fbpx

Ezért zaklatnak az értékesítők, amint meghirdeted a lakásod

Megbízók és ismerősök egyaránt gyakran nekem szegezik a kérdést: Miért zaklatnak az ingatlanközvetítők, amikor világosan beleírtam a hirdetésbe, hogy kíméljenek? Ingatlanosként teljesen egyértelmű válaszom van erre, és nem az, hogy az összes értékesítő, aki az egyértelmű jelzés ellenére felhív, az mazochista.

Büszke vagyok rá, hogy még kezdőként sem volt szükségem arra, hogy elkövessem ezt a „szörnyű tettet”. Ma sincs szükségem arra, hogy pillanatnyi akarata ellenére meggyőzzek bárkit is arról, hogy vegye igénybe a segítségem. A tapasztalatomnak, a megbízhatóságomnak és az általam kidolgozott egyedi értékesítési módszeremnek hála, engem keresnek meg az ügyfelek, ha Győrben vagy a környéken szeretnék értékesíteni a lakásaikat, házaikat vagy éppen az építési telküket. Sőt, fenntartom magamnak a jogot arra is, hogy eldöntsem, az adott ingatlant beveszem-e a portfóliómba vagy sem. Ez persze sok mindentől függ, de erről majd a cikk végén írok.


Mindenkinek, aki értékesít, szüksége van árukészletre

Ez annyira kézenfekvő, hogy nem is szükséges magyarázni. Az ingatlanértékesítők árukészlete tulajdonképpen az az ingatlan-portfólió, amelynek az eladására sikerül megbízási szerződést kötnie a tulajdonossal vagy tulajdonosokkal. Ez lehet eladni vagy kiadni szándékozott ingatlan is.

Az árukészlet létrehozására, illetve bővítésére többféle megoldás is létezik. Az egyik az, amikor az ingatlanértékesítő egyben a beruházó is, vagyis ő gyártja le azt a terméket (jelen esetben lakást, házat), amelyet később el szeretne adni. Ez a típusú vállalkozás azonban hatalmas kezdőtőkét igényel és a befektetés csak hosszú távon térül meg. Nyilvánvaló, hogy erre keveseknek van lehetősége. De élni, megélni, mindenki szeretne, így a többség más megoldás után néz a saját kínálatának kialakítása érdekében.

A másik lehetőség az, amikor az ingatlanos leszerződik a beruházóval, kivitelezővel, és az ő általa épített ingatlanokat értékesíti. Ez a feladat magas szintű szakmai hozzáértést követel, hiszen az esetek jelentős részében még a tervezőasztalról kell eladni a lakásokat. Általában addig, amíg az egész építési projekt egy bizonyos százaléka nem került értékesítésre, addig meg sem kezdik az építkezést. Az új építésű ingatlanok értékesítése nem kezdő ingatlanosoknak való feladat. S itt most álljunk meg egy kicsit, és tegyünk egy kitérőt, hogy jobban megértsd majd a választ, amit a címben feltett kérdésre adok.

Az ingatlanértékesítők csapatának összetétele

Biztosan te is látod, hogy szinte már megszámlálhatatlan mennyiségű ingatlanközvetítő iroda működik. Ha csak Győrben körülnézel, nagyon látványos, hogy az elmúlt években gomba módjára szaporodtak el az ingatlanirodák. Ezen kívül sokan vannak azok is, akik hozzám hasonlóan egyedül dolgoznak. Ennek a két típusú ingatlanközvetítésnek egészen más jellemzői vannak.

Én mindkét verzióban dolgoztam. Egyedül kezdtem a pályafutásomat, ám egy éven át egy ingatlanirodában dolgoztam vezetőként. A szakma fortélyai, az ehhez elengedhetetlen ismeretek és gyakorlatok a nagyobb ingatlanirodákban megszerezhetők. Az irodáknak azonban kivétel nélkül megvannak a saját módszereik, szabályrendszerük, és értékesítőként nagyon nehezen tudsz véghezvinni bármilyen újítást.

Aki tényleg szereti ezt a munkát, sikeres benne, és eljut arra a szakmai szintre, hogy már nehezére esik ilyen merev keretek között dolgozni, előbb vagy utóbb, de elhagyja a fészket, ahol nevelődött. Ebben a pillanatban döntenie kell. Alapít egy újabb irodát, amely a saját szabályai szerint működik majd vagy magánzóként dolgozik tovább.

Az irodáknak, ahol több értékesítővel dolgoznak, nyilván az a célja, hogy minél nagyobb portfóliót gyűjtsenek be, ehhez pedig sok értékesítőre van szükség. Az ingatlanosokat jellemzően elküldik egy képzésre, amelyet ők maguk szerveznek, majd rászabadítják őket a piacra. Nagyobb irodáknál bevett szokás, hogy a régóta beragadt ingatlanokat szétosztják az új értékesítő palánták közt, hogy valami mégis legyen a portfóliójukban. De mivel fix fizetést nagyon ritkán kapnak az ingatlanirodáktól az ingatlanosok, kénytelenek tovább bővíteni a kínálatukat. Kapcsolatok, korábbi elégedett ügyfelek, a tőlük érkező ajánlások és szakmai tapasztalat nélkül egy újdonsült ingatlanosnak, ha pénzt is akar keresni, egyszerűen nincs más esélye arra, hogy bővítse a saját árukészletét, mint az, hogy nekiáll annak, amit mindkét fél ki nem állhat. Ez pedig nem más, mint a hideghívás.

 

Használt áruból a legkönnyebb készletet létrehozni

S itt el is érkeztünk az eredeti kérdés megválaszolásához. A leggyorsabb, legegyszerűbb és befektetést nem igénylő módja annak, hogy egy ingatlanos bővítse az árukészletét vagyis az ingatlan portfólióját, ha a használt ingatlanok közt kezd el olyanokra vadászni, amelyek piacképesek.

Abban a pillanatban, amikor téged felhív, sokszor annak ellenére, hogy kifejezetten és egyértelműen jelzed a hirdetésben azt, hogy nem tartasz igényt közvetítő segítségére, neki gyakorlatilag nincs semmi vesztenivalója. Ha ügyes és meggyőző, vagy már elég régóta próbálkozol azzal, hogy közvetítő közreműködése nélkül értékesítsd a lakásod, még az is lehet, hogy meg fog győzni arról, hogy köss vele megbízási szerződést.

Mi a baj hideghívással?

Önmagában természetesen semmi. A hideghívás tulajdonképpen azt jelenti, hogy valakit úgy keresel meg egy üzleti ajánlattal, hogy előtte semmilyen kapcsolatban nem álltatok. Az, hogy a hirdetésed szövegében foglaltak ellenére valaki mégis felhív, ez puszta tiszteletlenség.

A baj azzal van, ami ezeknek a hideghívásoknak a motivációját illeti. Amiről most fogok írni, leginkább ez az oka annak, hogy én inkább egyedül dolgozom. Na, szóval. Véleményem szerint az ingatlanirodák és az ezekben dolgozó ingatlanközvetítők többsége nem minőségi, hanem mennyiségi alapon végzi a tevékenységét. Ez azt jelenti, hogy előbbre valónak tartják azt, hogy rengeteg ingatlan legyen a portfóliójukban, mint azt, hogy az abban szereplő eladásra kerülő ingatlanok jó minőségűek legyenek. Miért?

A nagy számok törvénye alapján úgyis elkel valami előbb vagy utóbb, tehát lesz bevétel. Az meg sokkal jobban néz ki, ha 100 ingatlan van egy értékesítő neve alatt, mintha 15 lenne, hiszen ettől profibbnak tűnik. Szerintük. A probléma ezzel az, hogy a kínálatban szereplő áru jelentős része eladhatatlan, mert nem felel meg az aktuális piaci igényeknek, másrészt pedig ennyi ingatlannal képtelenség úgy foglalkozni, hogy abból belátható időn belül eladás legyen.

 

Mit tehetsz a hideghívás ellen?

Őszintén? Semmit. Esetleg tudok ajánlani remek gyógyteákat, amelyek nyugtatják az idegeid. Ha már beleírtad a telefonszámod a hirdetésbe, elkerülhetetlen, hogy az első hetekben, amikor még friss áru a piacon a lakásod, ingatlanosok tucatjai hívjanak fel.

Álld keményen az ostromot, és nyugodtan mondj nemet az ilyen megkeresésekre. Ne aggódj, senki nem fog megsértődni – megszokták. Ha eltelik egy kis idő, és még mindig nem adtad el az ingatlanod, gondolkodj el mégis azon, hogy közvetítő segítségét kéred. Válaszd ki azt, aki neked szimpatikus és megfelelő referenciái vannak, vagy ha kezdő értékesítő, akkor valamiért mégis megbízol benne.

 

Nem akarlak meggyőzni, hogy engem hívj fel. Sőt!

Ahogy az elején is említettem, nekem nem célom óriási méretűre duzzasztani a kínálatomat. A célom az, hogy mindig annyi megbízásom legyen, amellyel tényleg alaposan és naprakészen tudok foglalkozni.  Emellett kizárólag olyan ingatlanokat veszek megbízásba, amelyeknek a tulajdonosai hajlandóak elfogadni és megfogadni a tanácsaimat, amelyeket a mielőbbi sikeres értékesítés érdekében adok.

Ha tehát azt kérem, hogy mikor kimegyek megnézni az ingatlant, addigra legyen a lakásban rend, tisztaság, ne legyen a ruhaszárító a nappaliban és flakonok tömkelege a fürdőszobában a kád szélén, akkor ezt teljesen komolyan is gondolom. Ha ennek ellenére rendetlenség fogad, azt az én időmmel szembeni merényletként értékelem. Nem szeretek együtt dolgozni olyan emberekkel, akik ezt nem tartják tiszteletben. Mert ez bizony egy közös munka a tulajdonos és az értékesítő között.

Tudom, hogy egy kisebb-nagyobb felújítás nem aprópénz, de ha azt javaslom, hogy végeztess el egy tisztasági festést vagy cseréld ki a törött járólapot, felázott padlót, mielőtt képeket készítünk és megkötjük a szerződést, annak is alapos oka van – és bízhatsz bennem, meg fog térülni a befektetésed, különben nem ajánlanám ezeket.

Az én célom az, ami azé is, aki megkeres: az eladás. Együttműködés nélkül nem tudok csodát tenni én sem, de ha megbízol bennem, akkor bizonyítani fogom, hogy nem véletlenül élek meg ezen a piacon, ingatlanirodai háttér nélkül is, egyedül dolgozó ingatlanértékesítőként már évtizedek óta. Ráadásul úgy, hogy 23 év alatt nem indítottam egyetlen hideghívást sem.

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, TikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu