fbpx

Mi legyen a lakásoddal, ha hosszabb időre elköltözöl?

 

Már mindennaposnak számít az, hogy idősebbek és fiatalok egyaránt külföldre mennek dolgozni a nagyobb anyagi megbecsülés és a jobb életkörülmények megteremtésének reményében. Itt Győrben és környékén rengetegen ingáznak Ausztriába, de több olyan ismerősöm van nekem is, akik messzebb találtak maguknak munkát, ahová megoldhatatlan lett volna a napi oda-vissza utazgatás.

Ilyenkor, ha nem is azonnal, de miután kiderült, hogy hosszú távú lesz a külföldi munka, előbb-utóbb felmerül a kérdés, hogy mi legyen az itthon maradt ingatlannal? Erre a helyzetre keresem ebben a cikkben a megoldást – felhasználva a külföldön új életet kezdő ismerőseim tapasztalatait is. Mi a legjobb? Üresen hagyni? Netán kiadni az ingatlant? De kinek, és mennyi időre? Nézzük sorban a lehetőségeinket!

Legyen hova visszajönni

Sokan döntenek úgy, amikor külföldre költöznek, hogy üresen hagyják a lakásukat a távollétük idejére. Talán azért, mert az elején még nem biztosak abban, hogy tényleg hosszú távú lesz a munkalehetőség, vagy önmagukban nem bíznak annyira, hogy bírni fogják távol a hazájuktól, családjuktól. Kiderülhet, hogy „nem ilyen lovat akartam”, vagy egyszerűen csak annyi az indok, hogy ha hazalátogatnak, akkor ne szállodai szobában vagy rokonoknál lakjanak a szabadságuk alatt, hanem legyen hova hazajönni.

 

Szívességek tömkelege

Egy viszonylag rövid idő után azonban általában az szokott kiderülni, hogy ez nem igazán jó megoldás. Ilyenkor ugyanis kénytelen leszel szívességet kérni valakitől, hogy azért időnként nézzen rá a lakásra, ürítse ki a postaládát vagy legyen ott, amikor valamelyik szolgáltatótól jönnek elvégezni az éves ellenőrző mérőóra leolvasást. Ez mind olyan dolog, ami igazából teher annak, akit megkérsz rá, és nem is biztos, hogy találsz olyat, aki ezt vállalja. És akkor még nem is beszéltünk arról, ha valami gond adódik a lakással a távolléted ideje alatt. Előfordulhat beázás, csőtörés, tűzeset vagy betörés. Ezek mind olyan események, ahol legjobb, ha a tulajdonos intézkedik személyesen, és ha van is meghatalmazása bárkinek, hogy eljárjon helyettünk ilyen ügyekben, óriási szívesség ilyet kérni.

 

A magára hagyott lakás

Ahogy a szívesség-cunami, úgy az sem a legjobb megoldás, ha több hónapra üresen, felügyelet nélkül hagyod a lakást. Elég egy becsukva felejtett fürdőszoba ajtó, és hónapok múlva esetleg arra térsz haza, hogy a csatornából kiszabaduló pára miatt vastag penészréteg borítja a falakat. Vagy egy nyitva felejtett ablakon bezúduló nyári zivatar szétáztatta a padlót. Esetleg azon keresztül beköltözött egy madárcsalád.

Ha nem akarod felújítással, festéssel vagy takarítással tölteni azt a néhány hetet, amit pár havonta itthon töltesz, nem ajánlom, hogy csak úgy teljesen magára hagyd az ingatlanod. Annál is inkább, mert már az alap rezsi is elég nagy összeg, még akkor is, ha nincs fogyasztás. A közművek készenléti- és alapdíjai, valamint a közös költség elég magas összeget tesz ki már önmagában is. Utóbbit mindenképpen fizetned kell, akkor is, ha nem laksz az ingatlanban. A közműveket ugyan van lehetőséged kikapcsoltatni, illetve a víz esetében minimum fogyasztást beállíttatni, de amikor visszajössz, akkor nyilván vissza kell őket kapcsoltatni. Ennek a ki- és bekapcsoltatásnak az elintézése is pénzbe és időbe kerül. Nem tűnik optimális megoldásnak ez sem, hiszen ha csak pár napra jönnél haza, mire visszakapcsolják a villanyt, már lehet, hogy utaznod is kell vissza. Szóval pont arra nem lesz így alkalmas a lakás, hogy abban a pár napban, míg hazalátogatsz, ott lakj.

A bérbeadás lehetősége

Az üresen hagyás mellett a másik megoldás, hogy kiadod a lakásod albérlőnek. A bérbeadás sikere természetesen függ attól is, hogy mennyire értékes az ingatlan, mennyire keresett a piacon, mennyire kiadható, hiszen valljuk be, egy frekventált helyen lévő városi lakásra könnyebben találunk bérlőt, mint egy kertvárosi vagy az agglomerációban lévő ingatlanra. Aztán ott van még annak a kérdése is, hogy milyen gyakran fogsz hazalátogatni.

Ha a kiadás mellett döntesz, akkor azt javaslom, nagyon alaposan gondold végig a dolgot, ne kapkodj, nehogy a végén mégis rosszul járj. Nem szeretnék hazabeszélni, de egy rutinos ingatlanos segítsége ilyenkor tényleg nagyon nagy segítség lehet számodra, aki a tapasztalata segítségével nagyobb biztonsággal tud segíteni neked megtalálni azt a megbízható, és minden számlát rendben fizető, a lakásodra vigyázó bérlőt, akiről minden tulajdonos álmodik.

 

Tanácsok bérbeadáshoz

A hagyományos lakásbérleti szerződés helyett érdemes közjegyzői okiratba foglalni a bérleti szerződést. Tudom, hogy költsége van, de nagyobb védelmet nyújt számodra. Ha ugyanis ilyen szerződésed van, akkor bármilyen probléma (pl. nem fizetés, a lakás nem megfelelő használata stb.) esetén, elkerülheted a hosszas pereskedést a bérlővel, közjegyzői okirat birtokában a bíróság hosszabb hercehurca nélkül kilakoltathatja a már nemkívánatos bérlődet.

A bérlők jellemzője, hogy időnként jönnek, mennek, szóval előfordulhat az is, hogy épp külföldön tartózkodsz, és nem is tudsz hazajönni, amikor a korábbi helyett az új bérlővel kellene szerződni. Ez a helyzet is megoldható a személyes jelenléted nélkül akkor, ha előzetesen közjegyző által hitelesített okiratban meghatalmazol valakit, akiben megbízol, hogy eljárjon helyetted, és képviseljen téged, amikor aláírásra kerül sor. Természetesen ez a közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazás sincs ingyen, de azt gondolom a legnagyobb vagyontárgyad biztonsága, és a nyugalmad megér ennyit neked is. Ha pedig nagyon messze vállalsz munkát, biztos, hogy olcsóbb annál, mintha minden ilyen esetben haza kellene utaznod.

Ha nincs olyan megbízható rokon vagy ismerős, aki vállalja azt, hogy intézi helyetted a lakásoddal és az albérlőkkel kapcsolatos ügyeket, akkor ingatlanost is megbízhatsz a feladattal, aki nemcsak az albérlő megkeresését, hanem a lakás kezelését is vállalja. Így akár a rövidtávú ingatlankiadás is szóba jöhet, ha van, aki rendszeresen intézkedik helyetted a szerződések megkötéséről, és a lakás takarításáról, rendben tartásáról. Erről az előző cikkemben írtam, ha ide kattintasz, elolvashatod.

Semmi sem fekete vagy fehér

Ahogy láthatod, mindkét megoldásnak, az üresen hagyott lakásnak és a kiadott lakásnak is megvannak a maga előnyei, hátrányai. Hogy számodra melyik megoldás a szimpatikusabb, ezt csak te döntheted el.

Dönthetsz úgy is, hogy ezek közül egyiket sem választod, hanem keresel valakit a szűkebb környezetedben, akinek a rezsi vagy rezsi plusz egy jelképes összeg fizetése fejében rendelkezésére bocsátod a lakást, ezzel segítve a lakhatási gondjai megoldását. Természetesen ilyenkor köthettek olyan megállapodást is, hogy azokban a hetekben, amikor te hazalátogatsz, a rendelkezésedre bocsátja az ingatlant, és addig megoldja a saját lakhatását más módon. Így neked sem kell szállodába menned, ha hazajössz szabadságra, és a lakásnak is gondját viseli valaki, takarítja, szellőzteti, fűti, amíg te távol vagy. Természetesen az ilyen jellegű kiadáshoz hatalmas bizalom szükségeltetik.

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, TikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu