fbpx

Ismerjük meg jobban az egykori házgyárak lakásait!

A panellakásokról mindenkinek van határozott véleménye. Van, aki egyenesen rajong értük, mások hallani sem akarnak arról, hogy ilyen ingatlant vásároljanak. Ahogy az életben mindennek, természetesen ennek az ingatlantípusnak is vannak hátrányai. De mi most koncentráljunk a jó dolgokra, és vegyük sorra azt, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyekért igenis lehet szeretni a panelt.

 

Amit a panelházakról tudni érdemes

A panelházak előre gyártott vasbeton elemekből készült épülettömbök. Magyarországon az első panelház 1959-ben épült Dunaújvárosban. A következő harminc évben, amíg működtek a házgyárak, majdnem nyolcszázezer lakás épült fel ezzel a technológiával országszerte. Az utolsó panel elemek 1990-ben készültek, majd a gyárak bezárása következtében befejeződött az ilyen építőanyagból készült házak építése.

A tartószerkezet időtállóságát körülbelül 80-100 éves időtartamra jósolják, de a megfelelő karbantartással és a szükséges felújítások elvégzésével ez az időszak jócskán megnövelhető. A paneles építési technológia nagy előnye, hogy sablon szerint, minőségellenőrzés mellett készültek az elemek, szóval elmondhatjuk, hogy a legtöbb panelház szerkezetileg rendben van Magyarországon.

Az ingatlanpiacon a panelek ára – habár emelkedett az idők során ugyanúgy, ahogy más ingatlanoké –  nem azért kedvezőbb, mint például egy téglalakásé, mert értéktelenebbek lennének annál. Egyszerűen azért van ez így, mert ahogy a fent említett számokból is kiderül, hatalmas a kínálat belőlük.

panel

Tévhitek a panelekről

Az egyik jellemző tévhit, hogy a távfűtés drága. Nos, természetesen a mai helyzetben nem olcsó semmi, de ha összehasonlítjuk egy egyedi fűtési rendszerrel rendelkező lakással a költségeket, még mindig kedvezőbb ez a fajta modern rendszer.

Gondolj csak bele! Nem kell kazánt üzemeltetned és karbantartanod, nincs szükség kéményre és amióta a panelprogramnak köszönhetően nagyon sok panelház kapott hőszigetelést, az egyedi hőmennyiségmérőkkel felszerelt radiátorokkal szabályozhatod a fűtést. Így spórolhatsz is a költségeken, s mindig annyira lesz meleg, amennyire szeretnéd. Nem utolsó sorban a megfelelő technológiák alkalmazásával a távfűtés az egyik leghatékonyabb és leginkább környezetbarát megoldás, amelyet a világon szinte mindenhol használnak.

A másik tévhit általában az, hogy az emberek azt gondolják, a panelházak egy mára már elavult építési technológiával készültek. Természetesen a ma újonnan épülő lakások korszerűbbnek tekinthetők, hiszen nagyobb hangsúlyt kap a hő- és a hangszigetelés, de ha egy 100 éves téglaépülettel hasonlítjuk össze a paneleket, akkor ezek sokkal korszerűbbnek tekinthetők.

A panelekre nem jellemző, hogy vizesednének vagy penésszel küzdenének a tulajdonosaik, és ha felújításra kerül a sor, akkor sem kell tartanod váratlan meglepetésektől. A beton, mint építőanyag ma is nélkülözhetetlen. A téglalakásnak nevezett mostani újépítésű ingatlanok szerkezetileg ma is vasbeton pillérvázas rendszerekből épülnek. A függőleges terheket a monolit vasbeton pillérek tartják, a vízszintes teherhordó szerkezetet pedig az alul-felül sík monolit vasbeton födémek adják.

panel

5+1 ok, amiért szeretni lehet a paneleket

Nézzük, melyek azok a tulajdonságai a panellakásoknak, amelyek miatt előnyös lehet egy ilyen lakótelepre költözni! Mert van bőven ezekből!

 

1. Kiváló infrastruktúra

A panellakások környezetében már jól kiépült infrastruktúrával számolhatsz. Egészen biztos, hogy a lakótelepek jól megközelíthetőek, és rendszeresen járó tömegközlekedési eszközök is elérhetők. Ha tehát te is drágállod az autófenntartás költségeit, akkor akár le is mondhatsz róla, hiszen busszal jóval olcsóbban el tudsz jutni a városon belül egyik pontból a másikba.

Az is egészen biztos, hogy a panel lakótelepeken néhány perces sétával gyalogosan is elérhető a közelben bolt, gyógyszertár, posta, óvoda és iskola is.

 

2. Azonos alaprajzok

A panellakások mondhatjuk úgy, hogy egy kaptafára készültek, így nem érhet meglepetés az elrendezésükkel kapcsolatban sem. Az Országos Tanúsító Központ honlapján egyébként elérhetőek a panellakások alaprajzai, így ha egy hirdetésben nincs alaprajz vagy te hirdetnéd meg eladásra a saját paneled, akkor itt megnézheted, és le is töltheted a különböző alapterületű lakások rajzait.

 

3. Praktikus elrendezés

A panellakásokban minden helyiség pontosan ott van, ahol az logikus. Nem spórolták le a közlekedőket sem, így amikor belépsz, nem rögtön a nappaliba érkezel, hanem az előszobába. Előfordulnak ugyan egymásba nyíló szobák, de egy panelban sosem kell azzal küzdened, hogy bármelyik helyiség kizárólag egy másikon keresztül közelíthető meg. Mindegyiknek van ugyanis közvetlen kapcsolata a közlekedővel, előszobával.

panel

4. Élhető méretek

Tudom, hogy most azt mondod, de hát kicsi a konyha, meg a fürdőszoba. De akkor visszakérdezek. Mégis elfér bennük minden, ami szükséges, nem? Ha átgondoltan tervezel, akkor még a mosogatógép is befér a konyhába a tűzhelyen és egy nagyobb méretű hűtőn kívül, szóval mindennel fel tudod szerelni, ami a kényelmes használatához kell. A fürdőben is van helye a mosógépnek és egy kis fürdőszobaszekrénynek. Rendben, táncolni nem tudsz ott, de nem is ez a funkciója, nem igaz? És akkor még itt van a méretből adódó másik előny: sokkal gyorsabban végzel a takarítással, mint egy 200 négyzetméteres lakásban, és fenntartani is olcsóbb, mint egy nagyobb ingatlant.

 

5. Bármilyen életkorban remek választás

A kisgyerekes családok szerethetik a lakótelepi paneleket a közeli oktatási intézmények, és a rengeteg játszótér miatt. A fiatal pároknak megfizethető első közös otthon lehet, egy két, három gyerekkel is még élhető méretű alapterületű lakásban. Az idősek az alacsony rezsi és a kényelem miatt preferálják. Nem kell aggódni a fűtés miatt, és ahol lift is van, még lépcsőzni sem kell.

 

+1  Nem érnek meglepetések

Egy panellakást sokkal egyszerűbb felújítani, mint bármi mást. Nem kell aggódnod, hogy milyen a fal szerkezete a festés, vagy a burkolatok alatt. Nemcsak egyszerű, kis mérete okán olcsóbb is a felújítás költsége is, és egy teljes körű, gépészeti felújítást is magában foglaló projekt esetén sem kell olyan nagy költségekkel számolnod, mint más ingatlanok esetén. A fűtésrendszer korszerűsítésénél például elég a radiátorok cseréjéről gondoskodnod, nem terhel a kazáncsere, a kéményfelújítás költsége.

Összességében véve elmondhatjuk, hogy panelban élni kényelmes, és kiszámítható a lakás hosszútávú fenntartását tekintve is. Attól sem kell félned, hogy elértéktelenednek ezek az ingatlanok. Épp ellenkezőleg, nagyon is tartják az értéküket a mai piacon is, és az energiaárak növekedése okán egyre többen keresik is újra ezeket a lakásokat.

 

Ha tetszett a cikk, s hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon, YouTube-on, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Panelt vennél? Vagy eladnál? Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek a következő otthonod megtalálásában! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu