fbpx

Létezik-e az egyetlen jó válasz erre a kérdésre?

Azon gondolkozol, hogy vegyél vagy inkább bérelj egy lakást? Kétségtelen, hogy nagyon felelősségteljes döntést kell meghoznod. Elhatározni magad, hogy az egyik vagy a másik megoldást választod, bizony nem könnyű.

Magyarországon hagyományosan inkább a vásárlás felé billen a mérleg, hiszen még mindig ott van a tudatunkban az, hogy lakástulajdonosnak lenni maga a boldogság. Az érzés és a tudat, hogy van egy nagy értékű vagyontárgyunk, sokszor felülírja a logikát is, holott gyakran az volna a jobb döntés, ha inkább a bérlés mellett döntenénk. Egy esetleges lakásvásárlás ugyanis nem csak az életmódunkra lesz jelentős befolyással. Nagymértékben megváltoztathatja az anyagi helyzetünket is – ha hitelre is szükség van hozzá, akkor hosszú távon.

Ebben a cikkben mindegyik verzió pozitív és negatív oldalát igyekszem megmutatni abban a reményben, hogy hozzá tudok járulni a felelős és jó döntés meghozatalához, ha éppen a vásárlás vagy bérlés dilemmájában őrlődsz.

 

lakást

3+1 érv az ingatlanbérlés mellett

 1. Ha bérelt ingatlanban biztosítod a lakhatásod, az kétségtelenül kevesebb felelősséggel jár, mintha saját ingatlanban élnél.

 2. Költségeid kiszámíthatóbbak lesznek, a fix bérleti díjjal és a rezsivel kell csak kalkulálnod. A lakás amortizációs, biztosítási és egyéb költségeit a tulajdonos fizeti.

 3. Ha valami meghibásodik vagy korszerűsítésre szorul, nem a te feladatod ezeknek a megoldásáról gondoskodni. A munkálatok megszervezése és a helyrehozatal vagy korszerűsítés anyagi vonzata egyaránt a tulajdonost terhelik.

+1   Az egész életed rugalmasabb lehet. Könnyebben tudsz akár egyik városból egy másikba költözni, hiszen csak egy új albérletet kell keresned. Így szinte bármikor költözhetsz bárhova, ha esetleg jobb munkát ajánlanak számodra máshol vagy idegesítőek a szomszédok, netán elszerelmesedsz egy másik országrészbe.

lakást

3+1 érv az ingatlanbérlés ellen

 1. A lakás tulajdonosa bármikor meggondolhatja magát a kiadással kapcsolatban vagy kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor neki lesz szüksége az ingatlanra. Így előfordulhat, hogy szinte egyik napról a másikra kell új lakást találnod, ami bizonyos országrészekben, városokban nehéz feladat.

 2. Népszerű települések felkapott városrészeiben sajnos szembe kel nézned a bérleti díj összegének kiszámíthatatlan változásaival is. Tanévkezdés előtt jellemző például, hogy egyes területeken drasztikusan megemelkednek a lakások bérleti díjai, amely már nem biztos, hogy belefér majd a költségvetésedbe.

 3. Ha javítási vagy korszerűsítési munkák szükségesek, a tulajdonos ugyan elvégezteti ezeket és ő fedezi a költségeit is, de nem biztos, hogy a változtatás a te igényeidet is kielégíti. Sajnos bérlőként nem szólhatsz bele például abba sem, hogy milyen nyílászárók vagy milyen fűtés legyen a lakásban.

+1    A legapróbb esztétikai változtatást is egyeztetned kell a tulajdonossal, a beleegyezése nélkül nem változtathatsz, bútorozott lakás esetében még a berendezésen sem.  Emiatt aztán előfordulhat, hogy sosem fogod igazán az otthonodnak érezni azt a lakást, ahol élsz.

lakást

3+1 érv az ingatlanvásárlás mellett

 1. Amellett, hogy egy lakásvásárlással hosszú távra kipipálhatod a lakhatásod gondjait, jelentős ingatlan vagyontárgyad is lesz.

 2. A berendezést és a lakás gépészetét úgy alakítod ki, ahogy az neked a legjobban tetszik és a leginkább komfortos.

 3. Biztonságérzetet ad, hogy a saját lakásodban élsz és nem függsz senki mástól.

+1    Ha tervezel vagy van már gyermeked, jelentős összegű, vissza nem térítendő állami támogatásokhoz, CSOK-hoz, illetve kedvező kamatozású hitelhez juthatsz és élhetsz az illetékmentesség lehetőségével is. Sőt, még az ingatlanod korszerűsítésére és felújítására is igényelhetsz állami támogatást.

 

3+1 érv az ingatlanvásárlás ellen

 1. Kevésbé kiszámíthatóak a fenntartási költségeid. Tulajdonosként nem elég a havi fix kiadásokkal kalkulálnod. Még ha fix kamatozású jelzáloghitelt is veszel fel, ennek az összege plusz a rezsi nem tekinthetők mindenkori fix költségnek. Bármikor előfordulhat egy csőtörés vagy beázás, amely nem várt kiadásokkal terheli a pénztárcádat.

 2. Tőled független tényezők miatt szinte egyik napról a másikra megváltozhat a környék, ahova költöztél, és nem elég, hogy már nem érzed ott jól magad, el is értéktelenedhet az ingatlanod. Ilyen eset lehet például, hogy éjszakai vendéglátóhely nyílik a környéken vagy az önkormányzat türelmi zónát jelöl ki a közelben és még folytathatnánk a sort.

 3. Ha sokat utazol vagy olyan a munkád, hogy gyakran vagy kiküldetésben, biztosan meg fogod tapasztalni, hogy lakástulajdonosnak lenni egyfajta kényszerű röghöz kötöttséget is magában hordoz. Ez az érzés nem biztos, hogy annyira boldoggá tesz, mint amennyire büszke voltál rá a vásárlás pillanatában, hogy végre ingatlantulajdonossá váltál.

+1    Ha úgy döntesz vagy olyan élethelyzetbe kerülsz, hogy költözni szeretnél, el kell adnod az ingatlant. Ezt viszont nem biztos, hogy olyan gyorsan és olyan áron meg tudod tenni, ahogy az a legkedvezőbb volna a számodra, ráadásul nem garantált, hogy a lakás korszerűsítésére és felújítására fordított összeget érvényesíteni tudod az eladási árban.

lakást

Ezt a 3 kérdést mindenképp tedd fel magadnak, mielőtt döntesz!

Ahogy látod, pro és kontra is fel lehet állítani érveket a lakásvásárlás és a lakásbérlés ellen és mellett egyaránt. Azt gondolom, nincs egyetemes igazság, mindig az egyénnek kell eldöntenie, a saját élethelyzete, szokásai, igényei és anyagi lehetőségeinek átgondolása után, hogy nála merre billen a mérleg nyelve.

Ehhez az önmagaddal folytatott fontos és meghatározó párbeszédhez adok most néhány kérdést, amelyek megválaszolásával közelebb juthatsz ahhoz a megoldáshoz, amely számodra a legelőnyösebb lehet.

 

1. Meddig tervezek azon a településen élni, ahol most lakást keresek?

Ha biztos vagy abban, hogy legalább 5 évig szeretnél ugyanott élni, akkor már megfontolandó a lakás megvásárlásának opciója. Minimum ennyi időre, már érdemes arra költeni, hogy a saját ízlésedre formáld az ingatlant, ha azonban ennél rövidebb időn belül költöznél máshová, már az adásvételt terhelő plusz költségek (illeték, SZJA, végtörlesztési díj a hitelre stb.) megfizetése is kérdőjelessé teheti a vásárlást.
Ha új vagy abban az országrészben, ahová költöznél, mert a munkahelyed miatt kell másik városban élned, érdemes előbb egy kicsit megismerni a települést. Ilyen esetben jobb ötletnek tűnik először feltérképezni például a helyi közlekedést és az egyes városrészek előnyeit, hátrányait, mielőtt nagyobb összeget fektetsz be egy ingatlanba.

 

2. Biztos, hogy ha ki tudom fizetni a hitel törlesztő részletét, az azt jelenti, hogy megengedhetem magamnak a saját lakást?

Első blikkre a bérlés drágának tűnhet és ilyenkor szokott felvetődni a gondolat, hogy a bérleti díj helyett, ugyanakkora összegből, törleszthetnéd a saját ingatlanod árát.
Mielőtt azonban ebbe beleéled magad, számold át alaposan! A kiadásaid ugyanis nem csupán a hitel törlesztő részlete és a rezsi kifizetéséből állnak majd. Emellett félre kell tenned a lakás állagmegóvására, biztosítást kell rá kötnöd, esetleg ingatlanadót kell fizetned stb., amelyek bérlőként nem a te pénztárcádat terhelik.

 

3. Melyik fontosabb számomra? A mobilitás vagy a gyökerek?

Ha nem tervezel olyan karriert építeni, amelyhez idővel máshová kell költöznöd, esetleg gyakran kell költöznöd miatta, akkor kézenfekvő lehet a lakásvásárlás lehetősége. Ne felejtsük el azonban, hogy az élet zajlik, ami most állandónak és kiszámíthatónak tűnik, néhány év múlva teljesen másképp nézhet majd ki.
A magánéletedet is vizsgáld meg! Megtaláltad már a párod vagy még egyedülálló vagy? Biztos, hogy jó ötlet beruházni és röghöz kötni magad egy lakással és a hozzá tartozó hitellel, ha megeshet, hogy néhány éven belül megházasodsz és teljesen más körülményekre lesz majd szükségetek családként?

 

lakást

Igen, jól látod. Nem mindig egyértelmű a válasz arra a kérdésre, hogy lakást venni vagy bérelni éri-e meg jobban. Élethelyzetedtől, jövőbeni terveidtől és anyagi lehetőségeidtől egyaránt függ az, hogy melyik lesz a legoptimálisabb megoldás a számodra. A döntés eredményétől függetlenül szükséges viszont tisztában lenned ezekkel a válaszokkal.

Akármi is a végső válasz, rám számíthatsz az igazi megtalálásában akkor is, ha bérelnél, akkor is ha vásárolnál inkább. Ha megvételre keresel magadnak lakást, ezeket a tippeket mindenképp olvasd el annak érdekében, hogy biztosan ne bánd meg a döntésed!

 

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, oszd meg másokkal is! Kövess Facebookon, és YouTube-on is, hogy mindig képben legyél, ha az ingatlanpiacot érintő változások történnek vagy szívesen bepillantanál az ingatlanközvetítés kulisszái mögé!

 Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu