fbpx

Kis kedvencek az otthonainkban

Az előző cikkemben már beszéltem azokról az állatokról, amelyekkel időnként vagy tartósan kénytelenek vagyunk megosztani a házunkat, lakásunkat annak ellenére, hogy mi ezt egyáltalán nem szeretnénk. Tippeket, praktikákat is olvashattál tőlem ezeknek a kis betolakodóknak a távoltartása vagy elűzése érdekében.

Most következzen egy sokkal szívmelengetőbb állati téma!

lakás

Házikedvencek az otthonainkban

Állítólag kétféle ember létezik. Az egyik tart állatot a lakásban, a másik nem. Aki ezen a véleményen van, annak ajánlom a már említett korábbi cikkemet, mert mint tudjuk, azok is együtt élnek olykor különféle állatkákkal, akik egyáltalán nem szeretnének.

De félre a viccel! Én úgy gondolom, hogy akinek van igénye arra, hogy egy kis háziállattal ossza meg a mindennapjait, annak nem lehet akadálya az, hogy esetleg nincs saját kertje. Többféle állatot is választhat társául, csak azt kell alaposan megfontolnia, hogy amelyiket választja, annak megfelelőek legyenek a lakás és az általa nyújtott körülmények.

 

Így válassz háziállatot a lakásodhoz!

Ha minden vágyad az, hogy legyen saját háziállatod, de eddig mégsem merted bevállalni, mert elbizonytalanítottak azok a vélemények, melyek szerint az állatok a természetbe valóak s nem egy lakásba, és különben is mennyi nyűg és gond van velük, és különben sem érzik ott jól magukat, már szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy jó gazdi lennél.

Hogy miből gondolom ezt? Abból, hogy így gondolkozol arra következtetek, hogy felelősen szeretnél dönteni, és már akkor szem előtt próbálod tartani egy kisállat érdekeit és igényeit, amikor még neked nincs is. Valóban, egy háziállat a lakásban sok problémát is jelenthet, ezért jól teszed, ha alaposan meggondolod, hogy mikor, milyen élethelyzetben és milyen állatot szerezz be. Ha jól választasz, akkor rengeteg örömben lesz részed, és a kölcsönös szeretet egy új dimenzióját tapasztalhatod meg.

Nézzük is, milyen állatok jöhetnek szóba!

 

lakás

Macska a lakásban

A macska ideális háziállat lehet akkor is, ha elfoglalt életet élsz, hiszen a cicák remekül elvannak egyedül is. Tulajdonképpen szerintem kimondottan kedvelik is a magányt, amikor kedvükre lustálkodhatnak egész nap, és nem zavarja őket senki. Ha elég beltéri mozgási lehetőséget tudsz biztosítani számára, van játéka, kaparófája, kuckója, ahova visszavonulhat, akkor tulajdonképpen számára minden adott a boldog macskaélethez.

Persze az egészségét is kontrollálni kell, időnként állatorvoshoz vinni, és megfelelő táplálékra is szüksége van, de összességében elmondhatjuk, a macskatartás még egy apró lakásban sem megoldhatatlan, és a te mindennapi életedet se túlzottan befolyásolja, hiszen nem kell napjában többször levinni sétáltatni. Amit mindenképp be kell szerezz, az alom. Az alom helyének kiválasztását érdemes a cicára hagyni, így hamar szobatiszta lesz – csak meg kell várni, amíg megérkezik, és ahová először piszkít, oda kell elhelyezned.

A tárgyi feltételeken túl pedig a legfontosabb: nagyon sok odafigyelést, törődést igényel, sokat kell vele játszani, cserébe nagyon sok szeretetet és vidám percet kapsz majd tőle.

 

lakás

Kutyatartás udvar nélkül

Azon gondolkoztam, vajon létezik-e olyan ember a világon, aki ne akart volna legalább egyszer az életében egy kiskutyát. A kutyáról alkotott képünk szerint ez az állat egy igazi társ, sőt, családtag. Ha már egyszer is megtapasztaltad egy kutya ragaszkodását és szeretetét, örökké vágyni fogsz utána.

A lakásban történő kutyatartás azonban már egy kicsit bonyolultabb feladat lehet, mint egy cica esetében. Fontold meg alaposan!

Ha nem akarsz összerágott papucsokat, cipőket, akkor rengeteget kell vele foglalkozni, kutyaiskolába járni, és naponta többször elvinni sétálni, hogy a dolgát elvégezze és kimozogja magát. Egy nem kellően lefárasztott kutya ugyanis sokkal több kárt tehet a lakásodban és a tárgyaidban, hiszen valahol le kell vezetnie a rengeteg energiáját.

Egy kutya akár 15-20 évig is élhet, tehát ez biztosan egy nagyon hosszú kapcsolat lesz. Fel vagy erre készülve? A hajnali sétákra, télen, nyáron, esőben, sárban, hóban is? Az ázott kutyaszagra, a lakásba belépés utáni azonnali mancsmosásra, a kihullott kutyaszőrre? Ha igen, akkor rendben, de tényleg alaposan gondold meg!

Ha elutaznál nyaralni, lesz aki gondoskodik róla, amíg távol vagy? Esetleg viszed magaddal? Ha még nem volt kutyusod, nézz utána ennek is! Nem mindenhova lehet ugyanis kisállatot vinni, akkor pedig mindenképp szükséged lesz egy kedves rokonra vagy szomszédra, aki míg távol vagy gondoskodik róla.  Ha ilyet nem találsz, előfordulhat, hogy panzióba kell adnod ilyenkor – ez pedig nem csak a pénztárcádnak lehet nagy megrázkódtatás, de egy érzékenyebb lelkületű kutyus esetében neki is.

lakás

Akvárium és halak

Amilyen egyszerűnek tűnik, a haltartás olyan nehéz ügy. Nem csak úgy van ám, hogy élnek, mint hal a vízben! Sőt! Nagyon nem! Az akvarisztika szerintem már a tudomány határait súrolja, aki kellő ismeret hiányában vág neki, szinte biztos, hogy csalódni fog.

Ami a legfontosabb! Nem a halakkal kell kezdeni, hanem a vízzel! A csapból folyó víz klóros, ezért a megfelelő talaj kialakítása és növényzet telepítése után érdemes szűrt vagy tisztított vízzel feltölteni az akváriumot. Az sem mindegy, hova teszed a lakásban, mert ha rossz helyre, akkor rövid időn belül harcolhatsz is az algásodás ellen. Ha kevés a fény, támad a barnamoszat, ha túl sok, a zöldalga borítja majd be az akvárium falait. Venned kell szűrőt, vízforgatót is, esetleg algaevő csigákat. Amikor az akvárium vize már beállt, vagyis kialakult egy stabil rendszer, akkor jöhetnek a halak.

A fajták kiválasztása is odafigyelést igényel, hiszen egy ragadozó hal könnyedén megritkíthatja az állományt. Érdemes az interneten és a kereskedésekben információt gyűjteni, és segítséget kérni a fajták kiválasztásával kapcsolatban is.  Ha sikerül elsajátítanod az akvarisztika alapjait, csodálatos dísze lehet a lakásodnak a színes halakkal teli akvárium, de ehhez általában hosszú, és kezdeti kudarcoktól sem mentes út vezet. Ha nem bírod a sikertelenséget, és eddig még csak a tányérodon láttál halat, inkább válassz valami mást. De ha kedveled a kihívásokat, akkor hajrá, én drukkolok!

 

lakás

Állat a lakásban? Igen, de feltételekkel!

A kisállatok tartása a lakásban fantasztikus élményeket jelentő, óriási kaland lehet, amelynek sikere vagy kudarca csak rajtad múlik! Megbirkózol ennek a felelősségével?  Gondold át! Képes vagy olyan környezetet és életritmust kialakítani, amelyben az állatok jogai és jóléte nem sérül, és ami beleilleszthető a te és a családtagjaid mindennapjaiba is?

Ha a válasz igen, akkor nincs más hátra, mint előre a gazdik táborába! Sok szeretetre, élményre váltasz most jegyet, csupa olyan csodás dologra, amely miatt megéri vállalni az állattartás felelősségét és terheit.

De ha csak egy picit is bizonytalan vagy, vagy a családod nem minden tagja támogat az elképzelésedben, inkább várj még egy kicsit és gondold meg még egyszer, kétszer, százszor! Tulajdonképpen egy új „családtag” érkezéséről van szó, amely új és több feladattal, felelősséggel is jár. Együtt kell eldöntenetek, hogy bővüljön-e a család, hiszen minden új kis jövevény érkezése minden családtag életére hatással van.  Fontos tehát az is, hogy mindenki ugyanannyira akarja ezt!

 

Ha érdekelnek hasonló blogbejegyzések, kövess Facebookon, és Instagramon is! Szívesen bepillantanál az ingatlanközvetítés kulisszái mögé? Facebook oldalamon rendszeresen megosztok sztorikat a mindennapjaimból, és mindig jelzem, ha új cikk kerül ki a blogra, így biztosan nem maradsz le a számodra érdekes tartalmakról!

Hasznosnak, érdekesnek találtad ezt a cikket?  Oszd meg másokkal is!

Ha pedig eladni, vagy venni szeretnél, akár telket, lakást, házat, nyaralót, keress fel bátran, hogy neked is segítségedre lehessek azzal az egyedi értékesítési módszerrel, amellyel hosszú évek óta tevékenykedem a szakmámban eredményesen. Elérhetsz telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu