fbpx

Különbségek a szerkezetkész, fűtéskész és kulcsrakész lakások között

Új építésű ingatlan vásárlásakor gyakran láthatod a hirdetésekben, hogy a kivitelező különféle készültségi fokokon hirdeti az eladó lakásokat. A legtöbbeknek van is elképzelése arról, hogy mit jelent a szerkezetkész, fűtéskész és kulcsrakész ingatlanok közti különbség, de azt gondoltam, azért megér egy blogbejegyzést ennek a témának a kitárgyalása is.

Főleg azért, mert Győrben rengeteg beruházás zajlik, a CSOK támogatása azonban csak ez év decemberéig igényelhető az itt vásárolt akár használt, akár új építésű lakásokra, házakra. Ha még nem olvastad az erről szóló cikket, de érdekel, kattints ide! Most pedig térjünk vissza az eredeti témához.

 

új építésű

A félreértések elkerülése érdekében…

A legjobb tanács, amit adhatok, hogy mielőtt bármit megvásárolnál, alaposan tanulmányozd át a szerződést. Különösen igaz ez az új építésű lakóingatlanok esetében, hiszen az, hogy a te fejedben létezik egy kép arról, hogy az egyes készültségi szintek pontosan mit takarnak, könnyen lehet, hogy a kivitelező egészen mást gondol ezzel kapcsolatban.

Mivel új építésű lakást nagy eséllyel a tervezőasztalról vásárolsz, és a saját szemeddel csak akkor látod majd, amikor megtörténik a birtokba adás, nem lenne jó, ha akkor érne kellemetlen meglepetés, amikor először átléped a küszöböt, és más látvány tárulna eléd, mint amire számítottál.

Fontos tehát leszögeznem, hogy az alábbiakban ismertetett készültségi fokok összefoglalása az alapján készült, amivel én a leggyakrabban találkozom a munkám során a győri építőipari kivitelező cégeknél. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének ettől eltérések – akár a leírtakhoz képest többlet teljesítés vagy akár szerényebb műszaki tartalom formájában.

Nos, akkor építkezzünk!

 

Szerkezetkész lakóingatlanok műszaki tartalma

Ha a lehető legegyszerűbben szeretnék fogalmazni, a szerkezetkész állapot az, amely gyakorlatilag semmi olyat nem tartalmaz, ami alkalmassá tenné a lakást arra, hogy komfortosan életvitelszerűen élj benne. Nézzük, mit is jelent ez!

A szerkezetkész ingatlannak, ahogy az elnevezésében is benne van, csupán a szerkezete van készen. Vagyis áll a betonszerkezet, a falak, lépcsők, lépcsőházak a födém és a tetőszerkezet. Ez kb. 40%-os készültséget jelent a kulcsrakész állapothoz képest. A nagyobb költségek, mint a hőszigetelés, a burkolás, az épületgépészet, a vezetékezés, a szerelvényezés csak ezután következnek. Innentől teljesen egyértelmű, hogy lakhatási engedélyt ebben az állapotában még nem adnak rá. Ha hitelt veszel fel új építésű ingatlan vásárlásához, tudnod kell, hogy a bankok, ott ahol beruházó is van, 10%-ot vissza is tartanak az igényelt kölcsönösszegből. Ezt a 10%-ot pedig csak akkor folyósítják, amikor az ingatlan lakhatási engedéllyel rendelkezik. A szerkezetkész állapot elérésekor tehát az építkezés java még hátra van.

új építésű

Fűtéskész új építésű ingatlanok jellemzői

Ezt a készültségi fokot találjuk leggyakrabban az ingatlanhirdetésekben. Győrben és a környéken a kivitelezők nagy része ezen a készültségi fokon hirdeti az eladni kívánt ingatlanjait. Nézzük, nagy általánosságban mit értenek ez alatt!

Ha belépsz egy fűtéskész lakásba, nagy valószínűséggel az alábbi látvány tárul eléd: A falak belülről már be vannak vakolva, de a glettelés és festés elvégzéséről, a falburkolatok vagy a tapéta felhelyezéséről a falakra, már neked kell gondoskodni. A padló betonozott, de nincs rajta se aljzatkiegyenlítő réteg, sem hideg- vagy melegburkolat.

Benne van, működőképes és használható azonban a fűtési rendszer – akár saját kazánunk van, akár központi fűtéssel szerelt például egy társasházi lakás. A villamossági előkészítés is szerepel már a fűtéskész ingatlanok szerződéseiben. Vagyis meg fogod találni a kapcsolók, a dugaljak, a világító és egyéb villamos energiát használó berendezések kiállásait, nem látsz viszont sem lámpákat, sem kapcsolókat.

A fűtéskész lakásokban a vizesblokkok is elő vannak készítve. Megtalálod majd a hideg és melegvíz kiállásokat a zuhanyzóhoz vagy kádhoz, a mosdókhoz, a mosogatóhoz de nem fogsz látni szanitereket, mint például a mosdókagyló, a kád vagy a csaptelepek. Ha a wc-be beépített öblítő tartályt kértél, akkor ez nagy eséllyel beépítésre került, de wc csészét ne keress!

Természetesen a nyílászárókat is tartalmazza a fűtéskész készültségi szint, de kizárólag az ablakokra és a bejárati ajtóra, ha van, akkor a teraszajtóra gondolj! A beltéri ajtók megvásárlása még az új tulajdonosra vár, ahogy a bútoroké is. Egyes esetekben elképzelhető, hogy a konyhabútor, vagy a beépített gardrób szerepel az árban, de ez is, mint szinte minden egy építkezés alkalmával, mindig egyéni megállapodás kérdése.

 

új építésű

 

Milyen egy kulcsrakész ingatlan?

A válasz könnyűnek tűnik, hiszen ha röviden akarnék válaszolni azt mondanám: ide csak be kell pakolnod a személyes holmid és már lakhatsz is benne. Vagyis minden benne van, ami az előzőekben felsoroltakban nincs és a komfortos élethez szükséges, azaz festve, burkolva van a lakás, minden használatra kész, vannak beltéri ajtók, redőnyök, szúnyoghálók, kapcsolók, konnektorok, tudsz fürdeni, wc-re menni és készen van a konyhabútor is a hozzá tartozó beépített háztartási gépekkel.

Egyszerűen hangzik, igaz? Pedig kulcsrakész és kulcsrakész ingatlan közt is óriási különbségek lehetnek. Persze, láthatsz árakat is a hirdetésekben, amelyek azt mutatják meg, hogy kulcsrakész állapotra történő kivitelezés esetén mennyiért vállalja a generálkivitelező az építést, de könnyen lehet, hogy mégsem férsz bele ebbe a keretbe, és a hirdetési áron felül még a zsebedbe kell nyúlnod ahhoz, hogy olyan legyen a kulcsrakész lakásod, amilyennek szeretnéd.

Ezek az árak ugyanis egy bizonyos minőségű járólappal, melegburkolattal, beltéri ajtókkal stb. számolnak – azt pedig talán már mondanom sem kell, hogy nem a prémiumkategóriás márványpadlón fogsz lépdelni annyiért. Ha tehát a kivitelező által meghatározottnál magasabb minőségű, drágább dolgokat szeretnél, akkor ennek a többletköltségét is viselned kell. Összességében a kulcsrakész állapotú ingatlanok ára csak alulról korlátos, a felső határ valahol a csillagos ég magasságában húzódik – attól függően, hogy mik az igényeid.

 

új építésű

Mit tegyél, ha új építésű lakás megvásárlását tervezed?

Nem győzöm ismételni magam, hogy alaposan tekintsd át a szerződés tervezetét, amit a generálkivitelező eléd tesz. Részletesen olvasd el, nehogy menet közben vagy rosszabb esetben az átadáskor érjen csalódás, hogy valami, ami neked alapvetésnek tűnt, mégsem szerepelt a kialkudott négyzetméter árban. Kérd el a műszaki leírást is a kivitelezőtől, s azt is beszéljétek át közösen!

Nem rossz megoldás, ha van egy saját listád arról, hogy miket szeretnél, ha az ingatlan tartalmazna, és ezt hasonlítod össze azzal, amit a kivitelező összeállított a műszaki tartalmat illetően. Amennyiben mindenről van konkrét elképzelésed, amihez már csak a kivitelezőt keresed, és nem az éppen az „étlapon” szereplő aktuális ingatlankínálatból szeretnél választani, akkor ezt a listát – akár egy felskiccelt alaprajzzal együtt – átadhatod a generálkivitelezőnek, aki ez alapján készít majd neked árajánlatot az általad igényelt műszaki tartalomnak megfelelően.

Ez a módszer abban az esetben is célravezető lehet, ha összehasonlítanád több kivitelező árajánlatát. Így ugyanis biztosan objektív képet kapsz arról, hogy melyik cég épít olcsóbban vagy drágábban a többinél. Ehhez persze az is kell, hogy minden az építkezéshez felhasználandó anyag, és annak minősége a lehető legpontosabban meg legyen határozva ebben a listában.

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, TikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Netán új építésű ingatlant vennél Győrben vagy a környéken? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu