fbpx

Melyik éri meg jobban?

 

Aki befektetési céllal vásárol lakóingatlant, általában azért teszi, hogy passzív bevételhez jusson a bérbeadása által. Ebben a cikkben azt a témát vizsgáljuk meg, hogy vajon rövid vagy hosszú távra érdemes inkább kiadni az ingatlanodat. Természetesen mindegyik megoldás mellett szólnak érvek és ellenérvek egyaránt, ha ezzel a kérdéssel nézel szembe, több aspektusból is meg kell vizsgálnod a lehetőségeket.

Először röviden az ingatlan bérbeadás jogi vonatkozásairól lesz szó, majd megvizsgáljuk, milyen érvek szólnak a rövid és a hosszú távú lakáskiadás mellett és ellen. Ha van, vagy lesz olyan lakásod, amelyet bérbe szeretnél adni, hogy így juss extra bevételhez, feltétlenül ajánlom ennek a cikknek az elolvasását számodra.

lakáskiadás

Az ingatlan bérbeadás fogalma és szabályai

Az ingatlan-bérbeadás fogalmát a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, a bérleti szerződésről szóló XLIV. fejezete határozza meg. A jogszabály szerint a bérleti szerződés alapján a bérbeadó meghatározott dolog időleges használatának átengedésére, a bérlő a dolog átvételére és bérleti díj fizetésére köteles.

A törvény kitér természetesen a bérbeadó és a bérlő jogaira és kötelezettségeire is. A bérbeadónak természetesen a bérbeadásból származó jövedelme után adóznia is kell, amelynek szabályai a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben vannak lefektetve.

Ingatlan bérbeadási tevékenységet végezhetsz adószám és bejelentkezési kötelezettség nélkül magánszemélyként, adószámos magánszemélyként, valamint egyéni vállalkozóként is. Hogy neked melyik megoldás lesz a megfelelő, az attól is függ, hogy milyen bevételhez jutsz, és milyen rendszerességgel származik jövedelmed ebből a tevékenységből. Ezzel kapcsolatban érdemes adótanácsadó vagy könyvelő segítségét kérned.

A bérbeadásból származó bevétel utáni adózás kérdése már önmagában is egy olyan hatalmas téma, amelynek a boncolgatásába most nem kezdek bele, hiszen nem azért kattintottál a cikkre, hanem azért, hogy megtudd: rövid vagy hosszú távra érdemes kiadnod inkább az ingatlanod. Szóval, haladjunk is tovább!

lakáskiadás

Ezeket fontold meg, mielőtt döntesz bérbeadás időtartamáról!

Amikor ingatlantulajdonosként meg kell hoznod a döntést, hogy az ingatlant rövid távra add ki vagy inkább hosszú távra szóló szerződést kötnél a bérbeadásról, fontos figyelembe venned néhány tényezőt. Ezek egy része a lakás adottságaira vonatkozik, másik részéhez pedig szükséged lesz némi önismeretre is.

Fontos, hogy őszinte legyél magadhoz a kérdések megválaszolása során, mert csak így hozhatsz olyan döntést, amelynek következtében a legkevesebb problémával profitálhatsz majd a kiadásra kerülő lakásodból.

 

1. Hol helyezkedik el a lakás?

Az ingatlan elhelyezkedése meghatározó tényező. Ha egy népszerű turisztikai területen vagy városközpontban található, akkor az Airbnb, vagyis a rövid távú kiadás lehet a jobb választás, mivel a frekventált helyeken jellemzően nagyobb a kereslet a rövid távú tartózkodási lehetőségekre. Ha viszont az ingatlan egy nyugodt környéken vagy a város peremén található, akkor a hosszú távú bérlés lehet előnyösebb.

 

2. Mennyi időd van erre?

Legyél teljesen őszinte, kérlek! Mennyi időt tudsz fordítani az ingatlan kezelésére? A rövid távú kiadás sokkal több idő és energia befektetését igényel tőled. Folyamatosan figyelned és kezelned kell a foglalásokat, gyakran kell takarítanod, és rendszeresen karbantartanod az ingatlant. Ha nincs elég időd vagy egyszerűen nem akarsz ennyi energiát és a szabadidőd jó részét is az ingatlan kezelésre fordítani, akkor a hosszú távú bérbeadás lesz számodra a jobb választás.

 

3. Milyen pénzügyi céljaid vannak?

Ha a legmagasabb hozamra törekszel, és kész vagy rengeteg időt áldozni az ingatlan kezelésére, akkor összességében a rövid távú kiadás nagyobb hozammal kecsegtet. Ha viszont a stabil jövedelem és a kockázat minimalizálása a célod, akkor a hosszú távú kiadás lehet előnyösebb.

Egy biztos: alapos kutatásra és tervezésre lesz szükséged ahhoz, hogy a végleges döntésed a saját céljaidnak és lehetőségeidnek leginkább megfelelően hozhasd meg. Ne sajnáld az időt a szempontok alapos körbejárására, mert sok múlik a döntéseden!

 

Mi a különbség a hosszú és rövid távú bérbeadás között?

A hosszú távú ingatlan kiadás egy régóta bevált, elterjedt módja a lakóingatlanok hasznosításának. Az így kivett albérlet otthonként funkcionál, amelyben az albérlő hosszú ideig, akár évekig is bent lakik.

A rövid távú bérbeadás céljára kialakított ingatlanok jellemzően elsősorban a turizmusra építenek. Átmeneti szállásként szolgálnak látogatóik számára, akik csupán pár napig vagy maximum néhány hétig tartózkodnak az ingatlanban.

 

lakáskiadás

A hosszú távú ingatlan kiadás előnyei és hátrányai

A hosszú távú lakáskiadás előnye, hogy az ingatlan minimum egy éves időszakra van kiadva, tehát nem kell folyamatosan hirdetned és újabb bérlőket keresni és fogadni. A másik fontos előny, hogy a bérleti díj a teljes bérlet időtartamára előre meghatározott, tehát egy jól kiszámítható és folyamatos bevételt jelent majd a számodra.

Fontos előnye lehet még a hosszú távú lakáskiadás esetén, hogy ha nincs bútorozva az ingatlan, akkor ezt nem feltétlenül kell neked megtenned, és erre is költened. Másrészt, ha bútorok nélkül adod ki a lakást, akkor nem kell aggódnod az ingóságaid épsége miatt, a bérlők pedig a saját ízlésüknek megfelelő otthont teremthetnek maguknak a lakásod falai közt.

A hosszú távú ingatlan kiadás hátránya, hogy összességében alacsonyabb éves bevételre számíthatsz, így a befektetésed megtérülésének ideje hosszabb, a hozam pedig alacsonyabb lesz. Arról se feledkezz meg, hogy ha hosszú távra adod bérbe a lakást, mivel általában folyamatosan lakott az ingatlan, a karbantartási és felújítási munkálatokat úgy kell elvégezned, hogy a bérlőt azzal ne zavard. Ha pedig nem végzed el a rendeltetésszerű használathoz szükséges karbantartási és felújítási munkákat, a bérlőd akár fel is mondhatja a szerződést, így elesel a bevételedtől.

lakáskiadás

A rövid távú lakáskiadás előnyei és hátrányai

Ahogy beszivárgott az airbnb a magyar ingatlanpiacra is, már nem csak a befektetők, hanem a magánszemélyek számára is jelentősen egyszerűbbé vált a rövid távú lakáskiadás. A rövid távra kiadó lakások száma a turisztikai szempontból frekventált helyeken és a fővárosban robbanásszerűen megugrott.

A rövid távú ingatlan kiadás legnagyobb előnye, hogy éves szinten több bevételhez lehet jutni vele, mint a hosszútávú bérbeadással. Szintén előny, hogy mivel a bérlők rövidebb ideig tartózkodnak a lakásban, kisebb a kockázata annak, hogy lelakják a lakást és ezáltal felújítási költségek jelentkezzenek. Könnyebb időzítened a kisebb karbantartásokat könnyebb időzíteni is. Mivel nem folyamatosan van kiadva a lakás, és te döntöd el, hogy mikor bérelhető az ingatlan, a felújításokat egyszerűbben el lehet végezni a bérlők zavarása nélkül.

Az ilyen típusú ingatlankezelés hátránya, hogy a bevétel kiszámíthatatlan időpontokban folyik be, és egyáltalán nem garantált, hogy éves szinten egyenletesen oszlik el. Sokakat az is visszatart ettől a megoldástól, hogy a sűrű váltások miatt gyakran, akár néhány naponta foglalkozni kell az ingatlannal, ami időben és energiában is megterhelő lehet, hiszen minden vendég után ágyneműt kell cserélni és takarítani szükséges.

Ha megszületett a döntés

Ha sikerült meghoznod a döntést azzal kapcsolatban, hogy bérbe adod az ingatlanod, ajánlom figyelmedbe egy korábbi cikkemet, amelyben számos praktikus tippet találhatsz a lakáskiadáshoz és a vele járó adminisztrációhoz. Csak ide kell kattintanod, és már olvashatod is tanácsaimat arra vonatkozóan, hogy mire figyelj, ha kiadod az ingatlanod. Hogyan hirdess, hogyan válassz bérlőt, és hogyan adózz a bérbeadás után.

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, TikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu