fbpx

A csendes luxus már a lakberendezésben is hódít

 

Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy az egyes trendek a divat világából szép lassan beszivárognak a belsőépítészet és a lakberendezés felé. Az egyik legújabb ilyen divattrend a csendes luxusnak nevezett irányzat, amelyet a könnyed elegancia és a visszafogott luxus jellemez.
Ez a stílus egyszerű tervezési elvekkel és kiváló minőségű anyagokkal dolgozik. Ebben a blogban összefoglalom, mit kell tudni erről a kifinomult és szerintem örökérvényű trendről.

csendes luxus Tóth Rita

A pénz beszél, a gazdagság suttog

A divatban ennek az irányzatnak a lényege, hogy elegáns és időtlen luxus megjelenést biztosítson a ruhák viselőjének, anélkül, hogy a szettjén úgy látszana, hogy az nagyon drága volt. A csendes luxus szerint összeállított gardrób alapelemei közt kizárólag kiváló minőségű anyagokból készült ruhák találhatók, egyszerű arany vagy ezüst ékszerekkel párosítva. Ennek a trendnek a követői általában kerülik az élénk színeket, a szembetűnő márkajelzéseket, a merész nyomatokat, és kevés kiegészítőt viselnek.

Amikor a lakberendezés csendes luxusáról van szó, ugyanezek az elvek érvényesek. A csendes luxus nehezen meghatározható egy konkrét definícióval. Ez a lakberendezési stílus az egyensúly megteremtéséről szól, azoknak a tárgyakkal kiegészítve, amelyeket szeretsz. Például nincsenek szigorú színszabályok sem. Nincsenek kizárva belőle az élénkebb, merészebb színek sem, csak arra kell törekedni, hogy ne essünk túlzásba a használatukkor, hanem gondosan, és egyszerűen illesszük őket a terekbe. Bármilyen tárgyat vagy színt bevihetünk a csendes luxusba, csak azt fontos észben tartanunk mindig, a kevesebb több. Nem kell félni tőle, az egyszerű nem azt jelenti, hogy unalmas.

 

A kevesebb több, avagy a minimalizmus eleganciája

A csendes luxus nem egy bizonyos korszak megörökítéséről szól, hanem egy nagyszerű lehetőség bárki számára, mert ennek az irányzatnak az üzenete az időtlenség. Ugyanolyan jól alkalmazhatjuk a sok éves történelmi múlttal rendelkező, akár múlt századi ingatlanokban, mint a mai modern építészet alkotta terekben.

Ha egy békés otthon megteremtése a cél, amely kellemesen hat a hangulatunkra, amely nem túl inger-gazdag a rengeteg színnel, mintával, és formával, de ugyanakkor mégsem unalmas, akkor bátran belevethetjük magunkat a csendes luxus szerinti lakberendezésbe.

csendes luxus Tóth Rita

Egyre zajosabb külvilág, egyre minimalistább otthonok

A mai mindennapok folyton nyüzsgő életritmusa, a rengeteg információ, ami szüntelenül ránk zúdul, jogosan kelt fel sokunkban olyan igényt, hogy legalább az otthonunk legyen a nyugalom, az ellazulás és a feltöltődés szigete. Arra kell tehát összpontosítanunk, hogy otthonunk minden szegletébe olyan minőségi, funkcionális, és jól kidolgozott darabok kerüljenek, amelyek kiállják az idő próbáját.

A trend mögött meghúzódó kulcsfontosságú szellemiség a minimalistább megközelítés, amely a vizuális zűrzavar visszaszorítását jelenti annak érdekében, hogy kevesebb tárgy vegyen körül bennünket. Ennek révén ezek a tárgyak nagyobb hangsúllyal tudnak megjelenni a térben és nem fog nyomasztani minket a sok cucc látványa. A csendes luxus szerinti lakberendezésben minden tárgynak és helyiségnek megvan a maga jól körülírt funkciója. A térkihasználás kiemelkedő fontosságú és minden elem pontosan beleilleszkedik a teljes kompozícióba. A bútorok nem csak esztétikailag nyújtanak kellemes látványt, hanem kényelmesek is, és minden egyes részletük a funkcionalitásra és az időtállóságra van optimalizálva. A szinte láthatatlan, rejtett tároló rendszerek szintén fokozzák a csendes luxus érzetét.

Színek tekintetében szintén az egyszínűség és a semleges árnyalatok dominálnak. A fehér, a krém, a bézs és a szürke olyan alapszínek, amelyek elegáns hátteret teremthetnek a luxusnak. Ezeket finoman kombinálhatjuk egymással, egyúttal egy olyan térérzetet teremthetünk, amelyben a szem pihenhet és a lélek megnyugszik. A csendes luxusnak ezeket a semleges színeit fűszerezhetjük azzal, hogy néhány általunk kedvelt hangsúlyosabb, esetleg élénkebb szín is szerepet kap, amelyek finoman fokozzák a dizájnt és egyediséget kölcsönöznek otthonunknak.

Csendes luxus Tóth Rita

 

Az életmódváltásban is segíthet, ha a csendes luxus lakberendezési stílust választod

Év elején gyakran érezzük úgy, hogy szeretnénk változtatni valamiben. Van, aki fogyókúrázni, más sportolni kezd vagy csak a felesleges tárgyaitól szabadul meg. A csendes luxus lakberendezési irányzat segíthet neked az életmódváltásban is, ha szeretnél egyszerűbb és minőségibb életet élni a jövőben.

Ez a trend ugyanis teljesen szembehelyezkedik a jelenleg általános túlfogyasztással és a rengeteg felesleges tárgy megvásárlása helyett arra buzdít, hogy kevesebb, de minőségi dolgokkal vegyük körül magunkat. Az egyszerűség, a minőség és a harmónia mind olyan értékek, amelyekre egyre többen vágyunk a mindennapjainkban. Az esztétika és funkcionalitás találkozása, valamint ezek tökéletes összhangja teszi ezt az irányzatot annyira kedveltté és nagy valószínűség szerint örökérvényűvé. Mint a basic darabok a garadróbodban.

A csendes luxus tehát nem csak egy divattrend, hanem tulajdonképpen egy életforma is, amely a kényelmet, a harmóniát és az időtállóságot helyezi előtérbe. A csendes luxusban minden elem és apró részlet méltósággal viseli a funkcionalitás és az esztétika koronáját. A minimalista alapelvek kerülnek itt tökéletes egyensúlyba az eleganciával, és hoznak létre egy olyan különleges atmoszférát, amely a luxus és nyugalom érzetét sugározza.

 

A lakberendezés és a környezetvédelem kapcsolata

A környezettudatosság kérdésének fontossága mára már a lakberendezésben is hangsúlyos kérdéssé vált. A vásárlók egyre inkább foglalkoznak ezzel a szemponttal is, amikor új bútort vagy kiegészítőt szeretnének beszerezni a lakásukba.  Mivel hosszú időn keresztül érvényes trendről beszélünk, adja magát a kérdés, hogy mindez hogyan van összhangban a ma oly fontos fenntarthatóság kérdésével. A csendes luxus irányzatáról elmondhatjuk, hogy ebből a szempontból is előnyös választás, ha ilyen módon tervezzük berendezni az otthonunkat.

Ebben a stílusban ugyanis nagyon kedveltek az olyan környezetbarát és mindenekelőtt tartós anyagokból készült bútorok és kiegészítők, mint az eredeti vagy újrahasznosított fa, az organikus textíliák, az üveg, az acél, a valódi bőr és a márvány. A környezettudatosság és az elegancia tehát nem egymást kizáró fogalmak, hanem épp ellenkezőleg, kéz a kézben járhatnak, ha a minimalista luxusra szavazunk.

Csendes luxus Tóth Rita

Tekints rá úgy, mint befektetés!

Mondhatjuk azt, hogy a csendes luxus irányzata tulajdonképpen egy antitrendből született, hiszen eredetileg az egész ötlet a fegyelemről szólt. Vagyis arról, hogy ahelyett, hogy bármilyen, a legújabb trendhez passzoló bútort vagy kiegészítőt egy impulzusvásárlással a magunkénak tudunk, törekedjünk inkább arra, hogy kevesebb vásárlást hajtsunk végre, és részesítsük előnyben azokat a valódi befektetésnek is beillő darabokat, amelyeket hosszú éveken át szeretni és használni tudunk.

Lehet például, hogy egy első osztályú minőséget képviselő ülőgarnitúra ára sokkal borsosabb, mint a bútoráruház láncokban kapható tömeggyártásban készült bútorok, de ha jól választjuk meg a dizájnt, és kerüljük az éppen aktuális divatszíneket és formákat, helyette pedig a minőséget, a kényelmet és a prémium alapanyagokat helyezzük a prioritási listánk élére, akkor bőven megtérül majd az ára ennek a befektetésnek.

Játssz jól!

A csendes luxus az egyensúly stratégiai játéka. Minden tárgynak és elemnek lebilincselőnek kell lennie. Mindezt anélkül, hogy túlságosan a többi berendezési tárgy felé emelkedne és elnyomná azokat a helyiségben. Itt minden az esztétikus harmóniáról, a minőségről és a funkcionalitásról szól.

Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod ezt az új életstílust az otthonodban is, nagyon jó érzékkel kell megtalálnod és megtartanod az egyensúlyt a minimalizmus és a maximalizmus között. Látványban törekedj a kevesebbre, minőségben a többre!

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-onTikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából! Ha pedig szeretnéd sikeresen értékesíteni a saját, vagy más ingatlanját, és úgy érzed jól jöhet ehhez némi segítség, kattints ide, és töltsd le Az ingatlanértékesítés pszichológiája című e-bookot!

Inkább időt spórolnál, és másra bíznád az eladást? Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, kiadnád, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu