatok alatt ellenőrizhetjük is vele egy-egy ügylet jogszerűségét, anélkül, hogy egy jogásznak órákat kellene töltenie egy hosszabb bonyolultabb szerződés elolvasásával. Az eddig fennálló kockázatok jelentős része, ha egy csapásra ha nem is teljes mértékben kiiktatható, de esélyük a nulla közelébe szorítható.

 

Az MI nem önjáró!

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a mesterséges intelligencia képes ugyan a tanulásra, de önmagától soha nem áll neki tanulni. Azáltal fejlődik, tökéletesedik, hogy mi emberek egyre több információt táplálunk bele.

Amire pedig már most alkalmas, arra sem lenne képes nélkülünk. A mesterséges intelligencia csak  szimulálja az emberi intelligenciát, és kizárólag emberi beavatkozással képes végrehajtani feladatokat.

Foglaljuk össze a dolgokat! A mesterséges intelligencia egészen biztos vagyok benne, hogy csodákat tesz a világ vállalkozásaival és ez alól az ingatlanszektor sem kivétel. Nagy változás következik. Az ingatlantulajdonosok, a befektetők, a kereskedők és természetesen az ügyfelek egyaránt profitálnak a mesterséges intelligencia létezéséből. A virtuális megtekintéstől, az automatizált tranzakciókig, gyakorlatilag már semmi sem lesz lehetetlen a digitalizált ingatlanipar korában. Mi pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy ezt a hatalmas fejlődést és változást az első sorból nézhetjük.

Természetesen még hosszú út vezet minket addig, hogy a kiberbiztonságot fenyegető kockázatokat kiküszöböljük. Számos jogalkotási feladat áll még az emberiség előtt, és a fejlesztőknek nagyon oda kell figyelniük arra, hogy a jelenleg vonatkozó jogi és adatbiztonsági előírásokat betartsák. Izgalmas időszak lesz, az biztos.

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, TikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek a következő otthonod megtalálásában! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu