fbpx

Nem lehetetlen az ingatlaneladás úgy sem, ha külföldön élsz

Az elmúlt időszakban egyre többen döntöttek úgy, hogy külföldi munkavállalással próbálnak könnyíteni az életükön, és nagyobb egzisztenciális biztonságba kerülni. Vannak, akik csak szezonálisan, mások teljes egészében áttették a székhelyüket egy másik államba és jó néhányan vannak olyan honfitársaink is, akik végérvényesen másik országban rendezkedtek be – nem is szándékoznak már visszaköltözni Magyarországra.

ingatlanod

Mit tegyél az ingatlanoddal, ha külföldre mész dolgozni?

Ha a család többi tagja itthon marad és benne élnek, akkor ez a kérdés talán jó darabig fel sem vetődik. Ha azonban egyedül élsz vagy a családoddal együtt mentek szerencsét próbálni külföldre, esetleg néhány hónap vagy év után jön el annak az ideje, hogy mindenki áttegye a székhelyét egy új országba, akkor egy idő után aktuális lesz ezen is gondolkodnod.

Amíg nincs teljesen biztos és végleges döntés azzal kapcsolatban, hogy hosszú távon biztosan nem szeretnél hazaköltözni, addig kiadhatod a lakásod albérletbe is, ám ebben az esetben jó, ha van valaki a közelben, aki a főbérlői kötelezettségeidet teljesíti és a jogaidat gyakorolja helyetted.

Hosszú távon gyakorlatilag azt látod ebben a helyzetben, hogy benne áll a pénzed egy olyan vagyonban, amelynek semmi előnyét nem látod a mindennapi életedben, és ha már egyszer úgy döntöttél, hogy tartósan külföldön fogsz élni, valószínűleg nem az a pár tízezer forint bérleti díj fogja még csillogóbbá tenni az életed. Ellenben rengeteg rendszeres elintéznivalót, sok esetben aggódást, bosszúságot is jelenthet a lakáskiadás, ha te külföldön vagy.

 

Ha úgy döntesz, eladnád az itthon maradt ingatlanod

Tartósan külföldön tartózkodó magyar állampolgárként megoldható, hogy lebonyolódjon egy ingatlan adásvétel akár anélkül is, hogy haza kellene utaznod, de azért nem egyszerű a helyzet.

Tudnod kell, hogy az ingatlan adásvétel földhivatali benyújtása közokiratban történhet. A közokiratot például ügyvédnek vagy közjegyzőnek kell ellenjegyeznie. Magánszemélyek egymás közötti szerződése – még akkor is, ha két tanú van rajta, vagy akár saját kezűleg is írja – magánokiratnak minősül, nem megfelelő erejű dokumentumok a földhivatalhoz történő benyújtásnál.

Ha az ingatlan adásvétel időszakában külföldön tartózkodsz, akkor meghatalmazást sem adhatsz magánokiratban magányszemélynek vagy ingatlanértékesítőnek, annak érdekében, hogy a külföldi tartózkodásod alatt intézkedjen helyetted és képviseljen téged az ingatlan adásvétellel kapcsolatos ügyekben. Persze szigorú feltételei vannak a képviselőd meghatalmazásának is.

ingatlanod

Hivatalos meghatalmazás követelményei

A meghatalmazás definícióját a hatályos Polgári Törvénykönyvben, a Ptk.-ban találjuk. Eszerint a meghatalmazás képviseleti jogot létesítő egyoldalú jognyilatkozat, amelyet a képviselőhöz, az érdekelt hatósághoz vagy bírósághoz, illetve ahhoz a személyhez kell intézni, akihez a meghatalmazás alapján a képviselő a jognyilatkozatot jogosult tenni. A Ptk. a meghatalmazás tartalmi definíciójának rögzítésén túl az alakiság körében azt is előírja, hogy a meghatalmazáshoz olyan alakszerűségek szükségesek, amilyeneket jogszabály a meghatalmazás alapján megtehető jognyilatkozatra előír. Az alakszerűség követelménye az okirat különböző kötelező formai kellékeinek összességét jelenti, amelyek hiányában az okirat vagy nem tudja kiváltani a célzott joghatást, sőt akár érvénytelennek is minősülhet

A Ptk. az ingatlan adásvételi ügyletekre (így az adásvételre is) írásbeli formát ír elő, ennélfogva az adásvételi ügyletekben felhasználandó meghatalmazást is írásban kell adnia a tulajdonosnak a meghatalmazott részére. Vannak azonban további követelmények is.

Az ingatlan-nyilvántartási törvény lehetőséget ad arra, hogy az érintett fél helyett meghatalmazott írja alá az adásvételi szerződést. A jogszabály szerint, amennyiben ez történik, vagyis meghatalmazott írja alá az ingatlanbejegyzés alapjául szolgáló okiratot, abban az esetben kötelezően csatolni kell az adásvételi szerződés mellé az írásbeli meghatalmazást is a földhivatal részére.

ingatlanod

A meghatalmazás alaki megfelelősége

Az ingatlan-nyilvántartási eljárásban készült meghatalmazásnak nem csak a Ptk., de az Inytv. alapján is ugyanolyan alakszerűségeknek kell megfelelnie, mint a bejegyzés alapjául szolgáló okiratnak. Ezek az alakszerűségek pedig az alábbiak.

A meghatalmazásnak tartalmaznia kell a meghatalmazó és a meghatalmazott azonosítható aláírását. Az iratra rá kell kerüljön a készítésének dátuma és a felek aláírása. Amennyiben több oldalas a dokumentum, abban az esetben – hasonlóan az adásvételi szerződéshez – minden oldalon el kell látni a kézjegyével a meghatalmazónak és a meghatalmazottnak egyaránt.

Ha a fentiek közül bármelyik alaki követelménynek nem felel meg a meghatalmazás, akkor a dokumentum nem megfelelő.

 

Meghatalmazás készítése külföldről

Nézzük most azt, hogy a fentieken kívül mi kell még ahhoz, hogy a meghatalmazást külföldről, hazautazás nélkül is meg tudd adni valakinek.

Az Inytv. szerint el kell fogadni azt a magánokiratba foglalt meghatalmazást is, amelyben az aláírásodat magyar külképviseleti szerv hitelesítette. Vagyis be kell menned személyesen Magyarország konzulátusára, ott aláírod a meghatalmazást, amelyet a diplomáciai testület hitelesít, majd az okiratot elküldik Magyarországra.

A meghatalmazottad így már Magyarországon írja alá a meghatalmazást. Nyilván az ő aláírását is ellenjegyzéssel kell hitelesíttetni, hiszen a konzulátus ellenjegyzése csak a külföldön aláíró fél aláírásának hitelességét tanúsíthatja.

Érdekesség egyébként, hogy semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy egy íven kell szerepelnie a meghatalmazó és meghatalmazott aláírásának. Így elképzelhető az az eset is, hogy a meghatalmazó által külföldön aláírt és hitelesített okirat, valamint az itthon kelt meghatalmazást elfogadó ellenjegyzett nyilatkozat két külön papírlapon kerül mellékletként az adásvételi szerződés mellé.

ingatlanod

Mit tehetsz akkor, ha túl messze élsz a konzulátustól?

Természetesen erre is van elfogadható opció. Ha Magyarország külképviselete túl messze van a külföldi tartózkodási helyedtől, abban az esetben közjegyzővel is van módod hitelesíttetni a meghatalmazást.  Ennek is vannak azonban feltételei, hogy miképpen.

Ha tehát a nagykövetség vagy a konzuli hivatal túl messze van tőled, akkor egy olyan közjegyzőt kell kerítened, aki úgynevezett hitelesítő lenyomatot, apostille-t tud az iratra tenni.

 

Mi is ez az apostille, ami nem csak a meghatalmazáshoz, de az adásvételi szerződéshez is használható?

A Hágai Egyezmény, melyhez Magyarország is csatlakozott előír bizonyos formaságokat és kimondja, hogy az ezen formaságokkal valamely, az egyezményhez csatlakozott országban kiállított okiratot egy másik, szintén az egyezményhez csatlakozott országban el kell fogadni anélkül, hogy további formaságokat, pl. további felülhitelesítési kötelezettséget írnának elő a vonatkozásukban.

Abban az esetben tehát, ha nem Magyarországon tartózkodsz, de szeretnél egy magyarországi ingatlant eladni vagy megvenni, akkor a szerződést készítő ügyvéd megküldi neked az adásvételi szerződés eredeti példányát, amelyet a megfelelő hatóság vagy közjegyző előtt kell személyesen aláírnod a külföldi tartózkodásod helyszínén és beszerezni az iratra ezt a fajta hitelesítést, vagyis az apostille-t.

Az apostille kibocsátására különböző hatóságokat jelölnek ki az országok. Ez lehet például a bíróság, igazságügyi minisztérium vagy a közjegyzői kamara. Annak kiderítésére, hogy melyik hatóság jogosult az apostille kiállítására a legegyszerűbb, ha a legközelebbi közjegyző segítségét kéred.

Vigyázz! Az irat közjegyzői hitelesítése nem egyenlő az apostille-jal. Az apostille általában egy pecsét vagy matrica formájában kerül a dokumentumra, melyen szerepelni kell a következő, francia nyelvű szövegnek: „Apostille (Convention de la Haye du 5 octobre 1961)”.

ingatlanod

Ingatlanközvetítőnek is adható meghatalmazás

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb lehet hazautazni az ingatlan adásvételi szerződés aláírása miatt. Viszont ha egyéb okból ez megoldhatatlan vagy nem valamelyik szomszédos vagy autóval néhány óra alatt elérhető európai országba tetted át a székhelyed, hanem a tengerentúlra, akkor ezeknek az információknak nagy hasznát fogod venni.

Természetesen ingatlanközvetítőt is megbízhatsz hasonló módon, amennyiben külföldről szeretnél ingatlant eladni vagy vásárolni Magyarországon, bátran kereshetsz engem is ebben az ügyben.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé érdekes, ingatlanokkal kapcsolatos tartalmakat!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu