fbpx

Új jogszabály az energetikai tanúsítványok tekintetében

Az energetikai tanúsítványok már jó ideje nem ismeretlenek a lakást eladók és vásárlók körében, talán nincs is olyan, aki ne hallott volna még ennek a dokumentumnak a szükségességéről. Megléte és az adásvételi szerződésben való szerepeltetése ugyanis kötelező hosszú évek óta, így aztán az okiratot készítő ügyvédek mindenképpen megkövetelték az eladótól a tanúsítvány megszerzését.

Az eddigi szabályozás azonban jelentősen módosult idén novembertől. Nézzük is, milyen változások következtek be!

Energetikai tanúsítvány bérbeadáshoz is

Novembertől az új épületenergetikai szabályok értelmében teljesen megújul az épületek energetikai tanúsítási rendszere. 2024 januárjától minden ingatlan eladása vagy bérbeadása esetén illetve új épületek kivitelezése esetén is újfajta energetikai tanúsítvány készíttetésére kötelezik az eladókat, bérbeadókat és az építtetőket.

Az új energetikai tanúsítvány több részletében is különbözik az eddigitől. Sokkal részletesebb információkat közöl az épületről és annak felújítási lehetőségeiről, ami pedig szintén változik az, hogy az eddigi tíz helyett, mindössze öt évig lesz majd érvényes.

 

Új energetikai szabályok

Idén november elsejétől új energetikai szabályok léptek életbe, amelyek a kivitelezőket érintik: megváltozik az épületek megfelelőségét igazoló energetikai számítási módszer, amely az energetikai tanúsítványtól függetlenül is elvégezhető, ennek nyomán pedig megújul az épületek energetikai tanúsítási rendszere is, ami ahogy már említettem, minden lakáseladót, -bérbeadót, építőt és felújítót érint. Az érintettek köre még ennél is tágabb lehet, hiszen ma már tanúsítvány kell a lakossági és céges energiahatékonysági támogatási pályázatokhoz vagy a lakáscélú zöld hitelekhez is.

Mi is az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy épület energiafogyasztásáról közöl hiteles adatokat. Azt mutatja meg, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül. Minél kevesebb energiaigénye van az ingatlannak, annál kedvezőbb energetikai minőségi osztályba sorolják.

Az ingatlanok eladási vagy bérbeadási hirdetéseiben az egyéb fontos adatok mellett már az ingatlan energetikai tanúsítvány szerinti energetikai besorolását is közzé kell tenni. Korábban ezt csak akkor kellett feltüntetni, ha már készült tanúsítvány, az új szabályok szerint azonban előbbre kell hozni az elkészíttetését, már nem elég, ha addigra megvan, mire eladásra vagy bérbeadásra kerül az ingatlan.

Az energiatanúsítványt vagy annak másolatát az ingatlan eladója vagy bérbeadója a szerződés megkötésének napjáig be kell mutassa a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és legkésőbb a birtokbaadás napjáig át is kell adnia.

Változás továbbá, hogy a tanúsítvány kódszámát (HET-szám) már nem kötelező beleírni a szerződésbe. Az új szabályok szerint ez már nem lesz kötelező kelléke a szerződésnek, de elképzelhető, hogy az ügyvédek ragaszkodnak majd ahhoz, hogy a tanúsítvány bemutatásának megtörténte szerepeljen az adásvételi okiratban.

Meddig érvényesek a korábban elkészített tanúsítványok?

Az átmeneti időszak, amíg elfogadják a régi tanúsítványokat, november elsejétől számított 60 nap. Ha valaki ezt követően, tehát már 2024 januárjában adja el vagy bérbe az ingatlanát, az új épületenergetikai követelmények és követelményértékek változása miatt újra el kell végeztetnie az ingatlan energetikai minőségi osztályba sorolását.

Az új tanúsítási rendszerben szintén 12 energiahatékonysági kategória lesz, mint eddig, de dupla betűs helyett egy betűs jelzéssel, a legkedvezőtlenebb I-től a leghatékonyabb A+++-ig. Az új tanúsítvány érvényessége a kiállítástól számított 5 év.

Bővebb és érhetőbb tanúsítványok

Az új energetikai tanúsítvány bővebb és érthetőbb lesz a korábbinál a hétköznapi ember számára is. Nem csak a teljes épület energiahatékonyságát értékeli majd, hanem az egyes épülettechnikai rendszereket is, mint például a fűtés, a légkondicionálás, a szellőzés, a világítás, a használati melegvíz, és az épületszerkezeti elemeket is, külön-külön. Ezek az adatok az építőipari szakma képviselőinek jelentenek majd részletesebb információkat az eddigieknél.

A laikus emberek számára pedig az energiamegtakarításra irányuló javaslat lesz hasznos és közérthető információ, ugyanis ez az a része a dokumentumnak, amelyben az ingatlan jelentős felújítási követelményszintjére, valamint a közel nulla energiaigény követelményszintjének teljesítésére tesz javaslatot az energetikai tanúsítványt készítő szakember.

Mit kell tartalmazzon az új energetikai tanúsítvány?

Az új energiatanúsítványnak tartalmaznia kell többek közt az összefoglaló lapot, a tanúsított ingatlan határoló és nyílászáró szerkezeteinek, valamint az épülettechnikai rendszereinek tanúsítás idején meglévő állapotának adatait, az energiafelhasználási adatokat az ingatlan energiahordozónkénti számított energiafogyasztásáról és felhasználási céljairól, a korszerűsítési javaslatokat és a korábbinál bővebb fotódokumentációt, a közérdekű nyilatkozatok és az alkalmazott szabványok listáját, a mintalapokat az épülettechnikai rendszerek, alternatív energiák, szerkezeti elemek, valamint épülettípusok ikonjaival,a tanúsító adatait,a tanúsítvány kiállításának időpontját, a tanúsítvány azonosító kódját, a tanúsítvány QR-kódos elérhetőségét az Országos Építésügyi Nyilvántartás online felületen (www.e-epites.hu); amelyet a lakástulajdonos papír alapon is megkap a tanúsítótól.

A tanúsítványban fel kell tüntetni azt is, hogy hol kaphat a tulajdonos vagy a bérlő további információt, segítséget a korszerűsítésekkel kapcsolatban, illetve azt az információt is, hogy a Magyar Mérnöki Kamara a lakosság és a vállalkozások számára ingyenes energetikai tanácsadást biztosít.

A CO2-kibocsátás alapján is értékelnek

Magyarországon 2024. június 30-át követően csak azok az épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, illetve tudomásulvételt, amelyek teljesítik a közel nulla vagy annál jobb energetikai követelményszintet.

Az új épületek energia-kibocsátására vonatkozó “közel nulla” energiaigény követelményszintjeként megszűnik a kötelező megújuló energia részarányának előírása, a helyét a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás kötelező felső határának előírása veszi át (amely szintén “közel nulla” lesz). Ennek célja, hogy minél kevesebb üvegházhatású gáz jusson a levegőbe.

Az épületeket két skálán értékelik: az összesített energetikai minőségük és a szén-dioxid-kibocsátásuk alapján. A CO2-kibocsátásra vonatkozó számításnál a megújuló energiaforrásokkal egyenértékű megoldásként ismerik el például a távhőt és távhűtést, ami rugalmasságot jelent majd az építkezőknek is.

Például az új lakó- és szállásjellegű épületek energiahatékonyságát jelző „összesített energetikai jellemző” (az egy négyzetméterre jutó éves energiafogyasztás) követelményértéke – világítási energiaigény nélkül – az eddigi 100 helyett 76 kWh/négyzetméter/év lesz, valamint az épületek fajlagos szén-dioxid-kibocsátása legfeljebb 20 kilogramm/négyzetméter/év lehet.

Egy épületnek a közel nullás követelményszint teljesítéséhez mindkét értékelési skálán legalább „A” kategóriát kell teljesíteni – a közel nulla szint jelzése a korábbi besorolásban „BB” volt.

Könnyítés a jelentős felújításokhoz

Enyhítettek a jelentős felújításra vonatkozó szabályokon is. Korábban jelentős felújítás, bővítés esetén a teljes épületnek meg kellett felelni az épülettechnikai előírásoknak. Most külön meghatározták a jelentős felújítás alá eső (ami a határoló szerkezetek felületének legalább a 25 százalékát érintő felújítást jelent) épületekre vonatkozó energiahatékonysági követelményeket, amelyekhez a korábbiaknál kissé enyhébb követelményértékek társulnak.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, TikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, kiadnád, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu