fbpx

Vissza nem térítendő támogatás: a CSOK

Magyarországon sokféle lakáscélú támogatás áll rendelkezésre a saját lakást vásárolni szándékozók számára, a vissza nem térítendő támogatásoktól, a kedvezményes hitelekig.  Aktív ingatlanközvetítőként, mindennapi munkám során azonban úgy tapasztalom, hogy ügyfeleim jelentős hányada nincs tisztában teljes mértékben azzal, hogy milyen támogatásra vagy kedvezményes hitelre jogosult, illetve pontosan milyen feltételei vannak ezeknek.

Véleményem szerint szerencsésebb volna, ha nem az ingatlanhirdetések böngészésével és a lakások nézegetésével, hanem egy komplex pénzügyi helyzetelemzéssel indítana mindenki, aki lakást szeretne vásárolni. Sokkal célirányosabban lehet ugyanis a megfelelő ingatlan után kutatni, ha tudjuk, meddig ér az a bizonyos takaró, ami alatt nyújtózkodhatunk.

Éppen ezért úgy gondoltam, itt az ideje annak, hogy elindítsak egy cikksorozatot arról, hogy jelenleg milyen lehetőségekkel számolhatnak azok, akik otthont szeretnének teremteni maguknak és a családjuknak, de vágyaik eléréséhez jelenleg nem rendelkeznek azzal az önerővel, amely az álomlakás megvásárlásához szükséges.

Természetesen a cikkekben leírt információk kizárólag általánosságban mutatják majd be az egyes opciókat. Ha személyre szabott segítséget szeretnél kapni, főként hitelek vonatkozásában, mindenképpen fel kell keresned egy bankot, ahol az egyedi helyzetet felmérve tudnak konkrét információkat adni a számodra. Ha bankfüggetlen hitelközvetítőtől kérnél díjmentes tanácsokat, akkor ebben tudok segíteni neked.

 

támogatás

 

Mi az a CSOK és mire lehet elkölteni?

A CSOK olyan vissza nem térítendő, egy összegben folyósított támogatási forma, amelyet a családok kizárólag lakáscélú ingatlan megvásárlására fordíthatnak. Összegét elkölthetitek új ingatlan építésére, vagy újépítésű ingatlan, illetve használt ingatlan vásárlására, valamint bizonyos feltételek mellett a meglévő lakásotok bővítésére is.

Ki és hogyan igényelheti a CSOK-ot

A CSOK támogatásra természetesen pályázni kell, összege pedig függ a meglévő, avagy a jövőben vállalt gyermekek számától. Fontos tudni, hogy amíg nincs közös gyermeke a párnak, addig kizárólag házastársként, a gyermekek pontos számára történő jövőbeni kötelezettségvállalás mellett lehet kérni ezt a támogatást. Ha a jövőben vállalt gyermekre igénylitek a támogatást, akkor a szülők legalább egyike, nem lehet idősebb 40 évnél.

Ha már megszületett gyermek vagy gyermekek után szeretnétek támogatást igényelni, abban az esetben már nem feltétel a házassági anyakönyvi kivonat, megelégszenek az élettársi kapcsolattal is, és a szülők életkorára nézve sincsenek megkötések.

Meglévő gyermekek esetén a gyermekek életkora lesz a meghatározó szempont, akár házastársakról, akár élettársakról van szó. Egészen addig jogosultak vagytok a CSOK-ra, amíg a gyermek be nem tölti a 20. életévét, illetve ha nappali tagozaton tanul, abban az esetben a 25-öt, és egy háztartásban éltek. Fontos még, hogy a gyermek eltartott személynek minősüljön, tehát nem lehet saját jövedelme.

Ezen kívül meglévő gyermekek esetében a CSOK folyósításának feltétele, hogy a támogatás alapjául szolgáló gyermekek az igénylő szülőkkel közös háztartásban éljenek a következő 10 évben, és az új ingatlanba is velük együtt költözzenek tovább. A nagykorúvá vált gyermek természetesen elköltözhet a 10 év lejárta előtt.

 

támogatás

Elvált és egyedülálló szülők is jogosultak a CSOK-ra?

Természetesen egyedülálló szülőként is jogosult lehetsz a CSOK-ra, a már meglévő gyermeked után. Egyedülállóként a jövőben születendő, vállalt gyermekre nem igényelhető.

CSOK igénylése válás után

Egyszerűbb a helyzet, ha a korábbi házasság felbontása után szeretne az egyik fél CSOK-ot igényelni, hiszen ebben az esetben a bírósági határozatot kell bemutatni, amely válás és a gyermekelhelyezési per után születik.  Az a szülő jogosult erre a támogatásra, aki bírósági végzéssel igazolni tudja, hogy a válást követően az ő ellátásában maradt a gyermek vagy gyermekek.

Élettársi kapcsolat megszűnése és a CSOK

Bonyolultabb és kevésbé egyértelműen körülhatárolt az a helyzet, ha valaki az élettársi kapcsolat felbomlását követően szeretne egyedülálló szülőként CSOK-ot igényelni. Ezekben az esetekben ugyanis jellemzően nincs gyermekelhelyezési eljárás. Ahogyan korábban azt sem jelentették be, hogy összeköltöznek, úgy a pár szétválása is többnyire a két fél közös megbeszélése és megegyezése szerint történik, és nincs a birtokukban olyan határozat, amely egyértelműsíti, hogy ki neveli a közös gyermeket.

támogatás

Az igénylőnek viszont mindenképpen bizonyítania kell a pénzintézet felé a gyermek nála történt elhelyezését. Erre több lehetőség is adott és bankfüggő, hogy az alábbiak közül melyiket preferálják. Van, ahol elég annyi, hogy az igénylő bemutatja, hogy az ő bankszámlájára érkezik a gyermek után járó családi pótlék vagy a gyermek lakcímkártyája, amelyből kiderül, hogy az igénylővel azonos lakcímen lakik. De bizonyítható még a gyermekelhelyezés gyámhatósági jegyzőkönyvvel, gyermekelhelyezésről szóló gyámhatósági, vagy bírósági végzéssel, vagy a korábbi élettárs által írásba foglalt, tanúkkal ellenjegyzett magánokirattal, amelyben nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem az ő háztartásában él, és a kedvezményt ő nem igényli sem most, sem a későbbiekben.

Ez a helyzet, ha kizárólag az egyik szülőnél lesz a kizárólagos felügyelet az élettársi vagy házastársi kapcsolat felbomlása után. Egyre több azonban az olyan gyermekelhelyezés, hogy a szülők közös felügyelet alatt nevelik tovább a gyermekeket. Ebben az esetben a CSOK-támogatás összege annak a szülőnek jár, akinél a gyermekelhelyezés történik, tehát akivel egy háztartásban, egyazon lakcímen él a gyermek.

 

Mitől függ a CSOK összege, és mennyi az annyi?

Az igényelhető vissza nem térítendő CSOK támogatás összege függ a már meglévő, illetve a jövőbeni, vállalt gyermekek számától. Amennyiben vállalt gyermekre igényli a házaspár a CSOK-ot, abban az esetben a gyermek/gyermekek megszületésének időbeli feltételei is vannak.

Vagyis ha egy gyermekre igénylik a támogatást, abban az esetben a CSOK folyósítását követően két éven belül, két gyermek esetén nyolc éven belül, három gyermek esetén tíz éven belül kell megszületnie a vállalt gyermekeknek.

Az igényelhető CSOK összegét a gyermekek számán kívül az határozza meg, hogy használt, vagy új ingatlanra szeretnék fordítani az igénylők. Használt ingatlan vásárláshoz egy gyermek után 600.000 Ft, két gyermek után 1,43 millió Ft, három gyermek után 2,2 millió Ft igényelhető.

Új lakás építéséhez, vagy vásárlásához egy gyermek után 600.000 Ft, két gyermek után 2,6 millió Ft, három gyermek után 10 millió Ft igényelhető a CSOK keretében.

támogatás

Mikor kell igényelni a CSOK-ot?

A támogatási igényt, az ingatlan adásvételi szerződésének megkötését követő 180 napon belül kell benyújtani. Amennyiben a koronavírus miatt kihirdetetett veszélyhelyzet fennállása alatt telik le az igénylési határidő, abban az esetben a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napig még benyújtható a CSOK-igénylés.  Azt azonban még nem tudjuk pontosan, hogy milyen dátummal szüntetik meg a jelenlegi veszélyhelyzetet. A mostani információk, és a jelenleg hatályos szabályok szerint, leghamarabb az őszi ülésszak, első parlamenti ülését követő 15. napon fog megszűnni a veszélyhelyzet.

Ha az önerő még a CSOK-kal együtt is kevés

Szerencsére akkor sem kell lemondani a lakásvásárlásról, ha az önerő, és a CSOK összege együttvéve sem fedezi az ingatlan vételárát.

A CSOK-hoz kapcsolódóan ugyanis bevezetésre került  kedvezményes, fix kamatozású jelzáloghitel konstrukció is, amely azonban kizárólag házaspárok számára elérhető, egynél több gyermek, vagy vállalt gyermek esetén. Ezt a hitelt a folyósító banknál, a CSOK támogatással együtt kell igényelni.

A kedvezményes CSOK-hitelre igényelhető összeg nagysága is függ a gyermekek számától. Két gyermek esetén maximum 10 millió, három gyermek esetén maximum 15 millió Ft-ot lehet felvenni, kedvezményesen, 3 %-os kamatozású hitelre, amelynek futamideje maximum 25 év lehet. Amennyiben van egyéb lakáshitele is a házaspárnak, a CSOK-hitel futamideje lehet 25 évnél hosszabb is, ám a kamattámogatás abban az esetben is csak 25 éven keresztül érvényes.

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, oszd meg másokkal is! Kövess Facebookon, és YouTube-on is, hogy ne maradj le a cikksorozat következő részéről sem, amelyben a Falusi CSOK-ról és a Babaváró hitelről lesz szó!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu