fbpx

Emberek, állatok és bosszúságok

Mielőtt válaszolnál a Rónay György azonos című versének kérdésére, gondolkozz el picit. Az alapvetően állatszerető emberek erre zsigerből rávágják, hogy hát persze! De az is igaz, hogy a fenti kérdés hallatán elsősorban az aranyos és cuki kutyákra, cicákra és egyéb házikedvencekre gondolunk.

De mi a helyzet a többiekkel?

állatok

Közös élőhely, békés egymás mellett élés?

Vagy igen, vagy nem. Az emberek hajlamosak arra, hogy magukénak érezzék az egész bolygót, és jogot formáljanak annak teljes egészében az uralmuk alá vonására.

Az emberiség az idők folyamán egyre fejlettebb technikai megoldásokkal, egyre nagyobb darabot sajátított ki magának a természeti környezetből. Ez együtt járt azzal is, hogy a számára hasznos állatokat és növényeket ápolta, gondozta, nemesítette, míg a haszontalannak vagy károsnak minősítetteket elkezdte irtani maga körül.  Akárhogy is, ne felejtsük el, hogy mi emberek is a természet részei vagyunk, és nem az állatok furakodnak be a mi személyes szféránkba, hanem mi vettük el az ő élőhelyük nagy részét.

Ez azonban témáját tekintve alapvetően egy ingatlanblog, szóval térjünk vissza oda, hogy miképpen tudunk együtt élni az olyan állatokkal, vagy éppen megszabadulni tőlük, amelyek önkényesen költöznek be hozzánk, haszontalanok, sőt egyenesen káros a jelenlétük!

 


A legbosszantóbb állati lakótársak

Készítettem egy lajstromot az önkényes lakásfoglalókról, amelyek a legtöbb bosszúságot okozzák az ingatlantulajdonosoknak. A felsorolás nem rangsor, egyéni beállítódástól függően a sorrend változhat. De abban, hogy a jó részükkel biztosan volt már vagy lesz még dolgod, majdnem teljesen biztos vagyok.

Hangyák

A hangyák természetes élőhelye a szabadban van, ennek ellenére bizonyos időközönként, legfőképp tavasszal és ősszel, rendszeresen megjelennek a lakásokban. Sőt vannak olyan fajták, amelyek már teljes mértékben urbanizálódtak. Ki ne hallott volna már a tömbházakban állandó bérlettel rendelkező, szinte kiirthatatlan, apró fáraóhangyákról?

Ezek az egyébként csodásan összehangolt rendszerben élő kis állatok ritkán okoznak felhőtlen örömöt, amikor meglátod őket a konyhában. Kivéve, ha irdatlan nagy hangyarajongó vagy, és alig várod, hogy új kolóniát telepíts a formikáriumodba.

Védekezés a hangyák ellen

Ha már ott vannak, ahol nem kellene, nem nagyon van más lehetőséged, mint kiirtani őket. Ezt megteheted különféle vegyszerek permetezésével, hangyacsapdákkal, vagy ha hiszel a népi, vegyszermentes megoldásokban (ami nálam még sosem vált be) próbálkozhatsz sütőporral, páfránnyal, levendulaolajjal, citromfűvel, kakukkfűvel vagy szegfűszeggel.

Beköltözésük a lakásba megelőzhető azzal, ha rendszeresen takarítasz, nem hagysz elöl ételmaradékot, és jól zárható edényekben tárolsz minden élelmiszert – ideértve a kutya, cica és egyéb állatok tápját is, mert ezeket különösen szeretik a kis ízeltlábúak.

 

állatok

Pókok

A pókokhoz számos hiedelem és babona kapcsolódik, melyek szerint, ha agyoncsapsz egy pókot, agyoncsapod vele együtt a szerencsédet is. Na, de az mégsem járja, hogy hatalmas pókhálók lengedezzenek az összes sarokban – főleg amiatt sem, mert bizonyos fajtáik akár meg is csíphetnek.

 

Tartsd távol a pókokat

A legjobb megoldás az ő esetükben is az, ha rendet tartasz magad körül, és nem hanyagolod el a takarítást. A lakást övező kert, terasz rendben tartására is figyelned kell, mert a gazok közül, és a szanaszét hagyott lomok rejtekéből gyorsan utat találnak maguknak a belső terekbe is.

Ha rendszeresen eltávolítod az általuk szőtt hálókat, egy idő után maguktól is elköltöznek, mert nem érzik biztonságosnak a helyet. Így attól sem kell tartanod, hogy a népi jóslat valóra válik, és búcsút inthetsz a pókokkal együtt a szerencsédnek is.

 

Ágyi poloska

Az ágyi poloskáról viszonylag ritkán hallani, pedig elég gyakori megkeserítője az életnek. A rendszeres és alapos takarítás sem menthet meg tőle, ha nincs szerencséd – szóval tényleg óvatosan a pókokkal!

Akár haza is viheted őket egy nyaralásról, anélkül, hogy tudnál róla, aztán pillanatok alatt elszaporodnak, és csak a viszkető csípésekből sejtheted, hogy valami gond van. Ugyanígy, használt bútor vásárlásával, antikváriumi könyvekkel együtt is hazahurcolhatod, de a szomszédból is átmászhat. Az ágyi poloska olyan, mint az influenza: kideríteni azt, hogy honnan jött, gyakorlatilag lehetetlen.

Mit tehetsz ellene?

Ne költözz át másik szobába! Az ágyi poloskák ugyanis utánad fognak menni, és közben még nagyobb területet foglalnak el maguknak. Az ágyi poloska kiirtása rendkívül nehéz feladat. Próbálkozhatsz házilag is használatos permetekkel, de a legbiztosabb megoldás, ha kártevőirtó szakembert hívsz.

állatok

Darazsak

A kertes házban élők óriási problémája lehet az, ha darazsak fészkelik be magukat a kertbe vagy a ház különböző részeibe. Legjellemzőbben a padlásokra veszik be magukat, de az ablakpárkányok alatt – vagy egy kis hézagon keresztül – a szigetelésbe is befurakodhatnak.

Jelenlétük nem csak bosszantó, de nagyon veszélyes is lehet, hiszen a csípésükre allergiás embereknél, akár halált is okozhat egy szerencsétlen találkozás. De ha nem vagy érzékeny rá, akkor is irtózatos fájdalom a csípésük. Ha véletlenül a torkot csípi meg, mert belekortyolsz egy dobozos üdítőbe, amibe belemászott, akkor is végzetes lehet a találkozás, ha egyébként nincs allergiád.

 

Darázsirtás házilag? Inkább ne!

A darázskolónia csak akkor irtható ki maradéktalanul, ha a királynőt is elpusztítjuk. Erre pedig elég kevés esélyed van, hiszen ő kis sem dugja az orrát a fészek mélyéről, és továbbra is rakja a petéit, amelyekből a következő szezonban ismét új kolónia születik.

Rettentő veszélyes szakértelem és védőruha nélkül nekifogni a darázsirtásnak! Eszedbe se jusson felgyújtani, kifüstölni, felporszívózni őket, vagy leverni a fészküket. Mindenféleképpen kérj segítséget szakembertől!

állatok

Galambok, verebek és egyéb madarak

Társasházak és családi házak gyakori látogatói a különféle madarak, amelyek szintén rengeteg gondot tudnak okozni. Mikor beköltöztem a lakásomba, kiderült, hogy az előző tulajdonos nagy állatbarát volt, és előszeretettel etette a galambokat az erkélyen. Én viszont szerettem volna nyugodt pihenésre használni a lakásom ezen részét így nem kis kihívás volt számomra, hogy visszafoglaljam azt a hívatlan szárnyas vendégektől, amelyek már teljesen odaszoktak.

A galambok és a verebek családi házak környezetében is lehetnek bosszantóak, amikor például a kis verebek befészkelnek a háztető alá, vagy elcsipegetik a tyúkoknak, egyéb állatoknak kitett takarmányt.

 

állatok

Így űzheted el a galambokat

Számos praktikát kipróbáltam én is, de az az igazság, hogy leginkább talán ezek együttes hatására tűntek el az erkélyemről a hívatlan vendégek.

A legfontosabb, hogy ne hagyj kint semmi olyat, ami a galambok számára tápláléknak tűnhet. Hozzáteszem, nem túl válogatósak, szóval semmilyen ételt ne hagyj ott, ahonnan el akarod zavarni őket. Vásárolhatsz ragadozómadár alakú és méretű szobrocskát is, de ezzel egy idő után összebarátkoznak, szóval érdemes változtatni az elhelyezésén és a pozícióján, hogy ne szokják meg a látványát.

Úgy tapasztaltam, a rendszeres mozgás és hessegetés, az etetés megszűnése, és néhány szélforgó kihelyezése elégnek bizonyult ahhoz, hogy elszokjanak az erkélyemről, de ha nálad ennyi nem elég, feszíthetsz ki galambhálót, tehetsz tüskéket az ablakpárkányra, vagy galambriasztó zselét is kenhetsz az érintett területekre.

Bármilyen kellemetlenséggel is kell szembenézned, a saját lakás azért mégiscsak csodálatos dolog – főleg, ha olyanokkal oszthatod meg az otthonod melegét, akikkel szívesen vagy együtt. Ennek jegyében a következő blogban a kedvtelésből tartott állatokról lesz szó, és ahhoz is adok majd tanácsokat, hogy hogyan válassz kiskedvencet a lakásodhoz.

Ha eladnád a lakásod, és nincs már hívatlan lakótársad, keress meg bátran, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu

Ne maradj le a további érdekes és hasznos tartalmakról, ingatlanpiaci érdekességekről sem! Kövess Facebookon és You Tube-on!