fbpx

Falusi CSOK és Babaváró

A cikksorozat első részében, már kimerítően foglalkoztunk a CSOK témakörével, de még korántsem ért véget a lakóingatlanra fordítható állami támogatások felsorolása. Ebben a cikkben azt járjuk körbe, amit a Falusi CSOK-ról és a Babaváró hitelről tudni érdemes.

Falusi CSOK

A Falusi CSOK, a hagyományos CSOK egy speciális formája. 2019. júniusa óta elérhető, amelyet a  vidéki kistelepüléseken lévő ingatlanállomány fellendítése, valamint az adott falvakban lévő lélekszám növelése érdekében hoztak létre.

Ez a támogatás kizárólag akkor vehető igénybe, ha az ingatlan vásárlás annak a több mint 2600 kijelölt településnek a valamelyikén történik, amely megtalálható a Magyar Falu Programban.

lakáscélú

Ki igényelheti a Falusi CSOK-ot?

A Falusi CSOK igénylésének személyi feltételei némiképp eltérnek a hagyományos CSOK feltételeitől. Ebben az esetben vállalt gyermek esetén, mindkét igénylőnek 40 év alattinak kell lennie, illetve legalább az egyik igénylőnek rendelkeznie kell minimum 2 éves folyamatos TB jogviszonnyal.

Ezen kívül a támogatott településen kell életvitelszerűen élni minimum 10 éven át, oda állandó lakcímet bejelenteni. Mindkét igénylőnek minimum 18 évesnek kell lennie és magyar állampolgársággal – ennek hiányában letelepedési engedéllyel – kell rendelkezniük. Feltételként támasztják még, hogy az igénylőknek nem lehet adótartozása, valamint büntetlen előéletűnek kell lenniük.

Mire költhetjük el és mennyi a Falusi CSOK összege?

A támogatás összege nem különbözik a hagyományos CSOK maximum összegeitől. Falusi CSOK keretében viszont magasabb összegeket kaphatunk használt ingatlan vásárlásához. Egy gyermek után 600.000 Ft, két gyermek után 2,6 millió Ft, három gyermek után 10 millió Ft igényelhető.

A különbség abban van, hogy a kapott összegnek az ötven százaléka fordítható a használt ingatlan vételárára, ötven százalékát pedig korszerűsítésre kell költeni. Vagyis a vételárba maximum 5 millió forintot tehetünk be a Falusi CSOK összegéből, a másik maximum 5 millió forintot felújításra, korszerűsítésre kell költenünk.

A felújítás, korszerűsítés fogalma azonban elég tágan értelmezhető, ezért szigorúan szabályozva van az is, hogy milyen munkálatok számítanak bele és számolhatók el a Falusi CSOK terhére. Ezeket természetesen számlával is igazolni kell. Egy festés, tapétázás nem meríti ki a korszerűsítést, ilyen célra nem vehetjük igénybe a támogatást.

lakáscélú

Elszámolható tételek viszont az alábbiak: víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, fürdőhelyiség, WC létesítése olyan ingatlanban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel, központi fűtés kialakítása vagy cseréje (ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is), az épület szigetelése (ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat), a külső nyílászárók energiatakarékos nyílászáróra való cseréje, a tető cseréje, felújítása, szigetelése, új kémény építése vagy a meglévő korszerűsítése, a belső tér felújítása (ideértve a  belső burkolat cseréjét, a  galériaépítést, a  belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást), a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

A Falusi CSOK támogatással vásárolt ingatlan alapterülete felülről nem korlátos, a minimum négyzetmétereket azonban meghatározták. Eszerint a felújítás és bővítés után egy gyermek esetén az ingatlan hasznos alapterületének minimum 40, két gyermek esetén minimum 50, három gyermek esetén minimum 60 négyzetméteresnek kell lennie.

Meglévő ingatlanra is igényelhető?

A Falusi CSOK abban is különleges, hogy ha olyan településen van a már meglévő ingatlanunk, amely szerepel a Falusi CSOK-ban érintett listában, akkor a maximálisan igényelhető összeg felét igényelhetjük bővítésre, felújításra, korszerűsítésre. Vagyis nem kell elköltöznünk, a jelenlegi otthonunkat is fejlesztethetjük belőle, ha az egyéb feltételeknek megfelelünk.

Számszerűen ez azt jelenti, hogy egy gyermek után 300.000 Ft, két gyermek után 1,3 millió Ft, három gyermek után 5 millió Ft igényelhető a Falusi CSOK keretében, hogy meglévő lakásunkat olyanná varázsoljuk, amely még inkább megfelel az igényeinknek.

lakáscélú

Hitel a falusi CSOK mellé? Kettő vagy több gyermek estén azt is felvehetünk.

A Falusi CSOK mellé kamattámogatott, kedvezményes hitel is igényelhető, amelynek maximum összege két gyermek után 5 millió forint, három gyermek után 7,5 millió forint.

Hol és hogyan igényelhető a Falusi CSOK és a kedvezményes hitel?

Először ki kell választanunk egy bankot, amely folyósít CSOK támogatást és hitelt. A kérelmet a pénzintézethez kell benyújtani, amely elbírálja a jogosultságot, illetve hitel esetén a hitelképességet, és sikeres igénylés esetén folyósítja a támogatást és a hitelt.

Fontos tudni, hogy a falusi CSOK támogatás folyósítása minden esetben utólagosan történik. Szintén fontos kiemelni, hogy az aktuális készültségi foknak megfelelően fizeti ki a bank a támogatást. A korszerűsítés készültségi fokának ellenőrzésére a pénzintézetek minden esetben műszaki ellenőrt küldenek az ingatlanba, és a legtöbb esetben a kifizetéshez legalább 70%-os készültségi szintet várnak el.

lakáscélú

Babaváró hitel

A Babaváró hitel azoknak a házaspároknak nyújtja – természetesen bizonyos feltételek mellett – a kamatmentes, illetve kedvezményes hitel felvételének lehetőségét, akik a hitel felvételét követően, legalább egy gyermek születését vállalják 5 éven belül.

Mennyi a Babaváró hitel összege, és mire fordítható?

A 2019-ben bevezetett Babaváró hitel maximálisan igényelhető összege 10 millió forint, amely szabadon felhasználható bármire. Ennek ellenére azért került bele ebbe a cikksorozatba, mert a családok legnagyobb kiadása az otthonteremtés, és az igénylők nagy része ingatlanvásárlásra, vagy egy másik, lakáscélú piaci hitel betörlesztésére fordítja ezt a hiteltípust.

Milyen feltételeknek kell megfelelni?

Ezt a hitelt kizárólag házaspárok együttesen igényelhetik, egyik fél sem lehet büntetett előéletű, nem lehet köztartozásuk és nem szerepelhetnek az aktív negatív KHR listán sem. A házaspár legalább egyik tagjának minimum 3 év folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, a feleség pedig nem lehet fiatalabb 18, és nem lehet idősebb 41 évesnél. Az igénylőknek magyarországi állandó lakcímük, és magyar állampolgárságuk kell legyen. Külföldi állampolgárok érvényes tartózkodási joguk igazolásával igényelhetik a Babaváró hitelt.

Mikor kamatmentes a Babaváró?

A Babaváró hitel kamatait az állam az első 5 évben átvállalja. Ha ezen időn belül megszületik vagy örökbefogadnak legalább egy vállalt gyermeket, akkor 3 évre mentesülhet a házaspár a törlesztési kötelezettség alól. Ugyanakkor természetesen ennyi évvel meg is hosszabbodik a hitel törlesztésének futamideje. A hitel maximális futamideje 20 év lehet, mely az első és a második gyermek születésekor 3-3 évvel meghosszabbítható.

A 2020. június 13-tól hatályos módosítás szerint, ha ikrek születnek, 3+2 évre is kérhető a törlesztés szüneteltetése. Fontos, hogy a törlesztés felfüggesztését legkésőbb a gyermek születésétől vagy örökbefogadásától számított 60 napon belül kell kérvényezni. A határidő lejárta után nem lehet kérni a szüneteltetést.

A kamattámogatás érvényesítéséhez a gyermeknek a hitel igénylése után kell születnie, vagyis nem kell megvárni a hitelfolyósítást.

Hol és hogyan igényelhető a Babaváró?

A babaváró hitelt szintén bankoknál lehet igényelni. Az igénylést saját belső szabályzatuk szerint 10 napon belül kötelesek elbírálni a pénzintézetek.

A hiteligénylőnek minden esetben annak a banknak a jövedelmi és egyéb követelményeinek kell megfelelnie, amelyiknél a Babaváró kölcsönt igényelte.

 

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, oszd meg másokkal is! Kövess Facebookon, és YouTube-on is, hogy ne maradj le a cikksorozat következő részeiről sem, amelyekben további olyan témákat érintünk majd, mint az 5%-os áfa, az illetékmentesség vagy az új otthonteremtési támogatás, amelyeknek ismerete segítségedre lehet ingatlanvásárláskor, felújításkor.