fbpx

Így tedd könnyebbé az elválást szeretett lakásodtól! – 5 tuti tipp

Ahhoz, hogy egy saját ingatlant megszerezz, rengeteget kell dolgoznod. Óriási mennyiségű munka és spórolás van már csupán annak hátterében is, hogy végre legyen egy kulcscsomód, amelynek kulcsai a saját lakásod ajtaját nyitják.

Sokszor hónapokig tartó keresgélés, várakozás előzi meg mindezt, és akkor azt még nem is említettük, hogy az évek alatt, amelyekben itt éltél milyen sok mindent alakítottál, javítgattál annak érdekében, hogy még otthonosabb legyen a számodra, hogy még inkább tükrözze azt, hogy ki vagy te.

ingatlan

Eljött a búcsú perce?

Mindenre igaz, hogy elmúlik. Hosszabb vagy rövidebb idő után, de eljön a pillanat, amikor a jelenlegi lakásod már túl kicsi, vagy éppen túl nagy lesz neked és a családod számára. Habár egy új lakás keresésének vagy építésének izgalmai kellemes feszültséggel tölthetnek el, azért ott van a gyomrodban az a furcsa érzés is.

Ha eddig azt hitted, csak személyekhez lehet érzelmi alapon kötődni, most rá fogsz döbbenni, hogy ez nem így van. A lakásodhoz való viszony ugyanolyan érzelmeket hozhat elő belőled, amilyeneket eddig csak emberek iránt éreztél.

 

Szeretni egy ingatlant? Persze!

Van egy rossz hírem. Amíg ezt az érzelmi kötődést nem oldod fel magadban, addig nem is érdemes próbálkoznod az eladással! A jó pedig az, hogy amit érzel, az teljesen normális. Hiszen ki engedne el könnyen bármit is, amit évek, esetleg évtizedek kemény munkája révén szerzett meg, és tett olyanná, amilyen. Amilyen neki a legjobb, legszebb, legélhetőbb. Amihez annyi emlék fűzi. Ahogy az emberi kapcsolatokban sem mindig a racionalitás dominál, ugyanígy van ez az ember-ingatlan viszonylatában is.

Már elhatároztad, hogy eladod, de még rossz érést kelt benned a döntés? Oldd fel magadban ezt a feszültséget a tippjeim segítségével!

 

ingatlan

Így lesz könnyebb az elválás a lakásodtól

Ha ezeket a tippeket megfogadod, sokkal könnyebb lesz az eladás folyamata a számodra, és a vevőjelöltek is hamarabb meglátják majd benne a lehetséges jövőjük új helyszínét.

 

1. Racionalizálj!

Gondold végig, de hatásosabb, ha le is írod, hogy miért jó döntés eladni a lakást. Nyilván céljaid vannak azzal, hogy elköltözöl. Bővül a család és több szoba kell. Igen, tudom, hogy minden szegletén ott van a kezed nyoma, de plusz egy, két, több gyereknek nagyobb élettér kell.

Ha idősebb vagy, és már kirepültek a gyerekek, akkor viszont felesleges egy ekkora ingatlant fenntartanod, hiszen te sem leszel fiatalabb, és a jelentős költségbeli különbségek mellett, fizikai megterhelés szempontjából is előnyösebb, kényelmesebb lesz egy kisebb ingatlan.

Koncentrálj erre, és egy percig se legyen lelkifurdalásod, hogy elhajítod, megcsalod az életed eddigi társát. A lakás egy nagy értékű vagyontárgy, amelynek elsődlegesen funkcionális szerepeknek kell megfelelnie. Ahhoz viszont túl drága, hogy csupán megszokásból ragaszkodj hozzá, még annak ellenére is, hogy az aktuális élethelyzetedben már nem tudja maximumot nyújtani számodra minden téren.

 

2. Ne érzelmi felárral áruld!

Lehet, hogy te építetted, a te kezed munkáját dicséri minden szeglete, itt született, és itt tette meg első lépését a gyermeked, és még számtalan szép emlék fűz hozzá. De ez az ingatlan minden vevőjelölt szemében csak egy lakás.

A te emlékeid, a te érzelmeid nem adnak jó alapot az árképzésre! Ezt az érzelmi felárat senki nem fogja megfizetni. Koncentrálj arra, amit fizikailag mutatsz majd a lakásból! De erről majd a következő pontban beszélek részletesebben. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezekről a vevők előtt hallgatnod kellene.

Ha érdeklődnek, nyugodtan mesélj nekik ezekről a szép emlékekről, a rengeteg munkáról, amit beletettél abba, hogy az ingatlan olyan állapotban legyen, mint most. De ez ne legyen a szorzója a négyzetméter árnak! Ha bizonytalan vagy a reális piaci árral kapcsolatban, kérd ingatlan értékbecslő, vagy egy megbízható ingatlanközvetítő segítségét!

 

ingatlan

3. Személyteleníts!

Igen, ez egy nagyon nehéz lépcsőfoka az ingatlaneladás folyamatának. De meg kell tenned azért, hogy az érdeklődők ne a te lakásodat lássák. Hadd lássák meg benne a sajátjukat! Hogyan?

Távolíts el szem elől minden személyes tárgyat, emléket, fotót, gyerekrajzot, amely a jelenlegi lakókra utal. Hadd érezze szinte már otthon magát a leendő tulajdonos rögtön abban a pillanatban, amikor először átlépi a küszöböd. Hadd képzelje oda a saját személyes dolgait, hadd lássa meg önmagát a térben, és képzelhesse el, hogyan alakítja majd a saját ízlésére, saját személyisége kivetülésének képére a helyiségeket!

Könnyebb dolga lesz, ha nem a ti családi nyaralásaitokról készült fotóktól hemzsegnek a falak. Gondolj arra, hogy a saját dolgodat is megkönnyíted, hiszen ezeket a holmikat már most el is dobozolhatod, így a költözéskor ennyivel kevesebb dolgod lesz majd. Nem mellesleg ez kiváló alkalom egy szelektálás megejtésére is.

Ne felejtsd! Most nem azt kell megmutatnod, te ki vagy, és milyen vagy! Most a lakást kell megmutatnod, az ő előnyös, szerethető, praktikus és minden egyéb pozitív tulajdonságait kidomborítani. Törekedj inkább erre, te pedig vonulj most háttérbe! Mindig lebegjen előtted az a cél, ami miatt az eladás mellett döntöttél – úgy könnyebb lesz!

 

4. A pénz lebegjen a szemed előtt!

Hű, tudom, hogy ez most szinte már kegyetlenül hangzik, hiszen ebben a pillanatban még ott vannak azok a láthatatlan érzelmi szálak, amelyek ehhez a lakáshoz kötnek.

Tudatosítsd magadban, hogy a lakásod eladása mindenekelőtt pénzügyi döntés, és az eladási árnak, ha nem is az egésze, de egy része bizonyosan ahhoz kell majd, hogy megvásárold a következő ingatlanod.

Az ingatlanok ára nem mostanában lesz kevesebb, így ha egy túlárazott hirdetéssel vesztegeted az időd, és arra vársz, hogy majd valaki megfizeti ezt, akkor pénz híján esetleg saját magad is lemaradhatsz az ideális ingatlanod megvásárlásának lehetőségéről.

 

ingatlan

5. Ha nem megy, kérj segítséget!

Az ingatlanértékesítés is olyan, mint a foci, az oktatás, az egészségügy, és újabban a virológia. Mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, amíg nem neki kell csinálnia. A partvonalról könnyű okos, vagy legalábbis okosnak tűnő dolgokat bekiabálni a pályára, de el kell fogadni, hogy az értékesítés, azon belül is az ingatlanok eladása egy külön szakma.

Az érdeklődők előszűrése, a profi tárgyalástechnika, az ingatlanokkal kapcsolatos szakmai ismeretek, a piaci viszonyok átlátása, és a kereső ügyfelekkel történő aktív kapcsolattartásból származó előny, mind amellett szól, hogy bízd profi szakemberre az eladást.

Persze, jutalékot kell fizetni neki, de hát te sem ingyen dolgozol, ugye? Cserébe neked kevesebb idegeskedés, ügyintézés lesz az osztályrészed a folyamatban, és minimalizálod annak esélyét is, hogy egy rosszul elejtett mondat miatt kudarcba fullad az ártárgyalás, és végül mégsem lesz üzlet. Az ingatlanos kiválasztásához ebben a cikkben találsz rengeteg hasznos tippet – mert nem mindegy, kire bízod a legnagyobb vagyontárgyad!

Hasznosnak találtad ezt a cikket?  Oszd meg másokkal is! És peresze kövess Facebookon is, hogy ne maradj le a hetente megjelenő új blogokról sem!

Ha úgy érzed, hogy a végén jársz már az érzelmi elengedés útjának, keress bátran! Szívesen segítek eladni a régit, és megtalálni az újat! Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu