fbpx

Tudd meg, miért a hideg évszak a legoptimálisabb időszak a lakásvásárlásra!

Lehet, hogy eddig neked is nagyobb kedved volt tavasszal vagy nyáron ingatlankeresésre rábírni magad, de ha ezt a cikket elolvasod, garantálom, hogy ha a következő időszakban költözést fontolgatsz, meg fog jönni a kedved a téli vásárláshoz.

Mikor vesznek az emberek ingatlant?

Elsőre azt gondolhatnád, hogy jellemzően akkor, amikor összegyűlik az ehhez szükséges összeg, vagy kezdőtőke, amely már önerőként elegendő a hitelfelvételhez. Sokan gondolják azt, hogy a jelenleg igénybe vehető családtámogatások, és kedvezményes hitelek miatt egész évben ingatlanszezon van. Ám ez korántsem így van.

Gyakorló ingatlanközvetítőként azt tapasztalom, hogy télen kisebb a vásárlási kedv. Jellemzően olyan ügyfeleim vannak ilyenkor, akiknek valamilyen okból sürgős a lakásvásárlás, költözés. Talán azért, mert a fagyos mínuszokban nem olyan komfortos ingatlanról ingatlanra járni, nézelődni, korábban is sötétedik, és valahogy körülményesebbnek tűnik minden.

No, meg persze tetőfokára hág az év végi őrület, a munkahelyeken az éves zárások, a magánéletben pedig a karácsonyi ajándékok beszerzésének kényszere presszionálnak minden oldalról. Megértelek. De akkor is azt mondom, ne zárkózz el teljesen attól, hogy ilyenkor vegyél lakást, vagy házat! Hát van csodásabb karácsonyi ajándék egy új lakásnál? Na ugye! És ezen kívül még 7 indokom van rá, hogy miért pont most a legjobb ingatlant venni.

 

lakás

7 ok, amiért télen vegyél ingatlant

1. Jobb alkupozíció

Mivel ilyenkor kevesebben vásárolnak, nem kell sok logika hozzá, hogy nyilván kevesebben is szeretnének ebben az időszakban lakást vagy házat eladni. Aki télvíz idején adja a fejét arra, hogy meghirdeti eladásra az ingatlanát, annak valószínűleg nagyon sürgős az eladás és a költözés. Ebből pedig egyenesen következik az, hogy könnyebben és arányaiban többet lehet alkudni a hirdetési árból, mint egyébként.

 

2. Alacsonyabb árak

Ha már hosszabb ideje keresel magadnak ingatlant, keress rá azokra az ajánlatokra, amelyeket korábban elvetettél, mert túl drágák voltak számodra. A legtöbb árcsökkentést ugyanis az évnek ebben az időszakában viszik véghez a tulajdonosok. Ennek oka valószínűleg az, hogy ha már hónapok óta hirdetik a portékájukat, mostanra látják be, hogy valószínűleg túlárazták az ingatlant, és az nem ér annyit a piacon, mint amennyit ők szerettek volna kapni érte. Ha az első meghirdetés óta eltelt idő miatt már számukra is sürgősebb lesz az eladás, az árcsökkenéssel együtt már életbe is lép az első pont.

 

lakás

3. Kevesebb az érdeklődő

Ahogy említettem már, amikor a hideg beköszönt, valahogy az emberek lakásvásárlási kedve is befagy. Nagyon valószínű, hogy amikor megnézel egy lakást, nem kell attól tartanod, hogy amint te kilépsz, már ott toporog a küszöbön a következő érdeklődő. Az eladók tehát jobban megbecsülik azokat a vevőjelölteket, akik ilyenkor rájuk nyitják az ajtót. És már alkudhatsz is, ha tetszik, amit látsz! Vagy válogathatsz tovább, annak biztos tudatában, hogy rajtad kívül kevesen járják most a várost ingatlanvásárlási szándékkal, így attól sem kell annyira tartanod, hogy valaki más érdeklődése felsrófolja az árat.

 

4. Könnyen kiszúrhatod a gyenge pontokat

A kinti hideg miatt télen az ingatlan olyan előnytelen tulajdonságaira is fény derülhet, amelyeket nyáron biztosan észre sem vennél, vagy eszedbe sem jutna rákérdezni. Egy igazán zimankós napon egzakt képet kaphatsz arról, hogyan viselkedik az épület a legkedvezőtlenebb körülmények között.

Milyen a fűtés? Mennyire huzatosak az ablakok? Ha szerencséd van és havazott is, feltétlenül nézd meg a tetőt! Egybefüggő rajta a hóréteg? Vagy foltokban leolvadt? Ha az utóbbi, akkor gyaníthatod, hogy azokon a területeken szökik a meleg a házból, tehát nem tökéletes a tetőszigetelés. Ennek pótlását, javítását pedig már bele is kalkulálhatod a felújítási költségekbe.

Nézd meg a sarkokat a szobában! Van penészfolt? Páralecsapódás? Ha ilyet látsz, ott hőhíd keseríti az életet, amelynek megszüntetése szintén hőszigeteléssel, vagy a meglévő szigetelés javításával oldható meg, amely szintén jelentős költséget jelenthet.

 

lakás

5. Első randi, joggingban

Télen ingatlant venni kicsit olyan, mintha az első randira melegítőben érkezne az ember. Habár a tulajdonosok mindent elkövetnek, hogy a lehető legjobb formájában mutassák meg az eladni kívánt ingatlant, azért ilyenkor nehezebb elleplezni a hiányosságokat. Ha kert is van, most megnézheted, milyen a táj, miután lehullanak a levelek és minden kopárabb.

Fel tudod mérni, hogy a meglévő növényzet mennyire enged belátást az udvarodra az utcafront, vagy a szomszédos házak felől. A hóban és a latyakban észre fogod venni azt is, amire nyáron nem figyelnél. Például, ha a rekkenő hőségben a szép zöld gyepen sétálsz a kertben, valószínűleg eszedbe sem jutna, hogy télvíz idején, és olvadás után ez a gyönyörű kert képes egy merő sártengerré változni. Télen biztosan fel fog tűnni, ha nincs járda, és szilárd kültéri burkolat helyett a befagyott tócsák közt kell lavíroznod.

 

6. Gyorsabb ügyintézés

Ha nem áll rendelkezésedre a teljes vételár, és hitelre van szükséged, a mérsékeltebb kereslet miatt ilyen tájt könnyebben és gyorsabban tudsz éppen ráérő hitelügyintézőt találni. Talán még a hitelbírálat és a folyósítás is gyorsabb lesz egy kicsivel. Az ingatlan adásvételre szakosodott ügyvédek, közjegyzők is jobban ráérnek ilyenkor, így azzal sem megy el sok idő, míg végre rákerül az összes aláírás minden papírra.

 

7. Könnyebb költöztetőt találni

A költöztetéssel foglalkozó vállalkozók sem annyira elfoglaltak, mint máskor. Ha az eladó gyorsan ki tud költözni, te pedig minél előbb szeretnéd birtokba venni és belakni az új lakást, gyorsan találhatsz olyan valakit, aki megoldja a bútorok elszállítását. Talán még kedvezőbb árakat is ki tudsz alkudni náluk is, mint az erősebb hónapokban.

lakás

    Ne kapkodj!

    Ez a legfontosabb tanács, amit ingatlanközvetítőként adhatok, és amit érdemes meg is fogadnod. Ne siesd el a döntést! Persze, tudom, hogy ha az ember beleszeret egy lakásba, akkor azt azonnal akarja.

    De ne feledd! Télen a te malmodra hajtja a vizet az idő, ne engedd, hogy elragadjanak az érzelmeid! Nagy ritkán előfordulhat, hogy gyorsan kell döntened, de aludj egyet, mielőtt igent, vagy nemet mondanál. Talán több évtizednyi lakhatásod körülményei múlnak azon, hogy miképpen döntesz. A lakásvásárlás nagy kiadás és hosszú távú elköteleződés. Járd körül a témát minden oldalról, kalkulálj, és vegyél számba minden pozitív és negatív tulajdonságot! Ahhoz, hogy mire érdemes figyelned ingatlanvásárlás előtt, ebben a cikkben adtam 7+1 tippet korábban. Olvasd el ezt is!

    Ha úgy döntesz, kihasználod a telet arra, hogy megtaláld az új lakásod, ne késlekedj tovább, vágj bele! Ha szeretnéd, szívesen segítek akár tanácsadással. Keress, beszéljünk, és talán már idén karácsonykor az új lakásod kulcsa lehet a fa alatt! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu

    Ne maradj le a további érdekes és hasznos tartalmakról, ingatlanpiaci érdekességekről sem! Kövess Facebookon és You Tube-on! Ha másoknak is érdekes lehet ez a cikk, oszd meg velük is!