fbpx

A 4 leggyakoribb veszély, amely a lakásodban leselkedhet rád

Amikor lakást vagy házat vásárolsz, nagy valószínűséggel azért teszed, mert látod benne annak a térnek a lehetőségét, amelyet később az otthonodnak hívhatsz. Amikor azt mondod otthon vagy, általában azt is érted ez alatt, hogy egy olyan helyen, ahol kényelmesen és biztonságban is érzed magad.

otthon

 

A lakóingatlanok 4 legnagyobb és leggyakoribb veszélye

A lakóingatlan, amelyben élsz, és amelyet szeretsz, rengeteg veszélyt is rejthet magában. Ezek közül több olyan is van, amely károsan befolyásolhatja nem csak a komfortérzetedet, hanem a te, és a veled együtt lakó családtagjaid egészségi állapotát, akár az életét is.

Nézzük is meg, melyek azok a jellemzők, amelyekre nem árt figyelned nem csak akkor, ha éppen új otthonra vadászol, hanem akkor is, ha már egy ideje benne élsz álmaid lakásában!

 

1. Penész

A párásodásra hajlamos, hűvösebb helyiségekben gyakran üti fel a fejét a penészképződés. Azon kívül, hogy szemre sem nyújtanak szép látványt a fekete foltok a falakon és a sarkokban, jelentős egészségügyi kockázatot is rejt magában ez a jelenség.

Ha használt lakást vagy házat vásárolsz, a penész jeleit érdemes már a lakáskeresés időszakában is intenzíven figyelni, amikor az eladó ingatlanokat nézed meg.

A penész egy, a gombák közé tartozó életforma, amely lebontja a közvetlen környezetében lévő szerves anyagokat. Különféle formái szinte bárhol képesek megtelepedni, a rothadó gyümölcsöktől, zöldségektől kezdve, a falakig. Sok mindenre nincs szükségük a burjánzáshoz, mindössze megfelelő hőmérséklet és nedvesség szükségeltetik ahhoz, hogy szinte bárhol vígan éljenek.

Leginkább ismert formája a feketepenész, amely amellett, hogy rettenetesen csúnya és büdös, még számtalan egészségügyi kockázatot is rejt magában: légúti megbetegedéseket okozhat, súlyos esetben akár tüdőgyulladáshoz is vezethet a jelenléte.

Megjelenése nincs szoros összefüggésben az általános tisztasággal, hiszen bárhol megveti a lábát, ahol a pára felhalmozódhat és nagy a levegő nedvességtartalma. Pillanatok alatt megjelenik a legtisztább fürdőszobában, az ablakok környékén vagy a tetőtérben.

Menekülőre fogni azért nem kell azonnal a penész láttán, hiszen számtalan műszaki és házi megoldást ismerünk penész ellen. De azért azt is tudnod kell, hogy ezek közül nem mindegyikkel lehet tartós eredményt elérni, némelyek csak időszakosan szüntetik meg a problémát.

 

penész

2. Azbeszt

Az 1980-as évek közepéig előszeretettel használt építőanyag volt, mára azonban már tiltott az azbeszt beépítése nem csak lakóépületekbe, hanem középületekbe is. Tűz-, hő-, és zajszigetelésre alkalmazott technológia volt az azbeszt-, illetve az azbesztszórásos szigetelés.

Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban azbesztet, sőt az épületek bontásakor a törvények előírják a kötelező azbesztazonosítást és a szórtazbeszt-mentesítést ellenőrző levegőtisztasági méréseket.

Az azbeszt egészségkárosító hatása sajnos későn vált széles körben ismertté, mert a hosszú, sokszor évtizedeken át tartó lappangási idő miatt nehezen lehetett bizonyítani. A kutatások lassan jutottak el a konkrét eredményekhez, amelyek egyértelműen bebizonyították, hogy a levegőbe kerülő azbesztpor és azbesztszármazékok belélegzése már kis mennyiségben is maradandó károsodást alakíthat ki. Az azbeszt a szervezetbe kerülve olyan gyógyíthatatlan betegségeket okozhat, mint az azbesztózis, a tüdőrák, a gégerák vagy a mesothelioma.

Azbesztet nem csak szigetelésként használtak, 10-30% közti arányban az azbesztpala és a hullámpala is tartalmazza. Ha olyan házat vásárolnál, amelynek a tetejét ilyen anyag fedi, vagy a melléképületeiden van ilyen tetőfedő anyag, csere estén annak bontását mindenképpen érdemes szakemberre bíznod, aki a legkisebb környezeti terheléssel, szakszerűen távolítja el a veszélyes anyagot tartalmazó elemeket. A cserét érdemes minél hamarabb elvégezni, hiszen a káros anyag az időjárás és a környezeti hatások következtében a környezeti levegő azbesztrost-szennyeződése is kimutatható. A természetes erodálódás tehát minden esetben folyamatosan jelen lévő, az ilyen tetők szakszerűtlen lebontása pedig fokozott veszélyt jelent a környezetre és az egészségre.

Miért ilyen veszélyesek az azbesztrostok? Az azbesztkristály alakja horoghoz hasonlítható: hegyes, kemény, visszahajló. A kis rostokat belélegezve, azok a tüdő hólyagocskáiban megtapadnak, és ott is maradnak örökre. Mikroszkopikus méretű sebeket ejtve a tüdőben, folyamatos irritációt okoznak, és egy idő után törvényszerűen sejtburjánzáshoz vezetnek, vagyis daganatos elváltozást indítanak el.

 

3. Szénmonoxid

A szénmonoxid mérgezés veszélyére különösen a téli fűtési szezon kezdetekor hívják fel a figyelmet rengeteg fórumon, de nem árt tudnod, hogy a színtelen, szagtalan, íztelen gáz okozta balesetek az év során bármikor előfordulhatnak.

Tartós belégzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz. Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fokozottan fennáll a szénmonoxid-mérgezés lehetősége. A szénmonoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei, a rosszullét, a szédülés, a fejfájás, a hányinger és a fáradtság, könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:

  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása.

  • A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított.

  • Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása vagy a kéményseprés.

Ha minden óvintézkedést megtettél, tehát a berendezések és az épületgépészeti rendszer műszakilag megfelelő állapotban vannak, biztosított ezek levegő utánpótlása, tisztában vagy az együtt üzemeltetés veszélyeivel, valamint a kéményseprés is évente el van végezve, akkor megfelelő biztonságban tudhatod magad és a veled együtt lakókat.  Azonban az összes óvintézkedés megtétele sem zárja ki egy hirtelen meghibásodásból fakadó szénmonoxid-mérgezés veszélyét.

Ha növelni szeretnéd a biztonságot, akkor érdemes szénmonoxid-érzékelőt vásárolnod, amelynek kiválasztásában és felszerelésében szintén érdemes szakértő tanácsát és segítségét kérned.

 

otthon

4. Tűz

Gyertyák, tűzhelyen felejtett sütőolaj, zárlatos villanyvezetékek, konnektorok, villámcsapás, dohányzás, meghibásodott, esetleg gondatlanul kezelt fűtőberendezések – ezek mind felelőssé tehetők a véletlenül kialakult lakástüzekért. Előfordulásuk is elég gyakorinak mondható, hiszen évente több ezer ilyen eset történik országunkban.

Általánosságban elmondható, hogy azokban az esetekben, ahol volt füstérzékelő, kevesebb idő telt el a füst keletkezése és észlelése között, így a tűzkár is kisebb volt, mint ott, ahol nem szereltek fel ilyen jelzőberendezést.

Azon kívül, hogy odafigyeléssel használod a tűzveszélyes háztartási eszközöket, és soha nem hagyod őrizetlenül őket, mást is tehetsz saját és ingatlanod védelme érdekében. Mivel elektromos tüzet nem csak a berendezések okozhatnak, hanem az elektromos hálózat hibája is, érdemes néhány évente szakemberrel átvizsgáltatni a vezetékeket, hogy azok még megfelelnek-e az egyre több és egyre nagyobb teljesítményű háztartási gépeknek és egyéb eszközöknek. Egy alulméretezett hálózat túlterhelése szintén elektromos tüzet okozhat, amely nem csak a tárgyak és ingatlanok épségét veszélyezteti, de emberéleteket is követelhet.

 

otthon

Üzenet az ingatlanostól

 

Minden lakás- és háztulajdonos számára elengedhetetlen, hogy időt szánjon a lassításra és otthona biztonságának megőrzésére. Tudom, hogy hosszú évek kemény munkájának gyümölcse minden saját tulajdonú otthon, ezért minden ügyelemnek, és most neked is ugyanazt tanácsolom: Ha már végre megvan az áhított saját lakás, nem szabad spórolni sem a lakásbiztosításon, sem azon, hogy rendszeres időközönként felülvizsgálatot végeztess otthonodban, hogy az az elkövetkező években is kiváló állapotban maradjon. No, meg persze ne jelentsen veszélyt se az egészségedre, sem az életedre.

Ne várd meg, amíg valamilyen probléma üti fel a fejét! Fókuszálj a megelőzésre, ne halogasd az óvintézkedések megtételét, sem akkor, ha „csak egy kis” penészről, de akkor sem, ha az elektromos hálózatról, a fűtőberendezésekről vagy a melléképületek palatetőjének cseréjéről van szó!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, te pedig – ha eddig még nem tetted – kövess Facebookon  és Instagramon is, mert ott is érdekes, ingatlanokkal kapcsolatos tartalmakkal várlak!
Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail:
info@tothrita.hu