fbpx

6 tuti tipp lakáseladáshoz egy profi ingatlanostól, szülők részére

Akár életedben először, akár sokadszorra adsz el ingatlant, tudnod kell, hogy nincs két egyforma adásvétel. A lakáseladás mindig kihívás az ember életében. Az otthonod eladása úgy, hogy már gyermeked vagy gyermekeid vannak, másfajta kihívások elé állíthat, mint egyébként.

Ha már adtad el korábbi otthonod, akkor tudod, hogy vannak buktatói szép számmal egy ilyen ügyletnek, ha pedig még a gyerekeket is beleírjuk a lakáseladás egyenletébe, akár megoldhatatlan feladatnak is tűnhet az egész.

Számtalanszor előfordult már, hogy családoknak segítettem eladni a lakásukat vagy új otthont találni a régi helyett, ezért azt gondolom, ha valaki, akkor én tudok olyan tippeket adni, amelyeket, ha megfogadsz, jóval könnyebb dolgod lesz az egész folyamat során.

 

lakás

1. tipp: Mondd el a gyerekeknek, hogy el fogjátok adni a lakást!

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha nem árulod el a gyermekeidnek, hogy mire készülsz, mert túl kicsinek tartod őket ahhoz, hogy beavasd az efféle döntésekbe.

Egy idő után persze eljön az a pont, amikor a gyerekek maguktól rájönnek, hogy épp el akarod adni a lakást, amiben addig éltek. Ha anélkül, hogy előtte megbeszéltétek volna, és felkészítettétek volna őket a változásra, ez bizony jelentős traumaként érheti a gyerekeket.

Még mielőtt kikerül az eladó tábla az ablakra vagy a kerítésre, vagy mielőtt megjelenik az ingatlanközvetítő az első érdeklődővel, ülj le a gyerekekkel, és mondd el nekik, hogy mi fog történni a közeljövőben! A gyerekek kötődnek az otthonukhoz, hiszen ez jelenti nekik a biztonságot, és teljesen természetes reakció, ha még egy kiskamasz is pánikba esik annak hallatán, hogy el kell költöznie egy idegen helyre.

Hagyj időt, hogy megeméssze, feldolgozza a hallottakat! Beszélgessetek sokat, mondd el, hogy miért van szükség a lakás eladására, és hogy terveid szerint hová fogtok költözni. Indokold meg a döntésed, és fókuszáljatok arra, ami az új helyen jobb lesz. Nagyobb szoba, közelebb lesz az iskola, munkahely, lesz kert stb., ami a ti esetetekben aktuális.

Így mire olyan fázisba jut az eladási folyamat, hogy vevőjelöltek érkeznek az addigi otthonotokba, jó eséllyel már egy lehiggadt, a helyzetet elfogadó gyermek lesz jelen, aki nem fogja szándékosan szabotálni az ingatlan megtekintésének sikerét.

 

lakás

2. tipp: Készítsd fel a lakást a piacra lépésre!

 

Amikor eladod a lakásod, akkor különösen fontos, hogy ne az legyen az első, hogy körbe rohansz rajta egy fényképezőgéppel, és már töltöd is fel az online portálokra a hirdetésed!

Először hozd olyan állapotba az ingatlant, hogy megfeleljen a fotózásra!

Gondolkozz mindig az érdeklődő fejével! Vajon tetszene nekik a kislányod élénk rózsaszín szobája? Vagy a fiad zöld és kék falai? No és a falmatricák, mesefigurák? Mindig úgy nézz a lakásodra, hogy a nagy többségnek vajon tetszene-e első pillantásra!

Tedd semlegessé a helyiségek falainak színét! Így könnyebben el tudják majd képzelni az érdeklődők azt, a saját ízlésükre formálva. Sokan nem képesek ugyanis elvonatkoztatni az éppen eléjük táruló látványtól, ha túl intenzívek a színek. Vagy ha kifestetni nem is tudsz, legalább vedd le a posztereket is, és pakold el a plüssfigurákat, játékokat szem elől. Távolítsd el a hűtőről a mágnessel odaerősített gyerekrajzokat!

 

lakás

3. tipp: Rendezd át a szobákat!

 

Minden helyiségről legyen azonnal eldönthető a funkciója! Ha volt egy szobátok, amit a gyerekek játszószobának használtak, de eredetileg dolgozószoba vagy hálószoba funkcióját töltötte be, rendezd át! Nem kell feltétlenül új bútorokat vásárolnod, hiszen a bútorzat legtöbbször nem képezi az ingatlan adásvétel tárgyát.

Amit azonban mindenképp kerülj el, az a sok cucc, rendezetlenül, mindenfelé. Egy rendetlen lakás soha nem lesz vonzó senki számára, még akkor sem, ha egyébként tökéletes adottságokkal rendelkezik az ingatlan.

Ne feledd! A kevesebb több! Minél letisztultabb, egyszerűbb enteriőrt tudsz megvalósítani, annál egyszerűbb lesz a vásárlónak döntést hoznia. Pakolj el mindent, amit csak lehet, a nyitott polcok helyett zárható szekrényekbe. Ha a nyitott polcos bútoraid vannak többségben, vegyél hozzájuk méretben passzoló, semleges színű tároló dobozokat, és ezekbe tedd bele a sok apróságot és személyes tárgyakat! Minél kevesebb személyes jellegű tárgy maradjon elöl, és minimalizáld a bútorok számát, amennyire csak lehet!

 

lakás

4. tipp: Használj tárolót!

Mindent, ami nélkülözhető a mindennapi élet során, és a szellősebbé tett terek miatt kipakolt bútorokat, raktározd el egy tárolóban az eladásig. A szezonális gyerekjátékok, a családi képek, amelyek eddig a falon voltak, a dísztárgyak, a játékok, gyerekkönyvek, amelyek nem kerülnek elő minden nap, mind mehetnek a tárolóba, a pincébe, garázsba vagy a padlásra.

Maradjanak a lakásban kizárólag a kedvenc játékok, amelyekkel minden nap játszanak a gyerekek, de ezeket is tegyétek el szem elől, amikor éppen jön egy érdeklődő megnézni a lakást.

Ha nincs ilyen, a lakáson kívül elhelyezkedő tároló helyed, akkor kérj meg egy rokont, ismerőst, hogy nála raktározhasd ezeket a dolgokat a költözésig, vagy ami már később sem kell, add el! Ha végképp nincs más opció, egy kisebb tároló helyiség rövid távú bérlése is jó ötlet az eladás sikerének meggyorsítása érdekében.

Amit már a költözésig biztosan nem fogtok elővenni, azokat a dobozokat egyértelműen címkézd fel, hogy később is könnyen megtaláld, amire éppen szükséged van.

 

lakás

5. tipp: Mindig álljon készen a lakás arra, hogy megmutasd!

Amikor megjelenik a lakásod hirdetése, onnantól fogva különösen oda kell figyelned a rendre, és a tisztaságra. Mindig tartsd meg a rendezettséget és az általános tisztaságot!

Az ingatlaneladásban a gyorsaság fél siker. Ha valaki felhív, hogy szeretné megnézni a lakást, azt várja, hogy a legrövidebb időn belül fogadd. Ha nem tudod akár néhány órán belül megmutatni neki a házad, csak másnap, az alatt az idő alatt megvehet egy másikat, amelyet azonnal meg tud nézni.

Mielőtt megérkezik az érdeklődő, mindig tegyél egy gyors sétát a lakásban! Ellenőrizd le a tisztaságot, és azt, hogy nincsenek-e szanaszét hagyott játékok a lakásban bárhol. A fürdőt, wc-t se hagyd ki a bejárásból!

Ha van kerted, akkor ennek a rendben tartására is ügyelj! Legyen gondozott és rendezett az is! Az első, amit meglát az ingatlanból az érdeklődő, a külső környezete. Ne hagyd, hogy egyből kedvét szegje az elhajított locsolókanna vagy a szerteszét hagyott udvari játékok!

 

6. tipp: Készítsd fel a gyerekeket is!

Ha még túl kicsik a gyerekek és meg tudod oldani, vidd el őket a nagyihoz vagy egy ismerőshöz, aki vigyáz rájuk addig, amíg megnézik a lakást. Ha ez nem lehetséges, találj ki nekik valami olyan csendes tevékenységet, amely leköti őket abban a fél órában, amíg ott van az érdeklődő. A nagyobbakkal már meg lehet beszélni, hogy csendben olvassanak, tévézzenek, amíg az ingatlanbemutatás zajlik.

Ha megfelelően előkészítetted a kis lelküket arra, hogy költözni fogtok, akkor biztosan nem lesz semmi gond. Ha úgy érzed, érzelmileg még mindig túl erősen ragaszkodnak a jelenlegi otthonukhoz, akkor jobb, ha keresel egy bébiszittert ezekre az alkalmakra, és inkább elmennek otthonról addig. A gyerekek, különösen a kiskamaszok, sok mindenre képesek, hogy szabotálják egy ingatlanbemutatás sikerességét. Előzd meg, és iktasd ki ennek a legkisebb esélyét is!

 

Fogadd meg ezeket a jó tanácsokat, és könnyítsd meg a saját dolgod az ingatlaneladásnál! Amennyiben úgy érzed, még ezekkel az információkkal a birtokodban sem tudsz szakember nélkül megbirkózni a feladattal, keress bátran, szívesen segítek, több évtizedes tapasztalatommal. Nyugodtan rám bízhatod a lakásod eladását. Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu

Ne maradj le a további érdekes és hasznos tartalmakról, ingatlanpiaci érdekességekről sem! Kövess Facebookon és You Tube-on! Ha pedig van olyan ismerősöd, akinek gyermeke van, és éppen a lakásának az eladását tervezi, oszd meg vele is ezt a cikket!