fbpx

Ismerkedj meg a tetőfedő anyagokkal!

Ha már az előző blogban a házfelújítás volt a téma, arra gondoltam, hogy haladjunk tovább ezen a vonalon, de most emeljük feljebb a lécet. Egész pontosan a tetőlécet. Ezen a héten tehát arra vetemedtem, hogy a legnépszerűbb tetőfedő anyagokat vegyem górcső alá. A tető ugyanis, azon kívül, hogy minden háznak a koronája, gyakorlatilag az alapja is annak, hogy komfortosan teljenek a mindennapjaink a falak között.

Ha tehát tetőfelújításon gondolkozol a közeljövőben, mindenképpen ajánlom ennek a cikknek az elolvasását. Természetesen ez a fajta ismeretszerzés nem helyettesítheti a szakemberrel történő konzultációt, de segíthet abban, hogy valamelyik tetőfedő anyag felé orientálódj és legyenek alternatívák a tarsolyodban. A hozzáértő szakember pedig majd segít annak eldöntésében, hogy melyik verziót tartja a legoptimálisabbnak a te házadra.

tetőfedő

A tető szerepe és funkciói

Házépítés és felújítás során egyaránt felvetődő kérdés a tetőfedő anyag kiválasztása. A döntés nem mindig könnyű, de nem szabad sajnálnod az időt a lehetőségek megismerésére, hiszen több évtizedre szóló beruházásra készülsz.

A jó döntéshez több szempontot is figyelembe kell venned. Nem lehet a szín és a mintázat a legfőbb kérdés, ennél azért összetettebb a szempontrendszer, amelyet meg kell vizsgálnod, s emellett az aktuális műszaki követelményeknek, előírásoknak is meg kell felelnie a szerkezetnek.

A tető elsődleges szerepe minden kétséget kizáróan az, hogy védje az épületet az időjárás viszontagságai ellen. Minősége nagy hatással van az egész épület állagára és élettartamára. Nem feledkezhetünk meg hőszigetelő szerepéről sem, amelyre külön gondot kell fordítani, főleg akkor, ha betonfödémmel épült az ingatlan annak érdekében, hogy a tetőtér a későbbiekben lakótérként is funkcionálhasson majd. Mérlegelni kell azt is, hogy szeretnél-e majd napelemet vagy napkollektort elhelyezni a háztetőn.

 

Tetőfedő anyagok széles választékban

A napjainkban elérhető tetőfedő anyagok kínálata már nagyon sokféle. Minden igényt ki tud szolgálni, hiszen többféle alapanyagból készült termék közül tudsz választani.

Biztos vagyok benne, hogy laikusként is legalább két-, háromféle tetőfedő anyagot fel tudsz sorolni, de azzal talán kevésbé vagy tisztában, hogy a különféle anyagokból készült tetők milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes típusoknak. Ezeket a kérdéseket igyekszem most megválaszolni.

tetőfedő

Az örök klasszikus kerámiacserép

A már klasszikusnak számító égetett kerámiacserép hosszú ideje nagyon népszerű tetőfedő anyag. Nem is csoda, hiszen időtállóságát, ellenálló képességét régóta bizonyítja. Ma már többféle színben is elérhető, de a hagyományok kedvelői még mindig a megszokott narancsos-piros árnyalatban vásárolják legszívesebben.

A modern technológiának köszönhetően ma már sokkal tartósabb és ellenállóbb égetett kerámiacserepeket tudunk vásárolni, mint régebben. Az alapanyagot tekintve azonban nem történt változás. Az agyagból készült égetett tetőcserép alapvető jellemzője, hogy szerkezete porózus. Előnye, hogy tulajdonképpen hagyja „lélegezni” a tetőt. Ezt a tulajdonságát leginkább a lakás belső tereiben élvezetjük, hiszen emiatt a képessége miatt sokkal kisebb az esélyünk arra, hogy penész alakul ki.

Hőszigetelő képessége is említésre méltó, a kerámiacserép alatt található tetőtér nyáron lassabban melegszik fel, télen pedig lassabban hűl le. A kerámiából készült tetőfedő anyagok megjelenése az UV-sugaraknak is tartósan ellenáll, ezért ezek az agyagcserepek sokáig megőrzik eredeti színüket.

tetőfedő

Ellenálló és változatos: a betoncserép

A beton, mint alapanyag már többezer éves múlttal rendelkezik, hiszen már az ókori görögök is alkalmazták, sőt a római Pantheon kupolájának építésekor is használták ezt az anyagot. Tartósságához tehát egyáltalán nem férhet kétség. Ilyen hosszú ideje tartó történelme ellenére azonban tetőfedő anyagként mindössze egy évszázada kezdték alkalmazni. Napjainkra az egyik leggyakrabban használt építőanyaggá vált, amit tetőfedésre használunk.

Népszerűségének oka elsősorban tartósságában és az árában rejlik, de már a színek és formák sokféleségére sem lehet panasz. A modern gyártástechnológiának köszönhetően ugyanis nagyon változatos színekben, formákban és méretekben elérhetőek a különböző gyártók betoncserép termékei.

A betonból készült cserép a rákerülő vizet teljes mértékben elvezeti, egyáltalán nem szívja magába. Mechanikai igénybevehetősége szempontjából is kiemelkedő, így a nagy tömegű hó vagy jég sem okoz gondot neki. A mai betoncserepek súlya pedig sokkal könnyebb, mint az akár néhány évtizeddel ezelőtti daraboké, ellenálló képességük viszont ugyanolyan magas, mint ez elődeiké.

A betoncserép alapvető jellemzője, hogy anyagában színezett tetőfedő anyag. Igaz ugyan, hogy nincs belőle olyan sokféle árnyalat, mint a kerámiacserepekből, de azért van akkora választék ebből is, hogy biztosan meg fogod találni a kedvedre valót, ha e mellett döntesz. Formáját tekintve is nagy a választék: talán máig a legnépszerűbb változata hullámos betoncserép, de sokan választják a hódfarkú és az egyenes vonalú, hornyolt cserepeket is.

Hihetetlennek tűnhet, de a betoncserepek vízzáró és fagyálló tulajdonságukat tekintve messze jobb eredményeket mutatnak, mint kerámia társaik. A beton jóval kevesebb vizet szív magába, mint az égetett agyagcserép és ezt az előnyét még tovább tudják fokozni a gyártók felületvédő bevonat alkalmazásával. Ezzel nem csak a vízzárását javítják, hanem a szennyeződések lerakódásával szemben is ellenállóbbá teszik a felületet. A nagyobb gyártók mindenféle kiegészítő terméket és tartozékot is kínálnak a betoncserepek mellé, amelyek ennek köszönhetően tökéletesen illeszkednek a hozzájuk tartozó kiegészítőkhöz.

A tetőrendszerben is megvásárolható betoncserepeknek az ára is vonzó, hiszen közkedveltsége miatt a gyártók nagy sorozatokban, gazdaságosan gyárthatják a betonból készült cserepet, ez pedig gazdaságossá teszi a gyártást. A különböző típusok árát tulajdonképpen csak az befolyásolja, hogy milyen a formai megjelenésük és milyen felületkezelésen estek át, hiszen ezek a jellemzők adják az egymástól eltérő tulajdonságaikat.

tetőfedő

Gondozásmentes és modern: a lemeztető

A lemeztető egyik hatalmas előnye, hogy felülete teljesen sík, így nem ragad meg rajta könnyen sem a kosz, sem pedig a moha. Míg a más tetőfedő anyagok esetén a felmerülő koszosodásra időközönként tisztító megoldást kell találni, a lemeznél erre nem lesz szükséged, hiszen akár a teljes élettartama alatt tiszta és igényes megjelenést mutat majd.

Nagyon változatos szín és formavilággal gyártják ezeket a modern cserepes lemezeket, a hagyományos színektől, a rusztikuson keresztül, egészen a legmodernebb dizájnnal ellátott kivitelig, sokféle megjelenés közül válogathatsz. A matt kivitelű felülettel készült lemeztető hasonlít optikailag leginkább a hagyományos anyagú tetőkre, de ha te a csillogás rabja vagy, akkor fényes felülettel is választhatod.

Szeretni fogod akkor is, ha téged is zavar a sok hulladékanyag, amely egy átlagos építkezés során keletkezik. A tetőfedő anyagok közül a lemeztető az, amellyel dolgozva a legkevesebb hulladékkal kell számolnod a tetőfedés során. Előnyös tulajdonsága még, hogy súlya nagyon könnyű a többi tetőfedő anyagéhoz képest, körülbelül mindössze a tizede. Szerkezetéből adódóan teljesen vízhatlan és fagyálló, masszívan ellenáll mindenféle természeti csapásnak.

Egyetlen hátrányaként a zajosságot szokták említeni, hiszen anyagából adódóan jobban hallatszik rajta az esőkopogás. Ez a kedvezőtlen tulajdonsága azonban megfelelő fóliázással és tetőszigeteléssel  nagymértékben csökkenthető.

 

Mindig gondolkozz rendszerben!

Tetőfedő anyag vásárlásakor mindig az adott típushoz tartozó és a gyártó által ajánlott tetőfóliát, és egyéb kiegészítőket vásárold meg és építtesd be, hiszen így lehetsz teljesen biztos benne, hogy az új tetőd maximálisan azt fogja nyújtani, amit vársz tőle.

Bízom benne, hogy a tetőfedő anyagok áttekintése érdekes és hasznos tartalom volt a számodra. Ha még csak most keresed vagy ezután szeretnéd tető alá hozni a leendő házad, abban az esetben ez a kis útmutató a segítségedre lehet a választásban.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek a következő otthonod megtalálásában! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu