fbpx

Mi az, ami a jelenlegi helyzetben is kelendő az ingatlanpiacon? Vagy ha nem az, hogyan tedd azzá?

Mást sem hallunk a hírekben és olvasunk a lapokban, mint azt, hogy a jelenlegi gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese az ingatlanpiac. Való igaz, hogy megtorpanni látszik a sikeres adásvételek száma, és kisebb az érdeklődés, mint amekkora a kínálat, de mégis azt mondom, eladni valamit sohasem lehetetlen.

A mai cikkben arról fogok értekezni, hogy ingatlantulajdonosként mit tudsz tenni azért, hogy ezen az átmenetileg kicsit pangó piacon – a lehető legrövidebb időn belül – sikerrel rád találjon az a partner, aki az adásvételi szerződésen a „Vevő” helyén szignózza majd a dokumentumot.

eladás

Fontos kérdés, hogy mit árulsz

Bármilyen termékről is legyen szó – azt, amire kereslet mutatkozik, még a legnagyobb válság idején is el lehet adni. Nincs ez másként az ingatlanok világában sem. Jelen pillanatban a gazdasági környezet és a válságba hajló helyzet az, ami jelentősen befolyásolja azokat az embereket, akik ingatlant vennének. Milyen jellemzőkkel bíró lakásokat részesítenek előnyben?

Látjuk az energiaárak drasztikus emelkedését, így nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy kitaláld: a kereső ügyfelek érthető okokból az energiatakarékos, alacsony rezsiköltséggel fenntartható és korszerű ingatlanokat részesítik előnyben. Ha a tökéletes hőszigetelés még egy korszerű hőszivattyús rendszerrel is kiegészül, amelynek a működtetéséhez szükséges energiát ráadásul környezetbarát, káros anyag kibocsátásától mentes, mindentől független módon elő tudjuk állítani, akkor nem kell attól tartanod, hogy túl sokáig várnod kell az új tulajdonos megjelenésére. Amennyiben ennél kedvezőtlenebb a helyzet, úgy azzal arányosan csökken azoknak a száma, akik bármilyen fokú érdeklődést mutatnak az ingatlanod iránt.

A másik ilyen egzakt tényező az eladni kívánt lakás alapterülete. A fentiekből is következik, hogy használt lakások tekintetében a mostani időszakban keresettebbek a kisebb alapterületűek és a minél jobb energetikai besorolással bírók.

 

Hol helyezkedik el az ingatlan?

Miután a legnagyobb kereslet a kisebb alapterületű lakásokra mutatkozik jelenleg, logikus az is, hogy a nagyvárosokban, városias településeken lévő társasházi lakások, esetleg kisebb alapterületű ikerházak, pici telekrésszel azok, amelyek könnyebben eladhatók, míg egy vidéki településen elhelyezkedő, nagy telekre épült, nagy alapterületű családi ház nem annyira kelendő.

Ezek azok a paraméterei egy-egy ingatlannak, amelyeken vagy nem tudsz változtatni, illetve ha igen, akkor csak jelentős anyagi befektetés árán. Foglalkozzunk a következőkben most olyan tényezőkkel, amelyeket befolyásolni tudsz.

eladás

Jelentős tényező, hogy mennyiért árulod a portékád

A használt ingatlanok kapcsán már több alkalommal is szó esett itt a blogban az árképzés kérdéséről. A jelenlegi helyzetben a mit árulsz mellett a másik legfontosabb kérdés, hogy mennyiért?

A következőket ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor lemész a zöldségeshez 1 kg almát venni, mert almatortát akarsz sütni. Aztán mikor odaérsz, látod, hogy az egyik fajta alma most nagyon kedvező áron van. Elkezded pörgetni az agyad, hogy ha 1 helyett 3 kg-ot veszel, akkor nem csak torta lehet, de egy kis plusz energiát beletéve a dolgokba, készíthetsz almabefőttet, pürét vagy almaszószt is, amelyeket később bármikor elővehetsz. Dolgoznod kell ugyan vele, de megéri a befektetést, mert a következő alkalommal időt spórolsz, amikor az így elkészített finomságokat csak előkapod a kamrából.

A piac másik örök igazsága ugyanis, hogy ha nem olyan a portékád, amilyet mindenki keres, akkor azzal tudsz mégis a nézelődők és vásárolni szándékozók látómezejébe kerülni, ha olcsóbb árcímkét ragasztasz a holmidra, mint a többiek. Azt, ami olcsó ugyanis, akkor is megveszik, ha kevésbé korszerű és kevésbé felel meg aktuális állapotában az elképzelt igényeknek. Valahogy úgy van programozva az agyunk, hogy az alkalmi vétel, amelyben hosszabb távon ugyan, de látjuk a megtérülés és a profit lehetőségét, akkor is vonzó, ha igazából nem is ilyet akartunk vásárolni.

eladás

Így hívhatod fel magadra a figyelmet

Az eladó ingatlant kínáló lakástulajdonosok jelentős része most elsősorban az elszabaduló rezsiköltségek miatt és a spórolás reményében szeretné eladni az ingatlanát. Természetes emberi reakció ez tőlünk függetlenül kialakult nehéz helyzetre.

Az egyik legfontosabb igényünk ugyanis az, hogy szeretnénk biztonságban tudni magunkat. Mivel egyelőre elég rossz prognózisok látnak napvilágot az energiaárak jövőjével kapcsolatban, természetes, hogy sokan úgy döntenek, hogy igyekeznek minimalizálni a napi életvitelükhöz fűződő kiadásaikat. Mivel a családok élelmiszerre és lakhatásra költik a legtöbbet, teljesen kézenfekvő megoldás az, ha valaki úgy dönt, kisebb, energiatakarékosabb, olcsóbban fenntartható lakásba szeretne költözni, ezért eladja a jelenlegit.

Ha tehát fel akarod hívni magadra a figyelmet a többi hirdetés között, akkor ezt elsősorban a hirdetési árral teheted meg. Nem azt mondom persze, hogy jóval a piaci ár alatt hirdesd meg a lakásod, de ha egy picit az átlagár alá mész, akkor már nagyobb eséllyel akad mega szeme a te hirdetéseden a komoly vételi szándékkal böngészőknek.

A kulcsszó tehát az, hogy reális áron hirdess! A jelenlegi helyzetben lehetetlen túlárazott ingatlant eladni. Szokták ugyan mondani, hogy mindenre megvan a vevő – és ez valahol igaz is. A kérdés csak az, hogy neked éppen van-e időd arra, hogy megvárd, amíg az az egyetlen ember megérkezik, aki hajlandó és ki is tud fizetni egy irreálisan magas árat az ingatlanodért. Ráérsz eladni? Akkor hirdetgesd magas áron, hátha megjön az az egy. De ennek az esélye most a korábbinak a töredéke.

eladás

Ha árcsökkentés szükséges, így csináld!

Ha úgy döntöttél, először megpróbálkozol egy magasabb árral, de eltelt már néhány hónap úgy, hogy még ingatlanközvetítők is alig-alig csörögtek rád, hogy hadd vegyék megbízásba az ingatlant, akkor itt az ideje elgondolkoznod az árcsökkentés lehetőségén.

Ez is egy kiváló eszköz lehet a kezedben, ha jól alkalmazod. Arra kérlek, hogy ne hetente 1-1 millióval tördeld lefelé az árat. Aki rendszeresen pörgeti a hirdetési oldalakat és hirdetésfigyelőt is beállított magának, észre fogja venni, hogy mindig egy kicsit lejjebb megy a hirdetési ár. Tudod mit fog gondolni? Megmondom. Azt, hogy ezzel az ingatlannal valami gond van, és a tulaj azért ilyen apró lépésekben viszi le az árat, mert arra játszik, hogy azért a lehetséges maximumot kivegye a történetből. Ha rám hallgatsz, rögtön akkora árcsökkentést eszközölsz, amit maximum el tudsz engedni abból az álomárból, amelyet először elképzeltél. Ebből látni fogják az érdeklődők, hogy komoly az eladási szándékod, és ha nagyobb összeget engedsz el egyszerre, arra is gondolhatnak, hogy ennyiért már biztosan másokat is érdekelne a lakás, így hamarabb a telefonért nyúlnak, hogy időpontot egyeztessenek a megtekintésre.

 

A legjobban akkor jársz el, ha…

Természetesen akkor, ha gyakorlott, a szakmában jártas ingatlanközvetítőt bízol meg az értékesítéssel. Igen, ez pénzbe kerül, de te sem azért jársz be dolgozni a munkahelyedre, mert amúgy unatkoznál otthon, ugye?

Mérlegeld, hogy mit nyersz azzal, amit „elveszítesz” azon, hogy közvetítési jutalékot fizetsz. Nyersz többek közt egy stresszmentes értékesítési folyamatot, nagy valószínűséggel időt – hiszen aki ebből él, az jobban ért ahhoz, hogy mit hogyan kell tálalni a hirdetésben, mint te. Profibb fotókat, videót a te vevődet személyesen megszólító szöveget és akár egy komplett, ingatlant bemutató honlapot fog készíteni a lakásodról vagy házadról. Ráadásul még az árat is reálisabban tudja meghatározni. Ebben a cikkben olvashatsz arról, hogy az én módszerem mitől működik olyan remekül.

Ha ennek ellenére mégis úgy döntesz, hogy magad adod el az ingatlanod, akkor ajánlom figyelmedbe például ezt a korábbi cikkemet a home stagingről.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé  érdekes, ingatlanokkal kapcsolatos tartalmakat!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail:iinfo@tothrita.hu