fbpx

Így kerüld el a tatarozás buktatóit, ha felújítandó ingatlant vásároltál!

Lakásfelújítás…! Ha még előtte állsz, akkor teljesen természetes, hogy kellemes izgalom járja át a tested, lelked a szó hallatán. Számtalan terv és ötlet cikázik a gondolataidban, amikor azon morfondírozol, hogy miképp teszed majd még szebbé, otthonosabbá a lakásod – vagy azt a lakást, amelynek a közeljövőben leszel a tulajdonosa.

Ha már korábban sikeresen abszolváltál egy hasonló projektet, akkor viszont ugyanezen szó hallatán, valószínűleg rengeteg vegyes érzelem fut át a testeden a másodperc töredéke alatt. Utólag és kívülről nézve, talán még viccesek is lehetnek egyes szituációk, de akkor és ott a lakástulajdonosok sokszor az őrület határán egyensúlyoznak, amikor burleszk filmekbe illő jelenetek elevenednek meg a tatarozás kivitelezése során.

 

lakás

Hasznos tippek felújításhoz, az ingatlanosodtól

Az előző cikkemben arról volt szó, hogy lakáseladás előtt mit és mennyire érdemes felújítani. Most foglalkozzunk egy kicsit azzal, hogy ha felújítandó lakást vásároltál, vagy eljött az ideje egy tatarozásnak, hogyan is érdemes nekiállni a munkák megtervezésének és kivitelezésének!

Készítettem ezért egy csekklistát arról, hogyan érdemes megtervezned és lebonyolítanod a lakásod vagy házad felújítását. Így nem esel majd kelepcébe, és az ingatlanodra sem kell egy pénznyelőként gondolnod majd a munkák során és végeztével.

Ha még a használt ingatlan megvásárlása előtt állsz, érdemes úgy is kalkulálni a költségeket, hogy azt is számba veszed, a vételáron felül még körülbelül mekkora forrás áll rendelkezésedre akár saját erőből, akár hitelből arra, hogy a számodra megfelelő állapotba kerüljön a lakás.

 

Tervezd meg előre a munkát és a költségeket is!

 

Vedd sorra és priorizáld, hogy mi az, ami rövid időn belül feltétlenül felújításra vagy cserére szorul, és melyek azok a dolgok, amelyek ráérnek később is. A nyílászárók cseréje, a külső hőszigetelés és fűtésrendszer korszerűsítése mind nagy összegű beruházást kívánnak, és a jelenleg érvényes szabályokkal sem árt tisztában lenned.

Ha például a konvektoros fűtésű, vagy hagyományos gázkazánnal rendelkező ingatlanban korszerűsíteni szeretnéd a fűtési rendszert, tudnod kell, hogy ezt már csak kondenzációs gázkazán beépítésével teheted meg. Ehhez szükséges a kémény átalakítása, bélelése, amely szintén jelentős költséggel jár.

A víz- és villanyvezetékek cseréje szintén megfontolandó lehet, és ezek is mind szakembert igényelnek, tőled pedig újabb összegeket az anyagköltségre és a munkadíjra.

A legfontosabb tehát, hogy tökéletesen tisztában legyél azzal, hogy meddig nyújtózkodhatsz, és ennek alapján számold ki, hogy mi fér bele a büdzsébe! A rendelkezésre álló anyagi kereteiden belül maradva, priorizáld azt, hogy mit újítasz fel most, és mi az, amit későbbre halasztasz.

Képezz tartalékot is! Ez optimálisan a teljes felújítási költség 10-20 %-a közt legyen! Ezt az összeget különítsd el az előre nem látható problémák, hibák elhárítására, a plusz munkák nem tervezett költségeire!

A jelenlegi építőanyag árak tükrében talán a költségek megbecslése és tervezése lesz a legnehezebb feladatod. A szó szerint napról napra, irdatlan gyors ütemben növekvő árak tükrében elég nehéz laikusként megsaccolni, hogy mégis mennyi lesz az összköltsége egy-egy munkálatnak.

 

lakás

Kérj árajánlatokat!

A megfelelő szakemberek kiválasztása lesz talán a legnehezebb feladatod, hiszen mindenki olyant szeretne, aki gyorsan, jól és olcsón dolgozik. Ebből a három feltételből, azonban sajnos maximum kettő tud egyszerre teljesülni, így ne is legyenek illúzióid, ebből a három kívánságodból egyet, biztosan el kell engedned.

A legjobb, ha a szakemberek személyesen felmérik az ingatlant, te pedig elmondod, hogy mit szeretnél változtatni. Ha több szakma képviselőjét is érintik a munkálatok, (pl. villanyszerelő, vízvezeték szerelő, burkoló, festő) kérd ki a tanácsukat, és fogadd is meg, hogy milyen sorrendben célszerű az egyes munkafázisokat kivitelezni.

Mindig mondd meg egyértelműen, hogy mi az a költséghatár, amiben gondolkozol, és maximum meddig tudsz elmenni. Például az adott munkára összesen 500 ezer forintot szánsz, de 700 ezernél semmiképp sem tudsz többet költeni rá. Egy ilyen iránymutatással egy gyakorlott kivitelező szakember már tudni fogja, hogy mi az, ami belefér a keretbe. Adhatsz olyan támpontot is, hogy mi az, ami számodra lényeges szempont lesz a használat során. Például nem gond, ha csak az egyszerűbb olcsóbb csempe lesz a falon, de a zuhanykabin, vagy a csaptelepek prémium minőségűek legyenek.

 

lakás

Dübörögjön a munka!

Ahhoz, hogy gördülékenyen és a lehető legrövidebb idő alatt valósuljon meg a felújítás, nagyon precízen össze kell állítani a munkálatok ütemezését. Ha nem összeszokottan együtt dolgozó csapatokkal szerződsz, akkor rád fog hárulni a feladat, hogy a kapcsolatot tarts az egyes területek felelőseivel, és összehangold a munkafolyamatok időbeli kivitelezését.

Ez sok esetben egész embert kívánó feladat, ráadásul megeshet, hogy gyakorlatlan munkaszervezőként jelentéktelennek gondolsz olyan külső körülményeket, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják, vagy hátráltathatják a munkát. Például, ha frissen burkolták a teraszt, a festők nem tudják ott tárolni az eszközeiket, vagy ha dolgozik a villanyszerelő és áramtalanítva van az épület, nem tudnak burkolni, mert a ragasztó keveréséhez is áram kellene.

 

Kérj segítséget!

Ha a mindennapi munkád mellett nem fér bele az idődbe, hogy egy nagyobb, akár több hónapig is eltartó felújítást teljes egészében levezényelj, az egyik legcélszerűbb megoldás, ha inkább generálkivitelezővel állapodsz meg.

Ha nagyobb munkálatokat tervezel, mindenképp érdemes árajánlatot kérni ilyen cégektől, vállalkozóktól is, mert sok esetben összességében kedvezőbb áron tudják megvalósítani az elképzeléseid, mintha te magad vezényelnél le mindent, és még garanciát is vállalnak a teljes kivitelezésre. Ha ragaszkodsz az általad kiválasztott csapatokhoz, építőiparra specializálódott virtuális assztisztens szolgáltatást is igénybe vehetsz a munkafázisok koordinálásához, aki helyetted tartja a kapcsolatot a kőművessel, burkolóval, csőszerelővel, és gondoskodik róla, hogy gördülékenyen történjen minden.

 

lakás

Gondolkodj előre is!

Bizonyos időközönként szükséges egy kis felújítás, hiszen az ingatlanok is elavulnak, öregszenek, a folyamatosan fejlődő technológiák egyre újabb és korszerűbb megoldásokat kínálnak számunkra, hogy minél inkább komfortos körülmények közt élhessünk.

Tervezz előre ebben is! Ha elkészültél az aktuális lakásfelújítással, már kezdhetsz is takarékoskodni a következőre, hogy néhány év múlva se legyen gond egy festés vagy burkolatcsere!

Hasznosnak találtad ezt a cikket?  Oszd meg másokkal is! És peresze kövess Facebookon is, hogy ne maradj le a hetente megjelenő új blogokról sem!

Ha szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass, beszéljünk! Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu