fbpx

Fontos információk, amelyeket csak a földhivatal nyilvántartásából tudhatsz meg

Ha már megtaláltad a számodra tökéletes lakást vagy házat, és az ártárgyalások is sikeresnek látszanak, vagyis legalább szóban sikerült kialkudni egy, az eladó és a vevő számára is elfogadható vételárat, jöhet a következő lépés. A foglalózás.

Ám mielőtt pénzt tennél az asztalra vagy letétbe, van még egy fontos dolgod. Ez pedig nem más, mint a megvásárolni kívánt ingatlan tulajdoni lapjának és térképmásolatának lekérése. Az is lehet, hogy az eladó mutatott neked ilyet, de ha őszinte akarsz lenni, fogalmad sincs, mit is kell nézni ezeken a dokumentumokon. Ebben szeretnék segíteni most, ezzel a cikkel.

 

ingatlan

Mit tartalmaz a tulajdoni lap?

A tulajdoni lap az a dokumentum, amelyről minden fontosat megtudhatsz az ingatlan korábbi és aktuális helyzetéről, tulajdonosairól. Rettentő fontos, hogy ne szerepeljen rajta semmi olyasmi, amely ellentétben áll az eladó által állítottakkal, sem a tulajdoni viszonyok, sem a felépítmény tekintetében.

Mivel az átlagemberek jellemzően nem vásárolnak lakást vagy házat minden nap, első pillantásra ijesztőnek és átláthatatlannak tűnhet számodra az a rengeteg információ, ami szerepel rajta. Nézzük hát végig, mit is jelentenek a rajta szereplő adatok, és mire kell különösen figyelned!

 

ingatlan

Hogyan juthatsz hozzá a tulajdoni laphoz?

Az eladó maga is rendelkezésedre bocsáthatja, ám a legbiztosabb az, ha saját magad vagy az ügyvéded, ingatlanosod kér le egy friss példányt a földhivataltól. Ha van ügyfélkapud, ezen a linken tudod letölteni a téged érdeklő ingatlan tulajdoni lapját.

Mindezt évente két alkalommal díjmentesen megteheted, a további lekérdezések pénzbe kerülnek. Kétféle opció közül választhatsz. Van hiteles, és nem hiteles változat. Ne aggódj, információk tekintetében mindegyik ugyanazt tartalmazza! Neked elég lesz az utóbbi is.

Szemlét is kérhetsz, ebben az esetben csak a legutóbbi és aktuális dolgokat látod, az ingatlan korábbi eseményeit, nem. Ha kíváncsi vagy az ingatlan teljes előéletére, akkor kérj teljes kivonatot. Ezen szerepel az összes korábbi tulajdonos, a korábbi törölt hitelek, a korábbi haszonélvezők, egyszóval minden.

 

Tulajdoni lap I. rész – A telek tulajdonságai

A tulajdoni lap I. része annak a földterületnek, vagyis teleknek a tulajdonságait írja le, amelyen az ingatlan fekszik. Megtalálod itt a telek minősítését, azaz hogy művelésből kivett, zártkert, kivett lakóház, udvar és ehhez hasonló minősítéseket.

Ha házat vennél, és nem azt látod itt, hogy kivett lakóház, udvar, hanem olyasmit, mint zártkert, vagy mezőgazdasági terület, akkor tudnod kell, hogy a földhivatalban nem lakóházként van nyilvántartva az adott ingatlan. Ennek számos hátránya lehet a későbbiekben számodra. Ilyen például, hogy nem jelenthetsz be ide állandó lakcímet, nem biztos hogy hitelez neked a bank a vásárláshoz, vagy bizonyos szolgáltatások (pl. szennyvízelvezetés, hulladékszállítás, postai levélkézbesítés stb.) nem elérhetőek.

Lakásvásárlás esetén itt az I. részben azt kell látnod, hogy lakás. Feltétlenül nézd meg, hogy albetétesítés történt-e, vagy egy nagy ömlesztett összevisszaság az egész. Ha nem látsz arra utaló adatot, hogy pontosan körül van határolva egy többlakásos társasház esetén az adott ingatlan, inkább menekülj.

 

ingatlan

Tulajdoni lap II. rész – Tulajdoni viszonyok

Ha nem szemlét kértél le, akkor itt az összes korábbi tulajdonos adatait látod, akik valaha birtokolták az ingatlant. A korábbiakkal neked nem kell foglalkoznod, csak az aktuálissal.

Onnan tudod, hogy valaki már nem tulajdonosa az ingatlannak, hogy a neve mellett láthatod a tulajdonosi mivoltára utaló törlő határozat megnevezést, illetve a pontos dátumot, amikor a földhivatal törölte az adott személyt a tulajdonosok közül.

Az a személy, illetve ha több tulajdonos is van, azok a személyek a jelenlegi tulajdonosok, akiknek a neve mellett nem szerepel törlő határozat. Azt is megtudhatod innen, hogy a tulajdonos vette, vagy örökölte korábban az ingatlant.

Ha több tulajdonos is van, például házastársak, vagy több örökös, abban az esetben fontos tudnod, hogy az összes tulajdonosnak, legyen bármilyen kicsi is a tulajdoni hányada, hozzá kell járulnia az eladáshoz. Ha ilyen eset áll fenn, akkor jó ötlet egy ügyvédet bevonni már ebben a szakaszban az adásvétel lebonyolításába. A tulajdonostársaknak ugyanis elővásárlási joga van, amelyről hivatalosan le kell mondaniuk, illetve meghatalmazottat kell kijelölniük, vagy személyesen megjelenniük az adásvételi szerződés aláírásán.

Az is előfordulhat, hogy kiskorú van a tulajdonosok között. Elsősorban örökség esetén történik ilyen. Ebben az esetben a gyámhivatal képviseli a kiskorú érdekeit, amely tényező sokszor döcögőssé teszi az ügymenetet. Szintén ügyvéd bevonása javasolt, aki ingatlanjogban jártas, és precízen elmondja majd számodra, hogy milyen kimenetelek lehetségesek.

 

ingatlan

Tulajdoni lap III. rész – Haszonélvezet, használati és egyéb jogok

Bár az utolsó részhez értünk, itt még mindig találhatsz olyan információt, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy eldönthesd, adsz-e foglalót az ingatlanra.

Ide vannak ugyanis bejegyezve azok a jogok, amelyek befolyásolják az ügylet lebonyolítását. Ilyen például a haszonélvezeti jog, amely leggyakrabban akkor jön létre, amikor egy házaspár egyik tagja meghal, tulajdoni hányada az örökösökre száll, özvegye viszont holtig tartó haszonélvezeti jogot gyakorolhat az ingatlan azon része felett is, amely már az örökösök tulajdona.

Ha egyszerűen szeretném megfogalmazni, mondhatjuk azt is, hogy a haszonélvezeti jog erősebb, mint a tulajdonjog. A haszonélvező beleegyezése nélkül ugyanis, a tulajdonos nem tehet semmit az ingatlannal. Vagyis először a haszonélvezőnek kell nyilatkoznia arról, hogy lemond erről a jogáról, és hozzájárul az értékesítéshez.

A másik, amivel találkozhatsz, az a jelzálogjog, elidegenítési tilalom. Ettől nem kell tartanod, csak annyit jelent, hogy a jelenlegi tulajdonos hitelt vett fel a házra. Az adásvételi szerződésbe be kell kerülnie, hogy az első vételárrész annak a banknak kerül elutalásra, amely a hitelt folyósította. Ezután a bank leveszi ezt a terhet a tulajdoni lapról.

Lehet itt a III. részben olyan is, hogy végrehajtási jog, vagy ha cégtől vásárolsz, akkor felszámolás, végelszámolás. Ilyen ingatlant semmiképpen se vegyél meg, ha nem akarsz arra ébredni, hogy elárverezték a házad a fejed fölül!  Legjobb, ha ügyvédhez fordulsz, és kiderítitek, kik, és miért tették ezeket a jogokat az ingatlanra, illetve azt, hogy meg lehet-e állapodni velük, hogy töröljék ezeket a tulajdoni lapról.

Itt szerepelnek még a földmérési jelek és villamos berendezések elhelyezését biztosító használati jogok, vezetékjogok is. Ezek annyit jelentenek, hogy a jogok birtokosának rendelkezésére kell bocsátanod a területet, amennyiben az szükséges, például új villany-, vagy vízvezeték kiépítéséhez, esetleg a meglévő vezetékek karbantartásához. Különösebb gondot ez nem jelent, kivéve, ha a későbbiekben építkeznél a területen vagy bővítenéd a jelenlegi épületet. Akkor válik ez fontos információvá, és lehet belőle esetleg kellemetlenséged, ha pont ezekkel a jogokkal terhelt területre építenél valamit. Megnézni tehát mindenképp meg kell ezt is.

Szintén itt találod, ha van, bírósági ítéleten alapuló tulajdoni korlátozás. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan a per lezárultáig nem eladható. Kisajátítási, telekalakítási eljárás megindítása, elidegenítési, és terhelési tilalom, tartós környezetkárosodás, épület lebontásának vagy létesítésének tényét is láthatod.

 

ingatlan

Széljegyek

Amikor bármit bejelentenek a földhivatalnak az ingatlanra vonatkozóan, azt a hivatal azonnal széljegyre is teszi. Ez annyit jelent, hogy jelzi számodra, hogy egy eljárás folyamatban van, és amint döntés születik róla rá is kerül a tulajdoni lapra a változás.

Tehát nem biztos, hogy amit ott látsz, az meg is valósul, de ha nincs kizáró ok, akkor életbe lép, a széljegyről lekerül, és felveszik a tulajdoni lapra.

Térképmásolat

Ha önálló családi házat veszel, feltétlenül kell egy ilyet is látnod, mielőtt foglalóznál, vagy megvásárolnád az ingatlant. A térképen ugyanis ugyanannak kell szerepelnie, mint ami a valóság.

Ha a térképmásolaton egy jóval kisebb alapterületű ház szerepel, mint amit te megvásárolnál, az azt jelenti, hogy hivatalos engedély nélkül lett kibővítve a ház, vagy lerombolva a régi, és építve helyette egy új.

Az épületekre vonatkozóan pontos, és szigorú a jogi szabályozás, hogy milyen kritériumok vannak, amelyek fennállásakor engedélyköteles az építkezés. Ilyen lehet akár egy garázs is. Ha úgy van megépítve, hogy engedélyköteles lenne, ám a rajzon mégsem szerepel, inkább mondj nemet a vásárlásra, mert később még neked lehet bajod belőle.

Engedély nélküli építkezést ugyan lehet legalizálni később, ha fennmaradási engedélyt kérsz rá, de ehhez a szomszédoknak kell nyilatkoznia, hogy az adott épület legalább 10 éve ott áll, és őket nem zavarja. Ha bárki nem partner ebben, akkor vissza is bontathatják az adott épületet, ami akkor is kellemetlen, ha csak egy garázsról, vagy melléképületről van szó, de ha arról az ingatlanról, amelyben lakni szeretnél, egyenesen katasztrófa.

A lényeg tehát, hogy alaposan nézz utána mindennek a kiszemelt ingatlannal kapcsolatban, mielőtt bármilyen pénzmozgás történne! Ha tőlem vásárolsz ingatlant, természetesen minden esetben átnézzük a tulajdoni lapot közösen is. Ha viszont magánszemélyként, közvetítő bevonása nélkül alkudnál meg egy adásvételre, mindenképpen javaslom egy ingatlanügyekben jártas ügyvéd bevonását a foglalózás előtt.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Ha úgy érzed, szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass, beszéljünk! Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu