fbpx

Te hol iszod a reggeli kávéd? Erkélyen vagy teraszon?

 

Sokaknak alapvető szempont ingatlanvásárláskor, hogy legyen hova kiülni a friss levegőre. Egy családi ház esetében egyértelműen adott erre az udvar, ahol kerti kiülőt vagy teraszt alakíthatunk ki. De mi a helyzet a lakásokkal? S beleszámít-e a lakóingatlan kültéri tartózkodásra alkalmas része a lakás nettó hasznos alapterületébe?

Maradj velem, olvasd el a cikket, és legyél végre képben azzal, hogy mi is pontosan a franciaerkély, a loggia, az árkád, a balkon, az erkély és a terasz! Ja, és persze tippeket is adok ezeknek a tereknek a kihasználására. Következő blogomban pedig a gangról, tornácról, verandáról és patioról olvashatsz majd.

 

erkély

Rendeleti alapok

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet szerint hasznos alapterület a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m.

Ilyen magasságnál tehát a beltéri galériák is a hasznos terület részei, külső tartózkodó terek esetén pedig a minimum belmagasságon túl, fedettnek is kell lennie. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy a terasz és az erkély nem felel meg ennek a feltételnek, ennél fogva tehát nem számít bele az ingatlan hasznos alapterületébe.

 

erkély

Miért fontos tudnod a különbségeket?

Ingatlanvásárlóként és eladóként egyaránt előnyösebb helyzetbe kerülhetsz az ingatlanpiacon, ha tisztában vagy a részletekkel, és pontosan tudod, hogy a külső tartózkodók beletartoznak-e az ingatlan alapterületébe, vagyis növelik-e a négyzetméterszámot.

Így nem fordulhat elő, hogy egy, a hasznos alapterületbe beleszámító tér vételárát ne számítsd bele az ingatlan árába, vagy esetleg vevőként olyan tétel értékével növeljék meg a tulajdonosok számodra az eladási árat, amely gyakorlatilag nem is számít az alapterület részének.

Lássuk is, hogy mi micsoda!

 

Erkély, balkon

Az erkély, vagy más néven balkon az épület homlokzati síkjából kinyúló, legalább félig nyitott (felülről más erkély határolhatja) tartózkodótér, amire közvetlenül a szobából nyíló ajtón vagy ajtókon léphetünk ki. Fedetlensége miatt nem számít bele a hasznos alapterületbe. Az erkélyre ki lehet lépni, teherbírása pedig pontszerű alátámasztása miatt megszabott.

 

Tippek erkélyhez

Mivel az erkélyek alapterülete jellemzően nem túl nagy, felesleges túlgondolni a hasznosításának módját és lehetőségeit. Ha egy tippet megfogadsz, az az legyen, hogy ne zsúfold tele! Egy kis kávézóasztal, egy két székkel, vagy egy kisebb méretű pad tökéletesen elég egy ekkora helyre.

Ha szeretnéd egy kicsit hangulatosabbá tenni, vigyél ki mécseseket, vagy lampionokat, és a korlátra helyezz el néhány balkonládát virágzó növényekkel.

 

erkély

Franciaerkély

Neve megtévesztő, hiszen az erkélyre csak annyiban hasonlít, hogy erkélyajtaja van. És ennyi. A franciaerkély tulajdonképpen egy erkély nélküli erkélyajtó. Hogy biztonságos legyen, azért van egy korlát előtte. Kiülni egyáltalán nem lehet rá, legfeljebb kilépni egy keskeny szegélyre. Ha a szellőztetés, vagy a természetes fény beengedésének képessége felől vizsgáljuk a létezését, akkor tulajdonképpen előnyösebb, mint egy ablak. Ebben nagyjából ki is merültek a pozitívumai.

 

Tippek franciaerkélyhez

Sejtheted, hogy nem foglak elhalmozni millió féle hasznosítási lehetőséggel. Tulajdonképpen két opció van a kihasználására, de az is csak vagy-vagy alapon. Egyrészt csodálatosan felvirágozhatod az erkélykorlátot. Az épület dizájnjától, és a saját ízlésedtől függően választhatsz muskátlit, vagy romantikusan leomló futónövényeket, amelyek beborítják majd a korlátot.

Ha a romantikus virágos hangulat helyett inkább a funkcionalitásra szavazol, akkor pedig a korlátot kiválóan alkalmazhatod arra is, hogy ruhaszárítót akassz rá, így megkímélve a lakásod a felesleges párától, és az ebből fakadó penészképződés veszélyétől.

 

erkély

Loggia

A loggiát onnan ismerheted fel, hogy nem lóg ki az épület síkjából, hanem korlátja egy síkban van a homlokzattal. Tulajdonképpen a belső térből veszi el a helyet. Felülről és mindkét oldaláról zárt, alulról és felülről födém határolja. Gyakran a könyöklője is épített fal, vagyis mellvéd, ritkább esetben korlát.

Kialakításánál fogva könnyen beépíthető, és megnövelhető vele a hozzá kapcsolódó helyiség alapterülete. A 1980-as években igen gyakran be is építették ezeket annak érdekében, hogy a lakás hasznos alapterületét megnöveljék.

 

Tippek loggiához

Ha beépíted, amelyet jellemzően egy hatalmas ablak, vagy üvegfal elhelyezésével oldanak meg, kiváló kis dolgozósarok, olvasókuckó, esetleg hálósarok alakítható ki a loggiából. Hasznosításának mikéntje persze függ attól is, hogy a helyiség hogyan, és milyen jól van szigetelve, milyen minőségű az épített fal, illetve attól, hogy ki van-e építve a fűtés.

Ha meghagynád külső tartózkodásra alkalmas térnek, néhány szék vagy egy függőágy és persze pár cserepes növény segítségével valódi kis pihenőövezetet alakíthatsz ki belőle.  És persze a ruhaszárító állvány is kényelmesen elfér rajta.

 

erkély

Terasz

Talán te is azt gondolod, mint sokan mások, hogy a terasz nem más, mint egy hatalmas erkély. De ki kell ábrándítsalak. A méretnek semmi köze az elnevezéshez. Egy erkély is lehet nagy, de egy terasz is lehet kicsi. Tegyük tisztába ezt is!

Terasznak az a padlóburkolattal ellátott, rendezett terepen vagy az épületrész zárófödémén kialakított külső tartózkodóhely, amely az erkélyhez hasonlóan kinyúlik az épület homlokzati síkjából. Közvetlenül kapcsolódik az ingatlan helyiségeihez, három oldalról nyitott, és nincs felettük semmilyen építmény.

Típusai a nyitott terasz, a fedett terasz, valamint a tetőterasz.

 

Tippek teraszhoz

Annak ellenére, hogy az imént azt írtam az elnevezés nem függ a mérettől, azért  a teraszok alapterülete természetesen általában nagyobb, mint az erkélyeké. A kényelmes és változatos szabadidő eltöltésének lehetőségét adják, hiszen nagyobb méretű kerti bútorokat, hatalmas cserepes növényeket, grillsütőt vagy akár jacuzzit is telepíthetsz ide. Igazából, mint sok más esetben csak a  fantáziád és a pénztárcád szab határt az elképzeléseidnek.

Azért arra figyelmeztetlek, ha tetőteraszod van, és jacuzzit tervezel elhelyezni rajta, mindenképpen tájékozódj előtte a víz elvezetésének lehetőségéről, illetve az épületszerkezet teherbíró képességéről, nehogy kellemetlen meglepetés érjen. Ne feledd, a medencében lévő víznek is hatalmas súlya van, amely viszonylag kis felületen terheli majd a teraszt! Szóval csak körültekintően!

 

erkély

 

Szenvedélyem az edukálás

Régóta gyakorló ingatlanértékesítőként egyszerűen szenvedélyemmé vált az ügyfeleim edukálása, vagyis képzése. A heti blogjaimmal és rendszeres Facebook posztjaimmal, igyekszem mindig egy új, érdekes szeletét bemutatni ennek a szerteágazó, és sokszor kihívásokat rejtegető világnak.

Ha olvastál, vagy próbáltál már írni ingatlanhirdetést, talán előfordult veled korábban, hogy nem tudtad pontosan, bizonyos szavak mit is jelentenek. Vagy nehezen azonosítottad be őket.  Ennek a cikknek az volt a célja, hogy az elolvasása után már kétséged se legyen arról, hogy mi is az az erkély, loggia, terasz, és társai. Bízom benne, hogy sikeres, érdekfeszítő, és észrevétlen volt a tanulás ma is. Tarts velem, és ismerd meg közelebbről a következő blogcikkemből a gangot, a verandát és a patiot is!

 

Hasznosnak találtad ezt a cikket?  Vagy csak tetszett? Oszd meg másokkal is! És peresze kövess Facebookon is, hogy ne maradj le a hetente megjelenő új blogokról sem!

 Ha szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass, beszéljünk! Szívesen segítek, akár erkélyes lakást, akár saját kerttel rendelkező családi házat keresel, vagy adnál el. Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu