fbpx

Albérlők tízparancsolata

Ha bárkit megkérdezel, aki ingatlant ad ki, hogy milyen elképzelése van az ideális albérlőről, nagy eséllyel ilyesmiket fogsz hallani: legyen megbízható, fizessen mindig időben és vigyázzon az ingatlanra.

Nem túl bonyolult dolgok ezek, ám ismeretlenül elég nehéz megállapítani valakiről, hogy vajon megfelel-e ezeknek a kritériumoknak. Ezért most – azok után, hogy nemrégiben azzal foglalkoztam a blogban, hogy bérbeadóként hogyan lehet vonzóbbá tenni egy ingatlant – arról lesz szó, hogy bérlőjelöltként hogyan tudsz már az elején jó benyomást tenni a tulajdonosra. No, és persze arról is, hogy albérlőként hogyan viselkedj ahhoz, hogy a tulajdonos jóindulatát hosszú távon megőrizhesd.

albérlő

10 dolog, amire oda kell figyelned, ha albérletet keresel

Ha szeretnéd kibérelni a kinézett, számodra ideális ingatlant, már az sem mindegy, hogyan állsz neki a hirdetések böngészésének.

Nézzük végig az első kattintástól a beköltözésig, hogy miképp nyerheted el a tulajdonos bizalmát. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy azt a bizalmat érdemes meg is tartani

 

1. Reálisan mérd fel a lehetőségeid!

Ne is érdeklődj olyan albérlet iránt, amelynek a bérleti díját éppen csak ki tudnád fizetni! Úgy kalkulálj, hogy a havi bevételed felét semmiképpen se haladja meg a bérleti díj összege! Tartsd szem előtt, hogy a rezsit is fizetned kell, valamint élelmiszerre, ruházkodásra és kikapcsolódásra is maradnia kell egy meghatározott összegnek minden hónapban. A legoptimálisabb az volna, ha miután ezt mindet kifizetted, még félre is tudsz rakni valamennyit, amit a későbbiekben akár saját ingatlan vásárlására fordíthatsz.

 

2. Ne ronts ajtóstól a házba!

Lehetőleg ne az legyen a kapcsolatfelvétel első mondata, hogy mikor lehet megnézni az ingatlant! Ne légy türelmetlen! Először mutatkozz be, mondd el, hogy miért és mennyi időre keresel albérletet, miért pont ez a lakás tetszett meg.

 

3. Válaszolj a kérdésekre!

Ha kérdeznek tőled valamit, válaszolj őszintén és a legjobb tudásod szerint. A bérbeadó valószínűleg kíváncsi lesz arra, hogy miből fogod tudni fizetni a bérleti díjat és arra is, hogy mennyire hosszú ideig tervezel maradni, ha neked adja ki a lakást.

albérlő

4. Mondd meg őszintén, tudod-e vállalni a minimum 1 évet!

Ha rákérdeznek, hogy mennyi ideig maradnál a lakásban, nem nagyon érdemes 1 évnél kevesebb időtartamot megjelölnöd ilyenkor. Egyrészt azért, mert rövidebb időre nem szívesen adják bérbe a tulajdonosok a lakásokat, másrészt pedig azért, mert ha mégis, akkor jóval drágább havi bérleti díjért, mintha hosszabb távra gondolkodnál.

Hazudnod most sem érdemes, ugyanis, ha bevállalod az egy évet, de mégis előbb felmondanád a szerződést, annak komoly anyagi következményei lesznek rád nézve, és a kauciót sem biztos, hogy viszontlátod.

 

5. Tűnj megbízhatónak! És legyél is az!

Semmiképpen ne késs el a lakás megtekintésére megbeszélt találkozóról!  Ha a megbeszélt időpontban érkezel, azt üzened a főbérlő számára, hogy udvarias vagy és tiszteled az idejét. Ebből ő könnyebben következtethet arra, hogy majd a lakbért és a számlákat is precízen, időben fizeted.

 

6. Mindenki mutatkozzon be!

Ha többen vennétek ki az albérletet, mindenképpen menjetek el mindannyian a személyes találkozóra! Hadd bizonyosodjon meg a tulajdonos arról, hogy minden leendő lakó szimpatikus-e a számára.

 

albérlő

7. Mutass be referenciát!

Ha korábban laktál már albérletben, kérj írásbeli referenciát az előző főbérlődtől arra vonatkozóan, hogy megbízható és problémamentes bérlő voltál, aki semmilyen anyagi kárt nem okozott, és mindig időben fizetett mindent.

Ezzel a lehetőséggel egyelőre úgy látom kevesen élnek, pedig nagy helyzeti előnyt lehet kovácsolni egy ilyen értékeléssel a többiekkel szemben, akik ugyanarra az albérletre pályáznak, mint te. Élj vele!

 

8. Ne hallgass el semmit, ami fontos lehet!

Mondd el őszintén, ha van háziállatod vagy a későbbiekben esetleg szeretnél, és azt is, hogy dohányzol-e. Amennyiben nincs erkély, terasz vagy udvar a lakáshoz, biztosítsd róla a tulajdonost, hogy amennyiben nem járul hozzá, természetesen sem cigarettázni, sem állatot tartani nem fogsz a lakásban sem most, sem később.

Ha kisgyermekkel költöznél vagy épp babát vártok, ez is fontos információ a tulajdonos számára, amiről tudnia kell.

 

9. Igazold a fizetőképességed!

Még mielőtt rákérdeznének, jelezd azt, hogy be tudsz mutatni munkáltatói igazolást a keresetedről, amellyel hivatalosan is alá tudod támasztani a fizetőképességedről állítottak valódiságát. Ha diákként mész albérletbe, ezt a szüleid tudják megtenni helyetted, de biztosan jó benyomást keltesz azzal, ha elmondod, hogy szeretnél vagy szoktál diákmunkát vállalni.

 

albérlő

10. Úgy vigyázz rá, mintha a sajátod lenne, de ne tekints rá sajátodként!

Amikor már megköttetett a lakásbérleti szerződés, a legfontosabb dolgod azon kívül, hogy a kifizetni valókkal soha ne késs az, hogy a lakás állapotát minél inkább igyekezz megőrizni abban az állapotban, ahogy átvetted.

Persze a használatból adódó amortizáció szinte elkerülhetetlen, ám ha bármi elromlik, megsérül, haladéktalanul jelezd a tulajdonosnak. A hibák javításában közreműködhetsz, ha tudsz, vagy felajánlhatod a segítséged a szakemberek felkutatásában is.

És hogy miért írtam, hogy ne tekints rá sajátodként mégsem? Mert amellett, hogy legalább úgy kell vigyáznod mindenre, mintha a saját ingatlanodban élnél, soha nem szabad elfeledkezned arról, hogy ez a lakás valaki másnak a tulajdona.

Ha szeretnéd még otthonosabbá varázsolni a magad számára a környezetet, inkább a lakberendezés révén próbáld ezt elérni. Falak festéséről, burkolatok cseréjéről, helyiségek egybenyitásáról vagy leválasztásáról soha nem dönts egyedül, és főleg ne valósítsd meg ezeket anélkül, hogy előzőleg a tulajdonossal egyeztettél volna. Ha nagyon szeretnél valami komolyabb átalakítást, vesd fel az ötletet. Ha ő is praktikusnak vagy szükségesnek találja a változtatást, még az is lehet, hogy megcsináltatja. De az előzetes kommunikáció ebben az esetben is elengedhetetlen.

 

Ha úgy érzed, szívesen igénybe vennéd a több éves ingatlanközvetítői szakmai tapasztalatomat, keress bátran! Segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu

Ne maradj le a további érdekes és hasznos tartalmakról, ingatlanpiaci érdekességekről sem! Kövess Facebookon és You Tube-on is!