fbpx

Az ingatlan elkelt!

Malom

szálloda 

Tata

Eladó a tatai Cifra Malom a város legrégebbi vízimalma, melynek keletkezése 1608 utánra tehető. A malomból szálloda, vendéglátó egység és turisztikai látványosság alakítható ki.

Az épület története

Az egyik pilléren 1753-as évszám. Az L-alakzatú épület másik szárnya, kéttraktusos, részben boltozott. Korábbi malom felhasználásával épült a 18. század közepén. 1753-ban leégett, majd 1755-ben újjáépítették. 1904-ig részesmolnárok bérelték. 1921-1950 között a Johannesz molnárcsalád bérelte. 1950-ben a Terményforgalmi Vállalat tulajdonába került, és 1953-ban modernizálták. Az őrlést 1968-ban szüntették meg, berendezését 1973-ban leszerelték.

Környezete

A Tatai vár közvetlen szomszédságában lévő épület, amely körül terasz kialakítható. Az oldalteraszra akár üveghídon kijuthatnak a vendégek, hiszen az arculat csak a fantázián múlik. Az épület előtti szobor áthelyezését követően a tóparti sétányig nyúlhat a terasz.

Műszaki állapota

Az építmény kőből épült, hozzávetőlegesen 600 évvel ezelőtt. Az eredeti tölgy oszlopok őrzik a dátumot. Az évszázadok során többször átépítésre került a malom. Legutolsó felújítása az 1980-as években zajlott, amikor kapott egy statikai megerősítést, és belső fa lépcsők kerültek megépítésre. A vasbeton sarokpillér mellett egy vonóvas és utólagos koszorú biztosítja a szerkezet stabilitását. A malomban található egy korábbi molnár lakás, melyben kemente üzemelt. Az épület fa szerkezete védelemmel ellátott, melyet bevizsgálás tanúsít.

BERUHÁZÁS

garantált szálloda üzemeltetéssel

A rendkívül vonzó turistalátványosság,  alkalmas lehet szálloda kialakítására. A hotel üzemeltetését olyan szállodalánc biztosítaná, mely az országban számos hasonló funkciójú épületet működtet. A több évtizedes tapasztalat, és a visszatérő vendégkör mellett a tatai Öreg-tó vonzereje a garancia arra, hogy az épület felújítási költsége rövid időn belül megtérül. A megtérülést körültekintően kidolgozott üzleti terv támasztja alá, mely a Cifra Malom új tulajdonosa számára elérhetővé válik.

A tetőszerkezet felújítására 6 millió forint elnyert pályázati támogatás fordítható 2020. december 31-ig. További pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre.

21-23 szállodai szoba kialakítására nyílik lehetőség az épületben. Akár három-négy csillagos hotelként is üzemeltethető. Az udvari teraszra üveghíd kijárót tervezett az épület egyik korábbi tulajdonosa, aki szivarszobát is beleképzelt a malom helyiségei közé.

A malomkerekek révén akár megújuló energiaforrás is felhasználható a villamosenergia hasznosításához.

nm telek

nm hasznos alapterület

nm galéria

nm terasz

Építési technológia

Az ország egyik legrégebbi malma. Szabadon álló, L alaprajzú, kétszintes, csonkakontyolt nyeregtetős malomépület. Az épülethez a déli és a keleti oldalon csatlakozó, nyeregtetős bejárati toldalékkal, a nyugati oldalon a duzzasztógát felett kontyolt nyeregtetős lefedéssel. A malom nyugati oldalán öt malomkerék. Az L-alakzat  nyugati szárnyában helyezkedik el az egykori üzemtér, amely díszes, volutás kialakítású pillérekkel alátámasztott, fafödémmel két szintre osztott. Hátsó homlokzata – két kijárattal – felhúzódik a tópart melletti sétányra. Északi, Váralja utcára néző, egyemeletes főhomlokzatának két széle kváderezett. A homlokzat tagozatok nélküli, egyszerű holker párkány zárja. Földszintje az utcaszintnél öt lépcsőfokkal mélyebben helyezkedik el. Hat nyílástengelyéből a második és az ötödik ajtó, a többi ablak, valamennyi egyszerű vörösmészkő keretezésben, csakúgy mint az emelet hat ablaktengelye. A bal oldalán kontyolt, jobbról csonkakontyolt nyeregtető északi oldalán két sorban elhelyezett három-három padlásablak figyelhető meg.

Külső terület kialakítása

A helyi önkormányzat partner abban, hogy az épület melletti területen terasz kerüljön kialakításra.

Kihasználtság maximalizálása

A hotelt az üzemeltető jelentős reklám kampánnyal népszerűsíti. A minden igényt kiszolgáló, különféle időtartamra szóló csomagajánlatok és kedvezmények biztosítják a szálloda maximális kihasználtságát.

Étterem és vendéglátás

Az étterem a szállóvendégek kiszolgálása mellett a tóparton sétálókat becsalogatja egy kávéra vagy ebédre. Rendszeresen borvacsorák, farsangi vígasságok, szüreti mulatságok tehetik hívogatóvá a Cifra Malom épületét.

Rendszeres események

A tatai Öreg-tó partja ideális arra, hogy minden évszakban látogassák. A rendszeres és szívesen látogatott rendezvények közül érdemes megemlíteni a tatai Patarát, azaz a török kori történelmi fesztivált, az Öreg-tavi Nagy Halászfesztivált, a Víz Zene Virág Fesztivált, a Szent György napi lovasünnepet, a tatai Vadlúd Sokadalmat, a Barokk Fesztivált, a Kertvárosi Napot, Pezsgőgyári Díjugrató Lovasversenyt, és Haas váltómaraton futóversenyt.

A vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma

az ország legrégebbi halastava

A tatai Öreg tavon ipari haltenyésztés folyik, novemberben lehalásszák. A nyári időszakban sétahajók üzemelnek rajta, valamint kajak- és evezősklub is használja a tavat. A szörfösöknek és vitorlásoknak is kedvelt helye a tó. Télen korcsolyázásra használják a város felé eső széleit. A partját aszfaltos és murvás út futja körbe, amit sok futó és kerékpáros használ. A tó környéke akadálymentesített. Nyáron közkedvelt fürdőhely.

Műemléki védelem

A török hódoltság előtti időkből

A Cifra Malom mai formáját az 1700-as években nyerte el, amikor egy tűzvész után újjáépítették.

Gondoltad volna?

1968-ig őrölt a malom

Sokat megélt épület. 1982-85 között megkezdték a felújítását, ám sajnos félbemaradt. 

Honnan ered a cifra elnevezés?

az emeleti mennyezet jellegéből

A hagyomány szerint a stukkódíszes mennyezetű teremről kapta nevét a tatai Cifra Malom.

Osztrák kézre került

a privatizálás után

2013-ban új gazdát keresett a malom magának. 

Öreg-tó

számokban

Teljes területe 269 hektár.

Kerülete a parti séta úton mérve 14,56 km.

 

Tatai vár

romantikus vizi vár

Öt évszázad építési jegyeit viseli magán a kiemelt műemlék épület. 

Vásárolj malmot Tatán!

Legyél tulajdonosa egy olyan ingatlannak, mely igazi kuriózum!  Használd ki az épület egyediségét! A szálloda üzemeltetője garantáltan a te malmodra hajtja a vizet!

Belsőépítészeti tervek

az épület renoválásáért

 

Szakvélemények, épülettanulmányok

neves szakemberektől

 

Belső terek modernizálása

az épülethez illően

 

Impozáns méret

ipartörténeti érték

 

Nézd meg a látványterveket!

Térképvázlat

Kattints ide, és nézd meg a videókat most!

ide kerül feltöltésre a drónvideó

Miért adócsökkentő?

Tudtad, hogy a műemlék épület felújításának költsége leírható a céged adózás előtti eredményéből?

A kedvezmény a költségelszámoláson felül érvényesíthető (egyszer költség, egyszer csökkentő tétel), függetlenül attól, hogy a felújítási munkák, vagy azok egy része milyen – pl. másik társaság, kapcsolt fél, hitelintézet által nyújtott – pénzügyi forrásból (hitelből, támogatásból) valósult meg.

Ha szívesebben költenéd a pénzedet a malom felújítására, mintsem adó befizetésére, akkor érdeklődj a részletekről elérhetőségeinken!

FOTÓGALÉRIA

Mennyiért lehet tiéd a tatai Cifra Malom?

millió forintért

Ismerd meg a benne rejlő üzleti lehetőséget, és tegyél ajánlatot!

Érdekelnek a részletek!

Bővebb információkat kérek!

ELHELYEZKEDÉS

Tata, Váralja u. 3.
Get Directions

pozíció

szélesség (lat): N 47° 38,982′

hosszúság (lon): E 18° 19,225′

helyrajzi szám

3105/2

kövess minket!

kapcsolat

+36309059273
info@tothrita.hu

14 + 5 =