fbpx

Ki van bejelentkezve a lakásodba vagy a megvásárolni kívánt ingatlanba, és mit tehetsz ellene?

Te tudod mi a különbség az állandó és az ideiglenes lakcím – hivatalos nevén a tartózkodási hely között? És azt, hogy mit tehetsz, ha valaki be van jelentkezve a te ingatlanodba, de nem hajlandó kijelentkezni onnan?

Ebben a cikkben összefoglalom a lakcímbejelentéssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat, illetve azt is, hogy miképpen tudod érvényteleníttetni a volt albérlőd, vagy a korábbi tulajdonos idejében az ingatlanban lakcímet bejegyző személy tartózkodási helyét vagy állandó lakcímét.

 

ingatlan

Miért, és hogyan kell a lakcímbejelentést megtenni?

Ha eddig nem tudtad volna, akkor elárulom, hogy az aktuális lakcímed bejelentése törvényi kötelezettség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha állandó lakcímről van szó, abban az esetben 3, ideiglenes lakcím (tartózkodási hely) esetén, 15 napon belül jelezned kell a kormányablakban, hogy az életvitel szerűen használt ingatlanod címe megváltozott.

A valódi lakóhelyed hivatalos bejelentése azért is fontos, mert ennek birtokában vehetsz igénybe bizonyos kedvezményeket és szolgáltatásokat. Olyanokat, mint az állami egészségügy (háziorvosi, kórházi, fogorvosi ellátás stb.) vagy a lakcímhez körzetileg tartozó óvoda, általános iskola. A törvényszegés elkerülésén túl, tehát valódi érdeked is az, hogy ezek az adatok rendben és a valóságnak megfelelően legyenek nyilvántartva.

 

Mennyi az annyi? Azaz egy embernek hány lakcíme lehet?

Személyenként legfeljebb két lakcímed lehet egy időben. Egy állandó lakcím és egy tartózkodási hely. Ezek mindegyike szerepelni fog a lakcímkártyádon, amelyet minden hivatalos ügyintézésnél a személyi igazolványoddal együtt használnod kell.

 

ingatlan

Állandó legyen vagy ideiglenes?

Hogy tudd, mikor melyiket kell bejelentened, fontos tisztában lenned vele, mi a különbség köztük. Állandó lakcím, vagyis lakóhely annak az ingatlannak a címe, helyrajzi száma lehet, ahol valójában élsz. Ennek nem kell feltétlenül lakóépületnek lennie, lehet akár egy raktár vagy egyéb gazdasági épület is.

A tartózkodási helyedként vagy a köznyelvben meghonosodott kifejezéssel élve ideiglenes lakcímedként pedig annak az ingatlannak a címét jelentheted be, ahol 3 hónapnál tovább tartózkodsz, de az állandó lakcímedet nem szünteted meg miatta. Ez lehet például szezonális munka, vagy tanulmányok okán egy másik településen albérletbe kivett lakás vagy munkásszálló címe.

 

Hogyan tudsz ideiglenes lakcímet (tartózkodási helyet) bejelenteni?

Lényeges kitétel, hogy ideiglenes lakcímet csak olyan személy jelenthet be, aki rendelkezik állandó lakcímmel, illetve az átmeneti jelleggel tartózkodási helyként megjelölni kívánt ingatlan tulajdonosától befogadó nyilatkozattal rendelkezik, vagyis saját kezűleg, aláírásával hitelesíti az ideiglenes lakcím létesítésére irányuló lakcímbejelentő lapot.

A kormányablakokban a tulajdoni viszonyokat, tehát azt, hogy valóban az ingatlan tulajdonosától származik az aláírás, minden esetben ellenőrzik. Ha haszonélvezeti jog is be van jegyezve az ingatlanra, abban az esetben a haszonélvezőnek is hozzá kell járulnia az ideiglenes lakcím bejegyzéséhez. Ha mindent rendben találnak, akkor az új lakcímkártyádat azonnal meg is kapod.

 

ingatlan

Mit kell tudnod a lakásba bejelentett személyekről, ha ingatlant vásárolsz?

Amikor használt lakást veszel, mindenképpen kérdezz rá a tulajdonostól, hogy kinek van bármilyen bejelentett lakcíme az ingatlanban. Ha úgy döntesz, megvásárolod a lakást, ezeket az információkat célszerű az adásvételi szerződésbe is belefoglalni, mint a korábbi tulajdonos nyilatkozatát, amelyben szavatolja, hogy más személy nem használja állandó vagy ideiglenes lakcímeként az adott ingatlant. Ha így jársz el, később felelősségre vonható az eladó, ha mégsem megfelelően tájékoztatott a tényekről.

 

Hogyan foghatsz gyanút, hogy esetleg mások is be vannak jelentkezve az ingatlanba, és mit tehetsz ellene?

Ha az ingatlan cég székhelyeként van nyilvántartva

 

Egyszerűbb a helyzet, ha valamilyen jogi személy, azaz cég, vállalkozás székhelyeként van bejelentve az adott cím. Ha még lakásvásárlás előtt állsz nézz jól körül! Jogi személyek számára ugyanis kötelező a székhelyként nyilvántartott ingatlanon feltüntetni a saját cégnevét.

Ha tehát valamilyen cégnevet látsz a postaládán, vagy cégtáblát az épületen, esetleg a kerítésen, kérdezz rá ennek okára az eladótól. Ha esetleg azt mondja, nem tudja, vagy korábbról származnak a céges feliratok, ne restelld leellenőrizni ennek az állításnak az igazságtartalmát. Nincs más dolgod, mint az E-cégjegyzék oldalán beírni a cégnevet, majd néhány kattintással lekérni a cégadatokat. Azonnal és ingyenesen látni fogod, hogy az adott vállalkozásnak hol van az aktuálisan bejelentett székhelye.

Ha csak az adásvételt követően jut tudomásodra, hogy az ingatlant egy cég székhelyeként tartják nyilván, akkor sem kell megijedned, ezt viszonylag egyszerűen meg tudod szüntettetni. Annyi teendőd van ebben az esetben, hogy az illetékes cégbíróságon törvényességi felügyeleti eljárást indítasz. Az eljárás célja és vége az, hogy a bíróság intézkedése kikényszerítse a szervezet törvényes működését, azaz módosíttassa vele a székhelyét.

 

ingatlan

 

Ha az ingatlanba magánszemélyek vannak bejelentkezve

 

Ha arra gyanakszol, hogy magánszemélyek vannak bejelentkezve tudtod nélkül a frissen vásárolt ingatlanodba, mert olyan levelek érkeznek, amelyek nem a te nevedre, és nem is az előző tulajdonos nevére szólnak, akkor is tudsz ez ellen tenni.

Magyar állampolgárként ugyanis lehetőséged van arra, hogy adatokat igényelj a polgárok személyi-, és lakcímnyilvántartásából, abban az esetben, ha ez az adatigénylés a jogodnak vagy jogos érdekednek érvényesítéséhez szükséges.

Az adatokért cserébe utólag meg kell fizetned az ún. adatszolgáltatási díjat, amely jelenleg 3500 forint amennyiben 1-4 fő adatait érinti a lekérdezés.

Ha már ingatlantulajdonos vagy, a tulajdonjogod igazolása mellett, lehetőséged van arra, hogy kérd a te lakásodban állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező személyek lakcímének érvénytelenítését. Nyilatkoznod kell arról, hogy a lakcím bejelentéséhez nem adtál hozzájárulást, vagy ha esetleg korábbi bérlőd nem jelentkezett ki, akkor arról, hogy ezt a hozzájárulást visszavontad. Mindezeket természetesen a megfelelő dokumentumokkal alá kell támasztanod.

Ha minden papír rendben van, akkor a jegyző, illetve a járási hivatal a nyilatkozat alapján megállapítja a lakcím érvénytelenségét és a döntés véglegessé válását követően a lakcímadatot a nyilvántartásban fiktív jelzéssel szerepelteti mindaddig, amíg az érintett személy az új lakcímét nem jelenti be. Ez az eljárás illetékmentes, tehát ingyenes. A lakcímrendezés iránti kérelemhez készült formanyomtatványt innen tudod letölteni, ha szükséged van rá.

 

ingatlan

 

Kinek milyen jogai vannak?

 

Tulajdonosként és albérlőként is fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy az ideiglenes lakcím bejelentése egy hatósági aktus, amelynek célja az, hogy az állami rendszerben nyilvántartásba legyen véve az állampolgárok állandó vagy időlegesen aktuális tartózkodási helye.

Ha vásárlás után derül ki, hogy idegenek vannak bejelentkezve az ingatlanodba, tudnod kell, hogy önmagában az, hogy oda szól a lakcímük, nem keletkeztet számukra vagyoni jogot az ingatlannal kapcsolatosan. Vagyis, nem vagy köteles beengedni a lakásba, és használatra bocsátani az ingatlant, hiába lobogtatja a lakcímkártyáját bárki, hogy ő ott lakik. Ilyesmi mondjuk nem nagyon történik, az ilyen helyzetek jellemzően inkább csak kellemetlenségeket okoznak, például azzal, hogy a te postaládádba érkeznek az ismeretlen személy számlái.

Ingatlanközvetítőként az összes lakást, házat eladni kívánó ügyfelemnek minden esetben azt javaslom, hogy mindig teremtsenek tiszta és átlátható élethelyzetet. Csak azoknak a személyeknek legyen az eladni kívánt ingatlanban a lakcíme, akik valóban ott laknak, és ha bármilyen apró gyanúval élnek, hogy mások is be vannak jelentkezve a lakásukba, ennek még az ingatlan meghirdetése előtt járjanak utána.  Ezzel rengeteg későbbi kellemetlenségtől tudják megkímélni saját magukat és a lakás következő tulajdonosát is.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Ha úgy érzed, szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben vagy környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass, beszéljünk! Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu