fbpx

2in1 nem csak samponból, ingatlanból is létezik!

Egy személy, több szerep


Emberi lényként természetesnek vesszük, hogy ugyanaz a személy többféle szerepet is betölt egyszerre az élete során. Egyszerre vagyunk alkalmazottak vagy főnökök, esetleg vállalkozók, cégtulajdonosok, édesanyák, édesapák, gyermekek, nagyszülők, barátok, barátnők, ismerősök, kollégák és még sorolhatnánk a megannyi szerepet, amelyet huszonnégy óra leforgása alatt be kell töltenünk. Magától értetődő, hogy minden pillanatban igyekszünk megfelelni az aktuális szerepnek, amelybe éppen bele kell helyezkednünk.

többfunkciós

De mi a helyzet az ingatlanokkal?

Az ingatlanok esetében is találhatunk olyat a piacon, amelyet úgy hirdetnek, hogy vállalkozásra is alkalmas lakóingatlan. De vajon lehet-e egy ház vagy lakás egyszerre az otthonunk és a munkahelyünk?

A koronavírus járvány óta tudjuk, hogy bizony lehet, és még azok is megbarátkoztak az otthonról történő munkavégzéssel, akik sosem gondolták volna, hogy egyszer nem a munkahelyük íróasztala mellett, hanem a saját kanapéjukon dolgozzák majd le a napi nyolc órájukat. A többség esetében ez azonban átmeneti állapotnak bizonyult és szép lassan minden visszatért a régi kerékvágásba.

Azonban ha vállalkozó vagy, esetleg most fontolgatod egy saját vállalkozás elindításának gondolatát, jogos kérdésként fogalmazódik meg a fejedben, hogy miért ne cserélhetnéd egy olyan ingatlanra a mostani lakásod, amely otthonodként és munkahelyedként egyaránt szolgálhat. Nézzük meg most ennek a lehetőségnek az előnyeit és hátrányait!

 

Jó ötlet ugyanott lakni és dolgozni?

Ahogy az életben sok kérdésre, erre sem lehet egyértelműen csak igennel vagy nemmel felelni. Minden viszonylagos ugyanis és bármilyen tevékenységet végzel, meg fogod látni, hogy ahogy előnyei, úgy hátrányai is vannak annak, ha ott laksz, ahol dolgozol is. Vizsgáljunk meg néhány kategóriát, és nézzük meg a pozitív és negatív oldalait is ennek a dolognak!

többfunkciós

Ez vár rád, ha kisiparosként otthon dolgozol

Mondhatjuk, hogy évtizedek óta hagyománya van annak, hogy különféle szolgáltatásokat nyújtó kisiparosok a saját lakóingatlanukon belül alakítottak ki egy kis műhelyt, ahol a tevékenységüket űzik. Tradicionálisan ilyen szakmák voltak régen és ilyenek ma is a szabó, a fodrász, a borbély, a kozmetikus, a műkörmös vagy a masszőr.

Ha ilyen jellegű tevékenységet végzel, arra számíthatsz, hogy az emberek gyakran beugranak majd hozzád jártukban-keltükben, hogy csak egy pár szót váltsanak, bejelentkezzenek vagy csak megnézzék épp mit csinálsz, és ha szerintük látszólag semmit, akkor igyekeznek meggyőzni arról, hogy nekik most épp van szabad egy órájuk, csináld már meg légyszi’ a hajukat, körmüket vagy masszírozd meg a fájós hátukat – és még sorolhatnánk. Nem, ne reménykedj! A legritkább esetben értik meg és fogadják el, hogy te most éppen ebédelnél vagy épp csak 10 perced van szusszanni egyet két vendég között.

A törzsvendégek gyakran még arra is képesek, hogy ha nem vagy épp a műhelyben, ismervén a járást, bekopognak a lakásod ajtaján, amit ha nyitva felejtesz, akár be is sétálnak a nappalidba. Az sem fogja zavarni őket, ha nincs nyitva tartási időd, ha nem egyértelműen kommunikálod, hogy kizárólag bejelentkezés után, az egyeztetett időpontban fogadsz vendégeket.

Van persze jó oldala is annak, ha egy otthoni műhelyt alakítasz ki kisiparosként. Ha például gyakran rendelsz eszközöket, amelyekkel dolgozol, sosem kell aggódnod azon, hogy az adott napon milyen időintervallumban érkezik majd a futár, hiszen mindig otthon vagy. Ha családod van és esetleg veled él idős szülőd vagy még fiatal gyermeked, mindig rájuk tudsz nézni napjában többször is, ha éppen betegek vagy bármi más miatt otthon vannak. Rengeteget spórolsz azzal, hogy nem kell bérleti díjat fizetned egy üzlethelyiségért, rezsi meg úgyis lenne ott is. Plusz az utazás költségei is a zsebedben maradnak. Megvan tehát a kényelmes, pozitív oldala is ennek.

többfunkciós

Kereskedelmi vagy vendéglátó egységet nyitnál?

Ezzel kapcsolatban először a helyi szabályozást ajánlom a figyelmedbe, vendéglátó üzletet ugyanis nem lehet csak úgy, bárhol nyitni – kell hozzá a szomszédok hozzájárulása és szigorúan szabályozva van a maximálisan megengedett nyitvatartási idő is. Kereskedelmi egységet egy kicsit egyszerűbb engedélyeztetni, egy kisbolt vagy fagyizó nyitása is megfontolandó lehet.

Mindkét esetben számolnod kell azzal, hogy ugyanúgy, mint a kisipari tevékenységek esetén, szinte holtbiztos, hogy olykor-olykor becsenget majd valaki nyitva tartási időn kívül, hogy elfogyott otthon a liszt, a cukor, a kávé, a tej, légy szíves, csak most az egyszer adjál. Terasszal, kerthelyiséggel rendelkező vendéglátóhelyeknél nyaranta gyakran okoz gondot a zárás után a maradék italukat még ott iszogató vendégek zajongása. Ezt tehát mindenképpen alaposan meg kell fontolni.

 

Szabadúszó, digitális nomád vagy?

Ha nem fogadod személyesen az ügyfeleid, hanem kizárólag online tartjátok a kapcsolatot, akkor sem árt, ha van egy külön irodád a házon belül, ahol a munkádat végzed. Több digitális nomád ismerősöm is van, akiknél azt látom, hogy amiatt, mert a nappali sarkában van a dolgozójuk, gyakorlatilag képtelenek külön választani egymástól a munkát és a magánéletüket – térben és időben egyaránt.

Nem tartom egészségesnek, hogy egész nap, még az esti pihenés vagy a hétvégi családi program közben is rápillog valaki az e-mailekre vagy nekiül dolgozni. Igenis szigorú keretek közé kell szorítani a munkaidőnket akkor is, ha szabadúszóként dolgozunk. Add meg magadnak az időt a regenerálódásra, a nyugodt pihenésre, a feltöltődésre! Az pedig csak úgy megy, ha a magánéleted fizikai szférájában nem emlékeztet semmi a munkádra. Ha nem is külön épületet, de legalább egy külön szobát tarts fenn erre a célra, ha már úgyis új ingatlanba költözöl.

többfunkciós

Tanácsaim, ha többfunkciós ingatlant vásárolnál

Ha mindezek mellett vagy ellenére úgy döntesz, szeretnéd a munkahelyed azonos helyrajzi számon tudni az otthonoddal, fogadd meg az alábbiakat!

Mindig egyértelműen határold el a munkahelyed a lakórésztől. Ez a határ ne csupán számodra, és a családod számára, hanem az ügyfeleid, vendégeid számára is legyen egyértelműen kifejezve. Ha ugyanabban az ingatlanban lesz a műhelyed, üzleted, irodád, ahol a lakásod, igyekezz úgy kialakítani mindent, hogy a magánszférádba még érintőlegesen se lépjen be senki, aki csak az ügyfeled. Ha kell, akár egy figyelmeztető táblát is kitehetsz, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy innentől ez már privát zóna, a vásárlók, vendégek, ügyfelek ide nem léphetnek be. Amikor pedig letelik a munkaidőd, szigorúan menj otthonról haza, és ne is sertepertélj a munka zónájában a másnap reggeli kezdésig.

Ha betartod és mindenki mástól is megköveteled a határok és a saját szabályaid betartását, akkor elkerülheted, hogy eluralkodjon rajtad a munkamánia és éjjel-nappal az üzletben/irodában legyél – te úgyis itthonról dolgozol jelszóval. Igaz, de mindenkinek véget ér egyszer a munkaidő. Neked is.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé érdekes, ingatlanokkal kapcsolatos tartalmakat!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, hogy mielőbb költözhess? Akár egy ilyen többfunkciós ingatlanba? Vagy meglévő lakásod, házad adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu