fbpx

Ha te is ízlelgetted már ezeket a kérdéseket, feltétlenül olvasd el ezt a cikket!

Az ingatlanárak hatalmas emelkedésben voltak az elmúlt években. Ennek okaival korábbi cikkeimben már foglalkoztam, ezért erről most nem ejtek szót részletesebben. Az építőanyagárak is rendkívül magasak, így sokaknak elérhetetlen messzeségbe sodródott annak lehetősége, hogy új ház vagy új építésű lakás építtetésén, megvásárlásán gondolkozhassanak.

Ez a piaci helyzet is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen vannak azok, akik a mobilházak felé kacsintgatnak, mint lehetséges lakhatási megoldás. Habár a telkek sem olcsók manapság, mégis sokan azt gondolják, egy telekvásárlással és arra egy mobilház elhelyezésével pillanatok alatt, és persze a lehető legolcsóbban jutnak saját lakóingatlanhoz. De biztos, hogy ez így van?

mobilház

Megrendeled, lepakolják és beköltözöl. Vagy mégsem?

A mobilházakat, konténerházakat gyártó kivitelezők tökéletes marketingtevékenységet gyakorolva ültették el a fenti gondolatot az emberek fejében. Ám tudnod kell, hogy ha a mobilház mellett döntesz, azért az sem úgy működik, hogy ma kiválasztod egy katalógusból, holnap leszállítják és elhelyezik a telkedre, holnapután pedig beköltözöl.

És itt jön ez első buktatója a dolgoknak, mert sokan azt is gondolják emellett, hogy mivel ez egy mozdítható ház, hiszen a nevében is benne van, hogy mobil, ezért nem is kell rá építési engedély, hanem mindenféle hivatalos bejelentési kötelezettség és bármilyen engedélyeztetés nélkül telepíthető. Ez azonban korántsem így van.

 

Kell-e engedély a mobilházra?

Ha erre a kérdésre keresed a választ, akkor mindennel és annak az ellenkezőjével is találkozhatsz. Egyértelműen azonban sem igent, sem nemet nem mondhatunk erre. Nézzük, miért!

A mobilház, ha valamilyen hasonlattal szeretnék élni, azt mondhatom, hogy olyan az ingatlanpiacon, mint a roller a KRESZ-ben. Sok minden nem egyértelműen került szabályozásra vele kapcsolatban, ezért sok a félreértés és a téves információ, amely már gyökeret vert az emberek fejében.

A legbiztosabb az, ha a törvényi szabályozásban keressük a választ, és rákeresünk az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény ugyanis az épület fogalmát, annak betöltött funkciója alapján állapítja meg. Ha beleolvasol, láthatod te is, hogy az emberi tartózkodás céljára szolgáló rendeltetését emeli ki, és nem azzal foglalkozik, hogy milyen szerkezetű az épület.

Ha tehát ebből az információból indulunk ki, abban az esetben nem zárható ki, hogy a mobilházra építési engedélyt írjon elő a hatóság a mobilházak vonatkozásában. Ez pedig az építési engedély tervek, statikai tervek megkövetelését is magában foglalja. Nézzük, mi a pontos jogszabályi definíció az épület kifejezésre: „ jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.” Ha ezt elolvasod, akkor teljesen egyértelmű, hogy a mobilházakra bizony kell építési engedély.

AZ OTÉK rendelet (Kormányrendelet az országos településrendezési és építési követelményekről) alapján is a mobilházak könnyűszerkezetesnek tekinthetők. Ez a rendelet szabályozza azt is, hogy az épületnek milyen követelményeknek kell eleget tennie. Persze vannak már-már az épített lakóházakkal vetekedő, szigetelt és négy évszakban lakható mobilházak is a piacon, de ezeknek az ára is magasabb. A mobilházak nagy részéről az az igazság, hogy nem felelnek meg az ebben az ebben a rendeletben minimálisan előírt követelményeknek, amelyeknek lakóépületként meg kellene.

Lakni persze lehet mobilházban, de a fentiek okán semmilyen pályázati lehetőséggel nem élhetsz a későbbi fejlesztésére, korszerűsítésére, és hitelt sem tudsz rá felvenni, valamint a földhivatali nyilvántartásba sem kerül be lakóépületként. Tehát később egy eladásnál sem kapsz érte annyit, mint egy ugyanazon a környéken, ugyanakkora alapterületű és felszereltségű ingatlanért.

mobilház

Oké, kell engedély a mobilházra, de milyen?

Még egyszer térjünk vissza a kályhához. Ha lakóépületként óhajtod használni a későbbiekben a mobilházat, abban az esetben biztosan szükséges valamilyen engedélyt beszerezned. Ne dőlj be a mobilház gyártók marketing szövegének! Ha büntetést szabnak ki, mert engedélyek nélkül helyeztél el a telkeden egy mobilházat, azt a büntetést te fogod kapni, nem pedig a gyártó cég!

Az a legbiztosabb, ha felkeresel egy olyan szakértőt, ez esetben építészt, aki releváns információval tud szolgálni a számodra! Ha ugyanis egy épület nem szabályos, akkor el is bontathatják veled. Azt is jó, h tudod, hogy a hatóságok éves gyakorisággal készítenek légifelvételeket, azaz ortofotókat. Ezek segítségével évente ellenőrzik a változásokat, és bizony fellépnek az engedélyeztetés nélkül megjelenő épületek tulajdonosaival szemben. A szabálytalan építkezés elévülési ideje 10 év. Ennyi ideig tehát bírságolnak is érte. Ha most arra gondolsz, hogy majd azt mondod, hogy már régóta ott van a mobilház, akkor a fent említett ortofotók segítségével pontosan tudják majd ellenőrizni, hogy mikor került oda. Ha esetleg 10 évig sikerül megúsznod, hogy kiszúrják az engedély nélkül odakerült épületet, akkor csak ezután lehet már meglévő épületként hivatkozni rá.

Amit ajánlok, hogy ha mobilház vásárlásán gondolkozol, hogy mindenképp egyeztess a helyi önkormányzattal, és a HÉSZ-ben (Helyi építési szabályzat) foglaltaknak megfeleltetve rendeld meg a mobilházad gyártását, elhelyezését és a megjelenését.  Az engedélyek megszerzése nem a gyártó, nem az építész, hanem a te feladatod!

mobilház

Egyszerű bejelentés vagy építési engedélyezési eljárás?

Valószínűleg az egyszerű bejelentés elég lesz, hiszen a 155/2016 (VI. 13.) Korm. rendelet értelmében ezt kell benyújtanod abban az esetben, ha a lakóépület hasznos alapterülete kevesebb, mint 300 négyzetméter. Az erre vonatkozó dokumentáció tartalmát mennyiségi alapon ellenőrzik a hatóságok, a dokumentáció tartalmáért és a jogszabályi megfelelőségért viszont az építtető és a tervezők felelnek. Vagyis te.

Ha nem lakóépület céljára vásárolnál mobilházat, vagy 300 négyzetméternél nagyobb alapterületben gondolkozol, akkor a 312/2012 (XI.8.) Korm. rendelet  értelmében építési engedélyezési eljárásra lesz szükség. Ebben az esetben tartalmilag is ellenőrzi a hatóság dokumentációt, és jelzi is, ha az építmény valamiben nem felel meg az előírtaknak. Itt tehát megoszlik a felelősség az építtető és a hatóság között. Mobilház esetén ez az eljárás akkor lehet szükséges, ha nem lakóövezetbe, hanem zártkertbe vagy üdülőövezetbe szeretnéd elhelyezni. Lakóházat ugyanis kizárólag lakóövezeti telekre engedélyeznek. Tehát hiába van egy nem lakóövezeti besorolású telken egy olyan mobilházad, amely megfelel minden előírt követelménynek, amelynek egy lakóháznak meg kell felelnie, az attól még nem nevezhető lakóháznak. Ennek értelmében tehát engedélyköteles.

 

mobilház

Mobilházat vagy nem?

Remélem, hogy mire idáig jutottál az olvasással, már te is látod, hogy nem is olyan egyszerű ez a mobilházas építkezősdi. Rengeteg a jogszabály, amelynek meg kell felelned. Lebeszélni természetesen nem akarlak arról, hogy mobilházban élj, a legjobb tanács, amit adhatok, hogy semmi esetre se hagyd ki a szakértő tervezőt és a helyileg illetékes építésügyi előadót a történetből! Ő lesz ugyanis az, aki ha segít neked, akkor nem fogod kényelmetlenül érezni magad a leendő otthonodban, és abban is biztos lehetsz, hogy minden törvényi előírásnak is megfelelsz.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, TikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek a következő otthonod megtalálásában! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu