fbpx

Új energetikai minimumkövetelmények és a zöld hitel

Ha már belefogtál az építkezésbe vagy az új lakás vásárlásába, akkor valószínűleg már tudod, ha még csak most tervezed új építésű ingatlan vásárlását, akkor pedig feltétlenül tisztában kell lenned az új követelményekkel, amelyeknek meg kell felelnie a lakásnak.

 

Új jogszabályok vonatkoznak az újépítésű lakóingatlanokra

2022. július 01. után csak közel nulla energiaigényű új épület építhető, vagyis használatbavételre kerülő új lakóépületek, társasházi lakások használatát az építésügyi hatóság csak abban az esetben fogja engedélyezi, ha azok üzemeltetése közel nulla energiaigényű, vagyis minimum BB energetikai besorolást kapnak.

A megváltozott jogszabály miatt a bankok csak azokra az ingatlanokra tudnak majd hitelt biztosítani, amelyek megfelelnek ennek a követelményrendszernek.

 

ingatlanpiacon

Mit jelent a közel nulla energiaigény?

Egyszerűen fogalmazva ez alatt azt kell értenünk, hogy a lakóingatlan összes energiaigényének minimum 25%-át megújuló energiaforrás segítségével kell biztosítani oly módon, hogy az az energia közvetlenül az épületben keletkezik, az ingatlantól származik vagy a közelben került előállításra.

Azok az épületek, amelyek nem felelnek meg majd az új követelményeknek nem kapnak használatbavételi engedélyt, vagy az építkezés befejezésének bejelentését a hatóság nem fogja jóvá hagyni. A tulajdonosoknak pedig gondoskodniuk kell az új szabályozásnak megfelelő új tervdokumentáció elkészítéséről és az épület jogszabályoknak történő megfeleltetéséről.

Ha ezt nem teszik meg, az épület nem minősül lakóingatlannak a törvény szerint, így a lakáscél meghiúsulása miatt a kölcsönök és/vagy a vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatások visszafizetését vonja maga után. Ráadásul az építési hatóság még ezen felül bírságot is kiszabhat és az építmény elbontására is kötelezheti az építtetőt.

 

ingatlanpiacon

Új hitelkonstrukció a piacon: a zöld hitel

2021. októberének elején nyílt lehetősége először az építkezőknek arra, hogy éljenek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) „NHP Zöld Otthon Program” keretében nyújtott kedvezményes hitel felvételére. Az azóta a köztudatba zöld hitel néven bekúszott hitelkonstrukció nagyon kedvezményes lehetőséget ad az új lakóingatlant építők számára ahhoz, hogy ezeknek az új energetikai előírásoknak megfelelő lakást építhessenek fel.

A program 2021. október 4-ével 200 milliárd forintos hitelkerettel indult el, amit a Monetáris Tanács tovább bővíthet.

 

Egységes maximum 2,5%-os kamat, mégsem mindegy, melyik bankot választod

Mivel az MNB 2,5%-ban maximálta a kamat mértékét a zöld hitelekre, azt gondolhatod, hogy mindegy melyik banknál veszed fel. Ez azonban közel sem így van. A 2,5% alá eddig egyelőre csak a Gránit Bank ereszkedett, ők 1,99% kamattal kínálják a zöld hitelt, de vannak más szempontok is, amelyeket érdemes megfontolnod igénylés előtt.

A kezdeti költségek szempontjából megvizsgálva az egyes bankok által nyújtott zöld hitel konstrukciókat, máris jelentős eltéréseket találhatsz. A hitelfedezeti (HFM vagy LTV) és a jövedelem szerinti (JTM vagy PTI) korlátok is eltérhetnek a jogszabályi kereteken belül. Előbbi esetében például egyes bankok csak a forgalmi érték 60-70%-áig finanszíroznak, mások viszont akár 80%-ig is elmennek. Fontosak a termékkombinációs lehetőségek is, ha szükséged van egyéb hitelre is, meg kell nézned, hogy egyéb lakáshitellel kiegészíthető-e a zöld hitel.

 

ingatlanpiacon

Ki, hogyan, mire, és mennyi zöld hitelt igényelhet?

Ki?

Az igénylőnek rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel és a hitelezett ingatlan első tulajdonosává válik. Emellett vállalnia kell azt is, hogy a hitel folyósítása után legalább tíz évig az ingatlanban fog lakni és azt bérbe sem adja.

A hitelnek legfeljebb négy adósa lehet, de nem kell minden adósnak tulajdonosnak lenni, viszont nem lehet olyan tulajdonosa az ingatlannak, aki nem adós (a gyermek tulajdonszerzése és az öröklés kivételével).

Hogyan?

A hitelt felvevő a lakáshitel teljes összegét a hitelszerződés megkötésének napjától számított legfeljebb 4 éven (egyösszegű lehívás esetén legfeljebb 3 éven) belül hívhatja le.

A kamaton felül csak folyósítási díj, előtörlesztési díj, és a harmadik fél felé fizetendő költségek számolhatók fel.

A folyósítási díj összege szintén maximálva van a teljes hitelösszeg maximuma 0,75%-a, de legfeljebb 100.000 Ft lehet. Az előtörlesztésre felszámolt díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, de alkalmanként és szerződésenként maximum 30.000 Ft lehet. A harmadik fél számára fizetendő költségek a közjegyzői díj, értékbecslési díj/helyszíni szemle díja, tulajdoni lap lekérésének díja, térképmásolat díja, jelzálogjog bejegyzési, törlési díj és a hitel folyósításával összefüggő banki átutalás díja.

A hitelbírálati határidő nem haladhatja meg a hitelkérelem hiánytalan befogadását követően az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 munkanapot, új lakás építése esetén 25 munkanapot.

 

ingatlanpiacon

Mire?

Legalább BB energetikai besorolású és legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényű újépítésű lakóingatlan megvásárlására vagy építésére vehető igénybe.

Nézzünk két példát:

  1. Hőszivattyús fűtés esetén bőven túlteljesülnek a követelmények.

  2. Gázkazános fűtés mellé elég egy kandalló/kályha, és teljesül a megújuló részarány (függetlenül attól, hogy használják-e a kandallót vagy sem).

Mennyit?

A zöld hitel kizárólag forintban, maximálisan 70 millió forint hitelösszegig igényelhető, legfeljebb fix 2,5%-os kamatra, egy alkalommal. A hitel futamideje maximum 25 év.

 A CSOK-ot igénybe vevők számára kamattámogatás vehető igénybe a hitelhez: kétgyermekesek esetén 10 millió forintig, háromgyermekesek esetén 15 millió forintig kamatmentes a hitel („zöld CSOK-hitel”). A CSOK-hitelről ebben a cikkben is írtam már korábban részletesebben.

 

ingatlanpiacon

Miért érdemes a zöld hitelt választanod, ha újépítésű ingatlant szeretnél?

Mivel a zöld hitel garantáltan fix kamatozású, ezért hosszútávon is kiszámítható törlesztőrészlettel kalkulálhatsz, ráadásul jóval alacsonyabb, 2,5 %-os kamat mellett, amely már önmagában jelentősen alacsonyabb, mint a hasonló futamidejű egyéb ingatlanhitelek.

A beépített korszerű technológiának, és a kedvező energetikai besorolásnak köszönhetően, a havi rezsiköltségeid is alacsonyabbak lesznek, mint egy rosszabb energetikai tanúsítvánnyal rendelkező használtan vásárolt ingatlanban volnának.

Ha az építkezésen kívül a családalapításba is belevágsz a közeljövőben, mindenképpen tájékozódj az olyan egyéb vissza nem térítendő állami támogatások lehetőségeidről is, mint a CSOK, a falusi CSOK, illetve a babaváró hitelt is érdemes megnézned. A kedvezményes 5%-os áfáról, valamint a jelzáloghitel elengedés feltételeiről, és az illetékmentességről pedig ebben a cikkben írtam már korábban.

Tájékozódj körültekintően, és alaposan, hiszen talán az életed legnagyobb beruházása előtt állsz, amely hosszú évtizedekig meghatározza majd a mindennapjaid. Ne hamarkodd el a döntést!

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, oszd meg másokkal is! Kövess Facebookon, és YouTube-on is, hogy ne maradj le hasonlóan értékes, ingatlanokkal kapcsolatos tartalmaimról a jövőben sem!

Te is tapasztalod, hogy alig lehet találni jelenleg Győrben olyan ingatlant, amely megfelel a zöld hitel igénybevételi feltételeinek? Ha ilyen ingatlant szeretnél vásárolni, keress az elérhetőségeimen! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu