fbpx

Mindig jó, ha van az ismeretségi körödben egy jó ingatlanközvetítő

Ha arról beszélgetnénk, hogy mióta vagyok ingatlanos, akkor ma már azt mondhatnám, hogy több mint 20 éve! 1999. volt ugyanis az az év, amikor egy képzést követően hivatalosan is ingatlanközvetítő lettem. Kimondani is hihetetlen, mégis így visszagondolva gyorsan elröppent ez a sok év.

Természetesen azóta sok minden változott nem csak az ingatlanok, hanem az értékesítési platformok és módszerek tekintetében is. Ha valaminek köszönhetem, hogy még mindig itt vagyok és sikerrel végzem a munkám az az, hogy képes voltam haladni a változásokkal. Sőt, a saját városomban Győrben, talán el is indítottam némi változást, és sikerült új és egyedi színt hoznom az ingatlanközvetítésbe saját értékesítési módszeremmel. Ebben a cikkben arról fogok értekezni, hogy miért érdemes egy megbízható ingatlanközvetítőt tudni az ismeretségi körödben, és miért nem érdemes manapság szakértő ingatlanos segítsége nélkül nekiveselkedni a lakásod vagy házad eladásának.

ingatlanos

Miért kell neked mindenképpen ingatlanos?

Ha ezt a blogot olvasod, akkor nagy valószínűséggel szeretnél a közeljövőben ingatlant vásárolni vagy eladni. Esetleg mind a kettőt. Nos, 2023-ban úgy tűnik nem lesz egyszerű a dolgod, ha ilyen terveid vannak.

Bizonyára nem mondok újat azzal, hogy az elmúlt évben jelentős változások mentek végbe az ingatlanpiacon. Ennek okai nagyon összetettek, de amit laikusként is érzékelhetsz ebből, az a következő: az ingatlanok eladása átlagosan több időt vesz igénybe, mint korábban. A használt és az új ingatlanok hirdetési árai korábban nagyon magasra szöktek, mára pedig elkezdtek süllyedni. Különösen igaz ez azokra a lakóingatlanokra, amelyek energetikai jellemzői nem elég korszerűek. Ismét felélénkült az érdeklődés a kisebb alapterületű lakások iránt is. Nagyon úgy tűnik, hogy visszatér a „garzonok kora”, de az alacsony rezsiköltséggel üzemeltethető lakásoké mindenképp.

S hogy az iménti címben lévő kérdésre is válaszoljak: azért van szükséged ingatlanosra, mert eddig talán soha nem volt szükség olyan mértékű szakmai tapasztalatra és hozzáértésre egy ingatlan adásvétel lebonyolításához, mint napjainkban.

ingatlanos

Mi az, ami egy ingatlanosnak van, ám neked nincs?

Erre a kérdésre már azonnal válaszolok is: kiterjedt kapcsolatrendszere és szakma-specifikus ismeretei. Te, ha magánszemélyként meghirdeted az eladó ingatlanodat, megjeleníted a hirdetést néhány weboldalon, esetleg megosztod a közösségi média felületeiden. Ha tele vagy jó fej ismerősökkel, akkor talán közülük néhányan is megosztják, így még több emberhez ér el a hír, hogy eladod a lakásod vagy éppen keresel egyet. A számok tekintetében lehet, hogy sok emberhez eljutsz így, de gondolkodjunk tovább! A megfelelő emberekhez jutsz el? Vajon azok fogják olvasni a hirdetésed, akik lakást szeretnének venni?

Nos, egy ingatlanközvetítő sokkal hatékonyabban tudja megcélozni az embereket az ingatlan meghirdetésével, mint te. Hogy miért? Egyrészt, mert olyan ismeretek birtokában van, amelyekkel megfelelő módon kiemelve a hirdetésed, nemcsak azokhoz az emberekhez fog eljutni a lakásod hirdetése, akik éppen vásárlást terveznek. Legjobb esetben olyan embereket, befektetőket tudunk megcélozni és el is találni a hirdetésekkel, akik pontosan vagy legalább főbb jellemzőiben olyan lakást keresnek, mint a tiéd, amit éppen eladnál.

A másik dolog, amelyben egy tapasztalt ingatlanközvetítő biztosan leköröz téged, az a személyes kapcsolatrendszere. Aki nem dolgozik ebben a szakmában, hanem átlagemberként maximum két-három ingatlan adásvétellel leéli az életét, sokszor el sem tudja képzelni, hogy nem csak egy fodrásznak vagy kozmetikusnak, hanem egy ingatlanosnak is lehetnek visszatérő ügyfelei. Pedig bizony, vannak. Építési vállalkozóktól az ingatlan-befektetőkig sokféle területen mozgó üzletemberrel tartom én is a kapcsolatot nap mint nap. Nem egy konkrét keresési paraméter van elmentve a jegyzeteim közé. Ezek mind olyan keresések, hogy ha beérkezik hozzám egy ezeknek megfelelő ingatlan, akkor azt azonnal ki tudom ajánlani.

ingatlanos

Mi az, amin spórolhatsz, ha ingatlanközvetítővel működsz együtt?

Tudom, hogy a fenti cím olvasásakor mosolyra húztad a szád. A legtöbb ember, ha azt hallja, hogy ingatlanközvetítő segít egy lakás eladásában vagy megvásárlásában, zsigerből azt mondja, hogy ezzel drágább lesz az adásvétel. Véletlenül sem az jut eszébe sokaknak, hogy mennyit spórolhatnak így.

Pedig bizony spórolhatsz. Elsősorban megtakaríthatsz rengeteg időt, amelyet arra szánnál, hogy kellő tapasztalat hiányában olyan embereknek is megmutatod az ingatlanod, akikről már első pillanatban lehetne tudni, hogy nem fogják megvenni. Egy olyan ingatlanos, mint én, viszont nem fél feltenni azokat a szűrő kérdéseket, amelyek alapján eldönthető, hogy komoly vételi szándékkal érdeklődik-e valaki vagy csak szakmai nyelven szólva úgynevezett ingatlanturista. Egy megtekintés elhúzódhat akár egy órán át is. Néhány ilyen érdeklődő rengeteg értékes idődet rabolhatja majd el – tulajdonképpen a semmiért.

Másrészt temérdek idegeskedést, feszültséget is megtakaríthatsz, ha velem dolgozol az ingatlanod eladásán. Nem kell folyamatosan a telefont felkapkodnod vagy azon bosszankodni, hogy munka közben nem vagy olyan helyzetben, hogy fogadni tudd a hívásokat. És azon sem kell idegesen agyalnod, hogy ha egyáltalán nem csörög a telefon, annak mi lehet az oka. Mert annak bizony rengeteg oka lehet. A nem megfelelően megírt hirdetési szövegtől kezdve, a rosszul meghatározott eladási áron keresztül, a borzalmas képekig. Ha viszont rám bízod az ingatlanod meghirdetését, akkor ezek közül garantáltan nem fog előfordulni egyik sem.

ingatlanos

Honnan tudod, hogy ki a jó ingatlanos?

Talán ez a legnehezebb kérdés az összes közül. Az, aki ebben a nehéz piaci helyzetben is a pályán maradt, amikor a korábbiakhoz képest szinte a felére csökkent az ingatlant vásárolni szándékozó kereső ügyfelek száma, nagy valószínűséggel nem zöldfülű ebben a szakmában. További garanciát jelenthet számodra, ha valamely nagy ingatlanközvetítő munkatársáról van szó vagy egy jó ismerősöd ajánlotta az illetőt, akinek már bonyolított le sikeres adásvételt.

Az olyan szabadúszó egyéni vállalkozó ingatlanközvetítők is szóba jöhetnek, amilyen például én is vagyok. Néhány évvel ezelőtt kidolgoztam egy saját ingatlan értékesítési módszertant, amely azon az 5 lépésen alapul, melynek során együttműködik velem az ingatlan tulajdonosa egy prémium módon történő ingatlanbemutatás érdekében.

Az ingatlan bemutatása a módszeremnek köszönhetően kiemelkedik az összes többi ingatlanhirdetés közül. Ennélfogva sokkal több kattintást kap, rövidebb idő alatt.

Emellett pedig jellemző rám az is, hogy egyidejűleg maximum 10 ingatlannal foglalkozom. Mindezt azért teszem, mivel nem a mennyiségre, hanem a minőségre és a hatékonyságra törekszem.

A szakmai és értékesítési ismeretek mellett természetesen nem zárhatjuk ki a személyes szimpátia befolyásoló szerepét sem. Mondhat bárki bármit, én azt tapasztalom, hogy e nélkül nem lehet sikeres még egy ilyen kapcsolat sem.

Az én javaslatom az, hogy kizárólag személyes kapcsolatfelvételt követően szerződj le bárkivel az ingatlanod eladására. Elcsépelt kifejezés talán, de meggyőződésem, hogy létezik „kémia” az emberek között és az vagy passzol vagy nem. Együttműködni mindenképpen könnyebb és általában sikeresebb is olyan társsal, akivel egy húron tudsz pendülni. Hogy kiderüljön velem megvan-e ez az összhang köztünk keress meg, és beszélgessünk az eladó ingatlanodról.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Ha szeretnéd megtudni, hogy miről szól az 5 lépésből álló prémium ingatlanbemutatás, keress bizalommal telefonon vagy e-mailben, szívesen elmondom neked.Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu