fbpx

5%-os ÁFA,  ÁFA-visszaigénylés, jelzáloghitel elengedés és illetékmentesség

Ebben a cikksorozatban kiveséztük már a CSOK, a Falusi CSOK és a Babaváró hitel részleteit, a mai részben pedig megnézzük kicsit közelebbről az 5%-os ÁFA, az ÁFA-visszaigénylés, a jelzáloghitel elengedés és az illetékmentesség feltételeit.

 

lakáscélú

Újra itt van az 5%-os ÁFA

Bombaként robbant a hír, hogy ebben az évben ismét 5%-os ÁFA-kulcs vonatkozik a lakáscélú új építésű ingatlanok értékesítésére. A jelenlegi állás szerint 2023. január 1-ig, biztosan nem tér vissza a 27%-os ÁFA. Nem kell tehát nagyon sietnünk, hiszen elég az is, ha ezen a határidőn belül megvan az építési engedély az építendő ingatlanra. Magát az építkezést 2026. végéig kell befejezni ahhoz, hogy élhessünk ezzel a kedvezménnyel.

Itt azonban nem érnek véget a kritériumok, nézzük meg, minek kell még megfelelnie az ingatlannak a kedvezményes ÁFA-kulcshoz!

Mikor lesz 5 % az ÁFA tartalma az ingatlannak?

A lakást vagy családi házat mindenképpen kivitelezővel kell építtetnünk vagy tőle kell hozzájutnunk vásárlás útján. Az önállóan, generálkivitelező nélkül, saját beruházásban készülő ingatlanokra nem vonatkozik ez a kedvezmény.

Lakás esetében az alapterület maximuma 150 m2, míg családi ház esetében 300 m2.

Fontos tudni, hogy kizárólag a lakhatás céljára készült ingatlanokra vonatkozik az ÁFA-kedvezmény. A garázsokat, a  tárolóhelyiségeket és kocsibeállókat, üzlethelyiségeket  továbbra is a 27%-os ÁFA terheli, még akkor is, ha ezek egybe-, vagy együtt épülnek a lakóingatlannal.

 

Bárki visszaigényelheti az új építésű ingatlan ÁFÁ-ját?

A rövid válasz erre az, hogy igen, természetesen az elvárt kritériumoknak megfelelve a biztosítotti jogviszony vonatkozásában. De erről majd később.

Akár CSOK támogatással, akár a nélkül vásároltunk új építésű ingatlant, annak ÁFA tartalma visszaigényelhető az alábbi feltételekkel.

Maximum 5 millió forintig visszaigényelhető az ÁFÁ-ja a saját kivitelezésben épült, maximum 150 m2-es lakás, vagy maximum 300 m2-es családi ház építéséhez vásárolt telek árának, valamint a felhasznált építőanyagok és igénybe vett szolgáltatásokról 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számláknak. Fontos kitétel, hogy az 5%-os ÁFÁ-val kiállított számlák nem nyújthatók be.

Az ÁFA visszatérítésre vonatkozó igényt maximum egy alkalommal lehet benyújtani és a 2018. január 1-ét követően kiállított számlákra vehető igénybe. Az igénylés határideje 2022. december 31.

 

lakáscélú

ÁFA visszaigénylés generálkivitelezőtől vásárolt ingatlanra

Ugyanezen feltételek mellett igényelhető vissza, szintén maximum 5 millió forint erejéig az ÁFA, generálkivitelezőtől vásárolt lakóingatlanra is, de ebben az esetben kizárólag az 5% ÁFA-tartalommal kiállított számlák nyújthatók be, a 27%-os ÁFÁ-t tartalmazó tételek nem.

A benyújtott számláknak 2021. január 1. utáninak kell lenniük, az igénylés határideje szintén 2022. december 31.

Falusi CSOK keretében vásárolt lakóingatlan ÁFA visszaigénylése

Az ÁFA visszatérítési támogatás ebben az esetben a 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számlákra vehető igénybe, összege megegyezik a bővítéshez és a korszerűsítéshez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összegével, de legfeljebb 5 millió forint.

A támogatás 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján, legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

 

lakáscélú

Így folyósítják a visszaigényelt ÁFA összegét

Az építési telekre visszaigényelt támogatást, a telek vételáráról kiállított számla benyújtását követően egy összegben utalják.

Az építkezés, bővítés, korszerűsítés bekerülési költségre jutó részét, a készültségi foknak megfelelően, utólagosan folyósítja a hitelintézet azok után, amikor a támogatást igénylő a saját erőként vállalt pénzeszközeit már felhasználta.

Új lakás vásárlása esetén a támogatási szerződés megkötését követően egy összegben történik az ÁFA visszatérítése.

 

TB jogviszonyra vonatkozó közös szabályok a sikeres ÁFA visszaigényléshez

Az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a kérelem benyújtásakor a magyar társadalombiztosítási rendszerben legalább 180 napja folyamatosan biztosított személynek minősül.

Az állami adóhatóság ezen kötelezettség teljesülését valamennyi támogatott személynél hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja.

Mentesül a TB jogviszony igazolása alól az az adó-visszatérítési támogatást igénylő személy, aki a fővárosi és megyei kormányhivatal jogerős határozata alapján gyermekek otthongondozási díjban vagy ápolási díjban, illetve öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesül.

 

lakáscélú

Jelzáloghitel elengedés

A jelzáloghitel elengedés szintén a gyermekes párok számára igénybe vehető támogatás az alábbiak szerint.

A második gyermek születése után 1 millió, a harmadik gyermek születése után 4 millió, minden további gyermek születését követően pedig szintén 1-1 millió forintot vállal át az állam a tartozásból.

 

Ki élhet a jelzáloghitel elengedés lehetőségével?

Minden szülő, akik fennálló lakáshitel célú jelzáloghitelt törlesztenek jelenleg, és a második vagy többedik gyermekük 2019. július 1. után született.

Örökbefogadott gyermek esetén nem a gyermek születési idejét, hanem az örökbefogadás dátumát veszik figyelembe, így azok a szülők sem kerülnek hátrányba, akik idősebb gyermeket fogadnak örökbe.

lakáscélú

 

Illetékmentesség CSOK-kal vásárolt ingatlanra

Nem kell megfizetni a visszterhes vagyonátruházási illetéket, mely egyéb esetben az ingatlan vételárának 4 százaléka lenne, ha CSOK keretében vásárol a pár lakóingatlant 2021. január 1-jét követően.

A kedvezmény az új és a használt ingatlant vásárlók számára is elérhető a lakóingatlan forgalmi értékétől függetlenül, emellett az sem számít, hogy már meglévő vagy előre vállalt gyermek után veszi fel valaki a támogatást, tehát akár egyedülálló szülők is élhetnek az illetékmentesség lehetőségével.

Mivel a CSOK feltétele vállalt gyermekek esetén az, hogy az igénylők házasok legyenek, az illetékmentességet élettársi kapcsolatban élők kizárólag már meglévő gyermekre igényelt CSOK támogatás mellett kaphatják meg. Ez alól egy eset képez kivételt, ha az élettársak közös gyermeke már úton van, hiszen a betöltött magzati 12. héttől már meglévő gyermeknek számít, így jár rá a CSOK és ezzel együtt az illetékmentesség is.

Ha a CSOK feltételei nem teljesülnek, azaz mégsem születnek meg a vállalt gyermekek vagy a felek elválnak, nem csak annak a támogatásnak az összegét kell visszafizetni, de a NAV is intézkedik a visszterhes vagyonszerzési illeték kiszabása felől – ekkor már a mentességi szabály figyelmen kívül hagyásával. Ilyen esetben az adóhatóság az illetékkötelezettség keletkezésekor fennálló forgalmi értéket tekinti az illeték alapjának. Az illeték díja szintén az illetékkötelezettség keletkezése napján hatályos illetékmértékkel kerül kiszámításra.

 

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, oszd meg másokkal is! Kövess Facebookon, és YouTube-on is, hogy ne maradj le a cikksorozat befejező részéről sem, amelyben az új otthonteremtési támogatást fogjuk alaposan körbejárni. A következő cikkem tehát akkor is hasznos információkat fog tartalmazni számodra, ha éppen nem tervezel ingatlanvásárlást, de szívesen felújítanád, bővítenéd, korszerűsítenéd a már meglévőt.


Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu