fbpx

Ezt a cikket mindenképp olvasd el, ha tetőtéri lakás megvételén gondolkozol!

Egyesek odáig vannak érte, mások meg rosszul vannak tőle, ha csak rá gondolnak. A tetőtéri lakás kérdése igencsak megosztó téma. Ingatlanközvetítőként a célom nem elsősorban az, hogy minél előbb túladjak a portfóliómba kerülő ingatlanokon.

Én az a fajta ingatlanos vagyok, akinek fixa ideája, hogy mindig olyan új tulajdonosokat kerítsek az eladósorba került lakásoknak, akiknek valóban az a tökéletes ingatlan, amelyet végül megvesznek tőlem.

Alaposan kikérdezem a vevőjelölteket az életritmusukról, a szokásaikról, a jövőbeli, hosszú távú terveikről. Amikor egy tetőtéri lakásra érkezik érdeklődő hívásom, az első kérdésem általában az, hogy hogy áll a leendő tulajdonos a lépcsőzéssel. Miért? Olvass tovább, és sok más mellett ez is kiderül!

 

lakás

Ha nem kedveled a tetőtéri lakásokat, valószínűleg ez az oka

A tetőtéri lakások mindig az épület legfelső szintjén helyezkednek el, jellemzően a harmadik vagy negyedik emeleten, ritkábban az ötödiken. Általában alig akad olyan tetőtéri lakásokkal rendelkező épület, amelyben lift is van, inkább az újabb építésű társasházakra jellemző ez az extra.

Sportolnod kell minden nap

Ha tetőtérbe költözöl nagy eséllyel naponta többször meg kell másznod néhány emeletet. Ha alapvetően sportos életet élsz, ez nem lesz gond, talán még szívesen is teszed. Ellenkező esetben minden áldott nap kifulladva léped majd át a lakásod küszöbét, és hosszú távon vagy edzettebb és boldogabb leszel vagy megbánod a pillanatot, mikor aláírtad az adásvételi szerződést és igyekszel mielőbb megszabadulni majd tőle.

Egyedi bútorok kellenek


A másik dolog, amely nehézséget okozhat a számodra, az a lakás bútorozása. Pláne, ha új építésű ingatlanban vásárolsz tetőtéri lakást, ahol te vagy az első tulajdonos. Használt tetőtéri ingatlan esetén jó eséllyel már egyedileg gyártott bútorokkal együtt juthatsz hozzá a lakáshoz. Ha viszont bútorokat kell készíttetned az jelentős plusz kiadás lesz még számodra, miután a birtokodba kerül az ingatlan.

 

lakás

Az időjárás befolyásolja a komfortérzeted


Az egyre forróbb nyarakon sokkal több energiát és pénzt kell áldoznod arra, hogy lehűtsd a lakást. Klímaberendezés nélkül a kánikulában maximum az tesz majd boldoggá a tetőtéri lakásodban, hogy szauna bérletre nem kell költened. Nyáron tehát klíma nélkül nagyon meleg, télen pedig jóval hidegebb van a tetőtérben, mint az épület alsóbb szintjein. A plusz energia díját, amivel a hűtést és a fűtést biztosítod a mindig kellemes hőmérséklet érdekében mindenképp kalkuláld be, amikor a rezsi költségekkel tervezel.

Esős időszakban a tetőn kopogó esőcseppek zaja lehet zavaró, különösképpen akkor, ha egyébként is rossz alvó vagy, és pont a pihenőidődben jön egy óriási nyári zivatar vagy ősszel hetekig szemerkél az eső szüntelenül.

 

lakás

Tulajdonságok, amelyek miatt egyenesen rajonghatsz a tetőtéri lakásokért

A legjobb a tetőtéri lakásokban, hogy mivel a sok lépcsőzés miatt kisebb rájuk a kereslet, így egy hasonló alapterületű, nem tetőtéri lakás árához képest olcsóbban tudsz hozzájutni.

Háborítatlan magánélet
Egy társasházi lakás vitathatatlanul legnagyobb előnye a nyugodtabb magánélet, hiszen kevésbé vagy kitéve a szomszéd lakásokból átszűrődő zajhatásoknak. A tetőtérben biztos, hogy nem fog zavarni a felső szomszéd, a privát szférádba és a magánéletedbe, sokkal kevesebben kukucskálhatnak vagy hallgatózhatnak bele akadálytalanul az idegenek.

Barátságos világosság, romantikus csillagfény
A tetőtéri lakások, ha kellő számú ablakuk van, nagyon világosak, rengeteg természetes fény áramlik be napkeltétől, napnyugtáig.  Ráadásul, ha még jó környéken is tudsz vásárolni, a nap mint nap szemeid elé táruló csodás panoráma is a tiéd lesz a lakással együtt. És mi is lehetne romatikusabb annál, mint akár télen, akár nyáron a kényelmes ágyadból gyönyörködni a csillagos égboltban! Azért, ha nem szeretsz hajnalban kelni minden reggel egy-egy fényzáró rolót nem árt majd beszerezned a kelet felé eső ablakokra!

 

lakás

Megvalósíthatod az ötleteid


Ha kreatív elme vagy, akkor itt igazán kiteljesedhetsz, hiszen minden rafináltságodra és ötletedre szükséged lesz, hogy ne csak esztétikusan, de praktikusan is rendezd be a tetőtéri otthonod. Ha szereted a kihívásokat, mindig és kizárólag megoldandó feladatként tekintesz arra, amit mások problémaként aposztrofálnának, itt meg fogod találni a lételemedet jelentő kihívásokat!

Ha ennek tetejébe még barkácsolni is szeretsz, megajándékozhatod magad annak az örömével is, hogy a saját kezed nyomát viselik majd a pontosan a helyére szabott bútorok és egyéb ötletes kiegészítők. Ha sikerül valóban jól megvalósítani az elképzeléseid, minden látogatódat lenyűgözheti majd a tető dőlésszöge által meghatározott, és vizuálisan érdekes, mindemellett tökéletesen berendezett lakótér.

Új közösségre találhatsz


Nyugodj meg, nem vagy egyedül a szenvedélyeddel! Világszerte valószínűleg több százezer ember él tetőtéri lakásban, így az interneten is könnyűszerrel találhatsz olyan csoportokat a közösségi oldalakon vagy online fórumokat, ahol a tagok szívesen osztják meg egymással az egyedi ötleteiket, és azok megvalósítását. Inspiráló ötleteket szerezhetsz ezekben a közösségekben is.

 

lakás

Ki az, akinek biztosan nem való a tetőtéri lakás, és ki az, akinek igen?

Erre a kérdésre nem lehet egyszerű választ adni. Ingatlanosként az a tapasztalatom, hogy amikor gazdát cserél egy tetőtéri otthon, akkor az új tulajdonosok jellemzően kétféle okból választják ezt a megoldást, és egyik ok sem jellemzőbb a másiknál.

Az egyik ilyen indok az, hogy lakhatásra van szükségük, és ezt engedhetik meg maguknak. Vagyis a pénztárcájukhoz igazítják az igényeiket. Előfordul, hogy önálló életkezdéshez, első lakásként vásárol valaki tetőtéri lakást vagy újrakezdés okán, egy válás után. Fiatal párok is gyakorta választják ezt az ingatlantípust, hiszen egy 50-60 négyzetméteres alapterület, ahol két hálószoba is elfér, tökéletes kezdet lehet a közös élethez. Gyakran maradnak az ingatlanban akkor is, ha bővül a család, de a második gyermek érkezése általában már felveti a költözés gondolatát, hiszen két kisgyerekkel már nem olyan egyszerű naponta többször megmászni ennyi emeletet.

A másik tetőtéri lakást vásárló típus az, aki nem anyagi, hanem érzelmi okokból választ ilyen ingatlant az otthonának. Ők amolyan romantikus lelkek, akik megmagyarázhatatlan vonzódást éreznek a zegzugos terek iránt és világ életükben egy, a kíváncsi szemek elől rejtett kis kuckóban képzelték el az életüket. Egy szentimentális lélek pedig imádja álmodozva a csillagos eget kémlelni, és hol máshol lehetne közelebb hozzájuk, mint itt.

Ami közös a vásárlókban, hogy többnyire fiatalok, maximum középkorúak, akik még bírják a napi többszöri lépcsőmászást, és nem a telefon után nyúlnak, hogy rendeljenek egy pizzát, ha épp nincs otthon semmi és megéheznek, hanem veszik a fáradtságot és lesétálnak vásárolni. Egyszóval sportos, lendületes és kihívásoktól sem mentes élet az övék úgy általában is, amelybe tökéletesen illik egy ilyen adottságú lakás.

Ha még mindig nem vagy biztos benne, hogy neked való-e egy tetőtéri otthon, nézz meg más típusú ingatlanokat is, hiszen egy lakásvásárlásról szóló döntés meghozatalának következményeit – legyenek azok akár előnyösek, akár hátrányosak – hosszú éveken át viseled majd. Dönts megfontoltan,hogy jól dönthess!

Ha szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass, beszéljünk! Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu