fbpx

Rezsicsökkentő tippek a takarékos mindennapokhoz

A hatalmas infláció és az energiaárak növekedése mindenkit érintetté tesz abban, hogy még inkább odafigyeljen a lakásfenntartás költségeire. A jó hőszigeteléssel és korszerű, energiatakarékos fűtési rendszerekkel ellátott otthonokban is megvan a lehetőségünk arra, hogy minimalizáljuk a rezsiköltségeinket.

Ebben a cikkben azokat a praktikákat gyűjtöttem össze, amelyek egy kis odafigyelésen kívül nem is igényelnek mást. A blog elolvasását mindenkinek ajánlom, mert olyan ötletek is megbújnak a sorok között, amelyekre talán nem is gondolnál, hogy spórolhatsz velük.

Ha valamilyen háztartási nagygépet vagy bármilyen elektromos berendezést vásárolsz, mindig nézd meg, hogy milyen energiaosztályba tartozik. Az „A” kategória besorolású eszközök ugyan drágábbak, de ennek fejében jóval kevesebbet fogyasztanak, így éves szinten megéri inkább ezeket választani.

Nyilván nem fogod kidobni a mosógépet vagy a hűtőt csak azért, mert már létezik energiatakarékosabb is a meglévőnél. Nézzük, hogy a meglévő eszközeidet hogyan tudod a legtakarékosabban üzemeltetni!

energiatakarékos

Tippek a hűtőszekrény és a fagyasztó energiatakarékos használatához

Egy hűtő esetében az nem törvényszerű, hogy ha kevesebb ételt pakolsz bele, akkor azok frissen tartásához kevesebb energia is kell. Sőt! Az egész hűtőnek hidegnek kell lennie, függetlenül attól, hogy csak az alsó polcán van-e valami vagy mindegyiken. Ráadásul egy percet sem pihenhet, minden nap, reggeltől estig robotolnia kell, hosszú éveken át és tartania ugyanazt a hőmérsékletet.

 

A hűtőszekrény elhelyezése

A hűtőszekrényt érdemes a radiátortól és a tűzhelytől is a lehető legtávolabb elhelyezni. Ilyen módon sokkal kevesebb energiafelhasználásra lesz szüksége a hűtőnek ahhoz, hogy a belső hőmérsékletet ugyanazon a szinten tartsa.  Gyártótól és alkalmazott technológiáktól függetlenül egy hűtő energiaigényét nagyban meghatározza annak a helyiségnek a hőmérséklete, ahol tartod. A fűtésnél sem árt odafigyelni tehát, hogy ne legyen a konyha túlfűtve, mert azzal duplán pazarolsz, a felesleges fűtési energiát, és a hűtő magasabb hőmérsékleten szükséges többletáram-felvételét is.

 

Mennyire legyen hideg a hűtőben?

A hűtőszekrény belső hőmérsékleti optimumáról megoszlanak a vélemények. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy 5 fok körüli hőmérsékleten biztonságban tudhatod a benne tárolt élelmiszereket. Ha ennél hidegebbre állítod, az nyilván több áramfelhasználással jár, és nem is igazán van értelme.

Azt viszont nem árt tudnod, hogy a hűtő polcain nem egyforma a hőmérséklet. A szabályzón csak az átlaghőmérsékletet lehet beállítani, a hűtő különböző részein eltérhetnek a tényleges értékek. Egy hőmérő bármikor jó szolgálatot tehet ennek kiderítésére, és a hűtőhöz kapott használati utasításban is minden bizonnyal találsz arra iránymutatást, hogy mit, hol érdemes tárolni benne.

energiatakarékos

Nem mindegy, hogyan pakolsz bele!

A hűtőszekrényben lévő belső hőmérséklet különbségek kiegyenlítésére szolgáló jó módszer az, ha megfelelően rendezed el a benne lévő dolgokat. Leginkább arra kell törekedned, hogy az ételek egyenletesen helyezkedjenek el a polcokon.  Ha ugyanis egy polc teljesen üresen marad vagy alig van rajta valami, a hűtő ajtajának kinyitásakor a külső melegebb levegő azonnal helyet cserél a benti hideggel. Szegény hűtőd pedig ismét elkezdhet plusz áramot fogyasztani, hogy lehűtse. Egy túlzsúfolt polcon ellenben a szabad levegőáramlás hiánya okozhat gondot.

A lehetőségekhez mérten kellően szellősen bepakolt polcokat érdemes kialakítani, ahol mindig könnyen áramolhat a hűtő leghidegebb részeiről a hideg levegő, és az ajtó nyitásakor nem tud akadálytalanul megszökni.

A hőfokszabályzó környékén kiemelten fontos a szabad levegőáramlás. Gondolj csak bele, ha a hűtő hőmérője környékén az edények szorításában egy hidegebb sarok képződik, akkor a gép vissza fog venni a teljesítményéből, így a többi része a kelleténél melegebb lesz. Amikor melegebb sarok jön létre hasonló módon, akkor épp begyújtja a rakétákat, így a többi polcon elég fagyos lesz a hangulat. Előbbi esetben az ételek romolhatnak gyorsabban, míg utóbbinál a villanyóra kapcsol rá egy kicsit jobban a kelleténél. Egyik lehetőség sem kimondottan pozitív.

 

Bepakolási praktikák a fagyasztóhoz

A fagyasztóban még nagyobb jelentősége van az ételek egyenletes elrendezésének, hiszen ott a kinti hőmérsékletnél jóval alacsonyabbat, kb. -18 fokot kell fenntartani. Ha nem figyelsz oda, sokkal több energiát égetsz el feleslegesen.

Noha az üres polcok és fiókok problémáját néhány üveg víz berakásával egy pillanat alatt megoldhatod, egyáltalán nem mindegy, hogy egy vagy három ilyen polccal használod-e a hűtődet.

energiatakarékos

Világítás és izzók

Ha eddig még nem tetted, cseréld ki az összes fényforrás izzóját LED-es változatra! Ezek ugyan drágábbak a hagyományosnál, de 80 százalékkal kevesebbet fogyasztanak és sokkal hosszabb ideig működnek.

Unalomig ismert, mégis sokaknak nehezen betartható szabály, hogy ahol nincs senki, ott ne égjen a lámpa feleslegesen. Az izzókat is rendszeresen portalanítsd, mert ha piszkosak, akár a felére is csökkenhet a fénykibocsátásuk.  Ha a helyiségek falai világosra vannak festve, akkor kisebb teljesítményű és fogyasztású izzókkal is világosak lesznek a szobák.

A legolcsóbb energia az, amit nem fogyasztunk el. Ameddig csak lehet, használj természetes fényt, és tényleg csak akkor kapcsolj lámpát, amikor már nagyon muszáj.

 

Villanybojler

Ha villanybojler van a lakásban, akkor érdemes egy-két évente vízkőmentesíteni, mert a fűtőszálra lerakódott vízkő jelentősen megnöveli a készülék energiaigényét. Persze olykor jólesik egy ellazulós kádfürdő, de ha spórolni szeretnél, válaszd inkább a tusolást. Ezzel 80-100 liter vizet is megspórolhatsz alkalmanként.

Ha kézzel mosogatsz és villanybojlered van, akkor csak abban az esetben mosogass folyó vízzel, ha csak néhány dolgot kell megtisztítanod. Egy főzés vagy családi étkezés után érdemesebb inkább teleengedni a mosogatót meleg vízzel, és csak az öblítést végezni folyó víznél.

energiatakarékos

Mosógép, mosogatógép

Mindkét háztartási gépre igaz, hogy csak teljesen telepakolva érdemes elindítani őket. Egyiket se indítsd el fél vagy negyed töltettel, ahhoz ugyanis ugyanannyi vizet és villamos energiát fog elhasználni a gép, mint a maximális kapacitásán.

A legtöbb ruha 30 fokos mosással is patyolat tiszta lesz, a törölközőkön, ágyneműkön kívül az esetek többségében nem kell ennél magasabb hőfok. Az edények elmosogatásához válassz energiatakarékos programot. Igaz, így hosszabb ideig tart a folyamat, de cserébe kevesebb energiát használ fel a gép.

Klímaberendezés

Az elmúlt években egyre inkább emlékeztetnek a nyaraink a trópusi éghajlatra, nem véletlen, hogy ma már a lakások jelentős részében találhatunk légkondicionáló berendezést. Ha neked is van klímád, érdemes ezt is átgondoltan használnod, és minél inkább lerövidíteni azt az időt, amíg bekapcsolva tartod.

Érdemes mindent megtenni azért, hogy minél kevésbé melegedjen fel a lakás nyáron. Ha szoktál főzni, akkor ezt tedd a reggeli vagy az esti órákban, amikor bátran kitárhatod az ablakokat és beengedheted kintről a hűvösebb levegőt.

Attól, hogy van klímád, használd bátran a különféle árnyékolási technikákat is. Napközben engedd le a redőnyöket vagy húzd be a sötétítő függönyt! Ez is rengeteget számít, hiszen az ablakokon keresztül sem melegszik fel így annyira a lakás. A szellőztetést időzítsd kora reggelre, vagy hagyd nyitva az ablakokat akár egész éjjelre, reggeltől estig pedig tartsd őket becsukva.

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad kérlek, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon,  YouTube-on, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek a következő otthonod megtalálásában! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu