fbpx

Szeretnél kicsit belelátni a jövőbe? Tudd meg most azonnal, mi történik majd az ingatlanpiacon!

Természetesen nem a kristálygömbbe néztem bele, és onnan jósoltam meg az itt leírtakat. Egy ingatlanos üzleti ügyekben nem hagyatkozik ezoterikus módszerekre, bár az is tény, hogy a megérzéseim sokszor helyesek.

Ez esetben viszont az exploding topics cikkének vezérfonalára támaszkodom, amely összefoglalta a várható ingatlan trendeket a közeljövőre nézve. Habár a kutatás adatai amerikai mintára épülnek, az itt felsorolt változások némelyike érzékelhető a magyar ingatlanpiacon is. Nézzük is, melyek ezek!

 

ingatlan

1. Digitalizálódó ingatlanvadászat

Habár a technológia, valamint az egyre modernizálódó informatikai megoldások már évek óta szép lassan begyűrűztek az életünkbe, és láthatatlan fonalakkal behálózták azt az internet segítségével, most még inkább ebbe az irányba tolódik el minden, ami csak megvalósítható online.

Nincs ez másként az ingatlanok adásvételével kapcsolatban sem. A digitális technika hatásáról az ingatlanértékesítésre már korábban írtam ebben a cikkben. Feltételezhető, hogy egyébként is ebbe az irányba ment volna a világ, ám a koronavírus járvány hatalmas lendületet adott ahhoz, hogy amit csak lehet, online végezzünk, legyen az a napi bevásárlás vagy akár ingatlaneladás, ingatlankeresés.

Lépéselőnyben azok az ingatlanosok voltak a járvány kezdetén, akik már akkor használták, vagy legalább ismerkedtek az ingatlanközvetítés digitális lehetőségeivel, és nem volt teljesen idegen a terep, amin dolgozni kellett.

A korlátozások miatt nagyobb jelentőséget kaptak az online hirdetések, felértékelődtek az ingatlanokról készített jó minőségű fotók és videók, valamint a virtuális bejárás lehetősége. Így ki tudtuk küszöbölni a személyes megtekintést, és a hivatkozott cikkben foglaltak szerint volt olyan ügylet is, amely úgy köttetett meg, hogy az új tulajdonos az adásvételt megelőzően sosem járt személyesen a megvásárolt ingatlanban. Az én ügyfeleim ugyan az aláírás előtt a fizikai valóságban is bejárták az ingatlanokat, de tegyük hozzá, hogy mi magyarok általánosságban még közel sem úgy használjuk és viszonyulunk a modern technikához, mint az USA-ban. Azt azonban én is megerősíthetem, hogy nagyon örültek az érdeklődők a videó vagy a virtuális séta lehetőségének, amelynek köszönhetően egyetlen egyre tudták redukálni a valóságban is megtekinteni kívánt ingatlanok számát.

Valószínűleg az ingatlanközvetítésnek ez az online módja a járvány elmúltával kevésbé lesz majd jellemző, mint most, de az is biztos, hogy sokkal népszerűbb lesz, mint amennyire ezt 2019-ben bárki jósolta volna.

 

ingatlan

2. Migráció az agglomerációba és a kertvárosokba

 

Szintén a járvány hatásának tulajdonítják azt a trendet, hogy az emberek elkezdtek élénkebben érdeklődni a zöldövezeti, illetve vidéki, kisebb településeken lévő lakóingatlanok iránt.

Habár az ingatlanok ára mindenütt emelkedett, azt is megfigyelhetjük, hogy a vidéki házak ára arányaiban többet drágult, mint a városokban lévő házaké. Ezért a jelenségért is a pandémia tehető felelőssé, hiszen a korlátozó intézkedések miatt az emberek természetes módon olyan otthonokra vágytak inkább, amelyek zöldövezetben vannak vagy saját kerttel, udvarral rendelkeznek.

Ha már muszáj volt otthon maradnia mindenkinek, nyilván szívesebben vagyunk „bezárva” egy olyan helyre, amely kicsit közvetlenebb kapcsolatban van a természettel, ahol mozoghatunk, sportolhatunk, levegőzhetünk, és nem csak a lakás négy falát bámuljuk egész nap. Felértékelődtek tehát a vidéki otthonok, és ezt a KSH legutóbbi belső elvándorlási jelentése is bizonyította. Ebből ugyanis az derült ki, hogy míg Budapest népessége jelentős tempóban fogy, a Pest megyei községek és kisvárosok népessége ugrásszerűen emelkedik.

Kutatást ugyan nem végeztem, de tapasztalataim és az eladásaim szerint ez a jelenség itt a mi mikrokörnyezetünkben is megfigyelhető. A győri lakások helyett, most a Győrtől néhány kilométerre fekvő falvakban lévő ingatlanok iránt fokozódott az ügyfeleim érdeklődése.

 

ingatlan

3. Népszerűbbek lettek a családi házak

 

A vidéki élet iránti megnövekedett érdeklődés, teljesen természetesen magával hozta azt is, hogy a társasházi és tömblakások helyett, a családi házak és hétvégi házak, üdülők felé fordult a figyelem, és inkább ezt az ingatlantípust szeretnék megvenni a legtöbben.

Az amerikai tanulmány következtetése szerint ez a trend a jövőben is megmarad, sőt még inkább növekedni fog azoknak a lakáskeresőknek a száma, akik családi házas jellegű ingatlant keresnek megvételre.

A „maradj otthon” lehetősége masszívan itt lebeg a fejünk felett sajnos még ma is, így teljesen érthető, hogy a kényszerű karantént kényelmesebben és kellemesebben lehet eltölteni a kertünkben üldögélve, kertészkedve, mint egy kockalakásba bezárva. Oké, hogy van rengeteg streaming szolgáltató, amelyeknek köszönhetően akár nonstop filmet nézhetünk. Könyvet is tölthetünk le online, ha már mindent kiolvastunk, ami otthon van, de azért jó időben a friss levegőn még e-bookot is jobb olvasni, mint odabent.

A kisgyermekes családoknak pedig egyenesen megváltás lehet a saját kert, ahol a gyerekek mozoghatnak, élményeket gyűjthetnek, megfigyelhetik a természetet anélkül, hogy másokat zavarnának vele és veszélyeztetnék az egészségüket.

Sokan a munkájukat is online végzik home office keretei között. Sok ügyfelemtől hallom, hogy a kényszerként indult távmunka a korlátozások feloldása után is állandó elem maradt a munkahelyükön. Ha nem is egész héten, de heti egy-két napot most is otthonról dolgoznak, mert eltekint a munkaadó a jelenléti munkavégzéstől. Egy családi házban pedig, ha délután 16:30-ig dolgozol, 16:31-kor már csobbanhatsz is nyáron a medencédbe vagy kezdődhet a délutáni grillparti, nem kell a dugóban ülnöd órákig vagy tömegközlekedéssel tölteni az időt, míg hazajutsz a munkából.

Azt gondolhatod, hogy Magyarországon a CSOK és egyéb állami lakástámogatások megjelenése okán rakétaként ívelt felfelé a családi házak iránti kereslet, ebben az évben viszont úgy tűnik, egy kicsit megtorpant – legalábbis az újépítésű ingatlanokat tekintve. Ebben valószínűleg közrejátszik az alapanyagárak ugrásszerű emelkedése. Valószínűleg, amint ez az árkérdés rendeződik, Magyarországon is megélénkül az újépítésű családi házak iránti kereslet is.

 

ingatlan

4. Nem lesznek olcsóbbak az ingatlanok

Megdöbbentőnek tűnhet, de az az igazság, hogy az árak már most is folyamatosan és gyors ütemben emelkednek. A 2020. második negyedévéhez viszonyítva, a 2021. harmadik negyedévében aktuális medián lakásárak közt 25% volt az eltérés. Ennyit drágultak már most az ingatlanok, és ez az ár növekedés várhatóan folytatódni fog a következő negyedévben is.

 

5. Csökkenő bérleti piac

Az USA-ban a kertvárosi, illetve falusi környezetbe történő elvándorlás miatt egyre csökken a kereslet a városi lakhatásra szolgáló és az üzleti ingatlanok iránt is, mint amilyenek az irodák, üzlethelyiségek és raktárak.

Magyarországon jelenleg ez a tendencia még nem mutatkozik meg. Nem olyan mértékben ugyan, mint az eladási árak, de nálunk egyelőre a lakásbérleti díjak is emelkednek, még ha lassan is. Úgy tűnik, a bérleti piac visszaesésétől egyelőre nem kell tartanunk, minőségi különbségtételre viszont igen. A jobban felszerelt, korszerűbb lakások ára jóval magasabb lesz, mint egy alacsonyabb minőségű bérleményé.

Remélem számodra is hasznos és érdekes volt ez a kis összefoglaló a legfrissebb ingatlanpiaci trendekről. Ha eladnád a lakásod vagy szívesen vennél egy családi házat saját kerttel, keress meg bátran, és próbáld ki akár a videós megtekintést vagy a digitális ingatlansétát, mielőtt a valóságban is belépsz először a kertkapun! Keress meg, hadd segítsek megtalálni az új otthonod! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu